URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 03 IUNIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În relația cu administrația centrală, Bihorul și Oradea au avut câteva episoade faste, dar și niște ghinioane teribile. Marea lovitură a fost trecerea a zeci de hectare de teren situat în centrul Oradiei în posesia Consiliului Județean, odată cu marea retragere a armatei la minimum 60 de kilometri de graniță. Dar putem spune că am avut și ghinion pentru că...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Ajunsă deocamdată la prima săptămână, greva din învățământ se așterne ca o piatră tombală peste domnia președintelui Klaus Iohannis. Încă de mult, mulți dintre cei care l-au votat au ajuns să-l disprețuiască, să-l considere groparul marilor speranțe din 2014, dar abia prestația sa în actuala criză din învățământ le pune definitiv lespedea.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că greva generală a profesorilor este justificată și că salariile lor ar trebui mărite?
De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Chiar dacă toată lumea știe că anumite fapte se pot proba numai cu martori, legea este foarte strictă cu privire la condițiile în care se poate propune această probă, pe de-o parte, iar pe de altă parte există anumite limitări ale utilizării acestei probe.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Consumul de apă poate avea o influenţă nefavorabilă asupra organismului atunci când apa conţine agenţii patogeni ai bolilor infecţioase, când are o compoziţie deosebită de cea a apei potabile şi când apa are gust sau miros ce o fac improprie consumului. Aceste modificări ale normelor de potabilitate pot fi determinate cel mai des de caracteristicile solului stăbătut de către ape şi impurificării cu ape uzate fecaloid-menajere sau industriale.

Bihoreanul tipărit

Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene: „Când gestionăm miliarde de euro, oamenii așteaptă lucruri mari”
Bihoreanul tipărit
Comisia Europeană a aprobat săptămâna trecută Acordul de Parteneriat cu România pentru 2021-2027, actul care stabilește alocarea fondurilor de coeziune destinate recuperării decalajelor de dezvoltare prevăzând noutăți majore în accesarea banilor europeni de către sectorul public și cel privat: nu doar majorarea semnificativă a alocațiilor pentru dezvoltarea regională, cât mai ales descentralizarea lor la nivelul regiunilor, astfel ca banii să fie accesați mai rapid și mai ușor.
04 August 2022, 11:50
Scaldă în bani! Băile Felix și 1 Mai se laudă, după modernizare, cu cel mai bun sezon turistic din ultimul deceniu (FOTO)
Bihoreanul tipărit
În ciuda inflației și nesiguranței date de pandemie și război, Băile Felix și 1 Mai traversează cel mai bun sezon turistic din ultimul deceniu. Investițiile în infrastructura stațiunilor, extinderea și reabilitarea spațiilor de cazare au redus cu un deceniu media de vârstă a turiștilor, coborând-o sub 40 de ani, majoritatea fiind familiști cu copii, și au determinat un grad de ocupare uriaș, de peste 90%.
Băiţa sub protecţie: Dedesubturile „afacerii” prin care Guvernul a șters datoriile companiei miniere de stat Băiţa SA 
Bihoreanul tipărit
În timp ce firmele private sunt vânate, Guvernul a şters 8,5 milioane lei din datoriile companiei miniere de stat Băiţa SA şi e pe cale să-i ierte penalităţi de 27 milioane lei, ca s-o scape de faliment. Pusă sub „administrarea specială” a unor politruci, firma care deţine monopolul exploatării resurselor metalifere din Băiţa Plai a fost ţinută la limita supravieţuirii, băgată în parteneriate dubioase şi îngropată în datorii de peste 50 milioane lei.
Tunelurile groazei! De luna aceasta, traficul rutier prin Piața Gojdu din Oradea va fi oprit 2 ani, pentru construirea a 5 tuneluri (FOTO/VIDEO)
Bihoreanul tipărit
Cea mai complexă investiție în Oradea ultimilor ani, construirea celor 5 pasaje subterane, începe luna aceasta. Lucrarea de peste 90 milioane lei va devia traficul auto spre zona centrală încă din cartierul Cantemir, pe străzi înguste precum Sextil Pușcariu, Parcul 22 Decembrie și Mihai Viteazul, pentru că toată zona Pieței Gojdu va fi spartă.
Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit: În timp ce firmele private sunt vânate de Fisc, Guvernul șterge milioane lei din datoriile companiei miniere de stat Băiţa SA
Bihoreanul tipărit
Luni, 1 august, a apărut o nouă ediţie a BIHOREANULUI tipărit, alături de suplimentul de educație ecologică Oradea noastră. Dintre subiecte: În timp ce firmele private sunt vânate, Guvernul a şters 8,5 milioane lei din datoriile companiei miniere de stat Băiţa SA şi e pe cale să-i ierte penalităţi de 27 milioane lei, ca s-o scape de faliment. Pusă sub „administrarea specială” a unor politruci, firma care deţine monopolul exploatării resurselor metalifere din Băiţa Plai a fost ţinută la limita supravieţuirii, băgată în parteneriate dubioase şi îngropată în datorii de peste 50 milioane lei. Din același număr mai aflați că de luna aceasta, traficul rutier prin Piața Gojdu va fi oprit doi ani, pentru construirea a cinci tuneluri; Băile Felix și 1 Mai se laudă, după modernizare, cu cel mai bun sezon turistic din ultimul deceniu; În 18 ani, Tribunalul a admis în doar trei cazuri compensații de stat pentru victimele violențelor.
01 August 2022, 00:00
Made in Ukraine: Un tânăr pictor ucrainean, refugiat la Oradea, propune proiecte pline de culoare pentru oraș (FOTO / VIDEO)
Bihoreanul tipărit
Un tânăr pictor refugiat din Ucraina vrea să organizeze un festival de street art în Oradea, care să înceapă cu decorarea promenadei de pe Crișul Repede. Alexei Shkurat, originar din Odesa, a ajuns în Oradea la scurt timp după izbucnirea războiului și a rămas inițial doar pentru că i se stricase mașina în apropiere, dar acum nu mai vrea să plece, fiind îndrăgostit de orașul adoptiv.
Școala în „service”: În plină vacanță de vară, Ministerul Educației a supus dezbaterii publice noile legi ale învățământului. Vezi ce ni se pregătește!
Bihoreanul tipărit
În plină vacanță de vară, Ministerul Educației a supus dezbaterii publice noile legi ale învățământului. Prezentate când atenția publicului este extrem de redusă, proiectele prevăd schimbări mari: elevii ar putea să nu mai dea examenul de Evaluare Națională, ci doar unul de admitere la un colegiu, bacalaureatul va avea o probă facultativă, iar plagiatele academice vor fi cercetate în universitățile care le-au girat.
28 Iulie 2022, 08:00
Iadul pe pământ! Fermierii bihoreni au un an dezastruos după ce seceta şi arşiţa le-au pârjolit câmpurile
Știri Bihor
Fermierii bihoreni au un an dezastruos după ce seceta şi arşiţa le-au pârjolit câmpurile. Pârjolul din ultimele săptămâni a înjumătăţit recoltele de porumb şi floarea soarelui şi lasă animalele fără hrană, obligând proprietarii să ia în calcul sacrificarea lor pentru că nu vor avea cu ce să le ţină la iarnă.
27 Iulie 2022, 12:58
Bihorul, la eurocent: Pe ce au cheltuit autoritățile și firmele din Bihor miliardele atrase din bani europeni?
Bihoreanul tipărit
Media ultimilor 7 ani arată că Bihorul a atras, din fonduri nerambursabile, 4.700 lei pentru fiecare locuitor al județului. În ultimul exercițiu bugetar european, firmele, autoritățile și instituțiile din Bihor au semnat 374 de contracte de finanțare europeană, cu o valoare totală de 3,9 miliarde de lei, din care 2,7 miliarde au fost banii atrași, iar diferența, contribuția proprie.
27 Iulie 2022, 08:00
Concurs pentru favorită: BIHOREANUL a urmărit pe viu concursul regizat de UDMR pentru şefia Spitalului Marghita (FOTO)
Știri Bihor
BIHOREANUL a urmărit un concurs "rezolvat" pentru ca protejata unui ministru să rămână şefă peste al doilea cel mai mare spital din Bihor. Directoare a Spitalului Municipal Marghita din vremea când ministrul Cseke Attila conducea Sănătatea, Bradacs Aliz primeşte încă un mandat de manager, deşi s-a remarcat prin pierderea acreditării, risipă şi angajări cu dedicaţie.
Dispar parcările! Se pregătesc modificări radicale privind parcările publice, dar și cele de domiciliu, din Oradea
Știri Bihor
Primarul Florin Birta pregăteşte modificări radicale în domeniul parcărilor, după ce sistemul deja implementat nu corespunde aşteptărilor municipalităţii. Cele mai multe reclamaţii transmise de orădeni Poliţiei Locale vizează parcările neregulamentare, șoferii preferând să plătească mai mult şi chiar să fie amendaţi, numai să îşi lase maşinile cât mai aproape de destinaţie. Conducerea Primăriei ia în calcul eliminarea parcărilor de culoare roşie din centru pentru că, în ciuda taxei piperate de 8 lei pe oră, acestea sunt permanent ocupate,iar parcările individuale de domiciliu, pentru care unii orădeni licitează sume exorbitante, ar putea fi înlocuite!
Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit: Parcările neregulamentare din Oradea, problema numărul unu a locuitorilor. Ce măsuri plănuiește Primăria
Bihoreanul tipărit
Luni, 25  iulie, a apărut o nouă ediţie a BIHOREANULUI tipărit. Dintre subiecte: Primarul Florin Birta pregătește modificări radicale în domeniul parcărilor, după ce sistemul deja implementat nu corespunde așteptărilor municipalității. Între altele, conducerea Primăriei ia în calcul eliminarea parcărilor de culoare roșie din centru pentru că, în ciuda taxei piperate de 8 lei pe oră, acestea sunt permanent ocupate, îngreunând traficul. Din același număr aflați și că BIHOREANUL a urmărit pe viu concursul regizat de UDMR pentru șefia Spitalului Marghita, că un tânăr pictor ucrainean, refugiat la Oradea, propune proiecte pline de culoare pentru oraș, dar și pe ce au cheltuit autoritățile și firmele din Bihor miliardele de lei atrase din bani europeni.
25 Iulie 2022, 00:00
Bihorul în mișcare: O mică istorie a transportului din județ, de la birjă și tramvai până la bicicletă și avion (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Locuitorii Bihorului au început să circule tot mai mult, în orașe și în afara lor, după primul război mondial. În perioada interbelică transporturile s-au îmbunătățit și diversificat, bihorenii putând folosi de la birje, tramvaie și automobile până la trenuri și avioane, iar autoritățile investeau în modernizarea infrastructurii, mai ales rutieră și feroviară.
24 Iulie 2022, 09:07
Arta din Căbești: Festival cu sculpturi, bunătăți și invitați cunoscuți la poalele Munților Pădurea Craiului
Bihoreanul tipărit
Bihorenii sunt invitați la poalele Munților Pădurea Craiului la prima ediție a SculptFEST. Festivalul cu bunătăți, activități pentru copii și concerte, inclusiv unul susținut de Subcarpați, va încheia o tabără națională de sculptură, în urma căreia patrimoniul comunei se va îmbogăți cu creații artistice, unele de land-art. Vezi întregul program…
22 Iulie 2022, 15:01
Ai promis, plătești! Cum a reușit o familie de orădeni să câștige procesele cu o bancă, după ce aceasta a refuzat să le dea banii promiși
Bihoreanul tipărit
Buturuga mică răstoarnă carul mare: o familie din Oradea a câștigat definitiv procesele cu o bancă, după ce aceasta a refuzat să le dea banii promiși. După ce i-a momit cu contracte de economisire-creditare, garantându-le că vor încasa și o primă de la stat pentru banii depozitați, BCR a refuzat să le plătească orădenilor beneficiile, dând vina pe Statul Român, argument pe care judecătorii l-au respins însă și au obligat banca să pună banii jos
22 Iulie 2022, 09:55
Partidele trăiesc bine: BIHOREANUL arată din ce și-au plătit candidații bihoreni campaniile din 2020 și cât a costat fiecare vot
Bihoreanul tipărit
Din ce și-au plătit candidații bihoreni campaniile din 2020 și cum au devenit liberalii cei mai mari donatori la partid. PNL-iștii au fost singurii care au declarat donații, cedându-le partidului imediat ce statul le-a rambursat cheltuielile, în timp ce candidații PSD, UDMR și USR-PLUS le-au finanțat din economii și împrumuturi pe care în final le-au acoperit tot din fonduri publice.
21 Iulie 2022, 08:00
Invazia milogilor: Peste 120 de cerșetori iau Oradea cu asalt, 90% provenind din alte localități (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Peste 120 de cerșetori și oameni fără adăpost, din care 90% vin din alte localități, iau zilnic cu asalt străzile Oradiei, împărțiți pe cartiere. Oradea atrage ca un magnet persoane din zonele Aleșd, Diosig, Tinca și Sânmartin care, deși apte de muncă, trăiesc din mila publică, fără ca autoritățile să poată face altceva decât să le confiște încasările și să le îndrume spre localitățile de proveniență.
Amante criminale: Culisele iubirii mortale care le-a împins pe două femei îndrăgostite din Bihor să ucidă
Bihoreanul tipărit
BIHOREANUL vă dezvăluie amănunte exclusive din dosarul crimei comandate de cele două amante din Şimian: femeile s-au documentat despre otrăvuri mortale şi au citit tratate de drept ca să comită crima perfectă. Venkli Tünde și Ruba Annamária au decis să scape de soţul celei dintâi, pentru că acesta insista să facă sex cu nevasta care nu îl mai voia, dar se temea să divorţeze şi să-şi asume relaţia cu iubita, de gura familiei şi a comunităţii care le-ar fi judecat aspru.
19 Iulie 2022, 08:00
Războiul rece: Termoficare Oradea a anulat două licitații pentru gaz, din lipsă de ofertanți. Ce facem cu încălzirea la iarnă?
Bihoreanul tipărit
Criza gazelor declanșată de războiul din Ucraina anunță o iarnă grea pentru orădeni, în condițiile în care Termoficare a anulat două licitații din lipsă de ofertanți. CET-ul din Oradea are rezervată doar 60% din cantitatea de gaz necesară pentru încălzirea orașului în următorul sezon rece, în condițiile în care vechiul cazan pe cărbune nu mai poate fi pornit, iar criza energiei a făcut ca prețul lemnelor pentru gospodăriile ce se încălzesc individual să se dubleze în ultimul an.
18 Iulie 2022, 11:05
Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit! Amănunte exclusive din dosarul crimei comandate de cele două amante din Şimian
Bihoreanul tipărit
Luni, 18 iulie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, alături de suplimentul de educație ecologică Oradea Noastră. Dintre subiectele noii ediții: BIHOREANUL vă dezvăluie amănunte exclusive din dosarul crimei comandate de cele două amante din Şimian: femeile s-au documentat despre otrăvuri mortale şi au citit tratate de drept ca să comită crima perfectă. În noul număr mai citiți: Ce facem cu încălzirea la iarnă? Termoficare Oradea a anulat două licitații pentru gaz, din lipsă de ofertanți; O familie de orădeni a reușit să câștige procesele cu o bancă, după ce aceasta a refuzat să le dea banii promiși; Oradea, invadată de cerșetori! Peste 120 iau orașul cu asalt zilnic, 90% proveniți din alte localități. 
18 Iulie 2022, 00:00
Mai beeeee, mă! Au început pregătirile pentru festivalul din mijlocul naturii, cu muzică folk, rock și multă bere (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Mutat în munți, un bihorean organizează o nouă ediție a festivalului „Beeeee, mă!”, în mijlocul naturii, cu muzică folk și rock și cu multă bere. Ediția din acest an aduce pe scena din Munții Apuseni invitați ca Frații Jdieri, N.O.R., Nightlosers și Dirty Shirt.
17 Iulie 2022, 09:55
Turism cu măsură: Conducerea județului Bihor vrea să promoveze ecoturismul în ariile protejate, asigurând și ocrotirea lor (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Plan ambițios al conducerii județului: să promoveze ecoturismul în ariile protejate, asigurând totodată ocrotirea lor. Consiliul Județean Bihor s-a aliat cu Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate ca să atragă fondurile europene necesare asigurării unui turism responsabil în mai multe arii ocrotite, astfel încât turiștii să se bucure de natură fără să o distrugă.
Ochiul din pământ: În premieră națională, în Bihor se fac cursuri de orientare pentru nevăzători cu ajutorul bastonului alb (FOTO/VIDEO)
Bihoreanul tipărit
În premieră națională, în Oradea se fac cursuri de orientare pentru nevăzători cu ajutorul bastonului alb. Doi orădeni școliți în Norvegia ajută nevăzători din toată România să câștige independență și stimă de sine, învățând să folosească bastonul, astfel încât să nu mai fie captivi în propriile locuințe.
15 Iulie 2022, 12:01
Bancomat cu belele: Banii „evaporați” din contul unui bihorean, returnați de Banca Transilvania după mai bine de 1 an şi jumătate (VIDEO)
Bihoreanul tipărit
Banii „evaporați” din contul unui bihorean din cauza unui ATM defect, returnați „în mod excepțional” de Banca Transilvania după mai bine de 1 an şi jumătate. Ajutat de o funcţionară, bărbatul a depus 6.000 euro la ATM-ul din faţa băncii și apoi a intrat în sediul acesteia pentru o altă tranzacţie, timp în care bancomatul a „scuipat” banii, pe care i-a luat o altă persoană, care a dispărut cu ei.
15 Iulie 2022, 08:01
Se alege praful! Seceta înjumătățește recoltele în Bihor, iar agricultorii se tem că rămân fără bani pentru culturile următoare (FOTO)
Știri Bihor
Seceta și canicula prelungite au înjumătățit recolta de grâu, iar cultura de porumb se arată deja distrusă de lipsa apei din sol. Fermierii bihoreni se plâng de cele mai proaste producții din ultimele două decenii, în urma cărora mulți vor ieși pe minus, mai ales că și prețurile sunt în scădere, astfel încât riscă să ajungă fără resurse pentru a înființa noi culturi pentru anul viitor.
14 Iulie 2022, 08:07
Greu de permis! A ajuns mai uşor să iei bacul decât permisul auto: sub 50% dintre bihoreni reuşesc din prima
Știri Bihor
Obţinerea permisului de conducere a devenit pentru bihoreni cel mai dur examen, gradul de promovare "din prima" a probei practice fiind de numai 15,63%. Promovabilitatea la toate categoriile de permise a scăzut an de an în urma creşterii dificultăţii probei de "traseu", şcolile cu cele mai mari rate de succes, precum Decebal Drive Unu, Cor Tin Favorit şi ZeceNut, reuşind să facă şoferi sub jumătate dintre cursanţi.
13 Iulie 2022, 08:03
Furt la minut: Hoții de catalizatoare auto din Bihor dau lovituri în câteva zeci de secunde. Păziți-vă mașinile!
Bihoreanul tipărit
Bande specializate în furtul de catalizatoare auto au provocat pagube de peste 2,4 milioane lei, hoții ajungând atât de buni încât dau lovituri în câteva zeci de secunde. Preluate pe sume mari de „samsarii” de fier vechi, care le vor pentru conţinutul de metale rare, piesele au devenit o pradă atractivă în rândul hoţilor, care au lăsat 24 de orădeni cu maşinile pe butuci, au furat 100 de piese într-o singură noapte dintr-un centru de dezmembrări și aproape 1.700 de bucăți dintr-o fabrică!
12 Iulie 2022, 09:09
Interviu cu prefectul de Bihor, Dumitru Ţiplea: Ce spune despre secetă, criza Covid, numiri politice şi alte teme 'grele'
Știri Bihor
Numit în funcţie cu puţin înaintea declanşării pandemiei de Covid, actualul prefect al Bihorului pare condamnat la un mandat marcat de crize: celei sanitare i-a urmat criza refugiaţilor, apoi cea a carburanţilor şi a gazelor, acum seceta severă, iar în toamnă se anunţă şi problema termoficării, cu riscul unor convulsii sociale. BIHOREANUL a încercat să afle de la Dumitru Ţiplea cât de pregătite sunt instituţiile pe temele „fierbinți” ale acestor zile și nu numai. "Dacă prefectul ar face numiri, multe lucruri ar fi diferite", spune el în interviul acordat ziarului.
11 Iulie 2022, 10:00
Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit! Atenție, au apărut bande specializate în furtul de catalizatoare de pe mașini
Bihoreanul tipărit
Luni, 11 iulie, a apărut o nouă ediţie a BIHOREANULUI tipărit. Dintre subiecte: Bande specializate în furtul de catalizatoare auto au provocat în Bihor pagube de peste 2,4 milioane lei, hoţii ajungând atât de buni încât dau lovituri în câteva zeci de secunde; În Bihor, a ajuns mai ușor să iei bacul decât permisul auto: sub 50% dintre bihoreni reușesc din prima; Seceta înjumătățește recoltele! Agricultorii bihoreni se tem că rămân fără bani pentru culturile următoare; Interviu cu prefectul de Bihor, Dumitru Țiplea: „Dacă prefectul ar face numiri, multe lucruri ar fi diferite”; În premieră naţională, în Oradea se țin cursuri de orientare pentru nevăzători cu ajutorul bastonului alb.
11 Iulie 2022, 00:00
A dat boala-n roșii! 80% dintre fermierii bihoreni înscriși în programul Tomata ar fi fost neeligibili, dacă termenul limită nu s-ar fi prelungit
Bihoreanul tipărit
Circa 80% dintre cei 297 de fermieri bihoreni înscriși în programul Tomata ar fi fost neeligibili, dacă termenul limită nu s-ar fi prelungit cu trei săptămâni. Chiar și după „păsuirea” până la 1 iulie, Direcția Agricolă a scos din program 67 de legumicultori care nu au reușit să vândă 3 tone de roșii fiindcă plantaseră prea târziu suprafețe prea mici, cu tehnologii prea rudimentare, atrași de mirajul subvenției de 3.000 euro. 
09 Iulie 2022, 09:41
  8 9 10  12  14 15 16  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6562 RON
  • 1 EUR = 4.9696 RON
  • 1 HUF = 0.0134 RON