URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 August 2023, 12:40

Bani din piatră seacă: Au scos o cantitate-record de balast pentru legătura cu Autostrada, dintr-o arie protejată! (FOTO)

Bani din piatră seacă: Au scos o cantitate-record de balast pentru legătura cu Autostrada, dintr-o arie protejată! (FOTO) CA PE MARTE. În 2 luni, excavatoarele au transformat o zonă de la marginea satului Tărian într-un peisaj selenar
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O agenţie imobiliară din Tărian, patronată de un cuplu din Oradea, e anchetată pentru că a transformat o proprietate într-o balastieră uriaşă din care, total clandestin, se extrăgea piatră şi nisip pentru a fi vândute firmelor ce construiesc șoseaua dintre centura Oradiei şi A3.

Descoperirea au făcut-o săptămâna trecută comisarii Gărzii de Mediu Bihor şi inspectorii Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate, care au constatat că angajații firmei au scos ilegal aproape 95.000 de tone de balast, dar şi că au distrus şi o mare parte din două arii protejate...

După gard e...

Controlul a pornit în urma pontului unui bihorean care, plimbându-și câinele pe malul Crişului între Tărian şi Sântandrei, a observat cum apa se tulbură în dreptul unei proprietăţi înconjurate de un gard înalt de 2 metri, dindărătul căruia era evacuat nămol prin două furtune uriaşe. Bănuitor, omul a sunat la Garda de Mediu, iar o echipă formată din comisari, inspectori ai ANANP Bihor şi poliţişti au ieşit săptămâna trecută în teren.

Proprietatea despre care le vorbise bărbatul e întinsă pe 8 hectare şi se află într-o zonă în care se suprapun două situri Natura 2000, Lunca inferioară a Crişului Repede şi Valea Alceului. Terenul aparţine unei firme, o parte de 5 hectare fiind împrejmuită cu un gard din plăci de beton înalt de 2 metri.

Din afară e greu să vezi ce se întâmplă în incintă. Când, însă, au intrat pe platformă, membrii echipei de control au rămas fără cuvinte. În faţa lor se afla un hău de cam 3,5 hectare, pe alocuri adânc chiar şi de 6 metri, iar pe margine un „munte” de pietriş, de circa 33.000 metri cubi, după cum au apreciat inspectorii.

Fără acte

Afacerea aparține Zecchino Imobiliare, profilată pe tranzacţii cu proprietăţi, după cum îi arată şi numele, deţinută de o altă companie, Syale Investment, axată pe închirieri şi leasing cu vehicule grele. Administratorul ambelor firme e Marina Zgîrd, unic acționar al Syale, care se ocupă de afacere împreună cu soţul, Cristian Zgîrd, cel care s-a și prezentat la întâlnirea cu echipa de control.

Întrebat de actele pentru balastieră, Zgîrd n-a putut arăta nici aviz din partea ANANP, nici autorizaţie de mediu, nici permis de exploatare de la Agenţia Naţională de Resurse Minerale. Firma nici măcar nu a declarat ca obiect de activitate extracţia de pietriş şi nisip. Singurele demersuri pentru a intra în legalitate cu balastiera s-au rezumat la obţinerea unui certificat de urbanism din partea Primăriei Girişu de Criş, pe 18 februarie 2023, pentru „Amenajare lac de agrement prin excavarea de resurse”, şi notificarea APM Bihor, pe 7 martie, privind intenţia de a începe formalităţi pentru a obţine un permis de exploatare.

Familie cu iniţiativă

APM i-a înştiinţat, însă, pe soții Zgîrd că terenul se află „în interiorul ariei naturale protejate”, deci exploatarea de resurse minerale e permisă numai în condiţii speciale şi doar cu avizul ANANP. Din acel moment, Zecchino Imobiliare a oprit demersurile și până săptămâna trecută a lucrat în totală ilegalitate.

Profitând că şantierul drumului de legătură între centura Oradea şi Autostradă e la nici 2 kilometri de proprietatea lor, pe 22 mai a.c. reprezentanţii firmei au încheiat un contract de furnizare cu constructorii, valabil până la sfârşitul anului, iar din 6 iunie au şi început exploatarea.

În doar 2 luni, balastiera clandestină a livrat aproape 95.000 tone de balast, adică aproape 40.000 metri cubi, cea mai mare cantitate exploatată ilegal descoperită de comisarii de Mediu în ultimul deceniu. Cum preţul pe piață este de circa 27 lei/tona, afacerea a fost mai mult decât profitabilă, firma putând încasa circa 2,5 milioane lei.

Afacere penală

Faţă de venitul uriaș, amenda de 50.000 lei primită acum pentru exploatarea fără avizul ANANP  este un mizilic. Mai neplăcut e că poliţiştii SICE au început o anchetă pentru fals şi evaziune fiscală, iar ca urmare a unei plângeri înregistrate de Garda de Mediu, şi pentru  încălcarea Legii minelor, pentru extracţia de agregate minerale fără permis de exploatare.

Pe lângă amendă, Garda de Mediu a dispus și oprirea activităţilor în perimetrul de exploatare până la obţinerea actelor, adică permis de exploatare de la ANRM, autorizaţie de mediu de la APM, aviz ANANP și aviz de gospodărire a apelor de la ABA Crişuri, a explicat BIHOREANULUI comisarul-şef Sever Şerbănescu.

Cristian Zgîrd bagatelizează faptele, zicând că situaţia nu e așa neagră cum zic autorităţile, ba şi ancheta penală o consideră o... exagerare. „Nu ne puneţi în aceeaşi oală cu infractorii, că nu suntem. O fi arie protejată, dar e terenul nostru şi vom contesta toate sancţiunile”, pretinde el, susținând că firma „e în curs de autorizare”. „Eu nu ştiu ce rezervaţie naturală e aici, că pe vremuri a fost o staţie de epurare, betoane. Noi vrem să înfrumuseţăm zona”, zice afaceristul, cu trimitere la lacul proiectat. Atât că, până acum, i-a ieşit contrariul...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Continuarea?
Dragi jurnaliști notați pe capul anchetatorilor. Să se recupereze tot prejudiciul plus încă atât să se facă exemplu din asemenea "afaceriști "
Postat 07 August 2023, 19:10 de CivisUlpianum
?!
Deunazi pe aici se latea poza unei inse care e pe la mediu de cand era bunica fata! Si ne spunea plina de mandrie cum e Bihorul fruntas la reciclat gunoaie. Atunci m-am amuzat, acum vad ca avea dreptate: nicaieri nu se recicleaza gunoaiele mai bine ca in Bihor!
Postat 07 August 2023, 14:43 de pinonel
institutii inutile platite regeste
APM / garda de mediu nu ar fi aflat nici daca se excava sub sediul lor, ei doar incaseaza salarii
Postat 07 August 2023, 13:25 de Traian
Nimic nou!
Astfel de operatiuni sunt la ordinea zilei in Romania. Doar de curand au incept sa se ia masuri. Poftiti de priviti: https://recorder.ro/operatiunea-balastul/
Postat 07 August 2023, 12:58 de Szaby_Oradea
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON