Profesional
Adrian Madar este actualul președinte al PSD Oradea și liderul grupului consilierilor locali ai PSD, fost secretar de stat și secretar general adjunct în cadrul Secretariatului General la Guvernul României. Poziția de pe care a plecat ca secretar de stat a fost aceea de director de administrare a afacerii la Spitalul Pelican din Oradea. Ocupă și în prezent o poziție de conducere în cel mai mare spital privat din Cluj Napoca. El este vocea care a ținut vie opoziția din Consiliul Local Oradea.
Din noiembrie 2011 până în mai 2017 a fost director a băncii BRD - Groupe Societe Generale București, Sucursala Județeană Bihor, bancă pentru care a activat ca director comercial din octombrie 2006. Timp de 8 ani, din 2009 până în 2017, Adrian Madar a fost lector pentru județul Bihor la Institutul Bancar Român București.
Educațional
Adrian Madar a absolvit două facultăți din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj Napoca: Facultatea de Științe Economice, fiind licențiat în Finanțe, și Facultatea de Matematică și Informatică, având și un masterat în matematică.
1. Cine este Adrian Madar și cum se caracterizează el din postura de candidat pentru funcția de primar al municipiului Oradea?
Candidatul Adrian Madar este omul comunității durabile. În cariera mea de aproape 30 de ani, am fost mereu adeptul proiectelor sustenabile astfel încât, la final, să discutăm de investiții și rezultate. Experiența de finanțist și gândirea de matematician m-au făcut să găsesc mereu o alternativă mai bună la problemele cotidiene.
În viziunea mea de candidat, fiecare cartier în parte ar trebui să fie o comunitate durabilă unde copiii să meargă în siguranță pe jos la școală, unde costul întreținerii să fie decent, unde spațiile verzi să fie cu adevărat o oază de verdeață, umbră și liniște și, nu în ultimul rând, unde administrația locală vine cu servicii precum Puncte de Prim Ajutor sau secții de Poliție Locală.
Politicianul Adrian Madar are convingerea că, mai ales atunci când vorbim de administrarea unei urbe, ceea ce trebuie să primeze este grija pentru calitatea vieții. Nicio ambiție politică nu are dreptul să treacă peste consultarea oamenilor. Politica fără participare publică este sortită eșecului. Din acest motiv, consider că, indiferent de doctrina politică a celui care exercită funcția de primar, fiecare proiect trebuie să se axeze pe cetățean, pe implicațiile asupra acestuia.
2. Care sunt cele mai mari provocări pentru administrația locală din Oradea?
În fiecare intervenție pe care am avut-o, în calitate de consilier local al municipiului Oradea, am apreciat inițiativa administrației locale pentru diferite propuneri de proiecte, dar eu sunt omul faptelor care acționează respectând ordinea priorităților. Administrația locală, dacă va continua și în următorii patru ani pe aceeași direcție, riscă să creeze un oraș cu avantaje pentru turiștii de tip city-break și cu mari neajunsuri pentru locuitori.
Există un algoritm al dezvoltării care spune simplu: cărămida de la bază se pune prima și se alege să fie cea mai solidă. Or, în viziunea mea, cărămida de bază este însăși comunitatea orădeană.
Este trist, ca după 16 ani de administrație PNL noi încă să mai vorbim de asfaltarea străzilor, racordarea populației la utilități, deversările accidentale de ape menajere, anveloparea blocurilor sau plata eșalonată a costurilor cu întreținerea. Riscăm ca, în mirajul marilor proiecte de infrastructură să ignorăm cea mai importanță verigă, și anume orădeanul de rând, plătitor de taxe și impozite.
Proiectele cu finanțare externă sunt motoare de dezvoltare pentru comunitate doar în măsura în care contribuie în mod direct la creșterea nivelului de trai al locuitorilor. Ambiția administrației PNL a făcut ca noi, contribuabilii de rând, să fim protagoniștii așa-numitului „paradox de la Oradea”: campioni la absorbția de fonduri europene, dar în mod paradoxal în coada clasamentului în ceea ce privește calitatea vieții.
Dacă discutăm concret, avem cea mai mare datorie publică pe cap de locuitor din România, mai exact de 816 euro. În ultimii patru ani datoria municipiului Oradea a crescut de 2,5 ori, adică de la 60 de milioane la 150 de milioane de euro. Această sumă uriașă este consecința unui management axat mai mult pe capital de imagine, și mai puțin pe indicatori de performanță măsurabili. E evident că se vede lipsa unui finanțist cu experiență la conducerea Primăriei.
Când vine vorba de bugete, cifre și tarife, este greu să fiu înșelat, așa cum a mizat că o poate face administrația PNL cu orădenii. Cunosc foarte bine toate mecanismele bugetare, în timp ce experiența mandatului de consilier local mă va ajuta să construiesc, alături de echipa mea, modelul de administrație pe care îl propun orădenilor, bazat pe creșterea nivelului de trai, crearea de comunități durabile și transparență administrativă.
3. Care au fost principiile și valorile care au stat la baza formării echipei propuse pentru Consiliul Local?
Ca să poți administra eficient o comunitate, ai nevoie de oameni potriviți în posturi potrivite. Odată cu lansarea și prezentarea echipei PSD pentru Consiliul Local, orădenii au avut oportunitatea să se convingă de calitatea umană și profesională a colegilor mei. De la antreprenori, la profesori, de la pensionar, la reprezentat al tinerilor, de la oameni cunoscuți publicului larg, la oameni totalmente noi în sfera politică, toți împărtășesc aceeași misiune și anume: de a oferi o alternativă administrativă mai bună în Oradea.
Colaborarea cu colegii mei din Consiliul Local (Liviu Sabău Popa și Florica Bungău) mi-a arătat cât de valoroasă este munca unei echipe. Evoluția unei societăți se bazează pe educație, iar prezența unor dascăli cu experiență și respectați între cadrele didactice, precum Alin Novac Iuhas, Gheorghina Bîrlădeanu sau Daniela Sopota, va fi de mare ajutor. Antreprenori sau directori, Adrian Vese, Șerban Todică, Lucian Fetea, Sergiu Sasca și Cristian Tăutu au ales să facă parte din echipa Madar pentru că împărtășim aceleași principii de management: investiții cu impact direct pentru cetățeni, în detrimentul unor cheltuieli inoportune. Nu în ultimul rând, i-am ales ca parte a echipei PSD Oradea pe colegii mei Pavel Mercea și Horea Sebeșan, voci reprezentative ale pensionarilor și respectiv ale tinerilor social democrați.
4. Exista voci care vă critică și consideră că încercați marea cu degetul. Ce mesaj aveți să le transmiteți?
Sunt multe voci care spun că PNL este invincibil în Bihor. Sunt aceleași voci care spuneau că nu am nicio șansă să câștig procesul împotriva abuzului din partea Primăriei Oradea în ceea ce privește taxa pe deșeuri. Și iată că am reușit. Eu cred că orice lucru este posibil, dacă este construit cu bună credință, profesionalism și implicare. Eu cred că un PNL care să fie bătut este o necesitate în Oradea. Când ne stabilim obiective este indicat să facem o analiză a resurselor disponibile, a contextului, a oportunităților și nu în ultimul rând a posibilelor riscuri. Contextul politic este favorabil, masa de susținători ai proiectului meu este într-o creștere continuă, iar oportunitatea este scrisă pe fiecare buletin de vot. Consider că experiența și pregătirea mea profesională îmi oferă toate abilitățile de care un primar are nevoie pentru a administra eficient Oradea.
Mai mult, sondajele noastre arată că PSD va avea un scor foarte bun la alegerile locale din Oradea, sunt foarte încrezător că vom realiza o mare surpriză.
(advertorial)
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.