URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 SEPTEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Toate cele 10.000 de locuri scoase la bătaie au fost vândute, semn că brandul FC Bihor are un potențial uriaș. Ar fi păcat ca, pe lângă tradiționalele echipe de baschet și polo, să nu încercăm marea cu degetul și la datul cu piciorul în minge (mi-e frică să spun că ceea ce se practică azi în România se poate numi fotbal).
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Nu pot boci soarta celor avuți - fie patroni ori manageri de firme, fie inși cu ocupații incerte - care, în baza măsurilor fiscale pregătite de Guvern, ar urma să plătească de anul viitor impozite în plus pentru așa numitele bunuri de lux. Nu cred că ar fi socialism ca proprietarii unor mașini de peste 75.000 euro ori de case în valoare de peste 500.000 euro să achite pentru ele un impozit suplimentar de 0,3% - 0,5%...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunt eficiente soluțiile de trafic adoptate în zona centrală de Primăria Oradea pentru începerea școlii, în contextul șantierelor?

De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 septembrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o hotărâre importantă, obligatorie și corectă, prin care a stabilit că o plângere contravențională poate fi completată și în fața judecătorului până la primul termen de judecată.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În regiunea ţării noastre, înţepăturile de insecte dau rareori fenomene grave de intoxicaţie; ar fi nevoie de 500-1000 de înţepături de albine pentru a produce moartea. În regiunile tropicale, în America de Nord şi de Sud, în Africa şi Asia Centrală se întâlnesc păianjeni veninoşi (“văduva neagră”) şi scorpioni. 
08 Septembrie 2023, 07:57

Constelațiile: Terapia de grup care promite să ajute la vindecarea traumelor transmise între generații, tot mai populară în rândul orădenilor

Constelațiile: Terapia de grup care promite să ajute la vindecarea traumelor transmise între generații, tot mai populară în rândul orădenilor „URMĂRIȚI” DE STRĂMOȘI. Tabloul artistei americane Caitlin Connolly, denumit „Us With Them and Them With Us” („Noi cu ei și ei cu noi”) pare să reprezinte întocmai constelațiile familiale - copilul, părinții și bunicii fiind prelungiri ale străbunilor care și-au trăit destinul pe Pământ și au pierit, dar ale căror traume pot fi moștenite (foto: Pinterest)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Închizi ochii şi inspiri adânc. Ai primit rolul de a interpreta o mamă sfâşiată de dependenţa de alcool a soţului şi de neputinţa de a le oferi un trai sănătos celor doi copii ai săi. Constelatorul te întreabă ce simţi. Nu spui nimic, ochii se inundă de lacrimi. Simţi durere. E ciudat, pentru că seamănă atât de mult cu povestea familiei tale...

Acestea ar putea fi gândurile unui participant într-o constelaţie oarecare, "pion" în scenariul, deloc regizat, al unui "client" care ajunge acolo ca să găsească o rezolvare. Terapia de grup adună în Oradea tot mai mulţi adepţi, iar BIHOREANUL a stat de vorbă cu mai multe orădence ale căror vieţi s-au schimbat după ce au participat la constelaţii.

Preotul constelaţiilor

Cum se transmite o traumă de la o generaţie la alta? De ce am căzut în aceeaşi ispită care a afectat-o pe mama mea? De ce repet greşelile tatălui? Pentru ca cineva din sistemul familial să se trezească, să găsească o scăpare, să ierte şi să trăiască suferinţa neasumată de predecesorii săi. Numai aşa sufletul îşi poate trăi propriul destin...

Aceasta este teoria pe care germanul Bert Hellinger, un preot catolic transformat în psihanalist, născut în 1925 şi decedat în 2019, a conceput-o şi a aplicat-o, devenind cunoscută drept constelaţie familială ori sistemică.

În timp ce lucra cu oameni care voiau să-şi vindece traumele, Hellinger şi-a dat seama că multe apar într-un sistem familial unde ordinea naturală a lucrurilor a fost perturbată de un eveniment nefericit precum o crimă, o sinucidere, un divorţ, un abuz sexual ori o relaţie toxică. Pentru a-i ajuta, a combinat mai multe terapii recunoscute în psihologie, ca Gestalt, analiza tranzacţională, psihogenealogia, psihodrama, creând astfel teoria atât de cunoscută în prezent.

O scenetă improvizată

Inedit este modul în care se desfăşoară o astfel de terapie de grup. Echipa este formată din circa 15 persoane (numărul poate varia), aşezate pe scaune dispuse într-un cerc, ghidate de aşa-numitul facilitator de constelaţii ori constelator. Un om din mulţime este ales pentru a-şi descifra propria constelaţie şi este numit client.

Acesta ştie dinainte care este problema sa şi ce vrea să rezolve. Apoi alege intuitiv un reprezentant din grupul de participanţi, pe care îl întreabă dacă ar fi dispus să îl reprezinte în constelaţie. Odată ce acesta acceptă, se aşază într-un loc ales intuitiv. Alţi participanţi primesc roluri diverse - precum bunici, părinţi, copii - şi interpretează sentimente - furie, tristeţe ş.a. - sau obiecte semnificative din povestea clientului.

Participanţii sunt sfătuiţi să comunice puţin, să-şi exprime doar sentimentele. Interacţiunile şi dinamica dintre membri dezvăluie aspecte ale vieţii sau psihicului clientului într-o lumină necunoscută acestuia. În contrast cu metoda psihodramei, unde se lucrează cu scenarii preconcepute, în constelaţii nu există niciun fel de regie.

Popularitate pe Netflix  

Terapia aplicată de Hellinger şi de alţi specialişti formaţi de el a ajuns în ultimii ani cunoscută şi în România. Constelatorul Teodor Ciomocoş (foto), din Timişoara, care ajunge deseori şi la Oradea, spune că sunt două motive care au dus la popularizarea ei.

"Experienţa trecerii printr-o pandemie i-a făcut pe unii să realizeze că vor să se descopere pe ei, dar şi să înţeleagă de ce reacţionează într-un anumit fel, de ce au o relaţie toxică, de ce nu le merge bine în carieră. Numărul celor care merg la terapie a crescut în ultimii trei ani. Un alt motiv este apariţia în 2022 a serialului Another Self (n.r. Un alt sine), pe Netflix, care prezintă într-un anumit fel terapia constelaţiilor", explică specialistul.

Cei care au văzut filmul pot să aibă, însă, o percepţie greşită asupra terapiei. "În serial pare că poveştile sunt descoperite prin metode ascunse, însă noi le folosim doar pe cele aplicate deja în psihologie, la care se adaugă conexiunea dintre oamenii cu care lucrăm. Nu este vorba despre spiritism, voodoo, astrologie sau alte domenii ezoterice", spune Ciomocoş.

Un copil-părinte

O tânără orădeancă a mers recent la un atelier de constelaţie în oraş dorindu-şi să afle motivul pentru care nu reuşeşte să fie mai organizată.

"Constelatorul te întreabă mereu ce doreşti să ţi se îndeplinească, iar eu am vrut să fiu mai determinată. Fără să le spun celorlalţi din grup ceva despre familia mea, cei care au primit rolurile de părinţi şi-au dat seama că eu încercam să preiau rolul părinţilor mei în familie, să fac totul în locul lor. Constelatorul mi-a spus atunci că eu distrug sistemul familial, că eu trebuie să fiu doar copilul lor şi să-mi văd de viaţa mea", a povestit femeia, care şi-a dat seama că, pentru a ajunge la obiectivul ei, trebuie să rezolve întâi prima problemă.

Psiholog la terapie 

În Oradea nu doar numărul persoanelor care vor să participe la astfel de întâlniri este în creştere, ci şi al psihologilor care intră în branşa lui Hellinger.

"Propriile probleme de sănătate m-au făcut să caut soluţii în toate părţile. Aşa că în 2021 am decis să particip la un atelier de constelaţii cu psihoterapeuta Anca Maftei. Am fost impresionată de viteza cu care constelaţiile scoteau la suprafaţă cauzele ascunse şi profunde ale problemelor participanţilor. Am observat şi la mine că simptomele bolii se ameliorează atunci când lucrez pe partea psihologică", spune psihologa Maria Petruş (foto), care se luptă din copilărie cu un limfedem primar.

La scurt timp după acea întâlnire, Petruş a urmat cursurile Academiei Regeneration, a Ancăi Maftei, iar din iunie le ţine şi ea, pe Zoom. "Intenţionez să fac asemenea şedinţe şi faţă în faţă, când mă voi simţi mai bine. Important de reţinut este că tratarea cauzei descoperite este blândă, prin acceptare, nimic invaziv", subliniază psihologa orădeană.

Inima se deschide

După fiecare constelaţie, participanţii sunt sfătuiţi să nu povestească o vreme despre cele întâmplate. Asta ar putea deteriora efectul terapiei. "Legăturile produse între membrii constelaţiilor sunt explicate prin conexiunea la câmpul energetic, inconştientul colectiv, aşa cum a fost descris de psihologul şi psihiatrul Carl Gustav Jung. Teoria nu este validată încă ştiinţific, dar cel mai probabil va fi. Este adevărat că poate să nu funcţioneze pentru toată lumea", povesteşte o altă psihologă din Oradea, care nu practică metoda, dar apelează la ea atunci când e nevoie.

De exemplu, când terapia cu un pacient se blochează într-un loc, îi propune să meargă împreună la constelaţii. Asta pentru că acolo, spune ea, raţiunea omului nu mai are atâta putere, iar inima se deschide şi dă afară emoţiile şi traumele ascunse prea mult timp. "Ani în şir am învinuit-o pe bunica pentru comportamentele ei. Asta, până când am primit rolul uneia într-o constelaţie. Atunci am înţeles că viaţa grea pe care a avut-o a făcut-o să fie crudă şi agresivă cu mama mea", exemplifică specialista.

Psihologa a simţit, astfel, pe pielea ei, că ispăşirea poate duce nu doar la acceptarea situaţiei, ci şi la vindecarea unui suflet încercat de poverile ascunse de familie...


CONSTELAŢII ÎN ORADEA

Întâlniri online şi offline

Psihologa Maria Petruş organizează ateliere de constelaţii pe platforma Zoom în zilele de joi, tot la două săptămâni, de la ora 18.30, costul participării la o întâlnire fiind 100 lei.

Teodor Ciomocoş, care este facilitator de constelaţii din 2007, va ajunge în Oradea la începutul lunii octombrie, unde va ţine un atelier timp de două zile. Participarea la o întâlnire costă 600 lei/persoană. Dacă participanţii vin însoţiţi de partener sau un membru al familiei, sunt studenţi ori pensionari sau dacă au mai participat la workshopuri organizate de Teodor, pot primi reduceri între 10 şi 40%.

Ambii pot fi găsiţi pe reţelele de socializare.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Inconstientul Colectiv a fost fundamentat de Carl Jung pe baza arhetipurilor
"Inconstientul Colectiv - în măsura în care putem spune ceva despre el - pare să se compună din motive mitologice sau imagini primordiale", citat de pe site-ul Psihanaliza. Afirmatia din text ca Inconstientul Colectiv ar fi fost descrie de Jung ca un camp energetic e destul de indrazneata, seamana a filmul Avatar
Postat 08 Septembrie 2023, 09:33 de AltiusCitiusCrisius
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7214 RON
  • 1 EUR = 4.9749 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON