URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 FEBRUARIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Studiu de caz. Centura Beiușului, în valoare de 270 milioane lei, bani buni, europeni, a fost scoasă la licitație acum 16 luni. În iunie 2022 licitația a fost contestată, iar după 7 luni justiția noastră a dat verdictul. Cum lucrarea e din fonduri europene și trebuie terminată la finele anului, hai să facem un calcul cât ne costă prostia umană...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
La fel ca în bancurile cu olteanul care, atunci când nu are ce face, se dezbracă și își păzește hainele, Compania Națională Poșta Română - firmă de stat care, spre deosebire de oltean, are însă multe de făcut ca să iasă din înapoiere - a intentat BIHOREANULUI un proces pentru o serie de articole publicate în primăvară.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Probele medicale ar putea fi trimise cu drona de la Spitalul Județean la laboratorul din Rogerius. Ce părere aveți despre inițiativă?

De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 16 ianuarie 2023, Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o hotărâre extrem de importantă, prin care, cel puțin pentru viitor, se repară unele nedreptăți evidente. În concret, Instanţa Supremă a stabilit că, în ipoteza unei privări de libertate în cursul unui proces penal finalizat prin soluţie definitivă de achitare, fără ca nelegalitatea măsurii privative de libertate să fi fost stabilită, soluţia de achitare este suficientă prin ea însăşi pentru acordarea de despăgubiri persoanei private de libertate şi, ulterior, achitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Gripa este o boală respiratorie acută determinată de infecţia cu virusuri gripale. Boala afectează căile respiratorii superioare şi/sau inferioare şi este frecvent însoţită de febră, cefalee, dureri musculare şi astenie.
20 Ianuarie 2023, 08:03

Căminul șarlatanilor: Cum au pus mâna administratorii unui azil din Bihor pe apartamentul unei pensionare aflate în grija lor

Căminul șarlatanilor: Cum au pus mâna administratorii unui azil din Bihor pe apartamentul unei pensionare aflate în grija lor FĂRĂ DECENȚĂ. Azilul „Decență pentru bătrâni” din satul Chișirid, administrat de asociația cu același nume, pare departe de a-și justifica denumirea. Familia lui Lenche Cuc (foto) a dovedit că soții care patronează ONG-ul au preluat ilegal apartamentul acesteia, pe care, de fapt, prin testament, femeia i l-a lăsat unui nepot
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ajunşi la vârste înaintate, bolnavi şi depinzând de ajutorul altora, bătrânii devin adesea victime sigure ale înşelăciunilor. Uneori, în ultimele clipe ale vieţii...

O recentă sentinţă a Judecătoriei Oradea ar trebui să dea de gândit atât procurorilor, cât şi mai ales bihorenilor care caută un azil pentru bunicii lor. După doi ani de procese, moştenitorii unei orădence au dovedit că apartamentul acesteia a ajuns pe nedrept pe mâna patronilor unui azil din Bihor, care n-au avut nici măcar decenţa să anunţe familia atunci când octogenara a decedat. Şi care i-au ignorat, din interes, dorinţele exprimate în testament...

Moarte în taină

Povestea dubioasă petrecută în azilul "Decenţă pentru bătrâni" din Chişirid, comuna Nojorid, a fost relatată de BIHOREANUL în primăvara anului 2020. Cu câteva luni înainte, la vârsta de 89 de ani, văduvă şi fără copii, Lenche Cuc era atât de slăbită încât nu se mai putea îngriji singură. Bolnavă şi de Alzheimer, până atunci fusese ajutată de o soră de-a sa, Jolan, cu trei ani mai bătrână, la rându-i fără soţ sau copii. În decembrie 2019, aceasta s-a recunoscut şi ea depăşită de situaţie, aşa că, la recomandarea unor medici, a dus-o pe Lenche la azilul din Chişirid.

Contractul de îngrijire a fost încheiat de Jolan, tocmai pentru că Lenche nu avea discernământ, şi tot ea a plătit taxele lunare. La azil, octogenara a mai fost vizitată doar de-o vecină şi de-o nepoată mai îndepărtată.

Coincidenţa a făcut ca cele două surori să moară la o săptămână distanţă, întâi Jolan, apoi Lenche, în primăvara anului 2020, fără să mai ştie una de alta. Revoltător e că, deşi ei au fost anunţaţi de decesul lui Jolan, administratorii azilului n-au mai spus nimănui de moartea lui Lenche. Nici puţinii oameni care o mai vizitau şi nici fratele ei din Germania n-au primit nici măcar un telefon...

Pe repede înainte

Fără ştirea familiei, Lenche a fost înmormântată în cimitirul din Chişirid, chiar dacă avea un loc de veci pregătit în Oradea, lângă soţul ei. Vecinii şi rudele au aflat că femeia s-a dus în lumea drepţilor abia când nişte străini i-au spart uşa apartamentului din Oradea!

Atunci au aflat de la soţii care administrează căminul, Tudor şi Violeta Dragoş, că, imediat ce a ajuns în Chişirid, Lenche ar fi decis să se dea în întreţinerea lor, lăsându-le la schimb locuinţa. Rudelor le-a venit greu să creadă asta, ştiind pe de-o parte că Lenche avea un testament prin care îşi lăsa apartamentul nepotului de frate din Germania, iar pe de altă parte că nu mai avea discernământ de multă vreme. În plus, în toată perioada în care, chipurile, au luat-o în întreţinere pe octogenară, cei doi n-au spus nicio vorbă niciunui vizitator şi nici n-au respins banii plătiţi de Jolan ca taxă de cămin!

Bănuiala că administratorii azilului au comis o escrocherie a fost confirmată şi de graba cu care soţii Dragoş au vândut apartamentul cu două camere din Rogerius, la un preţ sub media pieţei. În câteva zile, locuinţa a fost înstrăinată...

Şi taxă, şi pensie, şi apartament...

Hotărâte să nu-i lase cu "prada" pe cei doi patroni ai azilului, rudele lui Lenche Cuc au făcut o plângere penală la Parchetul Bihor şi totodată au deschis un proces civil la Judecătoria Oradea, cerând anularea atât a contractului de întreţinere prin care octogenara s-ar fi dat în grija soţilor Dragoş, cât şi a celui de vânzare de către aceştia a apartamentului. În timp ce plângerea penală n-a avut niciun rezultat, procesul civil s-a încheiat recent, în prima fază, cu victoria lui Alexandru Zsigmond, fratele din Germania al lui Lenche şi moştenitorul ei de drept.

Judecătoria a confirmat că soţii Dragoş au încasat atât costul lunar de cazare la azil de la sora lui Lenche, cât şi pensia acesteia, apreciind ca neverosimile susţinerile lor conform cărora defuncta le-ar fi cerut s-o ia în întreţinere pe motiv că familia nu avea grijă de ea. Prin faptul că sora ei Jolan plătea taxa lunară se dovedea că Lenche nu a fost uitată de familie. 

În plus, se arată în sentinţa Judecătoriei, chiar dacă octogenara ar fi fost abandonată de soră, administratorii căminului trebuiau să rezilieze contractul de prestări servicii încheiat cu Jolan şi să nu mai încaseze de la aceasta taxa lunară. Or, soţii Dragoş n-au făcut nici una, nici alta! 

Proprietar "desproprietărit"

"În aceste condiţii, instanţa reţine că, la momentul semnării contractului de întreţinere, pârâţii nu au făcut altceva decât să îşi asume o obligaţie de întreţinere care deja le aparţinea, în calitate de administratori ai căminului de bătrâni. Practic, au urmărit să dobândească nuda proprietate asupra imobilului defunctei, fără să fie nevoiţi să îşi asume obligaţii suplimentare, câtă vreme de întreţinere se ocupa deja (sau cel puţin ar fi trebuit să se ocupe) Asociaţia, din taxele încasate de la rude şi din pensie", se arată în hotărâre. 

Drept urmare, judecătorul a decis anularea contractului de întreţinere, fără să intre în detalii privind modul în care acesta a fost autentificat de notarul orădean Ilie Drăgoiu. BIHOREANUL a încercat să-l contacteze şi pe acesta, ca să lămurească cum anume a stabilit că Lenche Cuc avea discernământ şi cum a primit-o la birou pe femeia care nu se mai putea deplasa. Notarul n-a răspuns însă nici apelurilor telefonice, nici solicitării transmise prin e-mail.

Va urma...

Sentinţa a anulat şi contractul de vânzare încheiat de soţii Dragoş cu persoana care a cumpărat apartamentul lui Lenche, instanţa arătând că, deşi a fost un cumpărător de bună-credinţă, acesta nu trebuie să rămână proprietar.

"Sper că va rămâne definitivă această sentinţă şi aceşti oameni vor fi pedepsiţi. Probabil nu e prima oară când au procedat astfel", a spus BIHOREANULUI Zsigmond Alexandru, fratele lui Lenche Cuc.

Tudor Dragos, administrator cămin ChișiridDe cealaltă parte, administratorul căminului, Tudor Dragoş (foto), a refuzat categoric să vorbească, transmiţând doar prin avocat că sentinţa Judecătoriei va fi atacată şi îşi va spune punctul de vedere după ce procesul va fi încheiat definitiv. "Mi-aţi făcut destule", s-a plâns bărbatul. Ce-i drept, ce-ar mai putea zice acum, când judecătorii au confirmat deja că voia să se îmbogăţească pe nedrept, moştenind ce nu i se cuvenea?


AZIL LA NEGRU
Lupul paznic la oi

Dezvăluirea BIHOREANULUI din 2020 privind azilul din Chişirid a determinat şi alţi cititori să reclame modul în care soţii Tudor şi Violeta Dragoş se ocupă de bătrânii cazaţi aici. 

Orădeanca Dorina Demian a arătat că sora ei, Floare Buda, cu retard mintal din naştere, era să fie deposedată de casa moştenită de la părinţi, după ce patronii azilului au cerut să fie declaraţi curatorii acesteia, de către Judecătorie. Deşi au pierdut procesul, cei doi soţi nu i-au permis Dorinei să-şi ia sora din azil decât cu intervenţia Poliţiei. "Profită de persoanele vulnerabile, care nu au rude dispuse să le îngrijească, dar nu le ajung doar pensiile lor, vor să le ia tot", a povestit orădeanca.

Sesizările pe care Dorina Demian le-a făcut instituţiilor publice au scos la iveală un amănunt şocant: ani la rând, azilul din Chişirid a funcţionat ilegal, fără autorizaţie, pe care a obţinut-o abia în 2016. Cum s-a putut asta? Asistenta socială a Primăriei Nojorid, răspunzătoare de soarta bătrânilor şi a bolnavilor de pe raza comunei, era angajată ca şef serviciu şi la azil. Pesemne a primit de la soţii Dragoş un salariu bun, de vreme ce n-a văzut că azilul nu era autorizat...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Și eu cred că fără notar nu ar putea face așa ceva și are o mare vină
Mi se pare foarte interesant că penal nu s-a mișcat nimic, și în civil avem o decizie în primă instanță.
Postat 21 Ianuarie 2023, 08:19 de Vio_427
are dreptate pionel
Aici problema cea mare e acel notar care trebuie investigat. Fapta lui e mult mai grava decat a acestor 2 sarlatani si nu ar trebui sa ramana neinvestigata de autoritati. Parca am mai auzit numele lui si in afacerile lui Raita, iar daca veti cauta pe google veti mai gasi mai multe...
Postat 20 Ianuarie 2023, 10:39 de unul
Adevaratul pericol e notarul!
Cu notarul ,,neatent" (nu e asta singurul! sunt zeci la nivelul intregii tari!) ar trebui sa inceapa parchetul si instanta! Fara el taranii aia nu puteau sa miste nimic. P.S. Recunosc, au avut si ghinion. N-au stiut de rudele din Germania....
Postat 20 Ianuarie 2023, 08:52 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4632 RON
  • 1 EUR = 4.9024 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON