URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Iunie 2023, 08:00

Şantiere cu fente: Ce șmecherii fac dezvoltatorii din Oradea pentru a înghesui două case pe terenul uneia singure (FOTO)

Şantiere cu fente: Ce șmecherii fac dezvoltatorii din Oradea pentru a înghesui două case pe terenul uneia singure (FOTO) UNA ÎN ACTE, ALTA ÎN TEREN. Două case din strada Bajor Andor au fost gândite şi autorizate în 2018 ca „locuinţe cuplate”. De fapt, după cum se vede, sunt separate. Au fost construite pe un teren destinat unei singure locuinţe, iar dovada e chiar casa vecină, care respectă în totalitate regulile urbanistice locale
Şantiere cu fente: Ce șmecherii fac dezvoltatorii din Oradea pentru a înghesui două case pe terenul uneia singure (FOTO) CUPLATE ŞI NU PREA. Case „cuplate la parter” - aşa au fost autorizate două imobile pe străzile Episcop Ioan Alexi nr. 15 şi Ion Pop Reteganul nr. 52A. În realitate, însă, casele de la cele două adrese nu au niciun perete comun. Executanţii au fost sancţionaţi şi somaţi să „intre în legalitate”, deși e clar că nu mai au cum să „lipească” nişte imobile finalizate şi despărţite cu gard...
Şantiere cu fente: Ce șmecherii fac dezvoltatorii din Oradea pentru a înghesui două case pe terenul uneia singure (FOTO) Lângă cele două case "alipite" de pe strada Bajor Andor, o altă construcţie respectă în totalitate regulile urbanistice locale
Şantiere cu fente: Ce șmecherii fac dezvoltatorii din Oradea pentru a înghesui două case pe terenul uneia singure (FOTO) Cele două case din strada Bajor Andor au fost gândite şi autorizate în 2018 ca „locuinţe cuplate”, după cum se vede în documente
Şantiere cu fente: Ce șmecherii fac dezvoltatorii din Oradea pentru a înghesui două case pe terenul uneia singure (FOTO) Faptul că cele două case din strada Bajor Andor sunt separate, se vede şi din satelit...
Şantiere cu fente: Ce șmecherii fac dezvoltatorii din Oradea pentru a înghesui două case pe terenul uneia singure (FOTO) Cele două case din strada Bajor Andor, autorizate în 2018 ca „locuinţe cuplate” sunt separate
Şantiere cu fente: Ce șmecherii fac dezvoltatorii din Oradea pentru a înghesui două case pe terenul uneia singure (FOTO) Pe strada Ion Pop Reteganul, la numărul 52A, ar trebui să fie case cuplate la parter...
Şantiere cu fente: Ce șmecherii fac dezvoltatorii din Oradea pentru a înghesui două case pe terenul uneia singure (FOTO) foto: Imobilele de pe strada Bajor Andor au fost date deja în folosinţă, ca şi construcţii separate...
Şantiere cu fente: Ce șmecherii fac dezvoltatorii din Oradea pentru a înghesui două case pe terenul uneia singure (FOTO) Imobilele de pe strada Ioan Alexi, ar trebui să fie cuplate. În realitate sunt despărţite de-a binelea, cu gard
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Goana după un profit cât mai gras îi face pe dezvoltatorii imobiliari să fenteze reglementările urbanistice, ce prevăd norme clare privind mărimea parcelelor şi gradul de ocupare a lor cu construcţii. Miza? Pe suprafețe cât mai mici să facă un număr cât mai mare de case. 

La sesizarea BIHOREANULUI, poliţiştii Compartimentului Disciplină în construcţii din cadrul Poliţiei Locale Oradea au verificat câteva dintre ansamblurile rezidenţiale în lucru, confirmând existenţa neregulilor şi sancţionându-le.

Cartier în şantier

Cartierul Oncea e un mare şantier. Este una dintre cele mai liniştite zone ale orașului, râvnită de orădenii care vor o casă. Prin urmare, şi de dezvoltatorii imobiliari. Bajor Andor, Efrem Beniamin, Ion Pop Reteganul, Nagy Sandor şi Ion Alexi sunt câteva dintre străzile cu terenuri parcelate şi case în construcţie, încadrate în mini-ansambluri rezidenţiale de firme profilate pe construirea de locuinţe familiale.

În acte, cu toţii respectă Planul Urbanistic Zonal (PUZ), documentaţia de care proiectele de dezvoltare urbană sunt obligate să ţină cont şi care are stabilite reguli clare. De pildă, loturile pentru case nu pot fi mai mici de 400 metri pătraţi, imobilele trebuie să fie unifamiliale sau cel mult bifamiliale, iar pentru ca două locuinţe separate să fie ridicate pe aceeași parcelă, aceasta trebuie să aibă minimum 850 mp. Nu în ultimul rând, amprenta la sol a construcţiilor nu are voie să depășească 35% din suprafața terenului, scopul fiind ca zona să rămână aerisită.

Şmecherii

Ca să-şi maximizeze profitul, dezvoltatorii se axează pe proiecte de case fie alipite, fie cuplate, adică cu o porţiune de perete sau un întreg perete comun, așa încât să le „înghesuie” pe un singur lot.

În teren, însă, fentează obligațiile din PUZ. Pe o suprafaţă de 500 mp fac două clădiri complet separate, lotul fiind în final înjumătăţit pentru ca viitorii proprietari să nu aibă nimic la comun. Ca să fie și mai mult pe placul clienţilor, unii construiesc şi terase acoperite, dar tot fără autorizaţie. Prin PUZ, locuințele trebuie să aibă „o retragere de 6 metri” față de cele din vecinătate, iar cu aceste terase distanţa nu mai are cum fi respectată.

„Nu ştiu câte şantiere a verificat Primăria, ca să vadă ce și cum se construieşte cu adevărat”, a explicat BIHOREANULUI un orădean din Oncea, prezentând o listă cu case în construcţie ori terminate, toate cu nereguli. „Mă întreb cum s-a făcut recepţia lor”, zice bărbatul. Asta deoarece, pentru a emite autorizaţia de luare în folosinţă şi a înscrie imobilul în CF, un inspector al Instituţiei Arhitectului Şef trebuia să verifice în teren dacă lucrarea respectă proiectul autorizat.  

CUPLATE ŞI NU PREA. Case „cuplate la parter” - aşa au fost autorizate două imobile pe străzile Episcop Ioan Alexi nr. 15 şi Ion Pop Reteganul nr. 52A. În realitate, însă, casele de la cele două adrese nu au niciun perete comun. Executanţii au fost sancţionaţi şi somaţi să „intre în legalitate”, deși e clar că nu mai au cum să „lipească” nişte imobile finalizate şi despărţite cu gard...

Problema cu TVA 

Rezultatul? Zona sărăcește vizibil din punct de vedere urbanistic, iar cumpărătorii primesc „cutii de chibrituri”, uneori chiar nefinisate, cu niște curți cât un balcon mai măricel, la preţuri de lux. Dezvoltatorii împuşcă doi iepuri: îşi îngroașă profitul înghesuind două case mai mici pe un teren destinat unei singure construcţiişi nici nu trebuie să dea mulţi bani la stat, Codul Fiscal prevăzând, pentru locuinţele de până la 120 mp şi o valoare de 600.000 lei, TVA de 5%, nu de 19%, ca pentru cele mai mari şi mai scumpe.

Şmecheriile sunt cunoscute de Fisc, care a pornit un control pentru depistarea evaziunii în domeniul imobiliar, cerând primăriilor din Oradea și din comunele învecinate toate autorizaţiile de construire emise pentru ansambluri rezidenţiale, pentru a verifica situaţia acestora.

Poliţia Locală Oradea verifică și ea, prin Compartimentul Disciplină în construcţii, modul în care sunt realizate lucrările. „Se recurge la tot felul de inginerii, pentru că altfel valorificarea acestor imobile, din punct de vedere economic, ar fi mai puţin rentabilă”, spune şeful Poliţiei Locale, Samuel Milian (foto)

Cât câştigă în plus un dezvoltator imobiliar la o astfel de afacere? „Un teren de 500 mp, în Oncea, costă cam 50.000 euro, iar în loc de o casă mare, face două de până în 130.000 euro. La un calcul sumar, profitul e de cel puţin 50.000 euro, dublu faţă de situaţia în care ar ridica un singur imobil”, estimează un specialist.

Oncea, la pas

La sesizarea BIHOREANULUI, poliţiştii locali au verificat ansamblurile aflate în lucru în Oncea, confirmând existenţa neregulilor şi împărţind firmelor somaţii pentru intrarea în legalitate, dar şi sancţiuni.

Pe strada Ion Pop Reteganul, de pildă, două case deja date în folosinţă au terase acoperite neautorizate, la fel ca altele două din strada Bajor Andor şi încă trei de pe strada Efrem Beniamin. „Toate aceste lucrări neautorizate urmează să fie sancţionate”, spune şeful Poliţiei Locale. 

Pe strada Nagy Sandor şi Ioan Alexi, cu multe locuinţe unifamiliale alipite, unele lucrări erau deja în vizor, pentru nerespectarea autorizaţiilor de construcţie, spune Samuel Milian, dând ca exemple imobilele 14a şi 14f din strada Ioan Alexi, unde dezvoltatorul a construit terase neautorizate şi pentru care, încă din 2021, s-au eliberat avize CMUAT pentru intrarea în legalitate, dar procedura de autorizare nu s-a finalizat în interiorul termenului prevăzut de lege. „Pe 20 ianuarie, în acest an, s-au înaintat procesele verbale Direcției Juridice, în vederea sesizării instanței de judecată și obligarea contravenienților la intrarea în legalitate”, susţine Milian.

Așa e peste tot... 

Poliţiştii locali au verificat construcţii „alipite” şi în alte zone, descoperind că, la fel ca în Oncea, situaţia din teren diferă de cea din autorizaţiile de construcţie. „Pe strada Renaşterii (foto) am constatat existenţa a 6 imobile care nu respectă proiectele autorizate, unde se prevedea să fie alipite, câte două. După finalizarea cercetărilor, şi dezvoltatorii acestor imobile vor fi sancţionaţi”, a declarat şeful Poliţiei Locale. 

Ce spun dezvoltatorii prinşi cu nereguli? Cum era de aşteptat, dau vina pe... clienţi, susţinând că au încălcat autorizaţiile la cererea acestora. „Casele de pe strada Bajor Andor erau alipite printr-o anexă, un spaţiu tehnic, dar clienţii care le-au cumpărat nu au vrut să aibă nimic comun. Mi-au cerut s-o dărâm”, susține Mircea Dume, reprezentantul firmei care a ridicat locuinţele respective şi care acum trebuie să refacă „lipitura” dărâmată.

Tot pe clienţi dă vina şi pentru terasele neautorizate care au fost ridicate la imobilele de pe strada Ioan Alexi 14a şi 14f. „Credeţi că e singura situaţie? Nu cred că există o casă în Oradea, veche sau nouă, care să nu aibă modificări neautorizate”, spune constructorul, care consideră că astfel de situaţii sunt „chestiuni mărunte”. „Nici Primăria nu vrea să ne dea în cap la fiecare greşeală, ne înţelege. Dacă ne amendează, plătim”, spune Dume. 

Iar lucrurile merg mai departe, în vechea tradiție a locului: fiecare după capul lui, la marginea legii sau dincolo de ea, cu atenție doar pentru propriul confort și profit...


PRACTICI RĂSPÂNDITE
Dezvoltatorii își fac legea

Indisciplina în construcţii este o problemă la nivelul întregului oraş, confirmă șeful Poliției Locale. „Am avut cazuri de constructori care nu au respectat proiectul tehnic, depăşind cu 1 metru înălţimea prevăzută, orădeni care au făcut modificări de imobile, au demolat case, au construit terase şi chiar imobile întregi fără autorizaţie. În măsura în care ne sunt sesizate sau le identificăm prin controale în teren, luăm măsuri, așa cum am făcut şi în situaţia dată”, afirmă Samuel Milian.

De altfel, doar anul trecut, Compartimentul Disciplină în construcţii al Poliţiei Locale a emis 566 somaţii şi 119 amenzi pentru nerespectarea autorizaţiilor, în valoare totală de 400.000 lei, în 14 situaţii poliţiştii locali întocmind şi plângeri penale privind infracţiuni la Legea construcţiilor. Insuficient, totuşi, de vreme ce dezvoltatorilor imobiliari pare să nu le pese...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
Principiul comertului
Oferta e in functie de cerere. Atata timp cat unii se mandresc si se lauda ca "stau la casa", cei cu cap ii vad ca fiind un bloc pe orizontala. Cum sa ai casa pe un teren de 250mp? Adica se poate, vedem des asta, stai la casa cu masinile in strada. Atata timp cat unii inghit orice *, pentru care statul e casa e statut social (pe langa masina si, bineinteles, 2 3 credite) baietii "dezvoltatori" or sa aiba destule "gaste". Chiar mie imi radea in fata unu ce a facut credit la 37 de ani pe perioada maxima pentru o casa in Grigorescu parca (tot 250 sau 300mp) ca eu stau la bloc si el la casa. Casa din care are gata bucataria si un dormitor. Restul e "la gri", banii s-au terminat. Dar creditul curge, mai curge un leasing si uite asa de la salar la salar treci cheltuielile pe hartie, si te rogi sa "break even". Datorita unei sete acute de "stat la casa" orice "legheleu" devine cartier, mai il si numesc "exclusivist" cand ei nu pot deschide un * de geam ca nu e asfalt si e praf. Dar le-a promis lor cineva ca va fi "waw". Nu cu casa te dai azi rotund, oricine poate avea o casa. Da-te rotund cu investitii care iti permit la 40-45 de ani sa te retragi din munca normata la 8 ore si sa munceati cat, cum si ce vrei tu doar din placere, sa traiesti din investitii (curate). Da, se poate, daca ai cap poti castiga echivalentul a 2000e in cateva zile de consultanta. Dar din nou, tu vrei casa, te rogi sa creasca varsta de pensionare ca sa iti lungeasca banca ratele. De concedii, hatâruri sau alte cele nu poate fi vorba. Te complaci intr-o auto-fericire in care de mult nu mai crezi nici tu, dar nu vrei sa iti vada altii viata amarata, trasa de banuti de la o luna la alta. Teren pentru casa sub 1000mp nici nu ar trebui sa exista intr-o tara ce se vrea in curs de dezvoltare. Incalzire pe gaz, lemne, peleti si alti poluanti ar trebui eliminate. Cine vrea sa stie cat costa incalzirea unei case pasive verzi (0 emisii, si rahatul din fosa este separat si tratat corespunzator) folosind partial energie verde, partial curent cumparat, va zic eu: exclusiv curent cumparat undeva intre 2500-3000/luna iarna la o temperatura ambientala de 21.7 grade, in regim dual (panou+cumpărare), 1700-2000 pe luna. Cati din cei ce stau pe 250mp pot face treaba asta? E ca si cu Springu: am masina electrica, imi pasa de natura, incarc gratis unde pot. Nu mai e gratis, naspa masina ca nu are autonomie si deja ma costa plus leasingu... Mumti sunt prea prosti sa vada ca sunt saraci, doar ei si mamele lor ii vad "avuti"
Postat 01 Iulie 2023, 18:43 de poiu
pug puz care o fi rolul lor daca nu le respecta nimeni in oradea?
atat timp cat se vede cu ochiul liber ca nu mai exista reguli decat pentru prosti de ce nu renunta PMO la PUG si PUZ, @ili3 ziceati de str micsunelelor pe strada paralela ion andreescu doua case pe 465mp. Cat o fi spaga si cine a luat-o e singura intrebare fara raspuns inca, sunt documente semante doar ca din pacate procurorii sunt in greva si nu-i intereseaza nici pe ei toate magariile.
Postat 30 Iunie 2023, 18:54 de Traian
Copilarii...
...mergeti pe Micsunelelor 32, colt cu Erkel Ferenc! Pe vreo 400 mp n-a lasat loc nici macar pt un gratar! Jmekeri nu sunt cei care beau cu militistii, jmekeri sunt cei care-i trimit sa ia de baut....
Postat 30 Iunie 2023, 15:19 de ili3
Felicitari cetateanului din Oncea si ziarului Bihoreanul ptr munca investigativa si articolul excelent
Escrocii astia nu zoaca cinstit, dupa reguli pe piata de business locala, astfe de abuzuri trebuie sanctionate.. dar ce parghii are primaria cand dezvoltatorul gaseste clienti si ptr ghettouri? E nevoie de transparenta in Urbanism ca vecinii sa poata sesiza ilegalitatile, daca politia locala vrea sesizari. Poti sa refuzi si sa Nu il bransezi la apa pana cand intra in legalitate, iar daca trebuie sa foreze si put de apa le mai scade profitabilitatea la manareli. Poti chiar si sa adaugi penalizare prin supraimpozit aplicata pana la intrarea in legalitate: fie prin demolare, fie prin amenda usturatoare plus nou proces de autorizare a ceea ce nu se recomanda a demola. Si cea mai dureroasa actiune e a ANFului, ca ei au utoritate si cu evaziunea fiscala la plata TVA, la 5% in loc de 19% ei te ustura si poate ajungi si la politia economica si la puscarie. Asa ca doar sa transmita mai departe politia locala cazurile catre ANAF si dupa ce te amendeaza primaria in 3 feluri, te mai si ia la hartza Garda Financiara… apoi cred ca altfel se conformeaza dezvoltatorii, si alte raspunsuri au ptr “cererile clientilor”. Iar cazuri cum zice dl Enache mai jos, trebuie cercetate administrativ si condediati + dati la politie functionarii corupti care isi fac de cap
Postat 30 Iunie 2023, 13:34 de unu
Halal constructori
Majoritatea constructorilor construiesc foarte prost. .. Ghinionul ăstora din Oncea a fost ca are cunoștințe sau sta acolo autorul articolului ... Dacă s-ar fi informat cum trebuie ca un ziarist adevărat...dar noi în Oradea nu avem asa ceva.. trebuia sa meargă și în cart Tineretului, în cart Viena.. sa vadă acolo "lagare" la preț de case... construite cu materiale slabe, fundație turnata luni ... miercuri se apuca de zidit... nu ii controlează nimeni și fac ce vor ...
Postat 30 Iunie 2023, 13:26 de Mircea38
greu cu scoala
Solutiile abordate sunt grosolane, exista solutii/idei care sa te ajute sa fentezi dar atat arhitectul cat si constructorul nu se prea au cu scoala. Problema este multi vorbitori si foarte putini cunoscatori.
Postat 30 Iunie 2023, 12:35 de Christa
minunati-va si voi
https://www.gaminvest.ro/detalii_anunt/Casa-cu-8-camere-in-cartierul-Grigorescu-Oradea/4864.html
Postat 30 Iunie 2023, 11:47 de scotianu
Rusine primariei!
Felicitari pentru articol doamnei Laura Gal! Ilegalitatile din urbanism sunt o problema extrem de grava de foarte mult timp! Vezi pensiunea Rosmenteniuc din Grigorescu, de pe str. Vasile Hossu nr 32, scoasa la vanzare pe Gaminvest, desi se afla in litigiu pt autorizatia de construire! O casa p+1 unifamiliala pe site-ul primariei, in realitate un duplex de 10,5 metri inaltime destinat inchirierii, dupa cum spune chiar anuntul dat de proprietari. Rusine primariei!
Postat 30 Iunie 2023, 11:43 de scotianu
Primaria ar trebuie sa fie mai resposabila dar din pacate.....lasa de dorit
Primaria ar trebui sa fie mai resposabila ,si sa nu mai trimita oameni cumparati sau usor de cumparat la receptiile caselor.,cum ar fi doamna Gabi de la urbanism,toate manevrele sunt facute cu oameni din primarie, Rog a se verifica cate case respecta proiectul pe Zona oncea platou ?, autorizatii emise pe firma AVAMOB.SRL si alte cateva firme, va spun eu ,NICI UNA. Case care incep sa se construiasca inainde de a iesi autorizatia pentru inceperea lucrarilor......Pacat ca nu sunt legi si pentru ei ,numai pentru omul de rand. Rog in mod cert Arhitectul Sef al primariei sa dispuna un aspru control in teren. Casele nu sunt facute dupa proiectul avizat si aprobat ci dupa bunul plac al clientilor care le cumpara. PENTRU BANI SI URSU JOCA......PACAT.
Postat 30 Iunie 2023, 09:52 de Enache
orasul fara reguli in urbanism
peste tot sunt astfel de case construite doua pe un singur teren, totul tine de spaga, relatii, gasca si ce daca ii amendeaza cat timp raman cu constructia ilegala. astfel de case sunt si in cantemir, nu cred ca se pot face ilegalitatii fara spaga, din pacate nu se intampla nimic cat timp regulile sunt doar pentru prosti. cum poti consturi doua case pe 465 mp in cantemir daca nu cu relatii si spaga, daca exista alta solutie as vrea sa o stiu si sa ne-o zica tanarul primar ca edidenta e clara si nu poate fi ascunsa.
Postat 30 Iunie 2023, 09:03 de Traian
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON