URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 SEPTEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Toate cele 10.000 de locuri scoase la bătaie au fost vândute, semn că brandul FC Bihor are un potențial uriaș. Ar fi păcat ca, pe lângă tradiționalele echipe de baschet și polo, să nu încercăm marea cu degetul și la datul cu piciorul în minge (mi-e frică să spun că ceea ce se practică azi în România se poate numi fotbal).
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Nu pot boci soarta celor avuți - fie patroni ori manageri de firme, fie inși cu ocupații incerte - care, în baza măsurilor fiscale pregătite de Guvern, ar urma să plătească de anul viitor impozite în plus pentru așa numitele bunuri de lux. Nu cred că ar fi socialism ca proprietarii unor mașini de peste 75.000 euro ori de case în valoare de peste 500.000 euro să achite pentru ele un impozit suplimentar de 0,3% - 0,5%...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunt eficiente soluțiile de trafic adoptate în zona centrală de Primăria Oradea pentru începerea școlii, în contextul șantierelor?

De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 septembrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o hotărâre importantă, obligatorie și corectă, prin care a stabilit că o plângere contravențională poate fi completată și în fața judecătorului până la primul termen de judecată.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În regiunea ţării noastre, înţepăturile de insecte dau rareori fenomene grave de intoxicaţie; ar fi nevoie de 500-1000 de înţepături de albine pentru a produce moartea. În regiunile tropicale, în America de Nord şi de Sud, în Africa şi Asia Centrală se întâlnesc păianjeni veninoşi (“văduva neagră”) şi scorpioni. 
06 Septembrie 2023, 08:01

Zeciuială inventată: Consiliul Județean Bihor a fost penalizat în 2023 pentru o licitație din... 2018

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După 4 ani de lucrări, Drumul Apusenilor, care leagă Beiușul de Stâna de Vale și pe aici de Coada Lacului Leșu și Remeți, va fi deschis circulației în această toamnă pe toți cei aproape 44 kilometri. 

Surpriză, însă, CJ Bihor a fost „ars” cu 10% din valoarea lucrărilor de construcții după o decizie bizară a Curții de Conturi, care în 2023 a decis că în urmă cu 5 ani, când le-a scos la licitație, administrația județeană ar fi discriminat una dintre cele 7 asocieri de firme care au depus oferte. 

Minus 11,12 milioane lei

Aceasta e „gaura” pentru care bugetul pe 2023 al CJ Bihor și al instituțiilor subordonate a trebuit rectificat în ședința extraordinară din 8 august, prin mutarea sumei de la alte obiective de investiții, pentru care fuseseră alocată inițial, la obiectivul „Traseul Regional Transilvania de Nord Drumul Apusenilor - DJ 764A Beiuș - Stâna de Vale - DJ 108J Stâna de Vale - Remeți”.

Cele 11,12 milioane lei trebuie să acopere cheltuielile pentru finalizarea Drumului Apusenilor, chit că proiectul, a cărui valoare totală s-a ridicat la 134,288 milioane lei, a fost finanțat din fonduri europene prin Programul Operațional Regional 2014-2020 gestionat de Ministerul Transporturilor. 

De ce, însă, CJ Bihor a trebuit să facă rost de bani după 5 ani, cu puțin înainte ca drumul să fie deschis? Pentru că, după cum a aflat BIHOREANUL, a fost penalizat pentru o presupusă neregulă la licitația organizată pentru atribuirea lucrărilor în 2018, când era condus de tandemul Pásztor Sándor - Ioan Mang.

Tratament „inegal” 

Este vorba despre o corecție financiară aplicată de Ministerul Dezvoltării după controlul desfășurat la CJ Bihor la finele anului trecut, din 24 noiembrie până în 14 decembrie, de către Autoritatea de Audit din cadrul Curții de Conturi a României. „În urma misiunii de audit, a fost întocmit un raport final în care s-a consemnat că autoritatea contractantă, adică noi, ar fi tratat inegal 2 din cei 7 ofertanți la licitația din 2018”, spune directorul tehnic al CJ Bihor, Filip Cheșeli (foto).

În urmă cu 5 ani, instituția a descalificat ca neconforme 5 oferte, iar pentru alte 2 calificate în etapa de evaluare tehnică a solicitat unui ofertant (asocierea Drumuri Orășenești Oradea - MBS Turda, care în final avea să fie declarată câștigătoare) 2 clarificări, iar celuilalt (asocierea OPR Asfalt Timișoara - Obras Públicas y Servicios) 3 clarificări, fapt considerat acum de auditorii Curții de Conturi drept o „încălcare a principiului tratamentului egal”. Deci, dacă ar fi cerut un număr egal de clarificări de la fiecare, ar fi fost, se pare, OK...

Exces de zel

Potrivit șefului Direcției Tehnice, în 2018 instituția a identificat în oferta asocierii dintre firma timișoreană și cea portugheză nu mai puțin de 8 neconformități, din care unele arătau că nu va putea derula lucrarea la prețul oferit și în condiții de calitate. „Din ofertă lipseau complet lucrări clar precizate în caietul de sarcini”, a explicat Cheșeli, dând ca exemplu un pod „omis” de cele două firme, astfel încât, dacă CJ Bihor ar fi semnat contractul cu ele, acesta nu ar fi fost realizat.

Și mai important, însă, este că în 2018, din comisia de licitație au făcut parte inclusiv doi reprezentanți ai Autorității Naționale a Achizițiilor Publice, iar la finalul procedurii atât ANAP a considerat procedura drept legală și a validat-o ca atare, cât și Ministerul Dezvoltării. „De altfel, chiar reprezentanții ANAP au insistat să cerem clarificările”, spune Cheșeli.

Bolojan vrea proces

Cert e că, fără să țină cont de poziția ANAP și de cea a Ministerului Dezvoltării, care a fost autoritatea de management pentru POR 2014-2020, Autoritatea de Audit a Curții de Conturi a decis penalizarea CJ Bihor cu 10% din valoarea contractului de lucrări, care a fost de 111,209 milioane lei. 

Până acum, administrației județene i s-a cerut să restituie 6,128 milioane lei din penalizarea de 11,12 milioane - sumă care îi fusese virată înainte ca penalizarea să fi fost stabilită - și nu va primi diferența de 5 milioane lei.

Actualul președinte al CJ Bihor, Ilie Bolojan, a decis ca instituția să conteste decizia de penalizare, atacând-o în justiție, procesul judecându-se la Curtea de Apel București, unde primul termen a fost fixat pentru 20 septembrie. 

Până la o decizie definitivă, Bihorul rămâne, oricum, fără mai mult de 2 milioane euro. Doar pentru că, după 5 ani, o instituție consideră că altele au greșit încălcând nu legea, ci un principiu, și acela interpretat excesiv...


ÎNCĂ O CORECȚIE
Și pe proiectul strategic de sănătate

Aferent exercițiului financiar european 2014-2020, CJ Bihor a mai primit o singură corecție, la „Proiectul integrat pentru dezvoltare durabilă în zona montană a judeţului Bihor, îmbunătăţirea accesului şi dezvoltării serviciilor de sănătate în caz de intervenţii medicale în situaţii de urgenţă”, în care a cheltuit 1,6 milioane euro pentru dotarea ISU și Salvamont Bihor. 

Corecția este în acest caz de doar 5.000 euro și a fost aplicată „pentru introducerea unor criterii tehnice restrictive” la licitația pentru achiziția a două autoturisme de teren destinate Salvamont. Concret, Autoritatea de Audit a Curții de Conturi a considerat că în caietul de sarcini „au fost cuprinse prea multe detalii tehnice”. 

CJ Bihor a contestat și această penalizare, tot la Curtea de Apel București.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
unu
Îi pasă lui Bolojan de banii bihorenilor, cam cum îmi pasă mie de banii tăi, adică deloc. Restul e pam-pam.
Postat 06 Septembrie 2023, 23:33 de Maikeltroll
Ciolacu
Iar din trambutata reforma a aparatului bugetar, se vede ca era doar propaganda, vorbe frumoase fara fapte. Pensiile speciale tot speciale au ramas.
Postat 06 Septembrie 2023, 09:52 de unu
Curtea de conturi parca vad ca in alte judete a trecut cu vederea peste situatii similare, dar a amendat alte situatii pe care le considera legale in Bihor. Adica, un fel de regulament aleatoriu, doar sa amendeze dupa bugetul promis la inceputul anului!
Neregulile ar fi fost comise de administratia judeteana Pazstor-Mang, dar Bolojan da in judecata ca sa le apere munca acestora, ptr ca lui chiar ii pasa de banii bihorenilor, si ar fi fost mai bine investiti in inca alte proiecte. Se vede la nivel central la capitala e foame de bani, deficit bugetar, iar Ciolacu a cerut curtii de conturi sa faca rost de bani. Oricum degeaba, ca tot ne mareste taxele, TVA-ul, accizele..
Postat 06 Septembrie 2023, 09:50 de unu
Iată ce ușor iese adevărul la suprafață.
Asta-i politica la CJ Bihor. Erori evidente și cu intenție la licitarea lucrărilor, apoi întinderea termenelor ca să se piardă urma greșelilor. Corecțiile financiare se aplică întotdeauna după predarea ultimului raport tehnico-financiar și a cererii de decontare finală. Nu pe parcurs. Cei de la minister au fost chiar cumsecade, pentru că la ce prăduială s-a produs pentru parandărăt la acest, depășit ca timp și valoare, puteau să nu mai deconteze nici jumătate. Am mai spus asta și în urmă cu un an ... dar e clar că toți stau cu ochii închiși la furăciunile din bani publici. Partea proastă e că tot noi, contribuabilii, plătim toate astea.
Postat 06 Septembrie 2023, 09:03 de KP
Nu stim adevarul....
... si nici intr-un caz nu-l vom afla din paginile oficiosului penalilor bihoreni! Daca se vrea la judecata, la judecata sa fie, dar NUMAI cu consilierii directiei juridice, ca de aia-i platim. Pana la o solutionare definitiva propun ca sporurile nesimtite primite de toti neica-nimeni pt ,,lucrul" cu fonduri UE sa fie suspendate. Acele joburi ar trebui sa fie pe meritocratie, nu pe pile, relatii, cunostinte!
Postat 06 Septembrie 2023, 09:01 de pinonel
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7214 RON
  • 1 EUR = 4.9749 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON