URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Iulie 2023, 00:00

Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit: De unde provin urșii care par să fi invadat Bihorul?

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luni, 10 iulie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, cu un conținut variat și bogat în informații exclusive. Dintre subiectele noii ediții:

Vine ursul!

Urșii „pândesc” Oradea: în două luni, trei exemplare au fost văzute în vecinătatea orașului.

Populația de urși din Bihor a ajuns, oficial, la 78 de exemplare, din care mai mult de jumătate au fost observate în păduri colinare sau de șes, un habitat atipic pentru aceste animale, unde nu-și vor găsi hrană suficientă, așa încât, curând, ar putea da iama în culturi agricole sau să înceapă să ucidă.

Vara amânărilor 

Copleșită de cele peste 100 de șantiere, municipalitatea se dovedește incapabilă să le gestioneze. Oradea este toată un șantier în care Primăria se încurcă singură, prelungind repetat termenele de predare a lucrărilor la pasajele din piețele Emanuil Gojdu și Cetății, dar și la centrele de cartier Nufărul, Rogerius și Ioșia.

„Și când zugrăvești acasă se face deranj. Îți propui să termini într-o săptămână, apoi realizezi că a trecut o lună și abia ai ajuns să dai jos hârtia de protecție de pe mobilă”, spune viceprimarul Marcel Dragoș. 

A fost cândva Leșu...

Unul dintre inginerii care au construit barajul Leșu, primul din România ridicat din piatră, deplânge soarta lucrării hidrotehnice, lăsată pe sec de ani de zile. La împlinirea a 50 de ani de la inaugurarea acumulării Leșu, unde au muncit peste 300 de oameni timp de 4 ani, inginerul Péter Alexandru rememorează pentru BIHOREANUL dificultățile de pe șantierul la acea vreme revoluționar.

Ultraj live!

Ultraj în variantă agravată. E acuzaţia pentru care, pe 26 iunie a.c., un salontan de 31 ani a fost trimis în judecată, în stare de arest preventiv.

Bărbatului i se impută că, beat fiind, a atacat un poliţist, l-a lovit, înjurat şi ameninţat, întâi în stradă, apoi şi în sediul Poliţiei, doar pentru că agentul a încercat să-l liniştească. Incidentul, produs la începutul lunii iunie, a ajuns în faţa instanţei în mai puţin de 3 săptămâni, pentru că bătăuşul nu a putut nega nimic. Polițistul avea camera de corp pornită şi a înregistrat „prestaţia” scandalagiului, care nici nu e la prima ispravă penală...

Scandal pe lac 

ABA Crișuri cheltuie bani publici pentru un interes privat, prin transformarea în lac de agrement a unei acumulări hidrografice nepermanente din Băile Felix, menită, în acte, să apere stațiunea de inundații.

Riscul, însă, este egal cu zero, acuză un orădean care, la fel ca alți 124 deținători de terenuri ce vor fi acoperite de ape, a dat în judecată instituția, susținând că proiectul nu are nicio legătură cu realitatea: „Proiectul este pentru amenajarea Crișului Repede, dar acesta se află la 25 km distanță”. „Niciodată riscul nu este inexistent”, răspunde conducerea ABA Crișuri.

Run, Ronaldo, run!

Un tânăr din Bihor a devenit antrenor de ogari englezi, iar unul dintre „elevii” săi a ajuns campion în Budapesta. Patrupedul sportiv se numește Ronaldo, după numele fotbalistului portughez, are 3 ani și a reușit să câștige o competiție în care au fost înscriși zeci de câini rapizi din Ungaria și România.

TIMP LIBER

Coloana sonoră a verii

Festivalurile de amploare nu sunt singurele care țes agenda Oradiei. Farmecul serilor de vară va fi sporit în perioada următoare în orașul de pe Crișul Repede cu ajutorul unor evenimente organizate în aer liber.

Printre acestea se numără concerte de jazz, muzică de filme și tangouri simfonice, spectacole cu statui vivante pe promenada Libertății, precum și un târg dedicat meșterilor populari, și acela sărbătorit inclusiv cu muzică...

OPINII

Mircea Chirilă: Dezbateri publice la mișto

La dezbaterile organizate pentru noul drum expres Oradea - Arad s-au prezentat zero contribuabili. Poate o fi miza prea mare pentru cetățeanul de rând când e vorba de un drum de miliarde de lei și care trece la distanță mare de localități. Sau poate o fi vorba de blazarea care a apărut din cauză că oamenii și-au dat seama că oricum părerea lor nu prea contează.

De curând am fost informați brusc cum urmează să arate pasajul de la Magazinul Crișul. E vorba de niște planșe și o scurtă informare prin care suntem preveniți că ne-am înșelat dacă am crezut că scăpăm de șantiere în centru.

Adrian Criș: Banii publici pentru sport

Finanțările anunțate de Primăria Oradea și Consiliul Județean Bihor (350.000 euro, respectiv 100.000 euro) pentru FC Bihor repun în discuție relația bani publici - activități sportive. Bihorenii, ca de altfel românii în general, s-au obișnuit ca autoritățile să „bage bani” în sport, în cazul nostru mai ales în fotbal, în baschet și în polo, considerate sporturi „de tradiție” în plan local. Unii spun că e perfect normal, alții că nu-i ok. Din ultima categorie fac parte, nota bene, mai ales cei convinși că aportul financiar al autorităților este prea mic și, deci, ar trebui majorat consistent!

COLȚUL JURIDIC

Mircea Ursuța: Dosarul cu șină moare, dar nu se predă!

În ultimele săptămâni, peste tot în mass media au apărut informații legate de modificarea cadrului legislativ în sensul modernizării administrației publice, folosirii instrumentelor electronice și „pensionării” bătrânului dosar cu șină.

Dacă citim însă atent Legea nr. 9/2013, intrată recent în vigoare, vom constata că lucrurile nu sunt așa frumoase cum au fost prezentate în public.

PREMIILE LUI BIHOREL

De trei ori penală: „Spioana” lui Victor Micula din Poliție, trimisă din nou în judecată; Milionar din mega-nuntă: Suma colosală primită ca dar de nuntă de deputatul Adrian Merka; Avocatul Prescripție: Cum se dă în spectacol celebrul Răzvan Doseanu pe TikTok; VIP-uri pe sec: Fost președinte al Consiliului Județean Bihor, cu vilă, dar fără contract pentru apă!; Șef peste șefi: Cum s-a ajuns în Primăria Oradea ca la șase oameni să fie trei șefi; Comunism de Nojorid: Primăria vrea să-i „ardă” la impozit pe localnici, indiferent de mărimea proprietății. 

ACTUALITATE LOCALĂ

Primăria Oradea l-a dat în judecată pe Ludescher pentru terasa făcută ilegal în buricul târgului; Singurul zecist de la Bac în Bihor n-a luat meditații pentru examen; Nu mergem la mare cu avionul! Air Connect a anulat zborurile Oradea - Constanța; Rezultatele finale ale recensământului în Bihor: care este ponderea etniilor?

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
@ bot-ul de serviciu
bei, pixel, mai schimba placa, că te inlocuiește aștia cu ciat gipiti încurănd :)
Postat 10 Iulie 2023, 16:18 de oradeanbihor
Off course are Oradia, prostii lor.
Se vede mai jos cum se agita ca molusca pe uscat ::::)))))
Postat 10 Iulie 2023, 14:45 de Sandu2100
Are orașul proști destui.
Modelul este liberalul de mai jos, de la comentarii, neîncrezător în aprecierile critice ale majorității orădenilor. PNL va mai avea primar, viceprimari și o grupare masivă de consilieri locali inutili, de anul viitor încolo, doar dacă convinge celelalte partide să nu își pună candidați proprii sau să se autodizolve.
Postat 10 Iulie 2023, 13:33 de KP
Orasul lui Dorel
Daca acasa zugravește Dorel e de asteptat sa iasa prost si sa dureze mult dar cand te prezinti in fața prostimii ca fiind primaria supergalactica parca asteptarile cresc. E clar: totul e un mit! In realitate orsul e condus de o mana de Dorei care cer mult, lucreaza prost si foarte incet apoi se oftica cand li se atrage atentia. Rusinică..
Postat 10 Iulie 2023, 13:23 de oradeanbihor
::::))))))
Are propaganda subiect :::::))))))))
Postat 10 Iulie 2023, 10:00 de Sandu2100
Dragos lasa-ne
daca tu asa gandesti mai bine incearca sa-ti zugravesti bucataria si lasa pe altii. noi platim impozite si unele de 5 ori mai mari decat in cluj (probabil nu stii care, unele importante) si avem alte asteptari la banii astia. oare intelegi ?
Postat 10 Iulie 2023, 09:37 de Traian
"Scandal pe lac" este începutul sfârșitul conducerii acestui "cimitir al elefanților".
"Niciodată riscul nu este inexistent" transmite conducerea ABA Crișuri. Trecând peste nonsensul dublei negații din propoziție, că ei sunt doar niște simpli ingineri ... acești politruci au învățat repede, la locul de muncă, faptul că riscurile vin de sus în jos și niciodată invers, ca la inundațiile din imediata proximitate a Crișurilor.
Postat 10 Iulie 2023, 07:23 de KP
"Vara amânărilor" este de fapt deceniul incompetenței.
Viceprimarul Dragoș nu încurcă pe nimeni și nici nu se descurcă în lamentări și justificări fără legătură cu logica subiectului. Marcele, dacă nu poți și nu te duce capul ... du-te băiatule acasă, ascunde-te sub chiuveta de bucătărie ca atunci când veneai de la grădiniță, supărat că educatoarea te obliga să-ți speli mâinile înainte de a te întinde peste jucăria altuia.
Postat 10 Iulie 2023, 07:13 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON