URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 12 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Pe 9 iunie, românii îşi vor alege nu doar primarii, ci şi eurodeputaţii. Suntem tentaţi să ignorăm importanţa scrutinului european, deşi afacerile europene sunt de fapt afaceri interne, ale noastre. Ne privesc direct, căci şi noi putem hotărî cum sunt gestionate, trimiţând în PE 33 de reprezentanţi şi având un comisar în executivul Uniunii.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Iulie 2023, 16:43

„Și-au mâncat hainele de foame”. Bătrâni ținuți în condiții de neimaginat în azile de lângă Capitală

„Și-au mâncat hainele de foame”. Bătrâni ținuți în condiții de neimaginat în azile de lângă Capitală sursa foto: libertatea.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Patru persoane au fost arestate preventiv, iar 11 au fost plasate în arest la domiciliu, într-o anchetă de proporții, ce vizează trei azile - centre de îngrijire şi asistenţă din Afumaţi şi Voluntari ale Asociaţiei „Sf. Gabriel cel Viteaz”, unde bătrânii erau ținuți în condiții inimaginabile: flămânzi și fără îngrijire medicală, cu răni până la os și plini de fecale.

Presa centrală publică mărturii îngrozitoare din acest caz.

Îi exploatau prin muncă

Potrivit HotNews.ro, decizia de arestare - deocamdată nedefinitivă - a fost luată de Tribunalul Bucureşti, unde au fost înregistrate două dosare penale în urma percheziţiilor făcute recent de DIICOT la centrele pentru persoane vulnerabile din Voluntari și Afumați.

Digi 24 scrie că angajații le exploatau pe persoanele de care ar fi trebuit să aibă grijă „supunându-le la executarea de activități (munci) în cadrul centrelor, prin exercitarea de acte de violență fizică, prin lipsirea acestora de hrană suficientă și adecvată nutrițional, prin lipsa/neadministrarea tratamentului medical adecvat diagnosticului fiecărui beneficiar, lipsa îngrijirii și asigurarea igienei persoanelor ce nu au capacitatea fizică/psihică de autoîngrijire, aceste persoane fiind ținute în stare de aservire față de membrii grupului infracțional organizat, în vederea obținerii de către liderul grupării și a apropiaților acestuia a unor sume de bani, pe nedrept”.

Scopul real urmărit de membrii grupului infracțional a fost să obțină bani necuveniți, prin decontarea unor servicii fictive sau neconforme (servicii de cazare, masă, îngrijire, servicii medicale și de recuperare sau de reintegrare socială, etc.) din fondurile alocate îngrijirii persoanelor cu dizabilități în bugetele direcțiilor și serviciilor de asistență socială, arată procurorii.

Îi băteau și nu le dădeau medicamentele

Stenogramele din dosarul procurorilor arată că victimele erau supuse la tratamente inumane.

În documentele redate de Digi24 sunt reproduse discuții ale suspecților, care povesteau despre cum îi băteau pe vârstnici, îi înjurau și jigneau pe beneficiari.

„-Da, i-am bătut p-ăștia de dimineață! I-am dat una lu’ unu...”, „M-am săturat, dar dă-i dracu, țipă cu noaptea în cap! Te chinui să le faci să mănânce, te chinui...ai dracu, țipă, i-am dat eu, na, să țipi, fir-ai al dracu, să ai de ce să țipi, să te satur!”, „Ăla cre că trebuie strâns de gât, mai repede, decât… -Cu cearşaful, eventual…(râde)…”.

„-De ce nu te ștergi mă, arde-te-ar focul, să te ardă pe mațe! Nesimțitul dracu’ ce ești! Ce e aicea, bă! -Lasă-l dracu'….ho…ho…”, i-ar fi spus un suspect unui bătrân. „-Ce bă, animalu' dracu'! Ce… (pe fundal se aude un zgomot specific unei lovituri) fir-ați ai dracu', să fiți cu plămânii voștrii!”...„-Ce dracului e mă pe tine, măi animalu' dracu'! Mă, javră ce ești!”, sunt câteva dintre replicile redate de procurori.

În total, în cele trei azile au fost cazați circa 100 de vârstnici. După descinderile procurorilor, bătrânii au fost evaluați de către medici, iar 42 dintre ei au necesitat investigații medicale făcute la trei spitale de urgență din București: Militar Central, Floreasca și Gerota. Șase persoane au necesitat internare.

Au mâncat nasturi și mărgele

„Niciodată nu am văzut persoane atât de slabe și de murdare ca cele aduse de la aceste azile. Iar noi ne confruntăm zilnic cu cazuri sociale, cu oameni ai străzii!”, a declarat pentru Libertatea un cadru medical de la secția UPU SMURD din cadrul Spitalului de Urgență Floreasca.

Bătrânii, incapabili să se îngrijească singuri, au fost lăsați să moară, a adăugat aceasta.

„Când au sosit la noi am rămas șocați de starea precară în care se aflau. Ca și cum ar fi fost închiși și uitați într-un container. Deshidratați, slabi și extrem de murdari. Investigațiile medicale au depistat în două cazuri obiecte străine în stomac. Nasturi și mărgele. Probabil că de foame și-au mâncat hainele….”, a declarat pentru Libertatea un medic de la Spitalul de Urgență Dimitrie Gerota.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Evolutie !
In 1990 ne-au filmat strainii sanatoriile/casele de copii cu copii lasati sa moara ! Acum ne filmam noi batranii in aceleasi conditii. Atat am putut evolua in 30 de ani !
Postat 07 Iulie 2023, 13:11 de sssss
Respect, domnule Bănescu! P.S. Popii/predicatorii/rabinii/etc/etc, nimic, muti?!
https://www.g4media.ro/vasile-banescu-purtatorul-de-cuvant-al-patriarhiei-critici-in-dosarul-azilelor-groazei-in-care-sunt-vizati-apropiati-ai-gabrielei-firea-a-te-lepada-de-orice-raspundere-dupa-care-adaugi-un-grabit.html
Postat 07 Iulie 2023, 09:59 de pinonel
Tara lu' peste.
Chiar si cu o infinitate de bani in tara asta indivizi care nu au copii(sau nu au crescut dintr-un copil in mod corect un om) se ocupa de copii(cei institutionalizati). Indivizi care nu au parinti(sau nu au o repulsie fata de acestia) se ocupa de batrani. Indivizi care nu au animale de companie(sau urasc animalele astea) se ocupa de adaposturi de animale. Ma refer la cei angajati in administrarea si prestarea muncilor de acolo. Altfel ar exista de astfel de intamplari. De fiecare data cand aflu stiri din astea imi aminteste ca fix in momentul in care scriu cine stie cati astfel de copii, batrani sunt chinuiti in conditii similare sau mai rele. Nici nu mai zic de animalele din adaposturi. Sunt manjite mainile si fata statului roman care plateste asa ceva. Din banii nostri!
Postat 06 Iulie 2023, 18:18 de nihil
Bestii in doua picioare
Cei responsabili de ce s-a intamplat acolo trebuie sa faca ani multi si grei de inchisoare.
Postat 06 Iulie 2023, 17:36 de Timi
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6364 RON
  • 1 EUR = 4.9753 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON