URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 17 IUNIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă nu avem aeroport, de ce nu avem? Dacă am făcut aeroport, de ce nu avem avioane? Dacă avem avioane, de ce sunt așa de scumpe biletele? Dacă subvenționăm biletele, sigur în altă parte e mai ieftin. Dacă ar veni Birta și Bolojan să dea 10 euro fiecărui călător, precis vom afla că în alte locuri companiile lasă pasagerii să joace cruce cu pilotul automat, bașca asigură întâlniri romantice cu însoțitoarele de zbor...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
La ora acestor comentarii, urnele au vorbit, după o campanie pe care unii candidați au dus-o intens, în ciuda redusei probabilități ca challengerii să-i detroneze pe deținătorii celor două funcții cheie ale administrației din Bihor, de președinte al Consiliului Județean și de primar al Oradiei. Pentru că războiul electoral a fost decis într-o singură bătălie, dar și pentru că tandemul Ilie Bolojan - Florin Birta a avut ce etala alegătorilor, perdanții au avut din start șanse modeste, ceea ce, în parte, le și scuză rezultatele.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ați votat la alegerile locale și europarlamentare?
De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La momentul apariției acestui material, campania electorală pentru alegerile locale se va fi încheiat deja, iar localitățile României vor avea noi conduceri alese în urma alegerilor din 9 iunie 2023. Modul în care guvernanții noștri au procedat în ultimele luni în mimata „luptă” contra jocurilor de noroc la sate va produce, însă, consecințe pe termen lung și va putea afecta serios bugetul statului...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Prevenirea sindromului de burnout se poate face de către fiecare dintre noi dacă în cadrul muncii considerăm că există condiții care ne pot predispune la stres. Dacă vă simțiți suprasolicitați și aveți impresia că nu mai puteți face față condițiilor de muncă, este bine să faceți o listă cu responsabilitățile și sarcinile de serviciu în ordinea priorităților, stabilind astfel ceea ce efectiv puteți realiza...

Bihoreanul tipărit

Popice cu tramvaie: Campionatul European al vatmanilor are loc în weekend la Oradea, cu concurenți din 25 de mari orașe (FOTO/VIDEO)
Bihoreanul tipărit
Oradea găzduiește sâmbătă Campionatul European al vatmanilor, cu concurenți din 25 de mari orașe. Competiția ce se va desfășura în Piața Unirii va avea probe spectaculoase, cum ar fi biliard și popice cu tramvaie, iar evenimentul se va încheia cu un concert Irina Rimes.
31 Mai 2023, 11:24
Orașul ia tot! Cum pune mâna Primăria pe averile unor orădeni decedați și care este cea mai mare moștenire
Bihoreanul tipărit
Primăria este fericita succesoare a tuturor orădenilor care au decedat fără să aibă moștenitor. Municipalitatea orădeană are în diferite stadii de soluționare 11 cazuri de moșteniri rămase fără urmaș, de pe urma cărora urmează să preia o casă pe strada Ana Ipătescu și mai multe apartamente sau garsoniere.
31 Mai 2023, 08:01
Jungla din parc: În loc să pună pază, Primăria Oradea vrea să monteze camere de luat vederi în parcuri
Bihoreanul tipărit
Lipsa pazei din parcurile Oradiei le face periculoase pentru copiii ieșiți la joacă, în ciuda milioanelor de euro investite de municipalitate pentru a le face mai atractive. Confruntată cu realitatea reclamată de orădeni, responsabilii Primăriei tot nu vor să angajeze paznici pe lângă rarele patrule de poliție și jandarmi, dar vor suplimenta supravegherea zonelor verzi cu circa 100 de camere, în speranța că teama de ele va crește gradul de siguranță a parcurilor.
Vine executarea! Primăria Oradea ia măsuri drastice, după ce numărul datornicilor a crescut cu 26% în ultimul an
Știri Bihor
Numărul orădenilor cu restanţe faţă de bugetul local a crescut cu 26% în ultimul an, motiv pentru care Primăria anunţă măsuri în forţă. Municipalitatea va transmite săptămâna aceasta 17.000 de decizii de impunere orădenilor cu datorii, în pregătirea unei campanii de executare silită pentru recuperarea restanţelor adunate până la finele lunii martie.
29 Mai 2023, 10:06
Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit: De ce au devenit parcurile din Oradea periculoase pentru copii
Bihoreanul tipărit
Luni, 29 mai, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii: Lipsa pazei din parcurile Oradiei le face periculoase pentru copiii ieșiți la joacă, în ciuda milioanelor de euro investite de municipalitate pentru a le face mai atractive; Îngrijorător! Sute de copii bihoreni renunță la școală an de an, fără să știe ce ar putea face în viitor; Într-un cartier din Oradea, braconierii trag cu armele în plină zi, aproape de curțile localnicilor; Cum pune mâna Primăria pe averile unor orădeni decedați și care este cea mai mare moștenire?
29 Mai 2023, 00:00
Party pentru pici: Copiii orădenilor vor fi răsfățați de 1 Iunie cu spectacole, întâlniri cu personaje magice și jocuri
Bihoreanul tipărit
Copiii orădenilor vor fi răsfățați de 1 Iunie cu spectacole, întâlniri cu personaje magice și jocuri. APTOR organizează activități în Cetate, în Orășelul Copiilor și în Parcul Barcăului, orchestra de suflători a Filarmonicii pregătește concerte speciale pentru prichindei, iar pe scena Teatrului Regina Maria mai multe păpuși-vedete vor prezenta istoria muzicii.
28 Mai 2023, 19:11
Antirevizionism: Oradea interbelică a fost locul celor mai mari manifestații antirevizioniste (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Oradea interbelică a fost locul celor mai mari manifestații antirevizioniste de după Primul Război Mondial. Nemulțumiți de noile granițe consfințite prin Tratatul de Pace de la Trianon, politicienii ungari au lansat campanii de revizuire a acestora, care au atras o reacție masivă din partea intelectualității, dar și a populației din Bihor.
Dezastru în rezervație: Defrișare cu buldozerul în lunca protejată a Crișului Repede, ce adăpostește floră și faună pe cale de dispariție (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Comisarii de Mediu au descoperit în Bihor cel mai mare dezastru ecologic produs în ultimii ani într-o arie naturală protejată din România. Peste 2 hectare din lunca protejată a Crişului Repede au fost distruse în mod barbar lângă Aleşd: autorităţile locale n-au văzut cine, iar reprezentanții Gărzii de Mediu şi cei ai Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate fac inventarul pagubelor şi cer o anchetă penală.
Oradea va fi ceva „Wow!”: Interviu cu Mariana Negru, unul dintre cei mai experimentați ghizi locali
Bihoreanul tipărit
La începutul anilor ’90, Mariana Negru, absolventă a Facultății de Construcții a Politehnicii timișorene, era convinsă că-și va petrece viața pe șantiere, unde se simțea în elementul ei. Din cauza unor probleme de sănătate, însă, n-a putut să-și consolideze cariera în domeniu, așa că și-a exploatat o altă pasiune: turismul...
25 Mai 2023, 11:30
Lac „înecat”: Ca să amenajeze o plajă pe malul unui lac curățat cu bani UE, Primăria Salonta îl... îngroapă cu moloz (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Primăria Salonta, obligată de Garda de Mediu să dezgroape molozul pe care l-a aruncat ilegal într-un lac din oraș. Sub pretextul amenajării unei plaje, o zonă umedă cu stuf de la marginea Salontei, bogată în biodiversitate și reamenajată pe bani europeni, a fost parțial distrusă, după ce acolo au fost deversate mai multe camioane cu deșeuri din construcții.
Orădeni, vi se pregătește ceva! Primăria vrea să desființeze parcările de domiciliu începând de anul viitor
Bihoreanul tipărit
La recomandarea Avocatului Poporului, care a constatat că actualul regulament de parcări este depășit, Primăria Oradea pregătește unul nou. Municipalitatea vrea, în premieră locală, parcări supraetajate de cvartal, în care locuitorii blocurilor să-și poată lăsa mașinile, fără ca locurile să fie atribuite nominal, astfel încât vor fi ocupate după principiul „primul venit, primul servit”.
24 Mai 2023, 08:01
Cât „costă” halatul? Unul din zece medici ai Spitalului Județean nu își „acoperă” salariul
Bihoreanul tipărit
Descoperire la Spitalul Județean, după o analiză ordonată de managerul Gheorghe Carp: aproape o zecime dintre cei 502 medici nu și-au „acoperit” salariile în ultimul an. Prima analiză a productivității muncii după fuziunea cu fostul Spital Municipal, care a vizat numărul de pacienți și complexitatea bolilor tratate, dezvăluie că 52 de medici au luat salarii mult peste activitatea prestată, concluziile stârnind criticile unor șefi de secții, care au sărit în apărarea subalternilor.
Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit: Prima analiză a productivității muncii la Spitalul Județean, după ce a înghițit Municipalul
Bihoreanul tipărit
Luni, 22 mai, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, alături de suplimentul de educație ecologică Oradea noastră. Dintre subiectele noii ediții: Descoperire la Spitalul Județean, după o analiză ordonată de managerul Gheorghe Carp: aproape o zecime dintre cei 502 medici nu și-au „acoperit” salariile în ultimul an. Din același număr aflați despre o defrișare cu buldozerul în lunca protejată a Crișului Repede, ce adăpostește floră și faună pe cale de dispariție, că Primăria vrea să desființeze parcările de domiciliu începând de anul viitor și ca să amenajeze o plajă pe malul unui lac recent curățat cu bani UE, Primăria Salonta îl... îngroapă cu moloz.
22 Mai 2023, 00:00
Iunie cu povești: Festivalul Internațional de Teatru Oradea, o ediție bogată în spectacole premiate
Bihoreanul tipărit
Festivalul Internațional de Teatru Oradea revine cu o ediție bogată în spectacole premiate și tentante. Orădenii vor putea vedea, printre altele, „Familia Addams” în regia lui Răzvan Mazilu, „Eu sunt vântul”, cu Marius Manole, spectacolul „Seaside stories”, în regia lui Radu Afrim, dar și să se dezlănțuie la un concert Zdob și Zdub. 
21 Mai 2023, 09:03
Parc pe legheleu: Povestea parcului în care Primăria Aleşd a investit peste 1 milion de lei, ca azi să zacă în paragină (FOTO/VIDEO)
Bihoreanul tipărit
Parcul din satul Tinăud, în care Primăria Aleşd a investit peste 1 milion de lei din fonduri guvernamentale, zace în paragină de peste 10 ani. Amenajat pe o suprafaţă imensă, de 8 hectare, pe vremea fostului edil Zeno Ţipţer, care visa aici un aquapark termal, parcul din Tinăud a fost abandonat de succesorul său, Ioan Todoca, care îl consideră fără folos şi are alt vis: să-l transforme într-un parc... fotovoltaic.
Clubul anti-cancer: La Oradea funcționează o asociație în care bolnavii oncologici sunt sprijiniți și încurajați
Bihoreanul tipărit
O organizație din Oradea a format o comunitate în care bolnavii oncologici sunt încurajați de alți pacienți care au învins în lupta cu boala. Asociația Buni Prieteni, înființată de familia Dascăl, trecută prin povara bolii, oferă sprijin pacienților pe tot parcursul tratamentului, ședințe gratuite de consiliere psihologică, nutrițională, kinetoterapie și ateliere creative pentru socializare.
18 Mai 2023, 08:01
Atac la turnuri: Proiectul viitoarelor blocuri de 15 etaje din Oradea îi nemulțumește pe vecinii de la case (FOTO/VIDEO)
Bihoreanul tipărit
Locuitorii caselor din strada Morii se tem că vor fi lăsați fără lumină după construirea în vecinătate a celor mai înalte blocuri din Oradea, de 15 etaje. Spre nemulțumirea locuitorilor din zonă, un dezvoltator clujean vrea să intre pe piața imobiliară locală cu proiectul unui cvartal de blocuri înalte de peste 50 metri în spatele magazinului Selgros, amplasament traversat și de viitorul tram-tren spre Băile Felix.
Negrean, lasă-ne! Directorul Colegiului Economic din Oradea, demascat și de părinți că i-a presat să plătească pentru festivitatea extravagantă
Bihoreanul tipărit
BIHOREANUL aduce noi dovezi incriminatoare în cazul directorului Colegiului Economic din Oradea, care a vrut să facă show la absolvire, pe banii părinților. O nouă înregistrare, realizată la o întâlnire a lui Daniel Negrean cu părinții unor elevi de clasa a XII-a, demonstrează cum încerca să-i constrângă să accepte plata banilor pentru organizarea unei ceremonii extravagante de final de an, iar, pentru că aceștia se codeau, directorul a trecut la amenințări și șantaje, spunându-le că, „dacă la o firmă ai fi spus de atâtea ori „nu”, ușa era deschisă și zicea „go!”, „dacă nu-ți place, lasă-ne!”.
Cseke Attila, ministrul Dezvoltării și președintele UDMR Bihor: „Am avut acest curaj nebunesc de a face o reformă radicală”
Bihoreanul tipărit
BIHOREANUL a profitat de prezența ministrului Cseke Attila la Oradea, săptămâna trecută, pentru a-l chestiona despre schimbările deja făcute sau în pregătire, finanțările din bugetul de stat și din fonduri europene ale programelor derulate de Minister, fără a ocoli nici chestiunile politice, de la disputa din coaliție pentru unul dintre ministerele UDMR până la pregătirile pentru alegerile de anul viitor.
15 Mai 2023, 09:01
Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit: Noi dovezi incriminatoare în cazul directorului Colegiului Economic din Oradea
Bihoreanul tipărit
Luni, 15 mai, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, cu un conținut bogat în informații exclusive și variat. Dintre subiectele noii ediții: BIHOREANUL aduce noi dovezi incriminatoare în cazul directorului Colegiului Economic, care a vrut să facă show la absolvire, pe banii părinților. O nouă înregistrare, realizată la o întâlnire a lui Daniel Negrean cu părinții unor elevi de clasa a XII-a, demonstrează cum încerca să-i constrângă să accepte plata banilor pentru organizarea unei ceremonii extravagante de final de an, iar, pentru că aceștia se codeau, directorul a trecut la amenințări și șantaje.
15 Mai 2023, 00:00
„Arhivarul” Oradiei: Cine este istoricul care are o colecție impresionantă de cărți poștale cu orașul de pe Criș? (FOTO)
Oradea noastră
De peste 20 de ani, Constantin-Liviu Demeter caută cu atenţie printre fotografiile pe care le găseşte la târgurile de antichităţi şi pieţele de vechituri. Când era adolescent, a început să strângă cărţi poştale cu Oradea, îndeletnicire pe care şi-a păstrat-o. 
Lunca... de mântuială! Poduri încropite, diguri „tencuite”, capelă într-o mlaştină şi sală de evenimente într-un cătun cu... 25 de oameni (FOTO/VIDEO)
Bihoreanul tipărit
Risipă de bani publici în comuna Lunca: Poduri încropite, diguri „tencuite”, capelă într-o mlaştină şi sală de evenimente într-un cătun cu 25 de oameni. BIHOREANUL a descoperit că, deşi legea permite investiţii PNDL doar pe terenuri publice, edilul a „îngropat” în livezi private o parte din milioanele primite pentru canalizare, lucrările fiind sistate de Inspectoratul de Stat în Construcţii până la intrarea în legalitate.
O noapte... promițătoare: Orădenii sunt așteptați la Noaptea Muzeelor, cu expoziții atractive, tangouri și spectacol cu torțe
Știri Bihor
Orădenii sunt aşteptaţi la Noaptea Muzeelor, cu expoziţii atractive, tangouri şi spectacol cu torţe. În Oradea îşi deschid porţile o mulţime de muzee şi obiective turistice şi de cult, între exponate numărându-se picturi valoroase, obiecte realizate de Salvador Dalí şi costume ale unor personaje de teatru.
11 Mai 2023, 11:43
Puţine, dar mari: Câte oraşe şi comune ar mai avea judeţul Bihor dacă s-ar aplica reorganizarea administrativ teritorială?
Știri Bihor
În Bihor doar 4 oraşe din 10 şi 9 comune din 91 întrunesc condiţiile de populaţie prevăzute de un recent proiect de reorganizare administrativ-teritorială, care vizează şi reducerea drastică, de la 41 la 12, a numărului judeţelor. Experţi consultaţi de BIHOREANUL consideră necesară reforma, pentru reducerea risipei, a birocraţiei şi a decalajelor de dezvoltare, dar nu prin desfiinţarea unor judeţe, ci prin alipirea comunelor mici la cele mari şi la oraşe, ţinând cont inclusiv de economia şi infrastructura fiecărei zone.
11 Mai 2023, 08:03
Foc în Episcopie: Scandal într-o biserică ortodoxă din Oradea, unde un preot a acceptat să-i facă slujbă unui mort incinerat
Știri Bihor
Un nou scandal, care a ajuns până la Patriarhul Daniel, zguduie Episcopia Ortodoxă a Bihorului şi Oradiei, din cauza unei incinerări cu... înmormântare. Apropiat al PS Sofronie Drincec, preotul Vasile Marin Dindelegan de la biserica Duminica Tuturor Sfinţilor este acuzat că i-ar fi permis colegului Cornel Baciu Borz să săvârşească aici slujba înmormântării pentru un profesor care a cerut să fie incinerat, încălcând astfel toate canoanele ortodoxe.
10 Mai 2023, 08:03
Toți pentru Micula! Toate acțiunile pentru recuperarea celor 395 milioane de euro plătiți de Guvern firmelor fraţilor Micula au fost suspendate de Judecătoria Beiuș
Bihoreanul tipărit
Judecătoria Beiuş a suspendat toate acţiunile pentru recuperarea celor 395 milioane de euro plătiți de Guvern firmelor fraţilor Micula. Cei doi magnați au câștigat detașat în propriul fief, instanța suspendând atât executările silite începute deja împotriva firmelor lor, cât și pe cele viitoare, spre disperarea Comisiei Europene, care acuză Statul Român că îi favorizează. BIHOREANUL a aflat că juriștii Comisiei Europene au intervenit cu observații în proces, dar degeaba: arhivarul Judecătoriei din Beiuș le-a... rătăcit documentul!
Loviți la buzunar: Ce se întâmplă cu piața cerealelor din Bihor, după invazia produselor din Ucraina?
Bihoreanul tipărit
Fermierii bihoreni se simt amenințați de invazia cerealelor ucrainene, ieftine și necontrolate la chimicale. Importul fără taxe încurajat de UE pentru a ajuta Ucraina să-și desfacă produsele falimentează fermierii autohtoni, confruntați cu ieftinirea grâului până la jumătate din prețul de la recoltare și mult sub costul de producție.
08 Mai 2023, 10:01
Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit: Cum au ajuns frații Micula să scape de plata sutelor de milioane de euro achitate de Guvern
Bihoreanul tipărit
Luni, 8 mai, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, alături de suplimentul de educație ecologică Oradea noastră, ambele cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii: Judecătoria Beiuş a suspendat toate acţiunile pentru recuperarea celor 395 milioane de euro plătiți de Guvern firmelor fraţilor Micula; BIHOREANUL a aflat că juriștii Comisiei Europene au intervenit cu observații în proces, dar degeaba: arhivarul Judecătoriei din Beiuș le-a... rătăcit documentul! Din același număr mai aflați ce se întâmplă cu piața cerealelor din Bihor, după invazia produselor din Ucraina, că este scandal într-o biserică ortodoxă din Oradea, unde un preot a acceptat să-i facă slujbă unui mort incinerat, dar și câte orașe și comune ar mai avea Bihorul dacă s-ar aplica reorganizarea administrativ teritorială.
08 Mai 2023, 00:00
Salvatori cu drone: Cine sunt piloții „Salvadrone” care ajută autoritățile din Bihor să salveze oameni, cu ajutorul dronelor (FOTO/VIDEO)
Bihoreanul tipărit
În Oradea activează o asociație care ajută autoritățile să găsească persoane dispărute, folosind drone. Organizația înființată la începutul anului a încheiat un parteneriat cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență Crișana, cei cinci membri intervenind deja la mai multe evenimente, cel mai recent fiind un incendiu la locomotiva unui tren cu 22 de vagoane pline cu motorină.
07 Mai 2023, 11:51
Operaţiunea „Oftalmologul”. Cum a reușit un interlop orădean să fure banii din contul unui medic decedat?
Bihoreanul tipărit
BIHOREANUL vă dezvăluie detalii incredibile din rechizitoriul interlopului orădean Petru Pușcaș, care a furat 1,3 milioane lei din contul unui medic decedat. Banii, pe care doctorul îi lăsase moştenire prin testament unei rude, au fost furaţi de interlop cu complicitatea finei sale, o funcţionară bancară, şi plimbaţi prin firme fantomă ca să li se piardă urma.
05 Mai 2023, 08:01
  9 10 11  13  15 16 17  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6576 RON
  • 1 EUR = 4.9771 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON