URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Octombrie 2023, 00:00

Nu ratați BIHOREANUL tipărit! Povestea VIP-urilor din Oradea care s-au înstăpânit pe malul Crișului Repede

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luni, 2 octombrie, a apărut o nouă ediție a BIHOREANULUI tipărit, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii:

VIP-uri la apă

Într-una dintre zonele selecte din Oradea, malul Crișului Repede a fost „confiscat” de persoane bogate și influente, cu vile în vecinătate.

În zona de protecție a râului au „crescut”, sub nasul autorităților și fără avize, mai multe pontoane private. Cel mai impozant este folosit de fosta judecătoare Adina Cioflan și de soțul ei, șef în Poliția Bihor, amenajare despre care ex-magistratul pretinde, cu tupeu, că... a găsit-o acolo. Ce va face ABA Crișuri: va deranja relaxarea orădenilor înstăpâniți pe domeniul public sau îi va ierta?

„Rupt” între părinți

În premieră naţională, Judecătoria Oradea a emis un ordin de protecţie pentru a ţine la distanţă un tată acuzat de violenţă spirituală asupra băieţelului său de 6 ani.

Obligat să urmeze şedinţe de psihoterapie pentru că refuză ca micuţul să fie înscris într-o şcoală cu predare în limba română, iar în timpul programului de vizite îl forţa să vorbească şi să înveţe strict în maghiară, bărbatul a luat băiatul şi a fugit cu el în Ungaria.

INTERVIUL BIHOREANULUI

Kathleen Kavalec, ambasadoarea SUA în România: „Toată lumea mi-a spus că trebuie să vin la Oradea”

Înainte de a deschide expoziția în aer liber „We the People” din Piața Unirii, dedicată prieteniei româno-americane, și de a face selfie-uri cu primarul și prefectul, ambasadoarea Statelor Unite ale Americii în România, Excelența Sa Kathleen Kavalec, a putut fi zărită de trecători făcând ea însăși câteva fotografii prin centrul Oradiei, unde s-a aflat pentru prima oară la începutul săptămânii trecute.

Diplomată de carieră, Kathleen Kavalec (foto) s-a arătat impresionată de Oradea, a vizitat Primăria, Universitatea, Sinagoga Ortodoxă, Mănăstirea Sfintei Cruci, centrul urbei, iar în periplul său a acordat un interviu în exclusivitate BIHOREANULUI.

Reprezentanta SUA, care și-a preluat mandatul în februarie 2023, a vorbit despre teme ca acceptarea României în programul Visa Waiver, ceea ce s-ar putea întâmpla în 2025, securitatea țării noastre în contextul războiului ruso-ucrainean, investițiile americane, precum și despre progresul descoperit în Oradea. La una dintre întrebări, Kathleen Kavalec a răspuns chiar în limba română...

Șpagă fără pedeapsă

Caz inedit în justiție: un bihorean - a cărui soție a denunțat o orădeancă stabilită în București căreia i-a dat bani de șpagă pentru a-i „rezolva” un post de asistentă medicală - acuză procurorii că nu au mișcat un deget pentru a soluționa dosarul. În aproape patru ani, procurorii nici măcar nu au audiat-o pe escroacă, deși au fost de două ori obligați prin sentințe judecătorești, iar bărbatul s-a plâns inclusiv vestitei Secții speciale, dar tot degeaba.

O poveste despre o încercare eșuată de a „cumpăra” un job la stat, o escroacă îndrăzneață și un sistem judiciar incapabil să aplice legea...

Captivii șantierelor

Zeci de familii care locuiesc în blocurile din Centrul Civic al Oradiei sunt „asediate” între șantiere.

Deși drumul de legătură prin șanțul Cetății între străzile Clujului și Griviței ar fi trebuit amenajat ca o cale ocolitoare, înainte de săpăturile pentru pasajele din Piața Gojdu, suprapunerea șantierelor obligă locuitorii care merg la piață să treacă peste șanțuri și lasă riveranii fără acces la garaje cel puțin până la sfârșitul anului.

Reformă timidă

Noul an universitar începe cu o lege dedicată în premieră învățământului superior.BIHOREANUL vă prezintă noua lege, care permite universităților să înființeze programe de studii de 2 ani sau duale, în parteneriat cu firmele, și impune ca doctoratele să fie publicate cu 3 luni înainte de susținere, dar totodată dă rectorilor posibilitatea să rămână în funcții încă 10 ani de acum înainte.

OPINII

Oradea, privind spre Viena
de Mircea Chirilă

Când s-au trasat granițele după Primul Război Mondial, unul dintre argumentele înglobării Oradiei în România Mare a fost și criteriul feroviar. Măcar pentru atât și ar fi trebuit să punem accent pe cea care se numea pe vremuri a doua armată a țării. Numai că la noi vara te coci în vagoane, iarna îngheți în ele, iar întârzierile sunt atât de mari că bieții călători nici nu și-au dat seama că ceferiștii au declanșat acum două săptămâni o grevă spontană.

E o chestiune de timp până când se vor produce accidente grave; ba deraiază garniturile, ba ia foc locomotiva, ba e beat sau drogat mecanicul. Așa că vestea că se va dubla și electrifica linia pe relația Cluj - Oradea a fost primită cu bucurie.  

România drogată, nu educată
de Adrian Criș

Mergeam către Prefectură, săptămâna trecută, când în apropiere de Parcul Traian m-a abordat un tip, întrebându-mă dacă mă grăbesc și eu tot la Colegiul prefectural, ce reunește șefii instituțiilor guvernamentale din județ, vreo 50 la număr. Am făcut împreună cât mai rămăsese din drum și am urcat amândoi în sala mare a Prefecturii, unde era convocată o ședință cu reprezentanții a 6 instituții cu atribuții în prevenirea și combaterea consumului de droguri, dar și în tratarea dependenților.

În cele 2-3 minute mi-a povestit despre o „acțiune de conștientizare” desfășurată recent în Țincapana cu Partida Romilor. Mi-a zis că, discutând cu cei care nu apucaseră să fugă la vederea polițiștilor, locuitorii coloniei au mărturisit că se droghează cu ceva cât se poate de legal, de vreme ce se găsește în magazine: un amestec din otravă de șobolani cu frunze de dafin tocate. Deci, nici nu încalcă legea. Baiul e că nefericiții ajung la UPU, unde, bineînțeles, medicii îi ajută chiar dacă nu au nicio asigurare de sănătate.

COLȚUL JURIDIC

Legea lu’ Marcel. Ce se întâmplă cu taxele și impozitele mărite de Guvern?
de Mircea Ursuța

La începutul săptămânii trecute, Guvernul României și-a asumat răspunderea în fața Parlamentului cu privire la mult discutatul proiect de creștere a unor taxe și impozite și de eliminare a unor facilități fiscale.

Întrucât legea nu a intrat încă în vigoare și, ca atare, nu are număr, iar ambii „părinți” ai ei, prim-ministrul Ciolacu și ministrul Finanțelor, Boloș, au același prenume, respectiv Marcel, pentru ușurință, o vom denumi în continuare „Legea lu’ Marcel”.

În încercarea de a aduna bani la buget, Guvernul a apreciat că este riscant să promoveze o Ordonanță de Urgență cu privire la aceste măriri de taxe și impozite. Pe de-o parte era foarte greu de justificat urgența, iar pe de altă parte, în mod evident, proiectul deja adoptat limitează unele drepturi ale cetățeanului, aspect care nu poate fi dispus prin OUG, iar practica din pandemie a cam confirmat acest lucru.

TIMP LIBER

Gata de festival!

Urmează o ediție bogată a Oradea FestiFall, cu invitați de seamă, ca Richard Clayderman și Nouvelle Vague.

Sărbătoarea orașului va acapara Piața Unirii, strada Vasile Alecsandri, Piața Ferdinand și promenada Libertății, cu concerte date de Loredana, Mădălina Pavăl și Celelalte Cuvinte, show de drone și acrobații la înălțime ale unei trupe din Spania.

PREMIILE LUI BIHOREL

Doar chestor, nu director: Fostul șef al Poliției Bihor, Liviu Popa, a renunțat la funcția de conducere din SC Turism Felix; Pasaj la apă: Pasajul subteran din Piața Cetății din Oradea se inundă la fiecare ploaie mai puternică. Află de ce!; Încurcătură de Paleu: Cum au ajuns locuitorii să plătească abonamente OTL mai scumpe; Solidaritate cu forța: DNA atrage Ministerul Educației în procesul privind faudarea concursului de directori de la Școala Avram Iancu; Director pe liber: Dan Crețu pleacă de la Termoficare Oradea; Doctor Horroris Causa: Universitatea din Oradea îi acordă titlul unui fost ministru suspectat de plagiat.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
ciflan acopera toate ilegalitatile politistilor
La nivel de IPJ BIHOR exista grupuri de adevarata crima organizata intre executori judecatoresti/politisti judecatori . Politistii sint samsari imobiliari si impreuna cu executorii cumpara imobile la licitatii trucate la 50% .Vezi cazulsotilor Boldica din Campani si multi altii. Toate cercetarile penale cu infractiunile facute au ajuns la acelprocuror care ii albeste Leuce Anchetele interne si sesizarile ajung la acest Ciofla . Ea judecatoarea Cioflan a fost cu dosar la DNA si s-a inchis Oare degeaba aDNA Oradea IA FACUT DOSAR Timpul le scoate la ivealape toate RUSINE SA LE FIE HOTIA LA PUTERE
Postat 03 Octombrie 2023, 10:38 de DAVIDE
Visa Weaver.
Ambasadoarea americană minte la greu. Din 2025 încolo se simplifică procedura acordării vizei de intrare în SUA pentru cei care au mai călătorit peste ocean, prin posibilitatea obținerii acțibildului pe pașaport în sistem online și curierat rapid. Adică se elimină acel interviu formal de la ghișeul consulatului. Pentru restul românilor tot la rata de refuz de maxim 3% se raportează. Cu alte cuvinte nu se schimbă fondul procedural, ci strict forma de comunicare. Au reinventat mecanismul de lucru urmare apelurilor repetate ale Comisiei Europene, cea care e mai preocupată de interzicerea sclipiciului decât de respectarea unor acorduri bilaterale SUA-UE.
Postat 02 Octombrie 2023, 07:24 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON