URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 30 NOIEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ca să vedeți cum se fac marile proiecte de investiții în România! De mult se știa că vor exista fonduri europene pentru dezvoltarea transportului durabil, tramvaie și trenuri urbane. Povestea asta o vântură primarul Emil Boc de 10 ani.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Până în urmă cu o săptămână - când DNA a cerut ridicarea imunității fostului premier Florin Cîțu și a foștilor miniștri ai Sănătății Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, pentru a-i cerceta într-un dosar privind achiziția de vaccinuri anti-Covid în prima parte a anului 2021, cu un prejudiciu de peste 1 miliard de euro - uitasem că „bomba” a fost amorsată din toamna anului trecut, când procurorii anticorupție anunțaseră public deschiderea in rem a dosarului.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre proiectul de realizare a unei rețele de tram-tren în Oradea și Zona Metropolitană, cu 200 milioane de euro?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Eroarea judiciară reprezintă, într-o definiție populară generică, eroarea de judecată care conduce la greșita soluționare a unui proces. În această viziune, ideea de eroare judiciară sau eroare de judecată poate fi calificată ca orice aspect care conduce la pronunțarea unei hotărâri care nu reflectă adevărul și, pentru aceste situații, sunt reglementate, atât în penal cât și în civil, căile de atac. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Uterul este un organ situat în pelvis, între vezica urinară şi rect, continuându-se în partea inferioară cu vaginul. Uterul este împărţit în trei porţiuni: superioară (corpul uterin), inferioară (colul uterin), care se deschide la nivelul vaginului şi medie (istmul), de legătură între corp şi col.
25 Septembrie 2023, 21:40

Ambasadoarea SUA, Kathleen Kavalec, la prima vizită în Oradea, pentru deschiderea expoziției „We the People”. Primarul și prefectul și-au făcut selfie cu ea (FOTO/VIDEO)

Excelența Sa Kathleen Kavalec, ambasadoarea Statelor Unite ale Americii, s-a aflat luni pentru prima oară la Oradea, pentru a vernisa expoziția fotografică itinerantă „We the People”, menită să celebreze 25 de ani de Parteneriat Strategic între SUA și România, lansat cu ocazia vizitei istorice a lui Bill Clinton la București (1997), când președintele american a rostit celebra „Stay the course. The future is yours” (trad. „Continuați-vă drumul, viitorul vă aparține”). 

După parcurgerea expoziției, sub ghidajul curatorului, atât primarul Oradiei, Florin Birta, cât și prefectul Dumitru Țiplea, au ținut să-și facă selfie-uri și cu invitata specială lângă panoul pe care stă scris denumirea acesteia, „We the People” („Noi, poporul”), inspirată de preambulul Constituției Statelor Unite ale Americii.

„We the People”

Panourile cu fotografii și explicații au fost dispuse în Piața Unirii, lângă catedrala Sfântul Ladislau, expoziția itinerantă ajungând la Oradea după popasuri în orașe ca Timișoara, Sibiu sau Cluj-Napoca. 

Expoziția cuprinde fotografii ce surprind relația dintre cele două țări și popoarele lor, evidențiind dimensiunea culturală, cea de securitate și cea economică. Singura fotografie alb-negru introdusă în „We the People” este una expresivă de la discursul comun susținut, în 1997, de președinții Bill Clinton și Emil Constantinescu în Piața Universității din București, cu ocazia lansării Parteneriatului Strategic, care a dus ulterior la primirea României în NATO. Fotografia celor doi șefi de stat, care salută poporul, este însoțită de partea de final a discursului lui Clinton, care a subliniat că „România s-a trezit, s-a trezit spre libertate”. 

O altă imagine, menționată ca una dintre preferate de ambasadoarea Kavalec - ea însăși o mare pasionată de fotografie -, este un instantaneu realizat la o paradă, cu un român îmbrăcat în straie populare și un soldat american care poartă pe cap un clop cu însemne tricolore. 

Expoziția se dorește a fi un „eseu fotografic”, cu 150 de imagini, provenite inclusiv din arhivele diplomatice ale MAE și din colecțiile agenției naționale de presă Agerpres. Ea poate fi vizitată vreme de o lună în fața Primăriei Oradea. 

Cu uniforme și selfie-uri

La vernisaj au fost invitate numeroase personalități locale, în frunte cu gazda, primarul Florin Birta, și cu prefectul Dumitru Țiplea. Amândoi i-au cerut ambasadoarei să-și facă selfie-uri cu ea în fața primului panou din expoziție, cu inscripția „We the People”, cereri acceptate cu zâmbetul pe buze de reprezentanta SUA.

Au participat, de asemenea, printre alții, episcopul ortodox Sofronie Drincec, președintele comunității evreiești din Oradea, Felix Koppelmann, viceprimarii Marcel Dragoș și Antonia Nica, city managerul Mihai Jurca, reprezentanți ai mediului de afaceri, ai mediului politic, ai Universității din Oradea, ai cultelor religioase, precum și ai mai multor instituții de cultură. 

Totodată, la vernisaj au asistat și doi soldați americani, în uniformele de gală, sosiți de la București, ei făcând parte din așa numita unitate de Civil Affairs a armatei americane, menită să fie un liant între unitățile militare prezente într-o anumită țară și autoritățile, respectiv poporul acestuia. După cum se știe, SUA are soldați și echipament militar în România, unde ajută inclusiv la misiunile de poliție aeriană în zona de graniță cu Ucraina. 

România, un aliat NATO „exemplar”

După vernisaj, toți cei prezenți au fost invitați în sala mare a Primăriei Oradea, unde s-au ținut o serie de discursuri despre relațiile dintre SUA și România, începând cu cel ținut de ambasadoarea Kathleen Kavalec, care l-a citit în limba română. Excelența Sa și-a început mandatul abia în luna februarie a acestui an, dar a mai fost atașat cultural al SUA în România între 2005 și 2008 și a învățat limba țării. 

„În 1997, Președintele Clinton le-a spus românilor: «Ați câștigat respectul lumii pentru că ați mers atât de departe, atât de repede și pentru că ați crezut în voi înșivă și în viitorul vostru.» Președintele Clinton a încurajat România spunând «Continuați-vă drumul, viitorul vă aparține.» El a văzut potențialul din România și din poporul român și importanța unui parteneriat de neclintit între Statele Unite și România. De atunci, România a făcut progrese lăudabile în ceea ce privește reforma democratică și creșterea economică. România este un aliat NATO exemplar, contribuind cu trupe la operațiunile multinaționale din străinătate și găzduind trupe NATO aici, în România”, a afirmat diplomata. 

Ea a încheiat cu „Vă mulțumim tuturor și fiecăruia dintre voi pentru cei peste 25 de ani de prietenie și parteneriat”. 

Investiții americane crescute

La rândul său, primarul Birta a subliniat importanța parteneriatului dintre cele două țări, care a dus la primirea României în NATO și, a subliniat edilul, și la acceptarea ulterioară în Uniunea Europeană, fiind deci „o punte de lansare pentru țara noastră”. El a mulțumit NATO și SUA pentru „protecția oferită României” în contextul războiului de la graniță și a încheiat parafrazându-l pe Bill Clinton: „Viitorul va fi al nostru al tuturor, așa cum ni-l dorim, doar dacă nu ne abatem de la calea dovedită corectă, pe care am ales-o”. 

Prefectul Judeţului Bihor, Dumitru Ţiplea, a subliniat valorile democratice comune, precum și „prosperitatea pe care o creează relațiile româno-americane”, prin prisma investițiilor americane în România care „au crescut foarte mult în acest deceniu”, neuitând să menționeze și importanța colaborării din cadrul NATO.

Evenimentul s-a încheiat cu o scurtă recepție, ținută tot la Primărie, unde oaspeții au fost invitați să socializeze lângă un pahar cu vin.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Westworld
Cea mai emblematica imagine a parteneriatului strategic e aceea in care Trump ii pune in cap o sepcuta de 5 dolari lui Iohannis, contra 20 de miliarde de dolari. Situatia nu era mult mai ridicola nici daca Trump ii desena mustata lui Iohannis.
Postat 27 Septembrie 2023, 15:16 de 1x1
....................
Cand a vazut ambasadoarea Sua cum arata drumurile din Oradea a intrebat de cati ani suntem sub bombardamente. Iar la final, a propus o masura care va ingenunchea Rusia pentru totdeauna : ilici bolojan - primarul Moscovei pentru 2 mandate.
Postat 26 Septembrie 2023, 18:28 de Silver_Cat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5313 RON
  • 1 EUR = 4.9726 RON
  • 1 HUF = 0.0132 RON