URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Ianuarie 2023, 08:03

Căminul șarlatanilor: Cum au pus mâna administratorii unui azil din Bihor pe apartamentul unei pensionare aflate în grija lor

Căminul șarlatanilor: Cum au pus mâna administratorii unui azil din Bihor pe apartamentul unei pensionare aflate în grija lor FĂRĂ DECENȚĂ. Azilul „Decență pentru bătrâni” din satul Chișirid, administrat de asociația cu același nume, pare departe de a-și justifica denumirea. Familia lui Lenche Cuc (foto) a dovedit că soții care patronează ONG-ul au preluat ilegal apartamentul acesteia, pe care, de fapt, prin testament, femeia i l-a lăsat unui nepot
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ajunşi la vârste înaintate, bolnavi şi depinzând de ajutorul altora, bătrânii devin adesea victime sigure ale înşelăciunilor. Uneori, în ultimele clipe ale vieţii...

O recentă sentinţă a Judecătoriei Oradea ar trebui să dea de gândit atât procurorilor, cât şi mai ales bihorenilor care caută un azil pentru bunicii lor. După doi ani de procese, moştenitorii unei orădence au dovedit că apartamentul acesteia a ajuns pe nedrept pe mâna patronilor unui azil din Bihor, care n-au avut nici măcar decenţa să anunţe familia atunci când octogenara a decedat. Şi care i-au ignorat, din interes, dorinţele exprimate în testament...

Moarte în taină

Povestea dubioasă petrecută în azilul "Decenţă pentru bătrâni" din Chişirid, comuna Nojorid, a fost relatată de BIHOREANUL în primăvara anului 2020. Cu câteva luni înainte, la vârsta de 89 de ani, văduvă şi fără copii, Lenche Cuc era atât de slăbită încât nu se mai putea îngriji singură. Bolnavă şi de Alzheimer, până atunci fusese ajutată de o soră de-a sa, Jolan, cu trei ani mai bătrână, la rându-i fără soţ sau copii. În decembrie 2019, aceasta s-a recunoscut şi ea depăşită de situaţie, aşa că, la recomandarea unor medici, a dus-o pe Lenche la azilul din Chişirid.

Contractul de îngrijire a fost încheiat de Jolan, tocmai pentru că Lenche nu avea discernământ, şi tot ea a plătit taxele lunare. La azil, octogenara a mai fost vizitată doar de-o vecină şi de-o nepoată mai îndepărtată.

Coincidenţa a făcut ca cele două surori să moară la o săptămână distanţă, întâi Jolan, apoi Lenche, în primăvara anului 2020, fără să mai ştie una de alta. Revoltător e că, deşi ei au fost anunţaţi de decesul lui Jolan, administratorii azilului n-au mai spus nimănui de moartea lui Lenche. Nici puţinii oameni care o mai vizitau şi nici fratele ei din Germania n-au primit nici măcar un telefon...

Pe repede înainte

Fără ştirea familiei, Lenche a fost înmormântată în cimitirul din Chişirid, chiar dacă avea un loc de veci pregătit în Oradea, lângă soţul ei. Vecinii şi rudele au aflat că femeia s-a dus în lumea drepţilor abia când nişte străini i-au spart uşa apartamentului din Oradea!

Atunci au aflat de la soţii care administrează căminul, Tudor şi Violeta Dragoş, că, imediat ce a ajuns în Chişirid, Lenche ar fi decis să se dea în întreţinerea lor, lăsându-le la schimb locuinţa. Rudelor le-a venit greu să creadă asta, ştiind pe de-o parte că Lenche avea un testament prin care îşi lăsa apartamentul nepotului de frate din Germania, iar pe de altă parte că nu mai avea discernământ de multă vreme. În plus, în toată perioada în care, chipurile, au luat-o în întreţinere pe octogenară, cei doi n-au spus nicio vorbă niciunui vizitator şi nici n-au respins banii plătiţi de Jolan ca taxă de cămin!

Bănuiala că administratorii azilului au comis o escrocherie a fost confirmată şi de graba cu care soţii Dragoş au vândut apartamentul cu două camere din Rogerius, la un preţ sub media pieţei. În câteva zile, locuinţa a fost înstrăinată...

Şi taxă, şi pensie, şi apartament...

Hotărâte să nu-i lase cu "prada" pe cei doi patroni ai azilului, rudele lui Lenche Cuc au făcut o plângere penală la Parchetul Bihor şi totodată au deschis un proces civil la Judecătoria Oradea, cerând anularea atât a contractului de întreţinere prin care octogenara s-ar fi dat în grija soţilor Dragoş, cât şi a celui de vânzare de către aceştia a apartamentului. În timp ce plângerea penală n-a avut niciun rezultat, procesul civil s-a încheiat recent, în prima fază, cu victoria lui Alexandru Zsigmond, fratele din Germania al lui Lenche şi moştenitorul ei de drept.

Judecătoria a confirmat că soţii Dragoş au încasat atât costul lunar de cazare la azil de la sora lui Lenche, cât şi pensia acesteia, apreciind ca neverosimile susţinerile lor conform cărora defuncta le-ar fi cerut s-o ia în întreţinere pe motiv că familia nu avea grijă de ea. Prin faptul că sora ei Jolan plătea taxa lunară se dovedea că Lenche nu a fost uitată de familie. 

În plus, se arată în sentinţa Judecătoriei, chiar dacă octogenara ar fi fost abandonată de soră, administratorii căminului trebuiau să rezilieze contractul de prestări servicii încheiat cu Jolan şi să nu mai încaseze de la aceasta taxa lunară. Or, soţii Dragoş n-au făcut nici una, nici alta! 

Proprietar "desproprietărit"

"În aceste condiţii, instanţa reţine că, la momentul semnării contractului de întreţinere, pârâţii nu au făcut altceva decât să îşi asume o obligaţie de întreţinere care deja le aparţinea, în calitate de administratori ai căminului de bătrâni. Practic, au urmărit să dobândească nuda proprietate asupra imobilului defunctei, fără să fie nevoiţi să îşi asume obligaţii suplimentare, câtă vreme de întreţinere se ocupa deja (sau cel puţin ar fi trebuit să se ocupe) Asociaţia, din taxele încasate de la rude şi din pensie", se arată în hotărâre. 

Drept urmare, judecătorul a decis anularea contractului de întreţinere, fără să intre în detalii privind modul în care acesta a fost autentificat de notarul orădean Ilie Drăgoiu. BIHOREANUL a încercat să-l contacteze şi pe acesta, ca să lămurească cum anume a stabilit că Lenche Cuc avea discernământ şi cum a primit-o la birou pe femeia care nu se mai putea deplasa. Notarul n-a răspuns însă nici apelurilor telefonice, nici solicitării transmise prin e-mail.

Va urma...

Sentinţa a anulat şi contractul de vânzare încheiat de soţii Dragoş cu persoana care a cumpărat apartamentul lui Lenche, instanţa arătând că, deşi a fost un cumpărător de bună-credinţă, acesta nu trebuie să rămână proprietar.

"Sper că va rămâne definitivă această sentinţă şi aceşti oameni vor fi pedepsiţi. Probabil nu e prima oară când au procedat astfel", a spus BIHOREANULUI Zsigmond Alexandru, fratele lui Lenche Cuc.

Tudor Dragos, administrator cămin ChișiridDe cealaltă parte, administratorul căminului, Tudor Dragoş (foto), a refuzat categoric să vorbească, transmiţând doar prin avocat că sentinţa Judecătoriei va fi atacată şi îşi va spune punctul de vedere după ce procesul va fi încheiat definitiv. "Mi-aţi făcut destule", s-a plâns bărbatul. Ce-i drept, ce-ar mai putea zice acum, când judecătorii au confirmat deja că voia să se îmbogăţească pe nedrept, moştenind ce nu i se cuvenea?


AZIL LA NEGRU
Lupul paznic la oi

Dezvăluirea BIHOREANULUI din 2020 privind azilul din Chişirid a determinat şi alţi cititori să reclame modul în care soţii Tudor şi Violeta Dragoş se ocupă de bătrânii cazaţi aici. 

Orădeanca Dorina Demian a arătat că sora ei, Floare Buda, cu retard mintal din naştere, era să fie deposedată de casa moştenită de la părinţi, după ce patronii azilului au cerut să fie declaraţi curatorii acesteia, de către Judecătorie. Deşi au pierdut procesul, cei doi soţi nu i-au permis Dorinei să-şi ia sora din azil decât cu intervenţia Poliţiei. "Profită de persoanele vulnerabile, care nu au rude dispuse să le îngrijească, dar nu le ajung doar pensiile lor, vor să le ia tot", a povestit orădeanca.

Sesizările pe care Dorina Demian le-a făcut instituţiilor publice au scos la iveală un amănunt şocant: ani la rând, azilul din Chişirid a funcţionat ilegal, fără autorizaţie, pe care a obţinut-o abia în 2016. Cum s-a putut asta? Asistenta socială a Primăriei Nojorid, răspunzătoare de soarta bătrânilor şi a bolnavilor de pe raza comunei, era angajată ca şef serviciu şi la azil. Pesemne a primit de la soţii Dragoş un salariu bun, de vreme ce n-a văzut că azilul nu era autorizat...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Și eu cred că fără notar nu ar putea face așa ceva și are o mare vină
Mi se pare foarte interesant că penal nu s-a mișcat nimic, și în civil avem o decizie în primă instanță.
Postat 21 Ianuarie 2023, 08:19 de Vio_427
are dreptate pionel
Aici problema cea mare e acel notar care trebuie investigat. Fapta lui e mult mai grava decat a acestor 2 sarlatani si nu ar trebui sa ramana neinvestigata de autoritati. Parca am mai auzit numele lui si in afacerile lui Raita, iar daca veti cauta pe google veti mai gasi mai multe...
Postat 20 Ianuarie 2023, 10:39 de unul
Adevaratul pericol e notarul!
Cu notarul ,,neatent" (nu e asta singurul! sunt zeci la nivelul intregii tari!) ar trebui sa inceapa parchetul si instanta! Fara el taranii aia nu puteau sa miste nimic. P.S. Recunosc, au avut si ghinion. N-au stiut de rudele din Germania....
Postat 20 Ianuarie 2023, 08:52 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON