URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Septembrie 2023, 11:23

17 dintr-o împușcătură: Cine e vizat în dosarul de braconaj de pe fondul de vânătoare păstorit de fostul PSD-ist Ștefan Dulău (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Braconajul e în floare, doar autorităţile se fac că nu văd. Replica, adesea spusă de cetăţeni, pare că şi-a pierdut din tărie săptămâna trecută, când s-a derulat cea mai mare operaţiune de investigare a faptelor de braconaj din ultimii ani din Bihor.

Nu mai puţin de 17 persoane bănuite de braconaj au fost percheziţionate de poliţişti şi procurori, iar captura a fost impresionantă. Anchetatorii au ridicat 103 trofee, inclusiv de urs, 48 de arme şi mii de elemente de muniţie!

BIHOREANUL a aflat că ancheta a pornit după ce un vânător a tras focuri de armă în spaţiul public şi îl are în cătare inclusiv pe şeful Asociaţiei de Vânătoare Tinca, fostul consilier judeţean PSD Ştefan Dulău.

Razii în Tinca

Descinderile au fost făcute marţi de poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi, Substanţe Periculoase, sub supravegherea procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Salonta, fiind anunţate în aceeaşi zi de purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor, comisar-şef Alina Fărcuţa.

S-au efectuat 17 percheziţii domiciliare, toate în Bihor, la 17 persoane fizice, dar şi la o persoană juridică, în cadrul unui dosar penal în care se fac cercetări pentru braconaj, uciderea animalelor, cu intenţie şi fără drept, uz de armă fără drept şi nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor.

"În perioada 1 ianuarie 2019 - 19 iulie 2023, cele 17 persoane fizice, din judeţul Bihor, cu vârste cuprinse între 20 şi 65 de ani, ar fi efectuat acte de braconaj, într-un fond cinegetic din judeţul Bihor", se arată în comunicat.

"Captura" anchetatorilor a fost impresionantă: două arme lungi, neletale, deţinute ilegal, 38 de arme lungi de vânătoare, deţinute legal, şi 8 arme neletale deţinute legal. Au mai fost descoperite şi indisponibilizate şi 2.877 de elemente de muniţie letală, deţinută legal, 2.809 elemente de muniţie neletală deţinută legal, 117 elemente de muniţie letală, deţinută ilegal, 469 de elemente de muniţie neletală, deţinută ilegal, 103 trofee din specia căprior, 14 trofee specia cerb comun, şapte trofee specia mistreţ, un trofeu specia vulpe, un trofeu specia urs, 762 de autorizaţii de vânătoare (anchetatorii urmând să verifice câte dintre ele erau reale), două sisteme de ochire pe timp de noapte şi un laptop. Toate urmează să fie expertizate.

Gloanţe la intimidare

BIHOREANUL a aflat că fondul cinegetic este cel denumit 38 Lunca, administrat de Asociaţia de Vânătoare Tinca şi întins pe raza mai multor localităţi. Persoana juridică percheziţionată este chiar Asociaţia.

De altfel, majoritatea descinderilor, 11, au avut loc în comuna Tinca, 7 dintre ele chiar în localitate.

Potrivit surselor ziarului, ancheta a pornit în urma unui incident şocant produs în seara de 12 iulie, între doi vânători din Tinca, Nicolae Sarca, patronul unei cunoscute firme de comerţ cu material lemnos şi materiale de construcţii, şi consăteanul lui, Alexandru Merge. Cel dintâi şi-a descărcat carabina de vânătoare în scop de intimidare, chiar într-o zonă locuită a satului, iar Merge a sunat la 112.

"Spovedania" de la poliţie

Nicolae Sarca a fost reţinut atunci pentru 24 ore, pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, uz de armă fără drept, braconaj şi ameninţare.

În timpul cercetărilor, oamenii legii au aflat că fondul de vânătoare din zonă, preferat de numeroase notabilităţi orădene, este un "rai" al braconierilor. Mai multe VIP-uri ale judeţului ar fi ieşit în mai multe rânduri la partide de vânătoare ilegale, la mica înţelegere cu şeful Asociaţiei de Vânătoare Tinca, Ştefan Dulău, şi paznicul de vânătoare Valentin Gliţă, fără autorizaţiile obligatorii în astfel de situaţii. Alexandru Merge neagă că el ar fi fost denunţătorul. "Eu am dat o singură declaraţie în faţa autorităţilor, la Biroul Arme şi Muniţii, strict referitor la ce s-a întîmplat în acea seară în legătură cu numitul Sarca. Ulterior am aflat că există o declaraţie din partea unei alte persoane din dosar, legat de multe alte lucruri", a explicat, pentru BIHOREANUL, tincanul.  Astfel, ancheta s-a extins şi pentru infracţiuni de uciderea animalelor cu intenţie şi fără drept, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals. Aşa s-a ajuns ca, marţea trecută, sediul Parchetului Salonta să rămână gol.

Procurorii în teren

Cei doi procurori care lucrează aici - coordonatorul anchetei, Alexandru Claudiu Pârlea, şi şeful unităţii, prim-procurorul Ioan Bene - alături de poliţişti au declanşat cea mai mare operaţiune de investigare a faptelor de braconaj din ultimii ani în Bihor.

Sursele BIHOREANULUI afirmă că printre cei "călcaţi" la percheziţii s-au numărat Nicolae Sarca, fratele său (şi el om de afaceri), dar şi cel care a sunat la 112, Alexandru Merge, administratorul fondului, Ştefan Dulău, şi paznicul Valentin Gliţă.

În urma scotocirilor, au fost ridicate inclusiv carneţele cu ieşiri în teren, cu autorizaţii de vânătoare şi cu numere de telefon ale unor şefi din instituţiile statului.

Deocamdată, cu toţii sunt anchetaţi în libertate, poliţiştii şi procurorii urmând să documenteze eventualele activităţi infracţionale acestora.

Cercetările sunt efectuate, încă, doar faţă de fapte. Însă, zic surse din anchetă, la finalul săptămânii, numărul persoanelor suspectate crescuse deja la 20. Rămâne de văzut cine sunt acestea şi cum vor plăti...

UPDATE: Dulău nu mai e PSD-ist

Printr-o scrisoare trimisă redacţiei, purtătorul de cuvânt al PSD Bihor, Adrian Madar, a ţinut să precizeze că "dl. Ştefan Dulău nu mai este membru PSD Bihor din luna iunie 2023", iar "faptele prezentate în articol nu au o legătură directă cu activitatea politică a dlui Dulău".

Mai mult decât atât, Madar aminteşte că "formaţiunea politică pe listele căreia dl. Dulău a dobândit calitatea de consilier judeţean cel mai recent este PDL, astăzi parte din PNL Bihor".

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON