URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Iulie 2023, 08:01

Vara amânărilor: Oradea, un oraș invadat de șantiere pe care oamenii Primăriei nu pot să le gestioneze (FOTO/VIDEO)

Vara amânărilor: Oradea, un oraș invadat de șantiere pe care oamenii Primăriei nu pot să le gestioneze (FOTO/VIDEO) ATENȚIE, LUCRĂRI! Vinerea trecută, puțin după ora 16, șantierul pasajului din Piața Cetății era pustiu. Muncitorii intraseră în weekend. Oricum, lucrarea programată să fie finalizată în octombrie 2022 va trebui predată abia în decembrie...
Vara amânărilor: Oradea, un oraș invadat de șantiere pe care oamenii Primăriei nu pot să le gestioneze (FOTO/VIDEO) ȘANTIERUL ORADEA. De la pasajele din Piața Gojdu la amenajarea arterei pe lângă Parcul 1 Decembrie ori a bretelei de legătură între strada Evreilor Deportați și cartierul Nufărul, cele mai importante șantiere nici măcar nu afișează, conform legii, panouri cu termenul de realizare a investițiilor. Pentru că data se poate schimba oricând!
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aproape că nu este şantier care să fie finalizat la termenul prevăzut în contract. Sub vipia verii, sătui de praf, gălăgie şi traficul îngreunat, orădenii sunt revoltaţi. Din birourile răcoroase ale Primăriei şantierele se văd, însă, cu îngăduinţă. Niciun constructor nu a fost sancţionat.

"Şi când zugrăveşti acasă se face deranj. Îţi propui să termini într-o săptămână, apoi realizezi că a trecut o lună şi abia ai ajuns să dai jos hârtia de protecţie de pe mobilă", spune viceprimarul Marcel Dragoş. Dar vinovaţii principali nu sunt meşterii...

Record de investiţii

Florin BirtaTeoria ca teoria, dar practica ne omoară! "Vom depăşi vârful din 2015 cu cel puţin 10% şi în 2023 vom ajunge la investiţii implementate de 700 milioane lei", promitea în ianuarie primarul Florin Birta (foto).

Anul acesta se încheie un ciclu de finanţare europeană, iar municipalitatea trebuie să închidă şantierele finanţate cu fonduri UE. Lucrările întârziate vor trebui plătite din banii orădenilor. Oraşul are de finalizat amenajarea pasajelor din pieţele Gojdu şi Cetăţii (112 milioane lei), coridorul de mobilitate Nufărul - Cantemir (50 milioane lei), reamenajarea Pieţei Nufărul (18,8 milioane lei), amenajarea centrelor de cartier Ioşia (12,3 milioane lei) şi Nufărul (6,7 milioane lei) şi multe altele.

Practic, aproape nu există zonă din oraş să nu fie spartă. Cap la cap, municipalitatea are în diferite stadii de realizare peste 100 de investiţii derulate prin aparatul propriu şi prin societăţile subordonate, de la Termoficare la Compania de Apă. Majoritatea cu termenul de predare decalat...

Oficial, punctuali 

În fiecare dimineaţSebastian Marchisă, primarul Florin Birta trece, în drum spre birou, pe la două şantiere, viceprimarul Marcel Dragoş face zilnic muncă de teren, la fel şi directorul tehnic Sebastian Marchiş. Cu toate astea, termenele iniţiale de execuţie au fost depăşite şi niciun constructor nu a fost penalizat.

"Cu excepţia lucrărilor de modernizare a străzii Piersicilor, de pe deal, nu am aplicat penalităţi de întârziere", recunoaşte Sebastian Marchiş (foto).

La fel se întâmplă şi în cazul lucrărilor comandate de Compania de Apă Oradea, Termoficare şi celelalte societăţi municipale. "Nu am avut probleme cu executanţii", spune directorul CAO, Lucian Chindlea. De ce? Pentru că termenele de predare a lucrărilor sunt amânate înainte să fie depăşite...

Amânat!

Marcel Dragoş Cel mai clar exemplu este şantierul pentru reabilitarea reţelelor de apă şi canalizare de pe 21 de străzi din zona centrală, de la Coziei şi General Mociulschi, la Ion Vidu şi Bacăului. Termenul asumat de Leko Construct a fost prelungit chiar de municipalitate. Străzile au rămas desfăcute peste iarnă din ordinul primarului Birta, spre revolta riveranilor obligaţi să umble prin noroi, pentru ca municipalitatea să poată înlocui concomitent şi reţelele de apă pluvială. Termenul de predare, fixat iniţial pentru finele anului trecut şi apoi amânat pentru iunie anul acesta, a fost prelungit cu încă o lună. "Constructorul a turnat stratul de uzură. Până la sfârşitul lunii vom avea aproape totul asfaltat", zice viceprimarul Marcel Dragoş (foto).

Aceeaşi firmă a închis din ianuarie circulaţia pe străzi ca Arányi Janos şi I.L. Caragiale, ce leagă străzile Primăriei şi Iuliu Maniu, pentru a executa lucrări de apă şi canalizare. Leko trebuia să le încheie în martie, dar n-a făcut-o nici acum. "Termenul de predare a fost prelungit pentru că, profitând de săpături, Termoficare a avut de făcut racorduri la reţea", explică vicele.

La buna înţelegere

Până şi cele mai mari lucrări, pentru construirea pasajelor din piaţa Emanuil Gojdu (video jos), au termenul de execuţie decalat. În vara anului trecut, când ar fi trebuit să lucreze pe brânci, constructorii au refuzat să presteze până la actualizarea preţurilor conform OUG 64/2022.

În toamnă, după ce acestea au fost bătute în cuie la circa 85 milioane lei, firma Freyrom a început săpăturile obligându-se să termine până la finele acestui an, deşi termenul contractual este în primăvara anului viitor. "Nu avem ce îi reproşa. În februarie, la controlul în teren, reprezentantul finanţatorului a întrebat: «Ne încadrăm?». La sfârşitul lui iunie, când a fost din nou pe teren, nu-i venea să creadă ritmul în care au avansat lucrările", spune Dragoş. Astăzi, şantierul a ajuns la jumătate, iar muncitorii sunt la datorie până seara târziu...

O lucrare, trei termene!

În schimb, pasajul din Piaţa Cetăţii e la al treilea termen. Primul, din octombrie 2022, a fost amânat de Primărie pentru sfârşitul lunii mai 2023, după pauza pentru actualizarea preţurilor. Apoi, pentru 30 septembrie, deoarece constructorii au primit şi sarcina amenajării bretelei de legătură pe lângă pasaj între strada Evreilor Deportaţi şi cartierul Nufărul. Primăria şi-a dat seama abia anul trecut că proiectul iniţial bloca această legătură!

Șantier Pasaj Piața Cetate

Astăzi, cu un grad de realizare a pasajului de circa 80%, constructorul nu se grăbeşte. Chiar dacă ar fi gata mâine, pasajul nu ar duce nicăieri, pentru că traficul s-ar bloca în săpăturile din Piaţa Gojdu. De altfel, vineri după-amiază, şantierele pasajului şi bretelei de legătură erau goale. Liniştea contrasta cu zgomotul lucrărilor de la Podul Intelectualilor, parcarea subterană de la catedrala episcopală şi pasajele din Piaţa Gojdu. "Dacă firma se încadrează în termen, nu avem ce îi face", spune Dragoş.

Calendarul lucrărilor e clar. "La jumătatea lunii septembrie, când începe şcoala, tramvaiul va trebui să facă legătura, pe lângă pasaje, între Nufărul şi centru", afirmă viceprimarul. Şi tot până atunci, pasarela peste Criş care a stat închisă săptămâni în şir în aşteptarea relocării unei ţevi de gaz va trebui dată în folosinţă şi ea. Promisiunea iniţială era luna august.

Lucrări Pasaj Piața Cetate

Vinovat, Primăria! 

Dacă ar trebui să sancţioneze pe cineva pentru prelungirea lucrărilor, Primăria ar trebui să se amendeze singură. Cel mai bun motiv e centrul de cartier Nufărul, pentru care a stabilit trei date de predare! Termenul de la sfârşitul lui 2022 a fost amânat pentru aprilie 2023 pentru ca Termoficare să poată înlocui reţelele din subteran fără să oprească încălzirea peste iarnă, apoi pentru iunie din cauza primăverii friguroase care a împiedicat plantările, iar mai nou pentru finele lunii august pentru realizarea branşamentului necesar noului sistem de iluminat cu LED, amânată de Electrica din lipsă de meseriaşi.

Nea"La toate cele trei centre de cartier au fost încheiate acte adiţionale de prelungire", recunoaşte directorul adjunct al Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Europeană, Mihaela Neag (foto).

După trei licitaţii eşuate, Electrica a înlocuit săptămâna trecută, cu propriii muncitori, reţelele electrice din Piaţa Magnoliei, tocmai pentru ca termenul să nu se amâne din nou. "Spaţiile verzi sunt realizate în paralel cu sistemul de picurare, săptămâna viitoare se vor face probele la fântâna arteziană, iar în circa o lună lucrarea ar putea fi recepţionată", spune Neag.

Lucrarea s-a prelungit cu aproape 5 luni, însă la fel ca în celelalte cazuri, executanţii nu au nicio vină. După cum se vede, şefii Primăriei ar trebui să fie mai riguroşi nu cu constructorii, ci cu ei înşişi...

Lucrări Șantiere Oradea

ȘANTIERUL ORADEA. De la pasajele din Piața Gojdu la amenajarea arterei pe lângă Parcul 1 Decembrie ori a bretelei de legătură între strada Evreilor Deportați și cartierul Nufărul, cele mai importante șantiere nici măcar nu afișează, conform legii, panouri cu termenul de realizare a investițiilor. Pentru că data se poate schimba oricând!


PARADOXUL ORADEA
În jumătate din termen!

GulerTărăgănările Primăriei au determinat situaţii paradoxale. După ani în care a amânat amenajarea pieţei Cetate din cauza disputelor cu Ministerul Culturii cu privire la soarta clădirii fostului depou de tramvaie, distrusă într-un incendiu, Primăria vrea acum ca lucrarea să fie finalizată în jumătate din termen. "Constructorul a început lucrul pe 29 mai, cu termen de execuţie de 12 luni, dar trebuie să termine până la sfârşitul anului", spune celălalt director adjunct al DMPFI, Ovidiu Guler (foto). Angajaţii Madlev Cons au ajuns la abia 6%, iar vinerea trecută lucrau şi seara ca să închidă lucrarea într-un timp record.

La fel, o asociere condusă de firma Costa Voc a început abia la finele lunii trecute amenajarea terminalului intermodal feroviar-rutier din Episcopia, lucrare cu termen de execuţie 12 luni, dar încearcă finalizarea ei până în decembrie, ca să nu piardă Primăria banii europeni. Cum termenul a fost înjumătăţit, nici municipalitatea nu va putea face mofturi la calitate...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
13 Comentarii
sandu/drop
Sandu, drop se bucura ca isi primeste plata in natura sau ciorba, acolo in partid cred ca in natura se plateste.
Postat 14 Iulie 2023, 19:35 de Petre93
Își dau arama pe față
În sfârșit se vede unde duce fuga după fonduri spre binele firmelor de casă nu a cetățenilor. Sper să țină minte orădenii toate acestea la alegerile de anul viitor. Din păcate și colegii de lojă PSD USR tot același hram poartă.
Postat 14 Iulie 2023, 18:03 de CivisUlpianum
Cea mai bună formă de manipulare
Creeaza problema, asteaptă reactia si după, hai cu "rezolvarea".
Postat 13 Iulie 2023, 13:48 de Maikeltroll
"Chiar dacă ar fi gata mâine, pasajul nu ar duce nicăieri, pentru că traficul s-ar bloca în săpăturile din Piaţa Gojdu."
Nici citatul asta nu e adevarata... Daca ar fi gata pasalul de la Piata Cetatii, cu sensul giratoriul deasupra, traficul ar putea sa mearga pe Cantemir pana la piata si de acolo ori pe Evreilor deportati ori pe Kogalniceanu, nu spre Sextil Puscariu+Horea, unde si acuma e aglomerat spre Ronald Reagan... Plus, daca firma ar focusa pe pasajul de langa Retro pizza, care in cel mai rau caz intr-o luna ar putea termina am putea reintroduce tramvaiul pe directia Cantemir-Centru-Emanuel... ioaai, dar pt ce, asa-i? mai bine chinuie oamenii cu 2-3 schimburi de autobuse, ca nici una nu e pusa in asa fel ca sa poti merge dintr-un capat pana in celalalt cu una singura... De la Emanuel n-ai cum sa merg in Centrul Civic sau la Gara, Crisul, dar nah, ne miram ca toata lumea merge cu masina/pe jos...
Postat 13 Iulie 2023, 11:33 de cititor_
"Primăria şi-a dat seama abia anul trecut că proiectul iniţial bloca această legătură!"
citatul din titlu NU-I adevarat! Eu de exemplu am facut 3 sesizari legat de asta deja in faza de proiectare la care au raspuns ironic, ca oricum nu se merge spre acolo nimeni, toata lumea merge spre Horea... Deci, de la bun inceput au facut ca "n-au vazut" ca lipseste legatura, ca sa poate suplimenta lucrarea si termenul la firma respectiva, care oricum nici acuma nu grabeste, plus sa exproprieze pe bani buni "pe ceva frati", cu o suma muult mai buna, decat la alte exproprieri la "oameni de rand"
Postat 13 Iulie 2023, 11:29 de cititor_
Clar primăria îi vinovată!
În primul rând e vinovată pentru că a început târziu proiectele! Și în al doilea rând pentru că le tot amână. Și nu aș zice doar vara amânărilor, că tot amână de anu trecut... Și precis că nu e prima dată. Dar se știe că firmele trebuie să fie prietenoase cu statul și statul cu firmele ca să trăiască în armonie.
Postat 13 Iulie 2023, 08:58 de Vio_427
KP aka mama Omida
Iar vorbești prostii, apropos tu ești în campanie de 15 ani ::::::)))))
Postat 12 Iulie 2023, 19:21 de Sandu2100
Scopul nu-i buna organizare.
Este strict cuantumul parandarătului de campanie.
Postat 12 Iulie 2023, 17:26 de KP
sandu cel cu buda-n curte
Mai analfabetule de sandu, numaiomul frustrat si imptent se leaga de toti. Mare retardat poti fi, in primul rand uita-te la tine cine esti si cum arati. Mai lasa-ne cu comentariile tale, 24 din 24 esti prezent aici, sluga ce esti.
Postat 12 Iulie 2023, 14:22 de adi13
Maikeltroll
Dă-ți ție.
Postat 12 Iulie 2023, 13:20 de Sandu2100
Pentru dezastrul cauzat si calitatea proastă
Le-aş da puscarie până la sfârsitul vietii.
Postat 12 Iulie 2023, 12:23 de Maikeltroll
Off the record...
... oamenii presedintelui (ala de la cj) spun ca n-au ce face, nici ei, nici constructorii! Se bate-n cuie ceva apoi vine nea ilie de la scularie cu ideile lui crete si totul se schimba. Din rau in si mai rau. P.S. Birtasul e sa fie cineva, sa nu stea scaunul gol!
Postat 12 Iulie 2023, 09:16 de pinonel
Vara amanarilor
Prea multe proiecte. Ma mir ca le pot supraveghea cei din Primarie.... In primavara in fata Alliantz in Cantemir au schimbat conductele de incalzire, acum le au scos......(??????) Tot in Cantemir intre blocurile C39 si C43 au pus stalpi pt a impiedica accesul pe trotuar, dar care tot "cad" asa de bine au fost montati. I au mai "intarit' dar iar au cazut si altii se misca. Lucru de mantuiala...
Postat 12 Iulie 2023, 08:36 de cosmin5z
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON