URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 17 IUNIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă nu avem aeroport, de ce nu avem? Dacă am făcut aeroport, de ce nu avem avioane? Dacă avem avioane, de ce sunt așa de scumpe biletele? Dacă subvenționăm biletele, sigur în altă parte e mai ieftin. Dacă ar veni Birta și Bolojan să dea 10 euro fiecărui călător, precis vom afla că în alte locuri companiile lasă pasagerii să joace cruce cu pilotul automat, bașca asigură întâlniri romantice cu însoțitoarele de zbor...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
La ora acestor comentarii, urnele au vorbit, după o campanie pe care unii candidați au dus-o intens, în ciuda redusei probabilități ca challengerii să-i detroneze pe deținătorii celor două funcții cheie ale administrației din Bihor, de președinte al Consiliului Județean și de primar al Oradiei. Pentru că războiul electoral a fost decis într-o singură bătălie, dar și pentru că tandemul Ilie Bolojan - Florin Birta a avut ce etala alegătorilor, perdanții au avut din start șanse modeste, ceea ce, în parte, le și scuză rezultatele.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ați votat la alegerile locale și europarlamentare?
De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La momentul apariției acestui material, campania electorală pentru alegerile locale se va fi încheiat deja, iar localitățile României vor avea noi conduceri alese în urma alegerilor din 9 iunie 2023. Modul în care guvernanții noștri au procedat în ultimele luni în mimata „luptă” contra jocurilor de noroc la sate va produce, însă, consecințe pe termen lung și va putea afecta serios bugetul statului...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Prevenirea sindromului de burnout se poate face de către fiecare dintre noi dacă în cadrul muncii considerăm că există condiții care ne pot predispune la stres. Dacă vă simțiți suprasolicitați și aveți impresia că nu mai puteți face față condițiilor de muncă, este bine să faceți o listă cu responsabilitățile și sarcinile de serviciu în ordinea priorităților, stabilind astfel ceea ce efectiv puteți realiza...
05 Iulie 2023, 08:04

Politica, o afacere: Cum au sporit în ultimul an averile politicienilor și șefilor administrației din Bihor

Politica, o afacere: Cum au sporit în ultimul an averile politicienilor și șefilor administrației din Bihor POLITICIENI DE LUX. Senatorii Rozalia Biro - UDMR și Florian Bodog - PSD sunt cei mai bogați politicieni bihoreni. Familia Biro a încheiat anul trecut cu venituri medii de 29.000 euro lunar din salarii, acțiuni și dividende, iar Bodog, cu salarii din patru locuri, a câștigat în medie, împreună cu familia, circa 8.900 euro/lună
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Românii trăiesc tot mai bine. Doar că prin reprezentanți! În timp ce Guvernul PSD-PNL caută soluții de ieftinire a alimentelor pentru alegătorii sărăciți, politicienii se lăfăie.

Angajat toată viața la stat, actualul ministru al Finanțelor, bihoreanul Marcel Boloș, este milionar de doi ani. „Am fost, pe rând, angajat la Primăria Oradea, la ADR Nord-Vest, la Ministerul Transporturilor și altele, iar în paralel și profesor la Universitatea Oradea”, explică Boloș rețeta succesului. Și el se clasează abia pe locul 3 în top.

BIHOREANUL vă arată cine sunt cei mai bogați politicieni din județ și cât au câștigat anul trecut.

De la președinte

Legea 153/2017 privind salarizarea bugetarilor stabilește veniturile politicienilor peste cele ale muritorilor de rând. Cel mai mare salariu este al președintelui României, care într-o lună câștigă cât un angajat cu salariul minim brut, majorat din ianuarie la 3.000 lei, într-un an. Apoi, președinții Senatului și Camerei Deputaților primesc lunar de 11,5 ori salariul minim brut, iar miniștrii de 10,5 ori.

În eșalonul următor, senatorii, deputații, prefecții, președinții de consilii județene și primarii de municipii încasează de 9 ori salariul minim brut. Aceste venituri se pot rotunji din sporuri, indemnizații, norme de hrană și venituri din activități liberale. Prin urmare, politica este o afacere în sine!

29.000 euro pe lună

Bugetarii sunt obligați să depună anual declarațiile de avere până la data de 15 iunie, iar conform celor mai recente, aferente anului trecut, cel mai bogat politician din Bihor este deputata UDMR Rozalia Biro.

În topul național întocmit de Europa Liberă, aceasta a ocupat locul 8 între 15 deputați români milionari, în 2020 având venituri de circa 1,75 milioane lei, ceea ce înseamnă echivalentul a 29.000 euro lunar! Veniturile familiei Biro sunt formate, printre altele, din salariile celor doi soți (260.000 lei), închirierea de bunuri (126.000 lei) și dividende de la firme ca RCS RDS, Top Invest și Atomedical Vest (1,3 milioane lei). În plus, Rozalia Biro a dat cu împrumut peste 1,1 milioane lei unor firme, din care peste 935.000 lei către Top Invest, administrată de soțul său.

UDMR-ista deține 17,8 hectare de teren intravilan în Oradea, Betfia, Haieu, Paleu și Cristuru Secuiesc, 3,7 ha de teren agricol în Paleu și 8 ha de „alte terenuri” în Beliș.

Familia Biro are o casă de locuit, două apartamente și un spațiu de producție în Oradea, un imobil în Cristuru Secuiesc și a moștenit jumătate dintr-o casă în Berettyóújfalu, Ungaria. Proprietățile mai cuprind mobilă antică (85.000 lei), ceasuri și bijuterii (78.000 lei) și tablouri (61.000 lei).

Pe lângă două automobile, Lexus și Toyota Land Cruiser, achiziționate anterior, soții Biro au cumpărat anul trecut și o Toyota CHR. La capitolul datorii, pe lângă un credit bancar mai vechi, de circa 100.000 lei, a contractat încă unul de 72.500 lei, cu rambursare în doar 2 ani!

Milionar bugetar

Pe lista bugetarilor de lux urmează senatorul PSD Florian Bodog, care împreună cu familia a câștigat din salarii, dobânzi și dividende 618.000 lei, echivalentul a 10.300 euro pe lună. Singur, senatorul a încasat aproape o jumătate de milion de lei (cam 8.300 euro/lună), de la 4 angajatori: la Spitalul Județean, Senat, Universitatea din Oradea și Universitatea de Vest Vasile Goldiș.

Familia senatorului are 28 de depozite bancare, însumând circa 1,5 milioane lei, plus acțiuni de 1,8 milioane lei la 6 firme, de la Banca Transilvania la Otto Farm.

Împreuna cu familia, PSD-istul e proprietarul unui apartament în Oradea și al unuia în București, al unei case în Oșorhei și, de anul trecut, a două terenuri intravilane de circa 500 metri fiecare, plus a încă două case cumpărate de cele două fiice.

„Am lucrat în două locuri”

Clubul politicienilor milionari e completat de liberalul Marcel Boloș (foto), în prezent ministru al Finanțelor, care a adunat primul milion de lei încă din 2019. Anul trecut, Boloș a încasat în total - de la Universitatea Oradea, Ministerul Fondurilor Europene, Universitatea 1 Decembrie Alba Iulia și ADR Nord Vest - 233.000 lei, echivalentul a aproape 4.000 euro/lunar.

„Întotdeauna am lucrat în două locuri. Am putut pentru că norma la Universitate este de 6 ore pe săptămână și tot la două săptămâni vin la Oradea pentru ore și examene”, spune Boloș.

Ministrul deține un apartament în Oradea și unul în Cluj, plus un teren în comuna Măgești și are 17 conturi însumând peste 1 milion de lei. „Nu mi-am cumpărat niciodată mașină, iar un salariu din cele două l-am pus totdeauna deoparte”, își explică Boloș performanța.

Cine poate face conturi noi!

Deputat înseamnă bogat! Împreună cu soția, profesoară la Universitate, la fel ca el, fostul șef al PSD Bihor, deputatul Ioan Mang (foto), a încasat anul trecut, ca parlamentar și cadru didactic, suma de 227.000 lei, echivalentul a 3.800 euro pe lună. În plus, soția a mai făcut încă 20.000 euro din vânzarea de produse cosmetice.

Familia Mang deține trei terenuri intravilane de 3.500 mp în Oradea, o casă, un spațiu de producție și conturi de 85.000 lei, plus, de anul trecut, unul în valută, cu 20.700 euro.

Președintele UDMR Bihor, senatorul Cseke Attila, o duce și el bine. Fostul ministru al Dezvoltării și soția sa, consilier parlamentar, au încasat anul trecut 240.000 lei, echivalentul a 4.000 euro/lună. Familia Cseke deține o casă și un teren de 1.600 mp în Oradea, conturi de 25.400 euro și 52.000 lei, iar anul acesta a înființat încă unul, de 4.700 lei. Pe de altă parte, UDMR-istul are un credit de 114.700 lei scadent anul viitor.

„Anul trecut am vândut vechea mașină Skoda Superb, am mai pus bani și ne-am luat alta nouă”, spune Cseke Attila.

Acțiuni, timbre, terenuri...

Șeful USR Bihor, deputatul Silviu Dehelean (foto), a încasat anul trecut, ca parlamentar și notar, circa 150.000 lei. Veniturile familiei s-au triplat însă la 460.000 lei datorită soției, și ea notar, ceea ce înseamnă că împreună au câștigat anul trecut 7.700 euro lunar.

Dehelean deține o casă și două apartamente în Oradea, un spațiu de producție în Aleșd, un teren intravilan de 1.300 mp în Oradea și 1 ha arabil în Satu Mare.

Averea familiei e completată de trei autoturisme Audi, bijuterii (32.000 lei), colecții filatelice (120.000 lei) și acțiuni (17.000 dolari) la firme ca: Tesla, Airbnb, Microsoft, Netflix ori Apple. Deputatul are credite de 100.000 euro și 14.000 lei, dar a și dat împrumut 150.000 lei firmei 4NewPolicy, la care este și acționar, ba anul trecut a făcut și o donație de 30.000 euro. „Pe terenul deținut am construit o casă împreună cu soția. Acum i-am donat jumătate din suprafață, să fie și ea proprietar”, explică Dehelean.

Liberali cu „încasări”

Prin comparație, liderul PNL Bihor Ilie Bolojan (foto) e modest, dar oricum peste oamenii de rând. Ca președinte al Consiliului Județean, anul trecut a încasat circa 186.000 lei din salariu, indemnizația de membru în Comisia de Împrumuturi de la București și subvenția APIA pentru 2 ha de teren agricol moștenite în Vadu Crișului.

Cu cei 3.300 euro încasați din închirierea apartamentului pentru care încă plătește rate, Bolojan a avut venituri de circa 40.000 euro, adică  3.400 euro pe lună.

Deputata PNL Arina Moș a încasat anul trecut împreună cu soțul, angajat al Primăriei, circa 200.000 lei ca viceprimăriță în Oradea, iar apoi, ca senator, și-a îmbunătățit statutul imobiliar. „Am vândut apartamentul și ne-am luat o casă. Ca să o amenajăm, ne-am împrumutat de la socrul meu cu 30.000 euro”, spune Moș. Familia are și un credit bancar de 19.000 lei, scadent în 2027.

Achiziții imobiliare

Deputatul UDMR Szabó Ödön (foto), împreună cu soția educatoare, a încasat anul trecut 230.000 lei (peste 3.800 euro/lună) și a cumpărat o casă și un teren de 400 mp în Oradea. Szabó a vândut un alt teren, tot din Oradea, cu 120.000 euro și și-a deschis conturi de 75.000 euro, pe lângă altele mai vechi de 45.000 euro și 94.000 lei.

La fel, deputatul PNL Aurel Căuș, care s-a împrumutat în 2022 cu 200.000 lei, a cumpărat un teren de 84 mp și un imobil în Oradea. Anul trecut a câștigat, ca deputat și profesor la Universitate, 282.000 lei (peste 4.700 euro/lunar).

Colegul său Adrian Hatos, senator și profesor universitar, la fel ca soția, a câștigat împreună cu aceasta 340.000 lei (peste 5.700 euro/lună) din salarii, dividende de la firma Praxis SRL și alte surse. Cu credite de 40.000 euro, liberalul deține depozite de 190.000 lei, o casă în Oradea, un teren de 1.500 mp în Budești (Maramureș) și două VW fabricate în 2015 și 2021.

Posesor de VW este și deputatul independent Mihai Lasca, ex-AUR, fondator al Partidului Patrioții Poporului Român, care a câștigat de la Parlament 131.400 lei (peste 2.200 euro). Mai modest, căci încă nu s-a deprins cu politica...


AN BUN ÎN PLAN LOCAL
Case, terenuri, mașini...

Anul 2022 a fost prosper și pentru aleșii locali. Primarul Florin Birta (foto) s-a  recăsătorit și și-a amenajat locuința din Sânmartin, unde s-a mutat cu noua soție. La venituri totale, împreună cu soția, de 280.000 lei (peste 4.700 euro), edilul are două credite de 760.000 lei scadente în 2048. „Creditul de 580.000 lei pare nou, dar este al soției, de aceea apare în declarația pe 2022”, spune primarul.

Viceprimarul Marcel Dragoș, care anul trecut a câștigat împreună cu soția 195.000 lei (aproape 3.300 euro/lună), are două credite de 84.000 lei, scadente în 2024, dar nu se poate plânge: a vândut anul acesta o casă cu 270.000 euro și locuiește la bloc până își amenajează alta.

Antonia Nica, celălalt viceprimar, a avut venituri de 130.000 lei (aproape 2.200 euro/lună), încasate împreună cu soțul, administrator de firmă, cu care locuiește într-o casă primită moștenire.

La CJ Bihor, cu venituri de circa 176.000 lei din salariu (aproape 3.000 euro/lunar) realizate împreună cu soția, vicepreședintele Mircea Mălan are un cont de 50.000 lei și un credit de 50.000 euro, două apartamente, un spațiu de producție și două case de vacanță în Șinteu și Valea Târnei, iar împreună cu familia deține 10 terenuri în Oradea, Alparea, Felcheriu, Șinteu și Valea Târnei. „Anul trecut i-am donat fetei o parte din terenurile din Șinteu și Valea Târnei și o casă de vacanță în care nu se poate locui. Vrea să înființeze acolo o plantație”, explică Mălan.

La rându-i, celălalt vicepreședinte al CJ Bihor, Călin Gal, a încasat anul trecut împreună cu soția, economistă, 156.000 lei (aproape 2.700 euro/lună). Politicianul deține un apartament în Oradea și o casă în Miheleu, două terenuri intravilane în Beiușele și Miheleu, plus un Audi și un Mercedes.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6576 RON
  • 1 EUR = 4.9771 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON