URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 13 IUNIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La un meci de baschet în care se joacă finala campionatului, cu trofeul pe masă, abia de strângem 5.000 de spectatori în Oradea Arena. La întrecerile de polo, e lucru mare dacă se duc 500 de privitori. Dar la un meci de liga a III-a de fotbal se bulucesc 10.000 de spectatori și, sunt convins, numărul ar fi fost mai mare dacă lipsa locurilor de parcare și condițiile precare de pe stadion nu i-ar fi țintuit în fotolii pe mulți alți suporteri.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
La ora acestor comentarii, urnele au vorbit, după o campanie pe care unii candidați au dus-o intens, în ciuda redusei probabilități ca challengerii să-i detroneze pe deținătorii celor două funcții cheie ale administrației din Bihor, de președinte al Consiliului Județean și de primar al Oradiei. Pentru că războiul electoral a fost decis într-o singură bătălie, dar și pentru că tandemul Ilie Bolojan - Florin Birta a avut ce etala alegătorilor, perdanții au avut din start șanse modeste, ceea ce, în parte, le și scuză rezultatele.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ați votat la alegerile locale și europarlamentare?
De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămâna trecută, recent a intrat în vigoare Legea nr. 126/2024 prin care se schimbă radical regimul infracțiunii de evaziune fiscală în sensul în care infractorul va plăti ca să nu mai meargă la închisoare - cu cât va plăti mai târziu, cu atât va plăti mai mult! În funcție de momentul plății, statul percepe o „șpagă” pentru „iertarea” infractorului, de 15% în 30 de zile de la controlul fiscal, de 25% dacă începe urmărirea penală, de 50% dacă începe procesul și de 100% dacă se ajunge în apel.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Prevenirea sindromului de burnout se poate face de către fiecare dintre noi dacă în cadrul muncii considerăm că există condiții care ne pot predispune la stres. Dacă vă simțiți suprasolicitați și aveți impresia că nu mai puteți face față condițiilor de muncă, este bine să faceți o listă cu responsabilitățile și sarcinile de serviciu în ordinea priorităților, stabilind astfel ceea ce efectiv puteți realiza...

Bihoreanul tipărit

Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit! Ilegalități flagrante în satul de vacanță Vârtop, recunoscute chiar de autoritățile locale
Bihoreanul tipărit
Luni, 26 iunie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit. Dintre subiectele noii ediţii: Noi dezvăluiri despre satul de vacanță Vârtop, care ar trebui să stârnească interesul procurorilor! Mergând pe urma „miasmelor” reclamate de turiști, BIHOREANUL a descoperit că rețeaua de canalizare și stația de epurare a localității, care au înghițit sume uriașe din bani publici, doar „mimează” activitatea, astfel că, în stațiunea ce putea fi o perlă a turismului montan din Bihor, dejecțiile dau pe dinafară și sunt deversate direct în pâraiele limpezi ale Apusenilor, situație recunoscută chiar de administratorul societății de apă-canal din Nucet.
26 Iunie 2023, 00:00
Cartierul episcopului: Cum a ajuns satul Episcopia Bihor o importantă zonă rezidențială a Oradiei (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Unul dintre cele mai vechi sate din vecinătatea Oradiei a devenit unul dintre cele mai noi cartiere ale orașului. BIHOREANUL vă prezintă povestea de secole a Episcopiei Bihor, așezare cândva proprietate a episcopilor catolici, apoi târg pustiit de turci și locuit de nomazi în corturi, ajunsă în ultimele decenii o tot mai importantă zonă rezidențială, comercială și de servicii.
25 Iunie 2023, 10:01
O dulceață de fată: La doar 11 ani, Nectaria Jejeran a lansat o carte de povești, cu ilustrații făcute de o colegă de clasă
Bihoreanul tipărit
Până nu demult, Nectaria Jejeran nici nu ştia ce este o lansare de carte. Fetiţa are 11 ani, abia a terminat clasele primare şi n-a avut ocazia să participe la vreun eveniment în care un autor îşi prezintă public cartea. Cu siguranţă, nu va uita însă prima lansare de carte la care a fost prezentă. Nu de alta, dar volumul îi poartă semnătura! 
23 Iunie 2023, 08:00
Gata de vacanță: Câte au mai rămas și cum se prezintă taberele școlare din Bihor la începutul vacanței de vară (FOTO)
Știri Bihor
În ce condiţii se pregăteşte redeschiderea taberelor şcolare din Bihor în această vacanţă de vară: Din şapte tabere pentru elevi existente în urmă cu trei decenii, cu aproape 650 de locuri, au rămas doar patru, cu mai puţin de 300 locuri, acestea fiind însă modernizate, sigure şi accesibile la preţuri, pe jumătate din cele practicate în regim privat.
Oraș la apă: Oradea se inundă la fiecare ploaie serioasă pentru că are o rețea de canalizare pluvială modestă (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Oradea se inundă la fiecare ploaie serioasă pentru că are doar 197 km de canalizare pluvială, mult sub necesarul de peste 650 km. Zeci de străzi din toate cartierele orașului sunt acoperite cu apă și mizerii din canalizarea menajeră pentru că nu au canalizări pluviale, investiții pentru care ar fi necesare peste 50 milioane euro din banii Oradiei.
Fan Club Micula: Motivele pentru care cei trei judecători din Beiuş sunt acuzați că i-au favorizat pe magnații Ioan și Viorel Micula (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Magistrații din Beiuş care au blocat acţiunile ANAF pentru recuperarea a 395 milioane euro de la fraţii Micula sunt judecaţi disciplinar, pentru gravă neglijenţă. Judecătorii Emilia Maria Prahanca, Raluca Meda Szilagyi şi Nicolae Liposchi au ajuns în ancheta Inspecţiei Judiciare la sesizarea conducerii Ministerului Finanţelor, care le-a reproşat că i-au „favorizat în mod vădit” pe milionari, dar și modul în care instanța a repartizat cauzele cu fraţii Micula şi derularea în sine a proceselor, care „ridică serioase semne de întrebare cu privire la imparţialitate”.
Oradea la bani mărunți: BIHOREANUL a comparat tarifele de utilități cu cele din alte orașe din țară. Care sunt mai scumpe?
Oradea noastră
La începutul lunii iunie, când operatorul de apă și canalizare a majorat tarifele cu 20%, pentru a cofinanța proiectele europene asumate, mulți consumatori s-au revoltat. Opoziția a catalogat Oradea drept cel mai scump oraș din țară, iar orădenii au acuzat tarifele prea mari. Primarul Florin Birta nu s-a lăsat, însă, impresionat. „Nu e adevărat că Oradea este cel mai scump oraș din țară. Nu este nici măcar în vârful listei”, a spus edilul. Iar cifrele par să îi dea dreptate...
19 Iunie 2023, 13:00
Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit! De ce au ajuns judecați judecătorii din Beiuș care au dat sentințe favorabile fraților Micula
Bihoreanul tipărit
Luni, 19 iunie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, alături de suplimentul de educație ecologică Oradea noastră. Dintre subiectele noii ediții: Magistrații din Beiuş care au blocat acţiunile ANAF pentru recuperarea a 395 milioane euro de la fraţii Micula sunt judecaţi disciplinar, pentru gravă neglijenţă. Din același număr aflați că Oradea se inundă la fiecare ploaie serioasă pentru că are o rețea de canalizare pluvială modestă, câte au mai rămas și cum se prezintă taberele școlare din Bihor la începutul vacanței de vară, dar și povestea Nectariei, o elevă de 11 ani din Oradea, care a lansat o carte de povești, cu ilustrații făcute de o colegă de clasă.
19 Iunie 2023, 00:00
Prințesa rock: O adolescentă de 13 ani din Oradea face furori cântând rock cu pasiune (FOTO/VIDEO)
Bihoreanul tipărit
O adolescentă din Oradea cucerește jurații festivalurilor de muzică din țară și străinătate cântând rock. La doar 13 ani, Natalia Bendre a lansat deja 7 piese, a câștigat o mulțime de trofee, luna viitoare urmează să cânte la un festival internațional și își propune ca, anul viitor, să scoată primul său album.
16 Iunie 2023, 11:00
„Nu este un avocat din barou”: BIHOREANUL vă prezintă Avocatul Poporului din Oradea și cum îi poate ajuta pe cetățeni
Bihoreanul tipărit
Avocatul Poporului este o instituţie autonomă şi independentă de toate celelalte autorităţi ale statului, având menirea de a proteja drepturile şi libertăţile fundamentale ale oamenilor faţă de abuzurile şi erorile funcţionarilor publici. Creată prin Constituţia din 1991, Instituţia Avocatul Poporului a fost înfiinţată oficial abia din 1997, iar din 2006 are un Birou Teritorial şi la Oradea, condus, încă de atunci, de o orădeancă: Alina Olah-Avram.  
16 Iunie 2023, 08:01
Petrecere regească: Vin Zilele Sfântului Ladislau, sărbătoare a maghiarilor din Oradea, dar nu numai!
Bihoreanul tipărit
Zilele Sfântului Ladislau aduc concerte ale unor invitați din Ungaria, ca Bikini și Geszti Péter. Sărbătoarea regelui despre care legenda spune că a întemeiat Oradea va avea loc între 19-25 iunie în Cetate și cuprinde târguri, concerte și un concurs cu cele mai bune mâncăruri ungurești.
15 Iunie 2023, 10:15
Psihiatrie în paragină: Spitalul de Psihiatrie din Oradea, lăsat cu curțile năpădite de buruieni și aleile sparte (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Delăsare la fostul Spital nr. 6 din Oradea: curțile sunt năpădite de buruieni, ajungând să acopere până și aleile din care, în schimb, se desprind dalele. Managerul Gheorghe Carp susține că Spitalul Județean nu are destui muncitori pentru lucrările de întreținere fiindcă angajările au fost blocate, așa că va apela la serviciile RER, dar nu va aproba investiții în complexul vechi de un secol pentru că se plănuiește construirea unui spital nou, peste... câțiva ani.
Aripi frânte: BIHOREANUL dezvăluie detaliile accidentului de planor în care și-a pierdut viața un iscusit pilot orădean (FOTO/VIDEO)
Bihoreanul tipărit
Pilot iscusit, care îndrăznea să facă acrobații spectaculoase în aer, orădeanul Marius Onița a sfârșit tragic, într-un accident considerat rar de specialiști. BIHOREANUL vă dezvăluie detalii din viața pilotului cu 25 de ani de experiență la manșa planorului și care totodată era instructor de aviație și controlor de trafic aerian, dar și amănunte despre accidentul care i-a curmat viața, după ce o aripă a aparatului s-a rupt în timpul unei manevre de zbor.
13 Iunie 2023, 08:00
Adio, vacanță! Primăria Oradea pregătește noi șantiere peste vară, pentru a profita de perioada de vacanță (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Ca efect al criticilor, primarul Florin Birta a amânat marile lucrări pe vară, pentru a profita de perioada de vacanță, când traficul se mai golește. Pe lângă deranjul provocat de lucrările la pasajele din Piața Gojdu, municipalitatea a închis, începând din iunie, tronsoane ale străzilor Evreilor Deportați și George Enescu și pregătește noi restricții pe străzi ca Moșoiu, Magheru sau Oneștilor, șantiere cu termen de finalizare fixat la începerea școlii, astfel încât din 15 septembrie să poată fi reluată circulația tramvaielor.
Nu rataţi noul BIHOREANUL tipărit! De ce s-a sfârşit tragic ultimul zbor cu planorul al lui Marius Oniţa?
Bihoreanul tipărit
Luni, 12 iunie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit! Dintre subiectele noii ediţii: Pilot iscusit, care îndrăznea să facă acrobaţii spectaculoase în aer, orădeanul Marius Oniţa a sfârşit tragic, într-un accident considerat rar de specialişti. BIHOREANUL vă dezvăluie detalii din viaţa pilotului, dar şi amănunte despre accident. Din acelaşi număr aflaţi şi că Spitalul de Psihiatrie din Oradea a fost lăsat în paragină, cu curţile năpădite de buruieni şi aleile sparte, cum Primăria Oradea pregăteşte noi şi noi şantiere peste vară, dar şi cine este Avocatul Poporului din Oradea şi cum îi poate ajuta pe cetăţeni.
12 Iunie 2023, 00:00
Cadetul Popa: Povestea tânărului din Bihor care va deveni student la Academia Forțelor Navale a Statelor Unite (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Un tânăr din Bihor va deveni student la Academia Forțelor Navale a Statelor Unite. Ca să ajungă boboc la prestigioasa academie, Daniel Popa, plutonier major absolvent al Colegiului Militar Mihai Viteazul din Alba Iulia, a susținut două examene de bacalaureat, plus o serie de teste fizice dure.
11 Iunie 2023, 21:04
Directorul Centrului de Cultură Bihor, Liviu Buțiu: „Vreau să eliminăm kitschul”
Bihoreanul tipărit
Dirijorul şi violonistul Liviu Buţiu putea fi un militar de carieră, la fel ca tatăl său, dacă nu era încurajat chiar de părinţi să studieze vioara. Avea doar cinci ani când a început să descopere acest instrument, iar joaca de-atunci s-a transformat în stil de viaţă. Buţiu predă vioară de 20 de ani la Şcoala orădeană de Arte Francisc Hubic, a fondat în urmă cu 15 ani una dintre cele mai apreciate orchestre din ţară, Rapsodia Bihoreană, iar acum este la conducerea Centrului de Cultură al Judeţului Bihor.
11 Iunie 2023, 10:51
O țară de știrbi: Tot mai mulți bihoreni au probleme cu dinții, dar CAS alocă doar 2% din buget stomatologilor
Bihoreanul tipărit
Pe considerentul că, prin comparație cu alte boli, afecțiunile stomatologice nu sunt „mortale”, CAS Bihor alocă pentru tratarea lor puțin peste 2% din bugetul anual. Deși România e codașă în Europa la consumul de pastă de dinți, iar problemele stomatologice pot provoca boli grave, inclusiv cardiace, sub jumătate dintre dentiștii bihoreni au contracte cu Casa de Sănătate și primesc sume derizorii pentru a-și trata pacienții: maximum 4.500 lei pe lună.
08 Iunie 2023, 08:01
Destinația: Felix! Vara asta, Băile Felix și 1 Mai țintesc, în premieră, un record de 300.000 de turiști  (FOTO)
Bihoreanul tipărit
După lucrări de 14 milioane de euro, Băile Felix și Băile 1 Mai țintesc, în premieră, un record de 300.000 de turiști. În ciuda tarifelor mai ridicate, cele două stațiuni anunță un grad de ocupare de 90% pentru această vară și scăderea vârstei oaspeților, de la pensionari veniți pentru cure, la familii cu copii, pentru care Primăria Sânmartin a amenajat o infrastructură nouă, inclusiv o parcare cu 800 de locuri, și pregătește un val de evenimente în aer liber.
Agentul „Menghină”: Polițist din Aleșd, acuzat că a agresat un avocat care încerca să-și reprezinte un client
Bihoreanul tipărit
Scandal la Poliţia Aleşd: un avocat chemat să-şi reprezinte clientul a fost bruscat şi scos cu forţa din sediu. Acuzat de avocatul Cătălin Păşcui că i-a învineţit mâna, poliţistul Alexandru Toderaş, fost viceprimar al comunei Şuncuiuş, s-a ales cu plângere penală pentru ultraj judiciar și purtare abuzivă, fiind băgat în anchetă disciplinară.
06 Iunie 2023, 08:12
Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit! Se așteaptă record de vizitatori în Băile Felix, în ciuda tarifelor mai mari
Bihoreanul tipărit
Marți, 6 iunie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, alături de suplimentul de educație ecologică Oradea noastră. Dintre subiectele noii ediții: După lucrări de 14 milioane de euro, Băile Felix și Băile 1 Mai țintesc, în premieră, un record de 300.000 de turiști. Din același număr aflați că a venit vara, iar în Oradea cișmelele din parcuri lipsesc cu desăvârșire, ținând turiștii „pe sec”, că un polițist din Aleșd este acuzat de agresarea unui avocat care încerca să-și reprezinte un client și că România e țară de știrbi, dar CAS alocă doar 2% din buget pentru tratarea bolilor stomatologice.
06 Iunie 2023, 00:00
„Doctorii” muzeului: Cine sunt specialiștii din Oradea care restaurează piese de valoare înainte să fie prezentate publicului (FOTO)
Bihoreanul tipărit
BIHOREANUL a intrat în culisele Muzeului Țării Crișurilor și vă dezvăluie cum sunt restaurate piese de valoare înainte să fie expuse privirilor vizitatorilor. Specialiștii refac culorile picturilor vechi de secole, reconstituie ceramică din bucăți ca într-un puzzle și curăță cu migală pergamente și cărțile vechi, având în lucru inclusiv cunoscuta Biblie de Oradea, tipărită în 1661.
04 Iunie 2023, 10:02
Adio, școală! Sute de copii bihoreni renunță la educație an de an, fără să știe ce ar putea face în viitor
Știri Bihor
Sute de copii din Bihor se lasă de școală în fiecare an, fără să știe ce ar putea face în viitor. Numărul mare al elevilor care renunță la studii înainte de a absolvi măcar cele 10 clase obligatorii a determinat Ministerul Educației să deruleze mai multe programe menite să-i țină în școli, oferindu-le fie mâncare, fie ore suplimentare de pregătire.
02 Iunie 2023, 08:03
Gloanțe printre case: Într-un cartier din Oradea, braconierii trag cu armele în plină zi, aproape de curțile localnicilor (VIDEO)
Bihoreanul tipărit
Locuitorii cartierului Grigorescu II se simt în pericol din cauza braconierilor. Proprietarii din strada Apateului se plâng că braconierii trag cu armele ziua în amiaza mare, la câțiva metri de curțile lor, cu riscul unor accidente mortale, iar Poliția nu îi identifică și nu-i trage la răspundere, cerându-le să adune ei... probele.
01 Iunie 2023, 09:05
Popice cu tramvaie: Campionatul European al vatmanilor are loc în weekend la Oradea, cu concurenți din 25 de mari orașe (FOTO/VIDEO)
Bihoreanul tipărit
Oradea găzduiește sâmbătă Campionatul European al vatmanilor, cu concurenți din 25 de mari orașe. Competiția ce se va desfășura în Piața Unirii va avea probe spectaculoase, cum ar fi biliard și popice cu tramvaie, iar evenimentul se va încheia cu un concert Irina Rimes.
31 Mai 2023, 11:24
Orașul ia tot! Cum pune mâna Primăria pe averile unor orădeni decedați și care este cea mai mare moștenire
Bihoreanul tipărit
Primăria este fericita succesoare a tuturor orădenilor care au decedat fără să aibă moștenitor. Municipalitatea orădeană are în diferite stadii de soluționare 11 cazuri de moșteniri rămase fără urmaș, de pe urma cărora urmează să preia o casă pe strada Ana Ipătescu și mai multe apartamente sau garsoniere.
31 Mai 2023, 08:01
Jungla din parc: În loc să pună pază, Primăria Oradea vrea să monteze camere de luat vederi în parcuri
Bihoreanul tipărit
Lipsa pazei din parcurile Oradiei le face periculoase pentru copiii ieșiți la joacă, în ciuda milioanelor de euro investite de municipalitate pentru a le face mai atractive. Confruntată cu realitatea reclamată de orădeni, responsabilii Primăriei tot nu vor să angajeze paznici pe lângă rarele patrule de poliție și jandarmi, dar vor suplimenta supravegherea zonelor verzi cu circa 100 de camere, în speranța că teama de ele va crește gradul de siguranță a parcurilor.
Vine executarea! Primăria Oradea ia măsuri drastice, după ce numărul datornicilor a crescut cu 26% în ultimul an
Știri Bihor
Numărul orădenilor cu restanţe faţă de bugetul local a crescut cu 26% în ultimul an, motiv pentru care Primăria anunţă măsuri în forţă. Municipalitatea va transmite săptămâna aceasta 17.000 de decizii de impunere orădenilor cu datorii, în pregătirea unei campanii de executare silită pentru recuperarea restanţelor adunate până la finele lunii martie.
29 Mai 2023, 10:06
Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit: De ce au devenit parcurile din Oradea periculoase pentru copii
Bihoreanul tipărit
Luni, 29 mai, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii: Lipsa pazei din parcurile Oradiei le face periculoase pentru copiii ieșiți la joacă, în ciuda milioanelor de euro investite de municipalitate pentru a le face mai atractive; Îngrijorător! Sute de copii bihoreni renunță la școală an de an, fără să știe ce ar putea face în viitor; Într-un cartier din Oradea, braconierii trag cu armele în plină zi, aproape de curțile localnicilor; Cum pune mâna Primăria pe averile unor orădeni decedați și care este cea mai mare moștenire?
29 Mai 2023, 00:00
Party pentru pici: Copiii orădenilor vor fi răsfățați de 1 Iunie cu spectacole, întâlniri cu personaje magice și jocuri
Bihoreanul tipărit
Copiii orădenilor vor fi răsfățați de 1 Iunie cu spectacole, întâlniri cu personaje magice și jocuri. APTOR organizează activități în Cetate, în Orășelul Copiilor și în Parcul Barcăului, orchestra de suflători a Filarmonicii pregătește concerte speciale pentru prichindei, iar pe scena Teatrului Regina Maria mai multe păpuși-vedete vor prezenta istoria muzicii.
28 Mai 2023, 19:11
  8 9 10  12  14 15 16  
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.629 RON
  • 1 EUR = 4.9766 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON