URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 30 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Iunie 2023, 00:00

Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit! De ce au ajuns judecați judecătorii din Beiuș care au dat sentințe favorabile fraților Micula

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luni, 19 iunie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, alături de suplimentul de educație ecologică Oradea noastră, ambele cu un conținut bogat în informații exclusive și variat:

Fan Club Micula

Magistrații din Beiuş care au blocat acţiunile ANAF pentru recuperarea a 395 milioane euro de la fraţii Micula sunt judecaţi disciplinar, pentru gravă neglijenţă.

Judecătorii Emilia Maria Prahanca, Raluca Meda Szilagyi şi Nicolae Liposchi au ajuns în ancheta Inspecţiei Judiciare la sesizarea conducerii Ministerului Finanţelor, care le-a reproşat că i-au „favorizat în mod vădit” pe milionari, dar și modul în care instanța a repartizat cauzele cu fraţii Micula şi derularea în sine a proceselor, care „ridică serioase semne de întrebare cu privire la imparţialitate”.

Oraș la apă

Oradea se inundă la fiecare ploaie serioasă pentru că are doar 197 km de canalizare pluvială, mult sub necesarul de peste 650 km.

Zeci de străzi din toate cartierele orașului sunt acoperite cu apă și mizerii din canalizarea menajeră pentru că nu au canalizări pluviale, investiții pentru care ar fi necesare peste 50 milioane euro din banii Oradiei.

Gata de vacanță

BIHOREANUL vă arată în ce condiții se pregătește redeschiderea taberelor școlare din Bihor în această vacanță de vară.

Din șapte tabere pentru elevi existente în urmă cu trei decenii, cu aproape 650 de locuri, au rămas doar patru, cu mai puțin de 300 locuri, acestea fiind însă modernizate, sigure și accesibile la prețuri, pe jumătate din cele practicate în regim privat.

Cartierul episcopului

BIHOREANUL continuă să prezinte părți ale istoriei, mai vechi și mai noi, ale cartierelor orădene.

Cândva o localitate de sine stătătoare, cartierul orădean Episcopia Bihor are o poveste de mai multe secole, legată în întregime de proximitatea față de oraș.

ORADEA NOASTRĂ

O dulceață de fată

Până nu demult, Nectaria Jejeran nici nu știa ce este o lansare de carte. Fetița are 11 ani, abia a terminat clasele primare și n-a avut ocazia să participe la vreun eveniment în care un autor își prezintă public cartea. Cu siguranță, nu va uita însă prima lansare de carte la care a fost prezentă. Nu de alta, dar volumul îi poartă semnătura! Inspirată de oamenii din jurul ei, Nectaria a scris o carte de povești, pentru care ilustrațiile le-a făcut o colegă de-ai ei, Antonia Pantea.

Oradea la bani mărunți

La începutul lunii iunie, când operatorul de apă și canalizare a majorat tarifele cu 20%, pentru a cofinanța proiectele europene asumate, mulți consumatori s-au revoltat. Opoziția a catalogat Oradea drept cel mai scump oraș din țară, iar orădenii au acuzat tarifele prea mari.

Primarul Florin Birta nu s-a lăsat, însă, impresionat. „Nu e adevărat că Oradea este cel mai scump oraș din țară. Nu este nici măcar în vârful listei”, a spus edilul. Iar cifrele par să îi dea dreptate...

Reciclabile pe stil nou

Începând din 3 iulie, salubritatea orădeană are parte de o schimbare importantă. Orădenii nu vor mai arunca deșeurile reciclabile de-a valma în sacul galben, ci le vor sorta pe trei categorii: plastic și metal, hârtii și cartoane, respectiv sticle.

RER Vest explică detaliile acestei reforme, astfel încât fiecare orădean să știe cum să arunce deșeurile ori când să le scoată la limita proprietății.

Oradea ieri, Oradea azi: Cum era economia locală acum o sută de ani

După alipirea unei părți a Bihorului la Regatul României, economia orădeană a intrat în sistemul românesc, adoptând moneda leu. Anii 1920 au început cu revenirea economică de după război, a urmat o perioadă de creștere, dar finalul aceluiași deceniu a aparținut crizei economice începute în 1929 în SUA și care s-a extins rapid, inclusiv în Oradea.

În general, economia locală a perioadei s-a bazat pe industrie și comerț. Zona industrială principală se afla în zona străzii Griviței, dar întreprinderi, ateliere și manufacturi erau răspândite prin toată urbea.

TIMP LIBER

Valuri de distracție

Băile Felix și 1 Mai găzduiesc în această vară festivaluri cu cap de afiș ca BUG Mafia, Delia și Direcția 5.

Sezonul estival este presărat cu evenimente în stațiunile de lângă Oradea, bihorenii și turiștii fiind chemați să se bucure de concerte pop, folk, rock, hip-hop, precum și de filme clasice românești. BIHOREANUL vă arată ce nume vin.

OPINII

E bine sau rău fără UDMR?
de Mircea Chirilă

Iată că, după ce UDMR a pierdut de ceva vreme relevanța în conducerea Bihorului, o pierde și la nivel național, prin aruncarea peste bord de către frații liberali. O fi bine pentru țară? O fi bine pentru județ? Prezența lui Cseke Attila la ministerul bănos al Dezvoltării a fost un avantaj pentru conjudețenii noștri. Chiar dacă multe fonduri au migrat spre zona folclorică a ministrului, totuși, pentru păstrarea echilibrului au venit investiții și în alte localități, așa că, până la urmă, bihorenii au ieșit pe plus. Unde mai pui că Cseke, pus pe lângă unii miniștri „români verzi”, e de premiul Nobel.

Când mincinoșii se fură între ei
de Adrian Criș

Eliminarea UDMR de la guvernare, săptămâna trecută, e o greșeală egalată doar de cooptarea UDMR la guvernare după alegerile din 2020, când a strâns 5,74% din voturi. Destul de mult dacă ne amintim că venea după tovărășia cu PSD-ul lui Dragnea, că între un Márton Arpád și un Florin Iordache nu era nicio diferență, că UDMR castra DNA cot la cot cu PSD, dezideratul comun fiindu-le dezincriminarea corupției. Dar mult prea puțin pentru ce zestre guvernamentală a strâns de la celelalte partide, cărora, ca de obicei, le-a speculat slăbiciunile.

COLȚUL JURIDIC

Mircea Ursuța: Încă o anomalie juridică! Mai bine la pușcărie decât la muncă?

Aceasta este întrebarea la care va trebui să răspundă Curtea Constituțională ca urmare a sesizării cu o excepție de neconstituționalitate vizând texte de codul penal care condiționează aplicarea unei pedepse cu suspendare de acordul făptașului pentru a presta o muncă neremunerată în folosul comunității.

În concret, la începutul săptămânii trecute am invocat o excepție de neconstituționalitate care ar trebui să corecteze încă una dintre multele probleme ale noii legislații penale intrate în vigoare în anul 2014.

PREMIILE LUI BIHOREL

Protecția Consumatorilor din Bihor nu pricepe cum e cu colectarea selectivă; Micul pervers al PNL Bihor a „demisionat” consilier într-un departament din Guvern; Fault la FC Bihor: De ce nu mai e cine să ia decizii în conducerea clubului; Fiul unui primar din Bihor s-a pomenit cu mai mulți nuntași decât a invitat; Primărița din Brusturi s-a trezit să împartă măști după ce-a trecut pandemia; Rechizitoriu vesel: Ce poezie veninoasă le-a dedicat un sătean primarului din Finiș și PSD-istului Mang.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Păi din polițist ajuns Procuror...
E foarte dubios, nu?
Postat 21 Iunie 2023, 00:58 de Morometul
Oraș la apă.
Problema e ca și rezolvată ... că de aceea se fac atâtea subpasaje în Oradea, mai ales dinspre Orașul de Sus către Orașul de Jos sau invers, cu unirea tunelurilor de o parte și alta a Crișului Repede.
Postat 19 Iunie 2023, 09:31 de KP
Fan Club Micula.
Poate că atunci când o să iasă naivitatea din unii care au impresia că văd și știu ... o să se înțeleagă de ce niște combinatori ai Statului Paralel, care cunosc că-i groasă rău treaba, l-au uns ministru al finanțelor pe Boloș Ioan Marcel. Totuși, e vorba de niște sute milioane euro care trebuie să se regăsească, măcar parțial, în buzunarele unor "foști" cu influență încă la "neterminații" de azi.
Postat 19 Iunie 2023, 09:26 de KP
După faptă și răsplată!
,,[...]șase magistrați din Bihor concurează pentru a fi promovați la Tribunalul Bihor. Printre aceștia se numără [...] și judecătoarea Raluca Meda Szilagyi – de la Judecătoria Beiuș." Ar fi culmea sa nu promoveze, a dovedit reale calitati in infaptuirea actului de justitie, o vad in cativa ani demna urmasa a Liei Savonea! https://www.bihon.ro/stirile-judetului-bihor/fosta-presedinta-a-tribunalului-bihor-carmen-domocos-si-sefa-sectiei-penale-georgeta-ciungan-vor-la-curtea-de-apel-4320330/
Postat 19 Iunie 2023, 05:13 de pinonel
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6438 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON