URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Septembrie 2023, 00:00

Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit: Dezvăluiri revoltătoare despre teribilistul care l-a lovit pe Horia Chiva pe trecerea de pietoni

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luni, 25 septembrie, a apărut o nouă ediție a BIHOREANULUI tipărit, împreună cu suplimentul de educație ecologică Oradea Noastră, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii:

Roșu târziu

După protestele insistente inițiate de părinții lui Horia Chiva, trecerea pentru pietoni unde și-a pierdut viața copilul de 12 ani va avea semafor.

Comisia de circulație din Primăria Oradea și-a dat acceptul ca pe Calea Aradului să fie montat un semafor cu buton, în timp ce procurorii l-au trimis în judecată pe șoferul criminal, un teribilist cu numeroase incidente rutiere la activ, care, beat fiind, a lovit copilul pe zebră, iar apoi nu doar că a fugit de polițiști, ci a fost sfidător și violent cu cadrele medicale care i-au testat alcoolemia.

Au dat-o de gard!

Primăria Oradea preia în continuare gratuit terenuri de la proprietari în schimbul amenajării de drumuri sau utilități, deși ar trebui să le exproprieze pe bani.

Unde s-a ajuns? După două decenii în care a omis să finalizeze donația unui teren făcută chiar de familia unei foste funcționare a Primăriei, municipalitatea asfaltează strada pe care aceasta locuiește cu trotuarul îngustat, numai pentru a nu o expropria...

Jos antena!

BIHOREANUL vă prezintă încă o poveste „românească”. Rețeaua orădeană de radioamatori voluntari în situații de urgență, vitală în caz de calamități, poate rămâne chiar fără punctul ei de comandă.

Președintele unei asociații de proprietari din bulevardul Dacia a convins Judecătoria Oradea să-l oblige pe șeful rețelei să-și demonteze antenele de pe bloc, pentru a face mai mult loc unei vecine care și-a extins uscătoria-garsonieră într-un... penthouse pe acoperiș.

Apele Oradiei

Oradea și împrejurimile sale s-au dezvoltat și datorită belșugului de ape care străbat zona. Încă din Evul Mediu, Crișul Repede și numeroasele pârâuri au fost folosite în scopuri economice, pentru morărit, transportarea mărfurilor și în scopuri curative, în prezent majoritatea fiind acoperite de cartierele înființate de-a lungul vremurilor.

Istoricul Cristian Culiciu ne prezintă, ca de obicei, lucruri mai puțin știute din trecutul acestor locuri.

Veselie și... straițe pline

Bihorenii sunt poftiți să se bucure de roadele toamnei la Roșia, unde va avea loc în weekend Festivalul Straiță Plină.

Evenimentul a ajuns la cea de-a 11-a ediție și programează, pe lângă un târg bogat cu produse tradiționale, ateliere, concerte, un spectacol de teatru și ture de via ferrata. BIHOREANUL vă prezintă programul...

ORADEA NOASTRĂ

S-a făcut, dar s-a distrus!

Toamna se așterne în Oradea în zgomot de buldo-excavatoare și de camioane care cară materiale de construcții. Brăzdat de șantiere, orașul nu are parte doar de dezvoltarea dorită de edili, ci și de daune.

Pe majoritatea șantierelor, grija față de spațiile publice și, mai ales, față de cele verzi este o necunoscută. Multe zone verzi din Oradea au fost compromise de săpături. Problemă de care și Primăria este conștientă...

„Nu vrem să pierdem nici măcar un cent”

După ce ultimul an l-a petrecut în Berlin, unde a urmat un masterat în administrație publică, city-managerul Oradiei, Mihai Jurca, a revenit în Primărie și are sarcina de a urmări șantierele deschise pe bani europeni.

Miza? La 31 decembrie, Oradea să deconteze cât mai mulți bani din fonduri nerambursabile, pentru că lucrările care nu vor fi finalizate la termen vor fi plătite din bugetul orașului. Este doar unul dintre subiectele abordate de interviul BIHOREANULUI.

Ia sticla de unde nu-i!

Chiar dacă Oradea a fost unul dintre primele orașe din țară care a introdus colectarea separată a deșeurilor, iar de anul trecut a asigurat și infrastructura necesară ca la toate blocurile din oraș să se arunce separat ambalajele din sticlă, mulți orădeni nu dau pe aceste reguli... nicio sticlă spartă.

Tot mai multe pubele verzi din țarcuri se umplu cu gunoaie de toate felurile, deși sunt destinate exclusiv deșeurilor din sticlă. Pentru că asta dăunează grav reciclării, RER Vest nu le va mai goli.

(Eco)Turiști acasă

Trei arii protejate din Bihor, toate cu un potențial turistic uriaș și deja căutate de oamenii iubitori de natură, vor avea parte de investiții semnificative în infrastructura menită să le ocrotească.

Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate (ANANP) și Consiliul Județean (CJ) Bihor au lansat trei proiecte europene, în valoare de peste 60 milioane lei, prin care se vor face campinguri, amenajări în peșteri și în jurul unor obiective, dar și investiții inedite, precum o pistă dedicată amatorilor de off-road.

OPINII

Adrian Criș: Guvernare cu discriminare

Nu pot condamna intenția guvernanților de a elimina tot felul de facilități fiscale instituite cândva pe o perioadă determinată, dar permanentizate, ba și multiplicate. Prin urmare, de ce să nu renunți la scutirea de impozit pe salariile IT-iștilor? De ce un muncitor în salubrizare care câștigă salariul minim pe economie să plătească birul pe un brut de 3.000 lei, iar un programator cu mii de euro lunar nu?

Mircea Chirilă: FC Bihor. Fotbalu-i fotbal!

Mi-a plăcut cum conducerea clubului a reușit să gestioneze fericita conjunctură din Cupa României, unde jucăm cu FCSB. La 100 lei abonamentul pe sezon, inclusiv meciurile din Cupă, normal că bihorenii au preferat această variantă, decât să dea 50 de lei ca să vadă la lucru turma lui Becali. Nu se strâng bani mulți din abonamente, dar sigur vor fi spectatori mulți, pentru că odată abonamentul luat, orădeanul va face minimul efort să se deplaseze la stadion.

PREMIILE LUI BIHOREL

Tăcerea popilor: Cum l-au primit colegii pe Ciprian Mega la conferința preoțească de toamnă; Încă un cap căzut în scandalul conductelor Termoficare Oradea vândute la fier vechi; Primărița din Brustruri împarte amenzi pentru construcții fără autorizații, dar ar putea începe cu ea; Bodog sub sechestru: Senatorul PSD rămâne fără acces la banii blocați de DNA; West-ul sălbatic: Nemulțumiri legate de dotările cartierului ridicat de afaceriștii Țicra și Pereș; Cu numeroase scandaluri și o condamnare penală la activ, un avocat se vrea din nou procuror!

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Semafor
Timișoara era locul unde pietonul era lovit și dispărea. Au venit apoi acele semafoare și gata. Trebuie Copy & Paste nu numai la acele doctorate. Timișoara are azi multe semafoare
Postat 25 Septembrie 2023, 08:08 de Just-22
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON