URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 August 2023, 10:31

Azilul profitorilor: Încă o afacere dubioasă cu averea unui bătrân cazat la azilul din Chișirid

Azilul profitorilor: Încă o afacere dubioasă cu averea unui bătrân cazat la azilul din Chișirid CASE CONTRA FRIPTURI. Violeta Dragoș (în foto, în prim plan), care conduce azilul din Chișirid (fundal) împreună cu soțul său, Tudor Dragoș, susține că în schimbul caselor lăsate de tatăl lui Crișan Mărcuțiu i-a oferit bătrânului câte o friptură zi de zi, vreme de aproape șase ani, pentru că „propriii copii n-au avut grijă de el”. „Au profitat de situația tatălui ca să-l manipuleze”, îi acuză însă bărbatul
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Scandalul „Azilele groazei” încă produce reacții. Un orădean îi acuză pe șefii unei ONG care administrează azilul pentru vârstnici din Chișirid că au speculat vulnerabilitatea tatălui său pentru a pune mâna pe casele acestuia, una aflată în sat chiar vizavi de azil, alta în Oradea.

„Patronii” azilului i-au obținut semnătura pe un testament în timp ce bătrânul era la pat, în spital, la schimb dându-i zilnic o masă caldă. Nu din omenie, ci din lăcomie, zice bărbatul, în timp ce întreprinzătorii non-profit ripostează: totul a fost perfect legal.

Cu „cazier”

Despre azilul Asociației Decență pentru Bătrâni, conduse de Violeta și Tudor Dragoș, BIHOREANUL a mai scris, tot în urma unor acuzații că aceștia „vânează” casele vârstnicilor cazați la Chișirid. În aprilie 2020, ziarul a dezvăluit că soții Dragoș nu s-au mulțumit să încaseze taxa lunară, ci și pensia unei bătrâne de 89 de ani, Lenche Cuc, ba au și încheiat la notarul Ilie Drăgoiu un contract prin care primeau și apartamentul ei din oraș. Rudele au aflat abia după ce femeia a murit, anunțate de vecini că ușa locuinței a fost forțată de noii proprietari, care au și vândut-o rapid.

Întrucât bătrâna nu avea discernământ și nu putea semna acte, familia a deschis un proces, obținând anularea atât a contractului de întreținere, încheiat nu în beneficiul Asociației, ci direct al șefilor acesteia, cât și pe a celui prin care soții Dragoș au vândut apartamentul. În plus, Parchetul Bihor s-a autosesizat, învinuindu-i de înșelăciune și fals intelectual.

Tot în primăvara lui 2020, BIHOREANUL relata cazul unei orădence de 62 de ani cu retard mintal: aceiași soți Dragoș i-au încasat indemnizația de handicap și pensia, ba au cerut să fie declarați și curatori ai femeii, pe care au pus-o să semneze tot felul de acte, pregătindu-se să-i devină moștenitori.

Interzis în casa bunicilor

O afacere aproape la indigo a fost semnalată BIHOREANULUI, acum, de orădeanul Crișan Mărcuțiu (foto), care a aflat abia după moartea tatălui său, Octavian Mărcuțiu, că acesta a semnat acte în favoarea acelorași Violeta și Tudor Dragoș, autentificate de același notar, Ilie Drăgoiu.

„Părinții mei erau despărțiți din 1996, iar tata locuia în casa părintească din Chișirid, aflată vizavi de azil. Eu, stând în Oradea, îl vizitam cam o dată, de două ori pe lună”, povestește bărbatul. În aprilie 2021, bătrânul de 72 ani l-a sunat să-i spună că era internat în Spitalul Municipal, infectat cu Covid. „Îi duceam apă, mâncare, fructe... Până într-o zi când am fost anunțat că a murit”, spune orădeanul.

În ziua înmormântării, surpriză: a vrut să intre în casa tatălui, dar Violeta Dragoș l-a anunțat că nu mai are dreptul, fiindcă bătrânul i-a lăsat-o ei și soțului său.

Casă contra casă

În vară, bărbatul s-a prezentat cu fratele și cu sora sa la notarul Gheorghe Moș pentru succesiune. S-au trezit cu un șoc: „Ne-a spus că în Registrul dosarelor succesorale a fost înregistrat un testament, autentificat de Ilie Drăgoiu, prin care tata își lăsa averea soților Dragoș”. Actul era datat în octombrie 2015, când bătrânul fusese internat în spitalul TBC. „Psihic, tata era labil, nu avea o relație bună nici cu mama, iar soții Dragoș au profitat de starea lui”, zice orădeanul.

Notarul Moș i-a anunțat pe cei trei urmași că vor rămâne și fără casa din Chișirid (foto), și fără cea din Oradea, în care locuia Crișan. „Ne-a zis să ajungem «la mijloc» cu soții Dragoș, care se declarau dispuși să renunțe la casa din oraș dacă le-o lăsam pe cea din sat. Sub presiune, în 20 de minute am semnat o înțelegere”, spune orădeanul. Abia ulterior s-a gândit că testamentul fusese încheiat în condiții dubioase și putea fi anulat: „Nu știu dacă au existat martori, dacă notarul a fost la el în spital, dacă tata era lucid în acel moment”.

A renunțat însă să facă o plângere penală pe numele patronilor azilului, din lehamite, dar și pentru că răspunderea pentru o presupusă falsificare a actelor în 2015 e deja prescrisă. „Vreau, totuși, să se știe până unde merge lăcomia. Oamenii să afle că soții Dragoș asta urmăresc: casele bătrânilor”, zice Crișan Mărcuțiu.

De creștini...

Tudor Dragoș a refuzat solicitarea BIHOREANULUI de a-și spune propria versiune, însă soția acestuia a afirmat că l-au luat „în îngrijire” pe Octavian Mărcuțiu cu acte legale, deoarece copiii acestuia „nu s-au interesat de el”. La fel s-ar fi întâmplat și în cazul Lenche Cuc, aflat în atenția procurorilor, precum și în altele: „Dacă ar fi avut altcineva grijă de ei, oamenii nu ar fi ajuns în azil”.

Șefa așezământului afirmă că a încheiat cu bătrânul o înțelegere „pe persoană fizică”, nu în numele asociației, fiindcă acesta a continuat să locuiască în casa lui, nu a fost cazat în azil, dar ea personal i-a gătit în fiecare zi: „Nu voia mâncare făcută în bucătăria azilului, ci fripturi, în fiecare zi, pe care eu le-am făcut, în bucătăria casei mele. În plus, i-am dat și haine, că toate îi erau vechi”.

Cât despre testamentul prin care ar fi primit și casa din Oradea a lui Mărcuțiu, precum și motivul pentru care a renunțat atât de ușor la ea doar pentru a rămâne cu cea din sat, femeia afirmă că a cedat-o, pur și simplu, din bunătate creștinească, nicidecum pentru că la o eventuală cercetare actul putea fi anulat, căci „suntem oameni cu frica lui Dumnezeu!”.

Credincioși, dar nu și dezinteresați, după cum s-a văzut și în celelalte cazuri...


FAIMĂ PROASTĂ
Azilul din Chișirid, amendat

În urma controalelor declanșate la toate centrele rezidențiale pentru vârstnici, copii și adulți cu handicap din Bihor la începutul lunii iulie, în plin scandal național după dezvăluirile despre „azilele groazei” din Ilfov, azilul din Chișirid al Asociației Decență pentru Bătrâni a fost amendat, în total, cu 50.000 lei.

DSVSA Bihor a „taxat” cu 30.000 lei faptul că așezământul nu avea acte de proveniență a alimentelor, Protecția Consumatorilor cu 10.000 lei pentru că păstra alimentele necorespunzător, la temperatură ambientală, iar AJPIS cu 10.000 lei pentru că nu a întocmit contracte de asistență pentru doi dintre cei 19 rezidenți, în plus Inspectoratul de Muncă emițând un avertisment pentru nerespectarea drepturilor angajaţilor. 

Violeta Dragoș s-a apărat declarând BIHOREANULUI că cei doi bătrâni pentru care asociația nu întocmise contracte de servicii sociale ajunseseră recent în azil, dar actele urmau să fie întocmite, fără a explica celelalte nereguli constatate de inspectori în timpul controlului.

În schimb, femeia s-a plâns că atât mediatizarea acestui aspect, cât și a cazurilor despre bătrânii peste ale căror case soții Dragoș voiau să se înstăpânească au dăunat imaginii asociației și azilului. „Dacă tot apar articole din astea în presă, oamenii o să ne ocolească. Deja se simte că nu mai vin la noi ca înainte”, a spus șefa Asociației Decență pentru Bătrâni.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
robudica
cati nu pica pe mina das poca, te-o ferit sfantu ca fara penzie de 4000 ron nu te ia , si pentru mai putin numai contra case sau apt. , dupa care natural lumea se grabeste ca natural sa nu mult ca noah ...le tree cashile
Postat 05 August 2023, 17:55 de sodelica
Batranii nimanui
Oameni buni,nu mai faceti atata tamtam.Fiecare sa isi ingrijeasca batranii si nu se mai ajunge aici.Dar egoismul nu ii lasa pe 98% sa aibe in grija pe mama/tata/bunu/buna,isi aduc aminte de ei cand ii vad imbarcati catre "univers/eternitate".In concluzie,fiecara cu aia masii.Vrei ce au batranii,atunci tine'i pe capu tau!!! PS:bunica mea a fost cazata la acesti oameni la azil in chisirid,si nu is chiar asa mari diavoli cum ii zugraviti prin tot feluri de cancan-uri,sunt oameni de nota 8 pentru mine!(9e f mare,10 e divin)
Postat 05 August 2023, 14:43 de Geo2244
@andy
Cunosc expresia "asking for a friend". N-am coborat recent din copac. Dar sa nu-ti asumi intrebarea, mi se pare aiurea. Intreaba pinonel de notarul Ilie Dragoi, eu habar n-am cine e. Cu aluzii de acest gen ti se pare ca e OK? Daca ai informatii ca ceva nu este OK cu el, asuma-ti, eventual fa reclamatie la dna. Nu posta aici anonim.
Postat 04 August 2023, 14:55 de Biggie
Schimburile astea
Schimburile astea cazare/ingrijire contra casa se practica nu de ieri sa alataieri. Nu toate se termina amiabil ca sunt unii care se razgandeswc, ori dintre cei vii sau dintre apartinatori dupa ce mor proprietarii si ar reintra in posesie moaca. Am vazut pe unii fentati dupa ce ani de zile au spalat, hranit, ingrijit un batran dar nu au definitivat intai actele, unii s-au razgandit si dupa la 4-5 zile au murit ramanand totul urmasilor care nu au facut nimic pewntru ei. Discutabile spetele.
Postat 04 August 2023, 14:54 de scortosul
@biggie
Formularea vine din engleză: „Asking for a friend". E veche de peste 20 de ani, dar s-a răspîndit odata cu blogurile şi pe forumuri, de la începutul anilor 2000. Secvenţa „Întreb pentru un prieten" e atât de cunoscută ca formulare ironică, încît atunci cînd o foloseşti cu sensul propriu, aproape că e nevoie să spui asta explicit. Acum, toată lumea ştie că întrebi de fapt pentru tine şi expresia e doar o joacă ironică (evident cand vorbesc aici de toata lumea, nu te incadrez si pe tine). Sper ca am trecut "clasa"!
Postat 04 August 2023, 14:34 de andy
@andy
"Vezi ca te faci de râs!" ... Dezvolta subiectul pentru ca n-am priceput de ce ma fac de ras. Eu cred ca tu te faci de ras daca nu ai priceput ce am postat. Ai terminat macar o scoala profesionala ca sa pricepi un text simplu?
Postat 04 August 2023, 14:22 de Biggie
@biggie
Vezi ca te faci de râs!
Postat 04 August 2023, 14:06 de andy
@pinonel
Chestia cu intrebatul pentru un prieten ne arata ca nu esti in masura sa-ti asumi ca de fapt te intereseaza pe tine. Si doar un retardat te-ar crede ca intrebi in numele altcuiva. Stii ceva, povesteste-ne si noua, asuma-ti si lasa tampeniile astea cu intrebatul pentru un prieten.
Postat 04 August 2023, 13:16 de Biggie
Dl notar Ilie DRAGOI e ok?
Intreb pt un amic!
Postat 04 August 2023, 12:03 de pinonel
Există un vid legislativ?
Aparent. DNA poate găzdui sumedenie de cursanți și ong-uri la nevoie dacă vârcolacii nu au cumva imaginație debordantă ....
Postat 04 August 2023, 10:50 de Just-22
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON