URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Septembrie 2023, 11:02

Veselie și... straițe pline: Invitație la Roșia în weekend, la a 11-a ediție a Festivalului Straiță Plină (FOTO)

Veselie și... straițe pline: Invitație la Roșia în weekend, la a 11-a ediție a Festivalului Straiță Plină (FOTO) Sursa foto: Organizatori
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Toamna are alt gust pe dealurile pitoreşti din Roşia, iar în această perioadă se anunţă vreme numai bună pentru drumeţii... 

Comuna de la poalele munţilor Pădurea Craiului are pentru acest weekend o atracţie specială: cea de-a 11-a ediţie a Festivalului Straiţă Plină, care adună producători de bunătăţi tradiţionale şi programează o serie de alte momente atractive, cum ar fi spectacole, ateliere meşteşugăreşti şi un festin culinar.

Weekend cu bunătăţi

Festivalul Straiţă Plină a devenit unul dintre cele mai cunoscute şi longevive din zona rurală a Bihorului, iar menirea lui este să pună accent pe recolta de toamnă, precum şi pe alte bunătăţi pregătite în stil tradiţional, cu mottoul "Local. Responsabil. Sustenabil".

Ediţia din acest an este organizată de Asociaţia Orizont Verde cu ajutorul mai multor parteneri, cum sunt Consiliul Judeţean, Primăria Roşia, Centrul de Cultură şi Destinaţia Pădurea Craiului, având loc în weekendul 30 septembrie - 1 octombrie în localitatea Roşia, mai precis pe platoul cunoscut de oamenii locului sub denumirea "Între râuri".

"Cea de-a unsprezecea ediţie a Festivalului Straiţă Plină vine cu noi provocări şi surprize! În primul rând, anul acesta vă propunem două zile de Straiţă Plină. Pe lângă deja tradiţionalul târg de produse locale, şcoala de meşteşuguri şi degustarea de bucate alese, vă propunem o serie de ateliere interactive, ateliere gastronomice de pe alte meleaguri, dar şi un program cultural sub brandul Pe Păşune Fest: teatru cu Art X şi muzică bună cu E-an-na şi Iarba Fiarelor", a anunţat organizatorul evenimentului, Dezideriu Szabo. 

Zacuscă şi pălincă

La fel ca în alţi ani, în prim-plan vor fi produsele tradiţionale din zonă, ca zacusca, gemurile, slănina, pălinca şi altele. Oaspeţii vor putea degusta, de asemenea, bere artizanală făcută lângă Oradea, la Bers Nova, sau burgeri de Bihor preparaţi de bucătarii de la "Muma Codrului" din Coleşti. 

Pe lângă târgul pentru care vizitatorii trebuie să-şi pregătească straiţele cele mai încăpătoare, festivalul include şi diverse ateliere. Unul dintre protagonişti va fi Ursit, pe numele său real Dan Olar, care îi va învăţa pe curioşi despre ciuperci, despre căutarea şi identificarea lor. Lecţia teoretică este programată sâmbătă, iar atelierul practic - duminică. În ambele zile ale "Straiţei pline" se vor ţine şi ateliere meşteşugăreşti.

Ediţiei 2023 nu-i lipsesc momentele artistice. Sâmbătă, de la ora 16.30, se va juca spectacolul "Dragoste cu năbădăi", inspirat din piesele "Ursul" şi "Cerere în căsătorie" ale lui Cehov, prezentat de actori ai teatrului orădean: Şerban Borda, Mihaela Gherdan şi Corina Cernea. 

În aceeaşi seară, gazdele au inclus în program şi două concerte. Pe scenă va urca întâi Iarba Fiarelor, urmată de E-an-na, cele două trupe inspirându-se şi din folclorul românesc.

Muzică la Roşia 

În a doua zi a festivalului, duminică, va veni rândul interpreţilor şi ansamblurilor de muzică populară, în frunte cu gazdele din Ansamblul "Codrenii Bihorului" din Roşia. Prezentatoare va fi Ioana Urs, invitată specială Nicoleta Voica, iar pe scenă vor mai urca ansamblurile "Muguri şi mlădiţe de tezaur" din Beiuş, "Cerovina" (slovac) din Valea Cerului, "Bărdăuţa" din Borod, "Cununiţa" din Mădăras, "Floarea Barcăului" din Marghita, precum şi soliştii Daniela Rada, Alexandra Maria Secan, Vlad Ştef şi Ionel Ban.

Atât sâmbătă, cât şi duminică se vor organiza şi ture pe circuitele de via ferrata de pe Valea Dâlbii (Căbeşti) şi Cheile Cuţilor (Roşia). Temerarii trebuie să ştie că o tură costă 90 de lei/persoană, preţul incluzând echipamentul şi ghidajul, iar vârsta minimă este de 14 ani. Cei care vor să se înscrie din timp găsesc detalii pe Facebook, accesând event-ul "Straiţă plină 2023". 

Aşadar, participanţii la Festivalul Straiţă Plină nu sunt îmbiaţi doar la masă şi distracţie, ci şi provocaţi să se aventureze pe stânci...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON