URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Iulie 2023, 00:00

Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit: Final neaşteptat în cazul şoferului de Porsche care a fugit după accidentul din Pasajul Magheru

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luni, 2 iulie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, alături de suplimentul ecologic Oradea Noastră, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive.

Fugă cu folos

Final neaşteptat în cazul şoferului bolidului Porsche care a izbit frontal o altă maşină în Pasajul Magheru din Oradea și apoi s-a făcut nevăzut.

Sancționat blând pentru fuga de la locul faptei, dar rămas în anchetă pentru conducere sub influența substanțelor psihoactive, Dorin Luca, un băiat de bani gata cunoscut în oraș, a scăpat în final și de această acuzaţie: deși analizele de urină, pe probele luate imediat după accident, au arătat că luase cocaină, în sânge nu s-a mai găsit nimic!

Politica, o afacere

Anul 2022 a fost profitabil pentru politicieni, cu achiziții de mașini, case și conturi îngrășate. 

Deputata UDMR Rozalia Biro deschide lista celor mai bogați politicieni bihoreni, ocupând locul 8 în topul național, urmată de personaje din toate partidele, de la senatorul PSD Florin Bodog până la ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.

„Ferma” animalelor

Mistreţii au invadat străzile din zona Spitalului Judeţean şi fac ravagii prin grădinile şi curţile orădenilor.

Primăria Oradea are încheiat un protocol cu Asociaţia Forest Hunt Paleu, pentru ca vânătorii să îndepărteze sălbăticiunile, dar animalele se întorc şi se ascund pe terenurile năpădite de buruieni, făcându-i pe localnici să le fie frică să iasă din case.

Munca-n zadar

După ce a făcut un bloc rămas de 15 ani nelocuit, o comună din Bihor toacă fonduri europene și bani împrumutați ca să reabiliteze două foste școli pentru... nu se știe cine. 

Aflat la al cincilea mandat, primarul Ioan Șora e acuzat că bagă comuna în datorii pe cinci ani pentru a cofinanța amenajarea unei cantine sociale și a unui incubator de afaceri, deși în Pomezeu nu există nici asistați, nici firme care să le folosească.

TIMP LIBER:

Tare-n lance!

Festivalul Medieval aduce în Cetatea Oradea personaje din alte lumi, lupte spectaculoase și dueluri, show cu toboșari și jonglerii cu foc.

Ediția 2023 va găzdui un eveniment ce are loc în premieră în Europa, Campionatul Mondial de Turnir cu lance solidă, dar și concerte date de Phoenix, Omul cu Șobolani și The Mono Jacks.

Fii în formă!

Un cabinet medical din Oradea oferă o alternativă inedită iubitorilor de mișcare: un aparat special pentru antrenamentul de pilates. 

Kinetic Reform are o echipă formată din antrenori acreditați care oferă ședințe individuale și îndrumă pacienți astfel încât să-și îmbunătățească postura, să își tonifice mușchii ori să slăbească treptat, într-un mod sănătos.

OPINII:

Mircea Chirilă: Bazinul olimpic a intrat la apă

Ar fi bine ca angajații Direcției Patrimoniului Imobiliar să-și cupleze și creierul când merg la serviciu. Nu de alta, dar de la o vreme pe-acolo ori se întâmplă grozăvenii, ori nu se întâmplă nimic.

Bazinul olimpic și cel de sărituri au fost smulse din componența Aquaparkului încă de anul trecut, pentru a fi trecute în administrarea DPI....

Adrian Criș: Verde la centuri!

Curtea Supremă a adoptat recent încă o decizie care, practic, dă undă verde proiectelor pornite de Consiliul Județean Bihor împreună cu Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere.

Într-un proces intentat Guvernului, CNAIR și CJ Bihor, 23 de localnici din Aleșd au contestat două HG-uri, privind indicatorii tehnico-economici și declanșarea exproprierilor pentru centura orașului, motivând că pe o porțiune de 480 metri șoseaua, a cărei lungime totală este de aproape 8 kilometri, trece prin fața caselor lor...

COLȚUL JURIDIC

Mircea Ursuța: Încă o anomalie juridică! Mai bine la pușcărie decât la muncă?

Aceasta este întrebarea la care va trebui să răspundă Curtea Constituțională ca urmare a sesizării cu o excepție de neconstituționalitate vizând texte de codul penal care condiționează aplicarea unei pedepse cu suspendare de acordul făptașului pentru a presta o muncă neremunerată în folosul comunității.

ORADEA NOASTRĂ:

Experience Oradea

Pasionat de mic de turism și geografie și cunoscut în oraș pentru tururile gratuite pe care le organiza când încă era licean, orădeanul Alex Trandafir a lansat o aplicație menită să ofere turiștilor care ajung în orașul de pe Crișul Repede o experiență unică.

Experience Oradea este un centru turistic virtual, unde curiozitățile turiștilor primesc răspunsuri, iar orădenii pasionați de orașul lor pot deveni... ambasadori.

Verde „natur”

Admirate și fotografiate de orădeni de îndată ce părăsesc orașul și ajung pe drumuri mai puțin aglomerate, florile de câmp pot fi o soluție și pentru înfrumusețarea orașelor.

În țările occidentale, curentul naturalist în amenajarea de spații verzi câștigă teren, iar Oradea se poate lăuda că este unul dintre orașele care își întoarce atenția spre natură.

Oradea ieri, Oradea azi: Scurtă istorie a Căii Aradului

Drumul de ieșire din Oradea către Salonta este vechi, el dezvoltându-se și mobilându-se cu clădiri de-a lungul a două secole. În 1841, drumul ieșea din actuala stradă Primăriei, pe latura nordică începând să se construiască primele case ale așa-numitului cartier al „păsărilor”, fiindcă străzile aveau să poarte nume de păsări. După ce cotea spre stânga, drumul traversa Pârâul Peța și continua spre Nojorid. Mai târziu, zona s-a urbanizat...

Campion în viteză

Până nu de mult, Mihai Dringo era un copil de la țară, care nu știa încotro să... alerge. Astăzi, este cel mai bun atlet sub 23 de ani al României, cu un record național pe pista de 400 de metri și două titluri balcanice. Asta, chiar dacă s-a apucat de atletism abia de trei ani! BIHOREANUL vă spune povestea lui...

PREMIILE LUI BIHOREL:

De ce s-a încălțat cu cizme galbene șeful ABA Crișuri, Pásztor Sándor; Dezbaterea pentru Drumul expres Oradea-Arad n-a atras nici măcar un curios; Un primar din Bihor va plăti din buzunar amenda dată de Garda de Mediu pentru un munte de deșeuri; Mihai Viteazul și alegerile: Motivul pentru care Piața Gojdu din Oradea va purta numele voievodului abia din 2025; Turism... de casă: Primăria din Lugașu de Jos mai bagă niște bani în inutilul centru turistic din Urvind; Cu tunul pe procuror: Un magistrat din Bihor, acuzat de vrute și nevrute de un inculpat conspiraționist...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON