URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Iunie 2023, 19:49

IMAGINI spectaculoase: Amenajarea pasajelor subterane din Piaţa Gojdu din Oradea a ajuns la jumătate (FOTO/VIDEO)

IMAGINI spectaculoase: Amenajarea pasajelor subterane din Piaţa Gojdu din Oradea a ajuns la jumătate (FOTO/VIDEO) Facebook / captură video / Bogdan Mustatea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Lucrările de amenajare a celor cinci pasaje subterane din Piaţa Gojdu, care au blocat traficul rutier prin zona centrală a oraşului, au ajuns la jumătate.

Şantier în lucru

Primarul Florin Birta a postat vineri pe Facebook o filmare spectaculoasă făcută cu drona în şantier. "Lucrările sunt în grafic la pasajele din Piaţa Gojdu", a scris scurt primarul.

În imagini (video jos) se văd săpăturile la viitoarele pasaje cu pereții în parte realizați și muncitori lucând la bazinele de retenție a apelor pluviale și la structura viitoarelor rampe.

După cum BIHOREANUL a mai scris, săpăturile la pasaje au fost finalizate, iar în prezent constructorii lucrează la structura acestora.

"Stadiul fizic al lucrărilor este de circa 50%. În momentul de faţă se lucrează la realizarea bazinelor de retenţie a apelor pluviale în zona pasajului 1, din zona Catedralei Ortodoxe, şi realizarea canalizării pluviale de aici", a declarat marţi pentru BIHOREANUL directorul tehnic al Primăriei Oradea, Sebastian Marchiş.

Potrivit acestuia, în paralel, constructorii lucrează la cămăşuirea pereţilor pasajelor 2 şi 3 din actuala turbogiraţie, respectiv refacerea reţelelor de curent, iluminat public şi canalizare de pe străzile Calea Mareşal Averescu, Calea Clujului şi Griviţei.

Termen, până la sfârşitul anului...

După cum BIHOREANUL a mai scris, lucrările la cele 5 pasaje din Piaţa Gojdu au intrat în faza realizării efective a acestora.

Şantierul afectează traficul auto pe una dintre cele mai aglomerate zone din Oradea, unde se întâlnesc artere venind din diferite părţi ale oraşului punând la încercare nervii orădenilor.

Lucrările sunt efectuate în cadrul proiectului "Coridor de mobilitate urbană durabilă în Piaţa Emanuil Gojdu din Oradea - Etapa I", proiect finanţat prin Programul Operaţional Regional 2014 - 2020.

Finanţarea nerambursabilă reprezintă 98% din valoarea cheltuielilor eligibile. Valoarea lucrărilor este de peste 85 milioane de lei fără TVA, iar durata de execuţie, potrivit contractului, este de 24 de luni.

Constructorii au promis însă municipalităţii că şantierul ar putea fi închis mai repede, la finalul anului 2023, pentru ca investiţia să poată fi acoperită din fonduri europene.

Lucrările la cele 5 pasaje au fost atribuite prin licitaţie asocierii de firme conduse de Freyrom din care fac parte Construcţii Erbaşu SA, Leko Construct SRL, Metabet CF SA şi Procons Group.

Filmare cu drona / Facebook / Bogdan Mustatea

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
Realitatea
E orasul lui "Doamne fereste!" & ""Las-o mă că merge așa!" si nu al unuia care are o vedere de ansamblu completa. Sunt cativa care se bucura /lauda ca si milogu' când i se aprobă creditul bancar! Da soarecu' nu vede că cașcavalul din cursă la care ii se umflă ochii il va costa viata.
Postat 08 Iunie 2023, 11:28 de Jianu
Vai de ele daca nu au fost gandite
Si astea au fost proiectate de Ghitea si Dragos cei fara perimis de conducere? Sefii de la comisia de circulatie care nu poseda permis
Postat 08 Iunie 2023, 07:29 de adi13
@Jianu
Mai lasă final destination și întoarce-te la realitate.
Postat 07 Iunie 2023, 20:48 de IrinaLoghin
@marius_ro
Si treceri din alea pentru ursi si animale mari(dar si unele mai mici). Sunt totusi cateva hartoape in proiectul asta.
Postat 07 Iunie 2023, 20:22 de nihil
.
Face infarct pilotul marius_ro fix la 50 metri de pasaj.. Vine cu macaraua IrinaLoghin sa ridice traversele de peste pasaju' lu.pește pentru ca s -a format coada in.urma avionului si ambulanta nu poate prelua pilotu' surmenat. Misto...
Postat 07 Iunie 2023, 17:24 de Jianu
@Jianu
Ba da, banda de urgenta, banda pentru biciclete, zona pietonala si pista de aterizare pentru avioane pe fiecare sens, evident
Postat 07 Iunie 2023, 15:44 de marius_ro
cetățeanul x
Tu ai trecut vreodată prin zona? Se lucrează non stop. Inclusiv noaptea s-a lucrat. De cate ori trec pe acolo se lucrează. Unii cred ca postează din plictiseala sau nu înțeleg cum poate comenta cineva cu atâta non salanta și siguranță de sine ca ar putea avea dreptate. Iar de Jianu, ce sa mai zici... i-auzi.. banda de urgenta pentru 100 de metri de pasaj. Nu puteți dormi bine dacă nu cârcotiti?
Postat 07 Iunie 2023, 14:21 de IrinaLoghin
50% ?????
Ne bucuram sa vedem noi imagini cu cei 4 muncitori care realizează constructia monumentala. Probabil fiecare firma asociata proiectului a contribuit cu câte un muncitor. Sa fa fie rușine pentru modul cum gestionați aceasta construcție! Ar trebui sa se lucreze în schimburi, non-stop pana la finalizare cu echipe calificate de muncitori. Nici măcar normele de protectie a muncii nu sunt respectate după cum sunt echipați. Va bateți joc de cetățenii orașului și de frumusețea arhitecturala a orașului nostru.
Postat 07 Iunie 2023, 10:59 de CetateanulX
Orbu găinilir!
La lătimea aceea sunt canale pluviale! Pasajul rutier nu are banda de urgenta ?
Postat 06 Iunie 2023, 20:53 de Jianu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON