URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Iulie 2023, 08:01

Acțiunea „Azilul”: Val de controale fără precedent în cele 104 cămine din Bihor. Ce au descoperit inspectorii?

Acțiunea „Azilul”: Val de controale fără precedent în cele 104 cămine din Bihor. Ce au descoperit inspectorii? NEAUTORIZATE, DAR NEAMENDATE. Singurele cămine care funcționează nelegal în Bihor sunt cele ale „Bunului Samaritean”, după cum e cunoscut fostul asistent social Viorel Pașca (foto). În 20 de case din Dumbrava, Tinca și Incești, acesta oferă casă și masă în condiții decente pentru 350 de oameni fără adăpost și bolnavi aduși din toată țara, uneori chiar de instituții ale statului. Deși nu au autorizație, așezămintele au scăpat nesancționate, spre deosebire de zeci de alte centre amendate cu zeci de mii de lei
Acțiunea „Azilul”: Val de controale fără precedent în cele 104 cămine din Bihor. Ce au descoperit inspectorii? OAMENI ȘI BESTII. Starea în care au fost găsiți prizonierii „lagărelor” din Voluntari era înfiorătoare: bătrâni și adulți cu handicap slăbiți până la os, plini de fecale și escare, în haine jerpelite. „Au fost depistate obiecte străine în stomac, nasturi și mărgele, probabil că de foame și-au mâncat hainele”, au afirmat cadre medicale de la spitalele care i-au preluat (foto: Libertatea)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La trei decenii după imaginile copiilor muribunzi de la Cighid, România e zguduită de dezvăluiri terifiante despre alte azile ale groazei, ale căror victime sunt, acum, bătrâni şi adulţi cu dizabilităţi, lăsaţi pradă foamei şi bolilor, ba chiar şi bătuţi, tocmai de cei care pretindeau că-i îngrijesc. Impactul emoţional este uriaş şi a determinat demisia a doi miniştri, dar şi o reacţie radicală a Guvernului, care a ordonat verificarea tuturor aşezămintelor de acest fel din ţară. 

BIHOREANUL vă prezintă rezultatele din judeţ ale operaţiunii pe care unii o consideră tardivă, alţii obligatorie. În Bihor, potrivit instituţiilor implicate, nu a fost constatat niciun caz de rele tratamente asupra bătrânilor, persoanelor cu dizabilităţi ori copiilor, dar s-au găsit o mulţime de alte probleme. Semn că nici statul, nici ONG-urile care administrează căminele nu îşi fac treaba fără cusur.

Afacere cu milostenie

De două săptămâni, presa vuieşte. În Voluntari, fief al primarului PSD Florentin Pandele, soţul Gabrielei Firea, ministra tocmai a Familiei, au fost descoperite trei "lagăre" unde peste 100 de bătrâni au fost înfometaţi, ţinuţi fără medicamente, cu răni deschise, murdari, bătuţi şi puşi la munci pe care trebuiau să le presteze cei plătiţi să le poarte de grijă, angajaţi ai Fundaţiei Sf. Gabriel cel Viteaz, care patrona azilele.

Coordonat de un om de încredere al cuplului Firea-Pandele, Ştefan Godei, ONG-ul se arată, de fapt, o reţea mafiotă care pe de o parte încasa banii din bugetele de asistenţă socială, pe de alta îşi însuşea pensiile şi locuinţele "beneficiarilor". Grozăviile s-au întâmplat chiar şi după ce unele instituţii ale statului fuseseră sesizate, încă de la începutul anului, iar asta fiindcă acestea sunt populate de personaje de acelaşi soi. Unul, de pildă, este sora mai mare a ministrei, Nela Vica Andrieş, şefă de serviciu în Primăria Voluntari, responsabilă chiar cu verificarea căminelor, altul - Ligia Gheorghe Enache, prietenă şi consilieră a aceleiaşi Firea.

Indignarea stârnită a forţat Guvernul să renunţe la ideea de a ascunde mizeria sub preş, iar săptămâna trecută a produs şi demisia a doi miniştri: întâi Marius Budăi, de la Muncă, apoi Firea însăşi.  

"Să nu muşamalizăm nimic"

Înainte de asta, pe 7 iulie, ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a emis Ordinul 101/2023, însărcinând prefecturile să coordoneze controale la toate centrele pentru copii, bătrâni şi adulţi cu dizabilităţi din ţară.

În Bihor funcţionează 104 astfel de aşezăminte autorizate (câte 34 pentru copii şi vârstnici, 32 pentru persoane cu dizabilităţi şi 4 pentru alte persoane dependente, cum ar fi de pildă copii temporar separaţi de părinţi), cu un total de 1.642 rezidenţi (223 copii, 942 bătrâni, 410 adulţi cu dizabilităţi, 67 persoane dependente cu alte vulnerabilităţi). Prefectura a format 7 echipe alcătuite din reprezentanţii a tot atâtea instituţii: Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţii Sociale (AJPIS), Direcţia de Sănătate Publică (DSP), Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), Oficiul pentru Protecţia Consumatorului (OPC), Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM), Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) şi Inspectorul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU). 

Verificările au început lunea trecută, pe 10 iulie. "Cel mai important a fost să aflăm dacă avem situaţii de agresare sau maltratare a rezidenţilor, apoi să constatăm orice alte nereguli în ce priveşte asigurarea cu personal, calitatea spaţiilor de cazare, a hranei şi igienei", a spus BIHOREANULUI unul dintre cei implicaţi. Consemnul a fost "să nu muşamalizăm nimic", dar şi ca rezultatele să nu fie făcute publice: "Am fost avertizaţi că orice comunicare se va face după finalizarea controalelor, la nivelul Guvernului". 

Record de sancţiuni

BIHOREANUL a aflat că instituţiile nu au descoperit situaţii de agresiuni ori abuzuri împotriva locatarilor din centre, astfel că nu a fost deschis niciun dosar penal, ca la Voluntari. 

"La noi lucrurile nu stau ca în Ilfov, probabil şi pentru că AJPIS Bihor verifică anual toate centrele. Până la sfârşitul lunii trecute, verificase deja 86 din cele 104 centre din judeţ, înainte să izbucnească scandalul de la Voluntari. Peste tot oamenii au fost întrebaţi dacă angajaţii s-au purtat urât cu ei, dacă au fost lăsaţi fără îngrijire, fără medicamente, fără mâncare. Nu a existat nicio plângere", afirmă sursa.

În schimb, autorităţile au dat 383 sancţiuni, dintre care 80 amenzi, unele extrem de aspre, însumând peste 912.000 lei, pentru tot felul de încălcări ale legislaţiei, de la curăţenie şi dotări până la acoperirea cu personal.

Record de severitate

Cei mai severi au fost inspectorii DSVSA, care au amendat cu 50.000 lei un centru din Oradea pentru copii administrat de Asociaţia de Tineret Mereu Împreună, pentru "nerespectarea normelor de depozitare a produselor alimentare", după ce au găsit în cămin 40 kg de alimente expirate. Comisarul OPC a dat ONG-ului şi o amendă de 15.000 lei, pentru "mobilier vechi şi deteriorat" şi "obiecte sanitare cu depuneri de rugină şi de calcar". Deşi, la rându-le, au constatat că centrul nu are sisteme de supraveghere, de alarmare şi de control acces, respectiv că paturile "nu au obiectele de cazarmament necesare", reprezentanţii Poliţiei şi AJPIS s-au limitat la avertismente şi fixarea unor "măsuri de remediere".

Tot cu 50.000 lei a amendat DSVSA Fundaţia Emanuel Casa Speranţei, care administrează în Ineu un centru similar, pentru alimente expirate şi provenite din surse neautorizate. ONG-ul a primit şi o amendă de 15.000 lei de la OPC pentru că echipamentele de gătit erau ciobite, iar în WC-uri lipseau unele dotări. În plus, Poliţia a dat o amendă de 2.000 lei pentru lipsa sistemelor de alarmare, iar ISU un avertisment pentru "exploatarea necorespunzătoare a instalaţiilor electrice".

Aceeaşi amendă maximă, de 50.000 lei, a primit-o de la DSVSA şi Fundaţia Salem, pentru că la centrul pentru vârstnici din Salonta s-au găsit carne stricată şi alimente din surse neautorizate. OPC i-a dat, de asemenea, o amendă de 10.000 lei pentru "ustensile de igienă utilizate necorespunzător", iar ISU una de 1.500 lei pentru nereguli la instalaţiile electrice. La fel, tot cu 50.000 lei a fost amendat de DSVSA şi DGASPC Bihor un centru din Oradea unde au fost găsite alimente expirate, iar OPC a "taxat" cu 15.000 lei starea WC-urilor degradate.

Nereguli devenite regulă

Azilul de bătrâni din Chişirid al Asociaţiei Prietenii Bunicilor, despre care BIHOREANUL a scris în trecut că a păcălit o orădeancă, luându-i şi pensia, şi apartamentul, a fost amendat de DSVSA cu 30.000 lei pentru că nu avea acte de provenienţă a alimentelor, de OPC cu 10.000 lei pentru că păstra alimente necorespunzător, la temperatură ambientală, de AJPIS cu 10.000 lei pentru că nu a întocmit contracte de asistenţă pentru 2 dintre cei 19 rezidenţi, iar ITM a dat avertismente pentru nerespectarea drepturilor angajaţilor. 

Alte amenzi serioase a încasat DGASPC Bihor, instituţia Consiliului Judeţean - 7 la număr, de câte 15.000 lei: la un centru pentru adulţi cu dizabilităţi din Oradea, strada Rimanoczy Kalman, OPC a găsit spaţii frigorifice neigienizate şi alimente fără etichete de valabilitate, la altul, din strada Traian Lalescu, mâncarea nu era cântărită, la centrul din strada Italiană WC-ul era murdar, la cel din strada Biruinţei mobilierul degradat, la centrul pentru adulţi cu dizabilităţi din strada Piscului, alimente refrigerate şi apoi congelate, iar la un altul, din strada Şanţului, WC-ul murdar.

Tot cu 15.000 lei a amendat OPC Asociaţia Smiles, pentru că la un cămin cu 48 de bătrâni din Oradea un ascensor era defect de o lună, în camere căldura era sufocantă (lipsind orice sistem de ventilare), ferestrele nu au plase anti-ţânţari, iar mobilierul este scorojit. Aceeaşi amendă a primit-o şi un centru din Marghita al Asociaţiei Caritas Catolica, unde s-a găsit mizerie în camere şi materiale inflamabile depozitate în pod, iar personalul este insuficient pe timpul nopţii.

Căminul pentru vârstnici Sf. Elisabeta din Oradea al Caritas Catolica a fost sancţionat cu 10.000 lei tot pentru alimente expirate, căminul Sf. Martin tot cu atât pentru lipsa monitorizării temperaturii în spaţiile frigorifice şi congelarea pâinii, iar două centre pentru copii ale Fundaţiei Sf. Francisc, din Săcueni şi Galoşpetreu, au fost amendate cu 20.000 lei pentru alimente şi medicamente expirate. 

Mizerie a fost găsită şi la căminul de bătrâni din Tăuteu al Asociaţiei Bucuria Bunicilor, amendat cu 15.000 lei pentru "mobilier învechit, saltele fără protecţie şi pătate, uşi şi întrerupătoare murdare, neigienizate".

Noaptea, fără asistenţă

O mulţime de alte amenzi, între 10.000 şi 1.500 lei, au fost date şi căminului de bătrâni al Fundaţiei Consistoria Efrem Beniamin din Velenţa (lipsa documentaţiilor privind efectuarea dezinfecţiilor şi a testelor de sanitaţie pentru apă şi mâncarea gătită), căminului pentru vârstnici din Santăul Mare al Fundaţiei Pro Borş (alimente expirate şi, mai grav, inexistenţa personalului de supraveghere pe timpul nopţii pentru cei 90 de bătrâni), centrului Aliabis din Livada de Nojorid (produse expirate, lipsă huse saltele, lenjerie veche şi pătată, mobilier scorojit).

În unele cazuri, însă, se pare că reprezentanţii instituţiilor de control au făcut şi exces de zel: de exemplu, OPC a amendat căminul de bătrâni al Asociaţiei Caritas Eparhial din Rogerius cu 5.000 lei pentru o "rampă de acces în clădire cu urme de rugină", iar centrul pentru vârstnici al Asociaţiei Casa Mariei din Paleu cu 2.500 lei pentru "neamenajare loc de fumat". 

Adevărate bagatele în comparaţie cu lipsurile serioase din alte locuri şi, mai ales, cu brutalităţile îndurate de bătrânii captivi din Voluntari. Dar, cine ştie, poate apar şi în Bihor plângeri după controale, dacă rudele rezidenţilor vor contesta rezultatele, măsurate doar în amenzi şi avertismente...


OAMENI ŞI BESTII. Starea în care au fost găsiţi prizonierii "lagărelor" din Voluntari era înfiorătoare: bătrâni şi adulţi cu handicap slăbiţi până la os, plini de fecale şi escare, în haine jerpelite. "Au fost depistate obiecte străine în stomac, nasturi şi mărgele, probabil că de foame şi-au mâncat hainele", au afirmat cadre medicale de la spitalele care i-au preluat (foto: Libertatea)


CONDIŢII "EXAGERATE"
"Dacă nu venea controlul, îi chemam eu"

În timp ce căminele pentru vârstnici administrate de ONG-uri percep taxe lunare între 3.000-6.000 lei, cele de la Dumbrava, Tinca şi Inceşti ale lui Viorel Paşca (foto), cunoscut ca Bunul Samaritean, sunt gratis, dar şi singurele neautorizate. "Primim numai bătrâni şi bolnavi care nu au pe nimeni, culeşi de pe străzi din toate judeţele ţării, aduşi cu salvarea", a declarat Paşca BIHOREANULUI. Fost asistent social, bărbatul adună donaţii, dar nu vrea să ceară AJPIS autorizarea ca furnizor de servicii sociale, pentru că nu ar îndeplini condiţiile, pe care le consideră "exagerate". 

"Fiecare cămin ar trebui condus de o persoană cu studii superioare şi să aibă 1 angajat la 1,2 bătrâni. La 350, câţi avem noi, ar însemna 300 de angajaţi calificaţi, plus vreo 50 de portari. În fiecare casă ar trebui 6 mp de spaţiu pentru fiecare om şi WC la fiecare cameră. Cine are în casă trei WC-uri la trei camere?", motivează Paşca refuzul de a "intra în legalitate". Pentru a nu risca amenzi, a găsit un subterfugiu legal: tuturor rezidenţilor le-a făcut flotant, astfel că toţi sunt locatari şi nu pot fi evacuaţi. "Cel mai bătrân are 90 de ani, cel mai vechi este o femeie paralizată pe care o îngrijim de 17 ani, nu are nici măcar o singură escară, s-au convins şi cei care au venit în control".

În toate casele este curăţenie, mâncarea e gustoasă, iar bătrânii şi bolnavii sunt îngrijiţi omenos de 35 de femei. "O parte sunt angajate pe fundaţia Dumbrava DPG (n.r. - Dumnezeu Poartă de Grijă), altele au contracte de voluntariat. Dacă nu venea controlul şi la noi, i-aş fi chemat eu", spune Paşca, mândru că în urma verificărilor de vineri, care au durat 4 ore, n-a primit nicio amendă şi niciun avertisment.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
sandu cel cu buda-n curte
Invata sa scrii , sa inteleg ceva sandule, ai incurcat fituicile? Nimic nu se intelege analfabetule
Postat 20 Iulie 2023, 20:08 de adi13
KP aka mama Omida
Mang și Madar e șefii azilelor din Bihor și Oradea ::::::)))))))) @Acela, pt asta am apărut, ca altfel se prea încântă DUAMNA.
Postat 18 Iulie 2023, 09:48 de Sandu2100
KP
KP ești atât de penibil cu aceste comentarii de rahat la adresa celor doi. Orice articol apare și orice se întâmplă în oraș și în județ nu sunt alți vinovați în opinia ta. Tu cred că ai o problemă mentală care nu poate fi tratată nici de cei mai buni neurologi și psihiatri renumiți din lume. Se pare că ești o concurență pentru săndel.
Postat 18 Iulie 2023, 09:03 de Acela
Controalele trebuie să continue zi de zi, până se învață minte toți.
Amenzile ar trebui să curgă la toți edilii care nu respectă cetățenii și îi agresează cu tot felul de decizii ce le afectează confortul și viața de zi cu zi. Începând cu Bolojan, Birta, etc, etc. și terminând cu susținătorii lor.
Postat 18 Iulie 2023, 08:31 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON