URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?
De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
19 Septembrie 2023, 08:10

Așa se face! O comună din Bihor a ajuns model în țară, dovedind că se poate dezvolta cu banii strânși de la localnici (FOTO/VIDEO)

Așa se face! O comună din Bihor a ajuns model în țară, dovedind că se poate dezvolta cu banii strânși de la localnici (FOTO/VIDEO) CA LA ORAȘ. După ce a oprit risipa banului public și i-a somat pe săteni să-și plătească impozitele, chiar cu riscul de a-și supăra neamurile, primarul Mihai Sferle (foto) a strâns în bugetul local bani cu care a schimbat fața comunei: a construit un sediu nou pentru Primărie, a modernizat școala, grădinițele și vechiul dispensar, pe care l-a transformat în centru medical deschis non-stop, iar în fiecare sat a făcut câte un parc. În plus, a atras și fonduri europene, inclusiv pentru introducerea gazului pe fiecare uliță
Așa se face! O comună din Bihor a ajuns model în țară, dovedind că se poate dezvolta cu banii strânși de la localnici (FOTO/VIDEO) LOT RESTRÂNS. Primăria Cociuba Mare funcționează într-o clădire construită cu bani din bugetul local, inaugurată în 2018. Are doar 8 funcționari publici, care, alături de primarul Mihai Sferle (în centrul fotografiei), gestionează acum proiecte în valoare de 20 milioane de euro. „În organigramă avem 22 de posturi, dar consider că suntem suficienți”, zice edilul
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O comună din Bihor, dată exemplu în toată țara pentru modul în care chivernisește banii cetățenilor

* În Cociuba Mare, toate ulițele sunt asfaltate, rețelele de utilități au ajuns la porțile sătenilor, iar școala și grădinițele au fost modernizate

* Ales primar într-o comună aproape în faliment, liberalul Mihai Sferle a luat doar măsuri nepopuliste: a mărit impozitele, a poprit pensiile datornicilor și a înjumătățit numărul funcționarilor

* În comună nu există niciun investitor, dar sunt în derulare proiecte de 20 milioane de euro

* Pentru anul 2024, primarul nu le pregătește sătenilor promisiuni electorale, ci noi taxe: va supraimpozita fațadele și gardurile neîntreținute!

La una dintre cele mai urmărite televiziuni din România și la o oră de maximă audiență, două orașe din Bihor s-au făcut de mirul lumii. Depopulate și cu mâna întinsă după bani de la București, Vașcău și Nucet au fost protagoniste într-o ediție a emisiunii „România, te iubesc” care a tratat problema primăriilor falimentare.

Tot Bihorul a dat și exemplul pozitiv al emisiunii, prin comuna Cociuba Mare, condusă de 11 ani de liberalul Mihai Sferle. Edilul a oprit risipa banului public, a majorat impozitele și, mai mult, i-a forțat pe oameni să le plătească, iar din banii lor a pus comuna la punct. Și, chiar dacă urmează un an electoral, le pregătește sătenilor noi taxe...

Orașe în faliment

Pe 10 septembrie, Pro TV a difuzat un reportaj făcut de cunoscutul jurnalist Alex Dima (foto) despre nevoia comasării orașelor și comunelor mici, care mai mult cheltuie decât produc. Două exemple elocvente au venit din Bihor: Vașcău și Nucet, prezentate ca orașe depopulate, dar pline de funcționari.

În Vașcău, orașul și cele cinci sate arondate au împreună doar 2.025 de locuitori, dar primăria are în organigramă peste 40 de angajați. Mulți dintre ei, după cum s-a văzut la televizor, stau degeaba. În Nucet, al doilea cel mai mic oraș din România, după Băile Tușnad, situația e similară: are 1.987 de locuitori și 22 de funcționari, cărora le plătește anual salarii de 1,6 milioane lei, în timp ce încasează din taxe și impozite doar 450.000 lei pe an. Ambele orașe ar fi în faliment dacă n-ar primi an de an milioane de la bugetul de stat.

Într-o situație complet diferită se află, însă, comuna Cociuba Mare, aflată dincolo de Tinca. Cu 2.740 de locuitori, încasează anual din taxe și impozite 4,2 milioane lei. Un singur milion se cheltuie pentru plata salariilor, iar restul merge pe investiții!

Scumpiri și popriri

De profesie economist, liberalul Mihai Sferle (42 de ani) este primar din 2012, când tinerii comunei l-au convins să candideze, deși avea în grijă ferma familiei. „Am ferma și azi, cu 250 de vaci de carne și 300 hectare de pământ pe care le lucrăm, dar băieții (n.r. angajații) știu că mă pot suna doar după ora 16”, declară edilul pentru BIHOREANUL.

După ce a ajuns la primărie, primul lucru pe care l-a făcut a fost să consulte bugetul. „M-am îngrozit”, spune edilul. Comuna strângea 280.000 lei din taxe și impozite, în timp ce plătea salarii de 340.000 lei și avea datorii care treceau de 640.000 lei! „Șase luni mi-a fost frică să ies între oameni, nu știam ce să le spun”, recunoaște Sferle (foto).

Începând cu anul 2013, a majorat impozitele locale cu maximumul permis de lege, 50%, și apoi a luat o măsură și mai nepopulistă: i-a luat în vizor pe cei care nu-și plătiseră dările. „Am avut 280 de popriri pe pensii și salarii. Azi mai avem 11, iar 65% dintre impozite sunt plătite la sfârșitul lunii martie”, se mândrește primarul.

Rău, da’ bun!

Măsura de a bloca pensiile pentru neplata impozitelor i-a adus necazuri chiar în familie.  „Bunicul meu n-a vorbit cu mine o lună, pentru că pusesem poprire și pe pensia surorii lui. Și ea a fost foarte supărată, s-a plâns oamenilor de mine, dar oamenii mi-au zis: «Mihăiță, felicitări! Ce-a crezut, că dacă-i mătușă-ta, nu trebuie să plătească?»”. Până la urmă, l-a iertat și bunicul, care la rândul lui a fost primar în aceeași comună, în urmă cu o jumătate de veac!

În fiecare an, „Mihăiță” a continuat să majoreze impozitele cu 50 sau 40%. Paradoxul este că, în timp ce le scumpea sătenilor viața, aduna mai mulți susținători: primul mandat, în 2012, l-a câștigat cu 51% dintre voturi, următorul cu 69%, iar pe-al treilea cu 73%. Oamenii au văzut că Primăria „mișcă” în folosul lor...

Tot ca să adune bani la bugetul local, Sferle a reziliat contractul cu Ocolul Silvic Tinca, unde Primăria plătea o căruță de bani, dar tot se trezea cu lemnele furate, optând pentru un ocol privat, cu care acum face profit. Apoi, a tras conducte de apă pe pășunea satului, iar fermierilor le-a mărit taxa de concesiune de la 5 euro pe hectar, la 120! „Avem 1.550 hectare de pășune, ne vin foarte mulți bani de-aici”, zice primarul. Fermierii sunt singurii „investitori” din comuna care n-are nicio altă firmă, cu excepția unor magazine și birturi sătești.

Plurivalenți

Și Primăria s-a subțiat sub conducerea lui Sferle: dintre cei 15 funcționari pe care i-a găsit în 2012, azi au rămas 8, deși organigrama permite 22. Primarul i-a obligat pe toți colegii săi să învețe tot ce se face într-o primărie și toți au sarcini multiple. De pildă, funcționarul care conduce societatea locală de apă și canalizare o coordonează și pe cea de salubritate, răspunde și de urbanism și este și IT-stul Primăriei!

Cele două societăți sunt la rândul lor auto-suficiente și nu au nevoie de subvenții din bugetul local. „La apă încă avem o problemă, că are un conținut mare de arsen și nu este potabilă. Dar avem un proiect aprobat în Anghel Saligny, pentru o stație de filtrare”, zice Sferle.

Fără dubiu, după ce apa va fi bună de băut, prețul nu va rămâne de 2,5 lei/mc. „Nu va fi chiar ca la Oradea, dar se va scumpi”. La fel, din acest an, după ce stația de epurare va fi montată, oamenii vor plăti și pentru canalizare. La Cociuba Mare, nimic nu e gratis...

LOT RESTRÂNS. Primăria Cociuba Mare funcționează într-o clădire construită cu bani din bugetul local, inaugurată în 2018. Are doar 8 funcționari publici, care, alături de primarul Mihai Sferle (în centrul fotografiei), gestionează acum proiecte în valoare de 20 milioane de euro. „În organigramă avem 22 de posturi, dar consider că suntem suficienți”, zice edilul

Primar pe autogunoieră

Fiecare gospodărie plătește anual și o taxă de salubritate, de 100 lei, mai ieftin decât în multe alte locuri, pentru că în Cociuba Mare se reciclează peste 60% din deșeuri! „Am introdus colectarea separată în 5 fracții încă din 2013. Am cumpărat două autogunoiere, pubele și saci pentru toată lumea și i-am învățat pe oameni să separe deșeurile, ca să depunem cât mai puține la haldă și să nu plătim amenzi”, explică Sferle.

Ca să fie sigur că oamenii înțeleg regulile, „Mihăiță” însuși le-a golit pubelele! „M-am dus în spate, pe autogunoieră, că așa era cel mai simplu să văd cum aruncă gunoaiele și să le spun ce nu fac bine. Bătrânii au învățat cel mai repede, cu tinerii mai am probleme”. Nu e de mirare că această comună a câștigat fiecare ediție a campionatului județean al curățeniei, inițiat de CJ Bihor.

Pe model Bolojan

Majorările de impozite n-au fost singurele măsuri nepopuliste ale lui Sferle. Pe modelul liderului său politic, Ilie Bolojan, a expropriat case pentru investiții! În centrul fiecărui sat a amenajat câte un parc, chiar dacă pentru asta a demolat locuințe. „Seara, parcurile sunt pline de oameni”, spune primarul, convins că a meritat gâlceava.

Cu demolarea i-a amenințat și pe romii care și-au construit case fără autorizații, iar de teamă că vor rămâne fără palatele ridicate cu bani aduși din Occident, aceștia s-au executat.

Acum le pregătește tuturor consătenilor o altă regulă dură: din 2024, Primăria va supraimpozita cu 500% fațadele sau gardurile neîngrijite. De asemenea, sătenii vor avea o paletă de culori permise „la stradă”. „Primul supraimpozitat va fi taică-meu, care nu și-a îngrijit casa moștenită de la părinți”, anunță primarul.


Parcul din centrul satului Cheșa are în centru o amenajare cu o mini-cascadă

Planuri de viitor

Banii adunați în bugetul local s-au întors negreșit în comună. Pe lângă parcurile amenajate, toate ulițele sunt asfaltate, școala și cele trei grădinițe sunt reabilitate și dotate, iar în comună există un centru medical deschis non-stop, cu echipamente cumpărate de Primărie. Poliția a primit și ea un sediu decent, fiecare sat are capelă mortuară, iar în curând va avea și câte un teren de sport.

În plus, introducerea rețelei de gaz, lucrare pe bani europeni, este gata pe 50 de kilometri din 53. Primarul speră că astfel comuna va fi atractivă pentru investitori, pentru că acum sătenii fac naveta la fabrici din Arad sau Oradea.

Tot în lucru este și cadastrarea fiecărei bucăți de teren din comună, care se face într-un proiect guvernamental. Contra unei taxe de 100 lei, Primăria Cociuba Mare le dă oamenilor și actele de proprietate, astfel că, după ce proiectul se va închide, toate succesiunile ori vechile înțelegeri între localnici se vor regăsi și în documente.

Pe bani europeni, Primăria mai vrea să convertească căminele în centre comunitare pentru vârstnici și pregătește un proiect de 6 milioane euro pentru transformarea lacului Cărăsău, singurul obiectiv turistic al comunei, într-un punct de atracție, cu tiroliană peste luciul de apă. „Aș vrea să văd în jurul lacului spații de cazare, iar prin sat puncte gastronomice locale”, zice primarul. Iar până acum, ce și-a pus în cap i-a reușit...


PROMISIUNEA LUI BOLOȘ

Obligați să colecteze impozite

Cociuba Mare s-a pus pe picioare colectând banii datorați de localnici, cum ar trebui să facă toate primăriile. Edilii populiști preferă să stea cu mâna întinsă către Guvern, în loc să „supere” electoratul. De anul viitor, acest prost obicei s-ar putea să dispară.

Legea 273/2006 spune că primăriile care nu colectează taxele de la cetățeni nu pot primi bani de la bugetul de stat, o prevedere pe care politicienii au tot amânat să o pună în aplicare.

Într-o declarație pentru Pro TV, ministrul Finanțelor, bihoreanul Marcel Boloș (foto), a promis însă că această regulă va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2024. „Este incorect și inadmisibil să ceri bani de la bugetul de stat și creanțele tale să nu le mai colectezi”, a declarat Boloș.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
16 Comentarii
Eu de când tot zic: prioritizare!
Felicitări că a reușit ce nu a reușit Oradea, să asfalteze toate străzile, să bage canalizare și apă peste tot. Și cârcotașilor, să nu credeți că acolo nu s-a construit, cum se face și în Oradea.
Postat 20 Septembrie 2023, 09:19 de Vio_427
eh, in 2035 o sa fie gazul interzis
asa cum o sa dea porcii din aripi peste pasunile de solare. Mai bem un Ciuc pana ne trezim din religia asta verde, ca e frig afara si trebuie sa ne incalzim, asa eco.
Postat 20 Septembrie 2023, 07:36 de unu
@nealiniat
foarte foarte buna intrebarea ta: oare cat o fi costat vizita megareporterului? nu de alta dar a fost si la cejeu si la primarele porge care l-a cam suparat pe bolojel. toate asa, una dupa alta. este ca ceva nu pusca?
Postat 19 Septembrie 2023, 22:33 de denis
Mai
că-mi vine să mă mut in Cociuba Mare!Oare cât o fi costat vizita lui Dima în teritoriu?
Postat 19 Septembrie 2023, 21:16 de nealiniat
Mai tin povestile astea cu edilii liberali fara seaman?
Ma rog, avind seaman pe Bolojan. Ce sa vezi, a ajuns si la el supraimpozitarea cu 500%. Asta provoaca oricarui liberal autentic orgasme multiple, tantrice. Bai frate, nu mai poti fi bun gospodar in tara asta, daca nu esti liberal. Unde esti tu AVE, unde esti tu Asociatia Municipiilor din Romania? O tempora...
Postat 19 Septembrie 2023, 18:54 de excalibur
Riviera
Dacă PSD nu e capabil de nimic, atunci afara din țară cu ei.
Postat 19 Septembrie 2023, 16:50 de Sandu2100
Alt taranoi galbejit, cu ifose de mare conducator....
"Modelul" despre care scrieti se pliaza perfect pe "bunele practici" ale prim-cheliosului de birtin : taxe si suprataxe, impozite si supraimpozite, exproprieri peste exproprieri, poprirea pensiilor. Iar in 3 ani de mandat, marele primar nu a reusit introducerea APEI POTABILE in comuna !!! Bun exemplu !
Postat 19 Septembrie 2023, 16:30 de Silver_Cat
11 ani la primarie - zero investitori ???
Daca in 3 mandate de primar ai reusit sa atragi 0 (zero !!!) investitori privati, dar te lauzi cu poprirea pensiilor batranilor comunei, inseamna ca esti un exemplu in administratie. Exemplu de nesimtire.
Postat 19 Septembrie 2023, 16:13 de Silver_Cat
10 mii de euro pe locuință pentru gaz?!???
Din 2030 sau 2035 nu se va mai putea folosi gaz.De ce nu a investit în fotovoltaice? Sa câștige firmele care au câștigat lucrarea? Plus ca fiecare locuință va mai folosi câteva mii de euro pentru a-l putea folosi.
Postat 19 Septembrie 2023, 15:06 de Valcov
Birta, lipitorule de afise al lui bolovan, du-te si ia lectii.
Baga-l pe sclavul Sandu2100 la reciclare. Nu e bun de nimic idiotul propagandist galbejit, vorbeste doar prostii, propaganda de doi bani.
Postat 19 Septembrie 2023, 14:16 de Riviera
@ sandu
Cu blocurile e greu sau interzis? Pt ca ă e o mare diferență...
Postat 19 Septembrie 2023, 13:42 de oradeanbihor
Oradeanbihor
Este gaz in oraș, la case, cu blocurile vechi e mai greu.
Postat 19 Septembrie 2023, 13:35 de Sandu2100
# unul
Care-i treaba cu Tuaregul?
Postat 19 Septembrie 2023, 13:02 de fvgit
Cât e gazul?
Păi noi așteptăm de.o viata sa ajungă gazul în Oradea și tot nu a ajuns, cu toate ca l-am avut primar de 3 ori pe bolovan iar acum îl avem pe invatacelul lui, lipitorul de afise. Dacă candidează domnul de la Cociuba la Oradea, promit sa il votez cu conditia sa introducă gazul în oraș! PS: stai relax sandaule, știu ca astea nu-s utilități pentru sărachii de orădeni.
Postat 19 Septembrie 2023, 12:59 de oradeanbihor
Masuri nepopulare, foarte bine.
Adica nu vrei sa te voteze lumea pt ca le arunci un OS. Faci lucruri concrete pt cetățeni, imbunatatesti calitatea vieții, asfalt, gaz, canalizare, școală. Oamenii așteaptă de la un primar sa faca ce trebuie pt ei, taxele si impoziteze marite nu e o problemă, lipsurile sunt o problemă. Se pare ca acest primar ia exact măsurile pe care Bolojan le-a luat. Felicitări pt realizările din comună.
Postat 19 Septembrie 2023, 12:07 de Sandu2100
cociuba
Tuaregul albastru e al primarului?
Postat 19 Septembrie 2023, 08:45 de unul
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.585 RON
  • 1 EUR = 4.9704 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON