URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 30 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Iunie 2023, 08:01

Vedere la... țevi: Primăria Oradea le-a creat un „view cu țevi” locuitorilor din cartierul Prima Nufărul (FOTO)

Vedere la... țevi: Primăria Oradea le-a creat un „view cu țevi” locuitorilor din cartierul Prima Nufărul (FOTO) POD LÂNGĂ POD. Locuitorii afectați de „podul” de conducte peste Peța sunt indignați. „În locul panoramei cu mult spațiu verde, acum este o imagine de parc industrial, cu conducte care traversează pârâul lângă podul existent”, reclamă Casian Mag, proprietarul unui apartament din cartierul Prima Nufărul
Vedere la... țevi: Primăria Oradea le-a creat un „view cu țevi” locuitorilor din cartierul Prima Nufărul (FOTO) CICĂ „PIETONALĂ”. Amenajarea supratraversării de țevi a început în aprilie (foto 1). „Inițial nu mi-am dat seama ce fac. Muncitorii mi-au spus că ridică o pasarelă pietonală”, susține o locatară din zonă. În mai (foto 2), constructorii au amenajat primul picior al structurii de susținere, iar în iunie (foto 3) „puntea” de conducte a fost deja finalizată
Vedere la... țevi: Primăria Oradea le-a creat un „view cu țevi” locuitorilor din cartierul Prima Nufărul (FOTO) (sursa foto: Oradea City Report)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Imaginați-vă că v-ați împrumutat din bancă cu zeci de mii de euro și v-ați înhămat la 20 de ani de rate ca să cumpărați un apartament cu zona, suprafața, etajul și priveliștea pe care le visați. Apoi vine lovitura: un detaliu care strică tot!

Locuitorii a trei blocuri - A7, B7 și C7 - din cartierul Prima Nufărul s-au trezit brusc cu un pod de țevi peste Peța, ceea ce le strică toată priveliștea. „Totul era bine și frumos, acum nu-mi mai vine să mă uit pe geam! Am cumpărat apartamentul dinspre spatele blocului tocmai pentru panoramă. Acum, aici sunt țevi ca de șantier care dau direct în parterul blocului”, spune unul dintre proprietarii supărați. Totul, din cauza unui proiect amânat cu anii...

Zona Industrială Prima

Inaugurat în septembrie anul trecut de fostul ministru al Fondurilor Europene, Marcel Boloș, proiectul Nufărul Geotermal vizează trecerea cartierului Nufărul pe un mixt de apă geotermală extrasă și reinjectată în zonă, cu amenajarea rețelelor și mini-punctelor termice aferente.

Amânat aproape 14 ani din lipsă de finanțare și actualizat acum 4 ani, proiectul de 71,6 milioane lei a intrat efectiv în lucru abia primăvara aceasta. Între timp, locul s-a schimbat radical. Altădată virană, zona străbătută de conductele geotermale cu aspect industrial este mobilată astăzi cu blocuri scumpe - cartierul Prima.

În luna mai, constructorii rețelelor geotermale au început amenajarea unei supratraversări peste Peța cu șase conducte enorme pentru apa geotermală, care dau exact în parterul blocului B7 din strada Ion Bradu. Hidoșenia, cu picioare din beton ridicate la 1,5 metri deasupra solului, se vede de departe, deși putea fi construită lângă sau chiar pe sub podul deja existent la intrarea în cartier. 

„Am plătit circa 56.000 euro pe apartament acum trei ani, atras de vederea spre malul Peței, cu spații verzi, copaci și loc de promenadă. Cu țevile de acum, zona are aspect de șantier”, protestează Casian Mag (foto). Reclamantul a făcut luna aceasta o plângere la Primărie prin aplicația Oradea City Report, deocamdată fără răspuns.

Cu vedere la țevi

Săptămâna trecută, „podul de țevi” cu aspect șantieristic era finalizat, în așteptarea racordării la rețea. „Nu se opune nimeni dezvoltării, dar să faci o supratraversare de conducte peste Peța la 10 metri de un pod existent, sub care le puteai masca, este bătaie de joc! Așa, țevile dau direct în geamurile celor de la parterul blocului”, reclamă Răzvan, proprietarul unui alt apartament.

Riveranii sunt revoltați. „În iarnă chiar vorbeam cu vecinii că ar fi frumos să se facă acolo un parc, cu alei și coșuri de gunoi. Acum Primăria a făcut peste Peța un pod de țevi care sare în ochi de câte ori ieși pe balcon. Dacă știam, nu cumpăram apartamentul”, spune și Gabriela, pensionară.

Cei mai afectați, proprietarii apartamentelor de la parter țin storurile trase. „Unii au copii și vor liniște, unii sunt plecați toată ziua, iar alții preferă să stea la casa pe care o au la țară pentru că nu le place ce văd”, povestește o vecină.

CICĂ „PIETONALĂ”. Amenajarea supratraversării de țevi a început în aprilie (foto 1). „Inițial nu mi-am dat seama ce fac. Muncitorii mi-au spus că ridică o pasarelă pietonală”, susține o locatară din zonă. În mai (foto 2), constructorii au amenajat primul picior al structurii de susținere, iar în iunie (foto 3) „puntea” de conducte a fost deja finalizată

Rămâne cum am stabilit! 

Reclamanții au însă șanse mici de izbândă. Reprezentanții grupului Prima, dezvoltatorul cartierului, le-au transmis proprietarilor că nu au ce face, fiind vorba de domeniul public. 

La fel, reprezentanții Asociației de proprietari Prima 7, care ar trebui să le apere interesele, nu se implică. „Din 260 de apartamente, cam 10 au vedere spre conducte și doar 2-3 proprietari sunt nemulțumiți”, minimalizează situația președintele Vasile Lazăr. 

Cât despre reprezentanții municipalității, aceștia nici nu doresc să audă de mutarea țevilor. „Supratraversarea va rămâne unde este”, spune șeful Direcției Management Proiecte cu Finanțare Internațională, Marius Moș (foto). „Proiectul a început prin 2009, a fost avizat acum 4 ani și va fi implementat conform documentelor”, explică el.

Până și primarul Florin Birta este de aceeași părere, motivând că „este vorba de niște conducte, nu de o centrală” care să facă deranj. „Vorbim de un proiect european care va crește gradul de confort pentru locuitorii din cartier”, spune edilul.

Lucrarea este, cum s-ar zice, bătută în cuie. Primăria țintește să închidă lucrările până la sfârșitul anului, ca să nu piardă finanțarea europeană, așa că nu vrea să se împiedice de câțiva nemulțumiți...

„Puneți iederă!”

Departe de a recunoaște că au ignorat total aspectul estetic al lucrării, angajații municipalității implicați în proiect susțin că „podul” de țevi a fost singura soluție posibilă.

„La avizarea lucrării, ABA Crișuri a avut niște condiții: utilitățile nu pot fi încadrate în podul deja existent, ca fie accesibile, și trebuie să fie înălțate deasupra solului, ca să nu obtureze cursul de apă”, afirmă, sub rezerva anonimatului, un funcționar din Primărie.

Prin urmare, acționând pe principiul „repede și ieftin”, municipalitatea nici nu a mai căutat soluții de mascare a conductelor prin acoperirea cu un pod pietonal sau orice altă variantă, preferând actualul aspect al lucrării, de șantier comunist. „Țevile ar putea fi mascate cu iederă sau o altă formă de vegetație”, propune, acum, funcționarul municipalității. 

Soluția ar fi, însă, tot un fel de ascundere a mizeriei sub preș. Așadar, până una-alta, dacă nu cumva permanent, podul de țevi va rămâne o dovadă a modului de lucru heirupist al Primăriei!


UN PROIECT „CHINUIT” 
Nufărul Geotermal, greu de făcut!

Gândit de actualul ministru al Finanțelor, Marcel Boloș (foto), pe vremea când era director în Primăria Oradea, proiectul Nufărul Geotermal a fost amânat continuu încă din anul 2010, din lipsă de resurse. Investiția vizează trecerea încălzirii pe un mixt de apă geotermală și încălzire de la CET a peste 6.200 de apartamente și spații comerciale. 

Acesta presupune amenajarea unei sonde de extracție în strada Meiului, tratarea apei geotermale într-o stație ridicată în strada Iancu de Hunedoara și transmiterea ei, printr-o rețea de conducte noi, la blocurile din cartier, unde va fi suplimentată, la nevoie, cu agent termic furnizat de CET, cu ajutorul unor module termice la nivel de scară.

Lucrările, atribuite pentru suma de 71,6 milioane lei (cu TVA inclusă) asocierii formate din firmele Elsaco Electronic şi Energomontaj, au fost deschise simbolic de fostul ministru al Fondurilor Europene, Marcel Boloș, în septembrie 2022.

În prezent, proiectul este realizat în proporție de 40%, iar constructorii încearcă să finalizeze investițiile finanțate din fonduri UE până la sfârșitul anului, ca să le poată deconta. Cel mai probabil, însă, șantierul va fi închis integral doar în aprilie 2024.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
marginan
Țevile alea, apartind de administrare orasului
Postat 30 Iunie 2023, 15:11 de Sandu2100
Nu au delucru?
Primaria Oradea nu are alta treaba decat sa instaleze tevi? Ar trebui sa se ocupe de administrarea orasului, nu sa faca treaba instalatorilor.
Postat 29 Iunie 2023, 23:41 de marginan
“Zona arata a santier” ptr ca momenant e in santier
In afara de poza nr 21, as zice ca plangerile sunt exagerate. Iar ptr apartamentul de la parter, plantezi o perdea de copaci, tufisuri, un zid de lemn cu iedera sa mascheze podul tehnic si e rezolvata problema, faracosturi sau idei heirupiste ca pod pietonal nefolositor la 10m de podu existent. Si nini nu afecteaza planuri ptr un potential parc verde (fara alei betonate, eventual din materiale naturale) cu mai multa vegetatie. PS: fara sa urli la “Guvern, zeule ajuta-ne” poti sa o faci prin asociatia de proprietari, sau daca nu, chiar singur plantezi niste arbusti in fata geamului. Puse tevile sub podul existent era o idee, dar costuri mult mai mari (distrugi picioarele de sustinere a podului si ajungi la aproape acelasi cost precum reconstruirea podului de nou), plus, zic ca ar ingusta canalul de scurgere in cazul in care e viitura.. Compromisul ideal era sa il fi facut cat mai aproape de podul auto, intr-adevar, dar acum e prea tarziu ptr asta, nu il reface nimeni. Cat despre proprietarii de apartamente ca “unii stau la casa de la tara ca sa evite tevile” e o umflatura sa para ca tot blocul e nemultumit, inclusiv cei care au cumparat apartamente ca investitie, desi imi par 2 vecini mai vocali decat tot blocul sa fie suparati. Nu e proiect implementat heirupist, sunt pretentii ale locatarilor (si nu zic exagerate, e bun progresul ca sa se faca mai bine pe viitor astfel de chestii, ci doar intarziate, ca acum nu mai schimba nimeni podul cand defapt ne concentram sa nu pierdem fonduri europene pana la finalul anului). Dar ce zic toti cei din Nufarul care de-a lungul Petei vad tevile de la Termoficare cat e cartierul de lung? La fel si in Rogerius langa str Ov.Densuianu? E exagerat sa zici ca teava e industriala si comunista (sper ca au incalzire in pardoseala nu tevi industriale de calorifer in apart, ca pe vremea comunista toti aveam calorifere in casa desigur…)
Postat 29 Iunie 2023, 13:57 de unu
@ Tigru
Poti sa precizezi sursa informatiilor, eventual link cu poze la crapaturi dupa cutremure? Sau e radioșant?
Postat 29 Iunie 2023, 11:36 de oradeanbihor
birtinez...
Ce sa te mai miri de ce oua birtinezii...Pe Sovata au pus wc ul public linga blocul C21..Asociatia nu a fost intrebata...Birtinezii nu gindesc...demoleaza...betoneaza si isi bat joc de oradeni!
Postat 29 Iunie 2023, 10:54 de grigore
"Nufărul geotermal" este un concept din 2006, care prevedea îngroparea în subteran a trei tipuri de rețele în cartier ... gaz, apă termală și surse convențonale în mod integrat.
"Gândit de actualul ministru al Finanțelor, Marcel Boloș (foto), pe vremea când era director în Primăria Oradea, proiectul Nufărul Geotermal a fost ..." în niciun caz. Actualul ministru a luat documentul care prevedea realizarea unui consorțiu public-privat cu toți operatorii locali din domeniu și ce se urmărea tehnic, după care a ieșit la interval cu o soluție trunchiată, dezlânată și superficial abordată, spunând că-i ideea lui născută în "prima" noapte a anului 2010. Ce tâmpenie e să crezi că un popă, contabil de meserie, are habar de ceea ce înseamnă utilizarea apei geotermale în sisteme integrate de producere, distribuție mixtă și furnizare a agentului termic, în instalațiile de încălzire de tip individual sau colectiv. Mizeria de țevăraie montată aparent, în loc de realizarea unui canal tehnic subteran, este rezultatul gândirii industriale a edililor habarniști și dezinteresați de imaginea orașului, alta decât cea construită artificial de actuala putere locală.
Postat 29 Iunie 2023, 09:54 de KP
ziceti multumesc
Ziceti multumesc ca nu s-a amplasat un alt bloc langa cel existent sa va ia lumina si privelistea.Inca nu e tarziu. Ce va asteptati de la investitorii imobiliari? Au cumparat un teren ieftin astfel fie inghesuie pe el multe imobile, fie e cu teren contaminat, fie e unde e . Aveti intelegere si voi, ce mai. :-))
Postat 29 Iunie 2023, 09:28 de Christa
Minunat
Stai la bloc dar vrei priveliște. Cele două nu se combina nici cum când tu ai domeniul public sub geam. Vrei priveliște, sunt terenuri de vânzare te miri unde, faci o casa pe structura ușoară pe piloni sa nu ai nevoie de hartii prea multe și ai priveliște. In weekend ma uitam la niste terenuri izolate între păduri, unde exista posibilitatea racordarii la curent și unde apa aproape iese singura din pământ. Eh, acolo nu vezi tevi, nu ai trafic sub geam, nu vecini gălăgioși, nu parcări aiurea. Și e la 25 km de oraș, asfalt până la 200m de teren. Cu casa cu tot nu ajungi la 60k euro. Blocul nu e confort, asta nu înțeleg multi.
Postat 29 Iunie 2023, 09:16 de poiu
BLOCURILE PRIMA PIATA NUCETULUI URMEAZA SANFIE DARAMATE
Nu inteleg de ce sunt locatarii atat de revoltati. Voi ati văzut ca de la ultimele cutremure de anul acesta blocurile alea sunt toate crapate?? A7, B7?? Hahahha!!! Ala pana la Crăciun e dărâmat!!! Nu mai dati bani degeaba la Bihoreanul sa scrie articole! Blocul ala oricum se va dărâma la primul cutremur serios la cat e de crăpat!!
Postat 29 Iunie 2023, 08:41 de Tigrul
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6438 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON