URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Septembrie 2023, 08:01

Jos antena! O orădeancă a transformat uscătoria în penthouse și acum vrea să desființeze antene de utilitate publică (FOTO)

Jos antena! O orădeancă a transformat uscătoria în penthouse și acum vrea să desființeze antene de utilitate publică (FOTO) PARADOX. Paul Spitzer (foto) a montat legal pe bloc antenele stației radio în 1996. Acum ar putea fi obligat să le desființeze, deși activitatea sa a fost declarată „de utilitate publică”, iar statul cere instituțiilor, firmelor și cetățenilor „să sprijine montarea antenelor pe blocuri”
Jos antena! O orădeancă a transformat uscătoria în penthouse și acum vrea să desființeze antene de utilitate publică (FOTO) DE DRAGUL VECINEI. Din întregul bloc, singura care a reclamat asociației că o deranjează antenele este proprietara unei uscătorii transformate în garsonieră și apoi extinse pe acoperiș. Fără acte, dar cu voia președintelui...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În comunism îl supraveghea Securitatea, în democraţie e hărţuit de şeful asociaţiei de proprietari. Este cazul inginerului orădean Paul Spitzer, al cărui hobby, radioamatorismul, poate fi vital inclusiv pentru propriii vecini. 

Şef al reţelei de radioamatori voluntari în situaţii de urgenţă, care asigură comunicaţii radio atunci când transmisiunile GSM ale forţelor statului sunt "căzute", bărbatul a fost "condamnat" să renunţe la activitatea care, culmea, este declarată oficial de utilitate publică. 

O poveste pur românească, în care interesul general păleşte în faţa celui personal: preşedintele asociaţiei de proprietari a obţinut o decizie judecătorească pentru a-l obliga să-şi ia antenele de pe bloc, de dragul unei vecine care locuieşte în fosta uscătorie a imobilului, din care a făcut un adevărat penthouse.

Cu acte în regulă

Inginer cu dublă specializare, în electromecanică şi în electrotehnică, Paul Spitzer locuieşte de 29 de ani într-un apartament aflat la etajul VII al blocului U3 din bulevardul Dacia, iar radioamator este de 54 de ani, ajungând chiar şi în Top 100 mondial datorită celor peste 200.000 de legături realizate pe unde scurte (US) şi ultrascurte (UUS) cu alţi pasionaţi de pe întregul glob. De altfel, datorită performanţelor sale, din 1989 deţine şi titlul de "maestru internaţional al sportului".

După căderea regimului comunist, Spitzer a aflat că fusese urmărit de fosta Securitate, ba chiar, împreună cu alţi colegi, a făcut obiectul unui dosar de supraveghere, din cauza corespondenţei cu un israelian care în 1985 se oferise să-l ajute cu echipamente electronice produse în Occident.

După '90 statul n-a mai spionat radioamatorii, dar nici nu i-a mai sprijinit, aşa că sediul clubului de radioamatorism DX Club Oradea, pe care îl şi conducea, a devenit chiar apartamentul lui Spitzer. Antenele pe bloc le-a amplasat în 1996, cu acte în regulă, în baza legii de atunci a locuinţelor, nr. 114/1996, cu aprobare de la asociaţia de locatari şi cu certificat de coexistenţă emis de Primărie. Până nu demult, nu au deranjat pe nimeni...

"Să ridice antenele"

În luna iulie a acestui an, însă, în urma unui proces intentat de preşedintele Asociaţiei de proprietari 146, Dorinel Ungur, Judecătoria Oradea l-a obligat pe Spitzer "să ridice toate antenele şi cablurile de pe terasa-acoperiş şi de pe pereţii exteriori" ai blocului şi să elibereze o boxă de 4 mp de la ultimul nivel, în care îşi ţinea scara de acces la acoperiş. 

Preşedintele asociaţiei, care, culmea, şi-a amenajat el însuşi, fără acordul celorlalţi locatari, o boxă similară la etajul VII, a invocat în proces prevederi ale Legii 196/2018 privind asociaţiile de proprietari. Mai precis, articolele 38 şi 39, care arată că "fiecare proprietar poate folosi atât spaţiul care constituie bunul său principal, cât şi părţile comune, fără a aduce atingere drepturilor celorlalţi proprietari şi fără a schimba destinaţia clădirii", precum şi articolul 28, care interzice ca un proprietar să împiedice "cu rea-credinţă şi sub orice formă funcţionarea normală a condominiului sau a unor părţi din condominiu şi creează prejudicii celorlalţi proprietari".

Altfel spus, deşi din 1996 până atunci, vreme de 27 ani, antenele nu au încurcat pe nimeni, dintr-o dată Spitzer era acuzat că îşi prejudiciază vecinii. Şi nu oricum, ci cu rea-credinţă...

Reţeaua de urgenţă

Primele şicane bărbatul le-a simţit în 2018. O vecină, care cumpărase uscătoria blocului, transformată în garsonieră, a extins-o pe acoperiş, iar antenele îi stăteau în cale. "Vecina nu are acte de proprietate pentru acoperiş şi nici autorizaţie de construcţie, dar şi-a mărit garsoniera cu 60 mp. Practic, a transformat-o într-un penthouse", afirmă Spitzer. 

Tot atunci, a început să audă zvonuri că antenele ar emite radiaţii dăunătoare pentru oameni, aşa că, pentru a linişti spiritele, a cerut sprijinul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana Bihor, cu care radioamatorii colaborează în baza unui protocol încheiat în 2013 între Inspectoratul General şi Federaţia Română de Radioamatori. Un document eliberat de ISU arată că Spitzer este chiar "şeful reţelei de radioamatori pentru situaţii de urgenţă pentru judeţul Bihor, parte a reţelei naţionale pentru situaţii de urgenţă", iar staţia sa este "Punctul de Comandă" al reţelei.

În iulie 2018, la cererea sa, un ofiţer ISU, colonelul Florin Zoicaş, a prezentat asociaţiei un "raport de informare". Ea arată că, potrivit OUG 1160/2016 privind managementul situaţiilor de urgenţă, radioamatorii constituie aşa numita "rezervă caldă" a statului, prin reţelele locale, iar activitatea lor este "de utilitate publică": dacă "pică" electricitatea, telefonia, internetul şi comunicaţiile GSM ale instituţiilor statului, voluntarii transmit prin radio informaţii forţelor de intervenţie. De altfel, prin Regulamentul de intervenţii în situaţii de urgenţă, statul cere "autorităţilor centrale şi locale, instituţiilor publice, societăţii civile şi operatorilor economici să sprijine membrii reţelei naţionale şi reţelelor locale în montarea antenelor de radiocomunicaţii pe clădiri publice, blocuri de locuinţe şi locuinţe".

Informarea ISU a lămurit şi chestiunea radiaţiilor electromagnetice emise de antenele radio, arătând că acestea sunt sub 1% faţă de radiaţiile GSM emise de antenele de telefonie mobilă, de care blocurile din Oradea sunt pline şi care - spre deosebire de staţiile radio ale lui Spitzer - funcţionează nu câteva zeci de minute pe zi, ci non-stop. 

Listă contra listă

Toate aceste argumente au fost prezentate şi în procesul intentat lui Spitzer, dar Judecătoria nu le-a considerat convingătoare, dând în schimb mai multă importanţă unei liste de semnături strânse de Ungur de la 42 dintre cei 61 de proprietari, cum că cer demontarea antenelor. 

"Nu a fost iniţiativa vecinilor. Ei au semnat lista la cererea preşedintelui, când au mers să-şi plătească facturile", spune bărbatul. De altfel, ca să demonstreze contrariul, a strâns o altă listă de semnături şi mai mult de jumătate din vecini au dat în scris că "nu au fost deranjaţi niciodată de antene" şi că "au fost dezinformaţi de preşedintele asociaţiei cu privire la legalitatea amplasării lor".

N-a folosit la nimic, căci instanţa a dat câştig de cauză preşedintelui asociaţiei, care, deşi căutat personal de BIHOREANUL, a refuzat orice discuţie atât despre motivele care l-au determinat să ceară, practic, desfiinţarea staţiei radio, cât şi cu privire la extinderea pe acoperiş a uscătoriei-garsonieră. "Nu vreau să vorbesc nimic", a zis Dorinel Ungur, pe un ton categoric.

Deocamdată, Spitzer aşteaptă motivarea sentinţei, pentru a o ataca la Tribunalul Bihor. Dacă însă va pierde şi aici procesul, definitiv, s-ar deschide un precedent periculos: rând pe rând, instanţele ar putea dispune demontarea tuturor antenelor radioamatorilor de pe blocuri, ceea ce ar însemna, evident, desfiinţarea staţiilor. Oricât de vitale sunt în cazul unor urgenţe... 



DE DRAGUL VECINEI. Din întregul bloc, singura care a reclamat asociaţiei că o deranjează antenele este proprietara unei uscătorii transformate în garsonieră şi apoi extinse pe acoperiş. Fără acte, dar cu voia preşedintelui...


"O PIERDERE"
Singura alternativă

Reţeaua locală de radioamatori voluntari în situaţii de urgenţă din Oradea are 8 membri, dintre care 4 locuiesc la bloc şi au antenele pe acoperişurile acestora. 

Zoicas"Reţeaua e gândită pentru ca, în situaţii de cutremur, alunecări de teren, furtuni puternice ş.a., când comunicaţiile GSM folosite de forţele de intervenţie pot să cadă, radioamatorii să asigure transmiterea de informaţii prin radio. Într-o asemenea situaţie, nici măcar noi nu am putea ţine legătura cu subunităţile noastre decât prin radio, cu ajutorul lor", spune colonelul Florin Zoicaş (foto), responsabil ISU Bihor în colaborarea cu reţeaua locală de radioamatori.

Ofiţerul subliniază că încetarea activităţii punctului de comandă al reţelei, la fel ca a oricărei alte staţii din reţea, "ar fi o pierdere, în caz de necesitate".

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
disciplina in constructii si viata in balcani
sunt incompatibile inca... domnu dictator de asociate, Dorinel Ungur, vreau sa-ti zic doar ca esti un gunoi cu ochi. doamna ilegalista la care ii doresc sa darame primaria apartamentul fara de acte pe care nu plateste impozit, tu aia care ai auzit ca antenele radio te radiaza, din auzirea zvonurilor ai inteles ca mori de radiatii, ca daca ai sti citi nu ai cadea la orice conspiratii pentru idioti. Film cu prosti, pacat de victimele colaterale, de cei nevinovati! Chiar sper ca primaria sa se autosesizeze si sa darame constructia ilegala, sa dea afara dictatorii de scara care nu obtin un atestat profesional in domeniu.
Postat 29 Septembrie 2023, 21:15 de unu
Care primarie?
Voi nu vedeti ca primaria e inexistenta la problemele cetatenilor? Voi nu vedeti ca primaris face numai ce vrea si cum vrea fara a tine cont de nimeni si nimic? Prosti aia aia care io mai vota!!
Postat 29 Septembrie 2023, 18:44 de dt72c2
da-i omului putere...
Astia de se vad presedinti de asociatii sau administraotri am impresia ca se cred mici Dumnezei. Asta e o caracteristica a romanilor (in special celor care au trait in comunism), cand se vad cu o "functie" mai importanta, se cred zei pe pamant. Poate ca Primaria ar trebui sa organizeze niste cursuri de initiere, sa inteleaga si "presedintii" de asociatii si administratorii care sunt rolurile si atributiile, si ca sunt pusi acolo sa rezolve probleme, nu sa se ia in gura cu toti care nu sunt de acord cu ei
Postat 29 Septembrie 2023, 13:28 de marius_ro
CONTRA
DOMNUL UNGUR DORINEL FOST SECURIST PENSIONAT DEVREME PT CA SI-A SIFONAT PRIETENII , CU O PENSIE SPECIALA DE 13.000 lei LUNAR , NORMAL CA NU DA EXPLICATII PENTRU FAPTELE SALE SI NU INTELEGE UNELE ASPECTE PRIVIND CORECTITUDINEA FAPTELOR . MAI BINE SI-AR VEDEA DE FIU-SAU CARE E UN RETARD SI O RUSINE DE COPIL OCOLIT DE TOATA LUMEA SI PARAZIT CE STA IN FATA BLOCULUI SI URLA DUPA OAMENI PE STRADA FARA NICI CEA MAI ELEMENTARA CRESTERE , NESIMTIREA E LA EA ACASA , MAI BINE SI-AR VEDEA DE TREABA LUI DOMNUL PRESEDINTE DE ASOCIATIE
Postat 29 Septembrie 2023, 13:13 de Mare_blue17
Cui ii pasa?!
Suntem un stat in disolutie! Militisti beti si/sau drogati, magistrati platiti cat o suta de puleni, bugetari unul mai h*t decat altul....
Postat 29 Septembrie 2023, 10:51 de pinonel
Greu cu "taranii"
Penthouse facut pe bloc dintr-o fosta uscatorie, extinsa. Sa lucrez eu la Primarie, Insepctoratul de Stat in Constructii, Politie etc. imediat daca as vedea stirea asta m-as autosesiza sa fac o verificare la fata locului. Dar in Romania bugetarii numa stiu sa stea fara sa faca nimic, iar prostii sa plateasca taxe! La fel si cu magistratura. Daca partile ajung in instanta, sa vad un astfel de dosar, imediat l-as definta si l-as lasa pe omul ala sa isi tina antena acolo. Hai ca mai intelegeam controversa daca era vorba de antena GSM, dar astea de radio..sa fim seriosi.
Postat 29 Septembrie 2023, 10:00 de Szaby_Oradea
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON