URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 01 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Februarie 2023, 08:01

Indecență penală: Proprietarii unui azil și două funcționare ale unei primării din Bihor, în anchetă după ce au înșelat o bătrânică

Indecență penală: Proprietarii unui azil și două funcționare ale unei primării din Bihor, în anchetă după ce au înșelat o bătrânică DUBLU CÂȘTIG. Patronul azilului din Chișirid, Tudor Dragoș (foto), n-a putut explica niciodată de ce, dacă a luat-o pe octogenară în grijă, a continuat să o și taxeze ca pe orice alt rezident al căminului
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Au trecut trei ani de când orădeanca Lenche Cuc a trecut la cele veșnice, dar ultimele sale zile de viață sunt în continuare rememorate.

Parchetul Bihor anchetează modul în care apartamentul octogenarei a ajuns în proprietatea patronilor azilului în care aceasta și-a găsit sfârșitul, procurorii punându-i sub urmărire penală pe cei doi soți care dețin stabilimentul, pe o angajată a acestuia și pe două funcționare ale Primăriei Nojorid care i-au ajutat.

Moarte la secret 

BIHOREANUL a dezvăluit recent că Judecătoria Oradea a anulat contractul de întreținere pe care proprietarii azilului „Decență pentru bătrâni” l-au încheiat în ianuarie 2020 cu orădeanca Lenche Cuc (foto), după ce aceasta a fost internată în cămin contra unei taxe plătite, din pensie, de sora ei, din oraș. 

Revoltător în acest caz a fost că moștenitorul femeii, un frate stabilit în Germania, a primit vestea că aceasta a murit de la vecinii ei din Oradea, care la rându-le au aflat abia când noii proprietari au mers să schimbe yalele apartamentului.

Noii proprietari erau nimeni alții decât cei ai azilului, soții Tudor și Violeta Dragoș, care au fluturat un contract de îngrijire pe care Cuc l-ar fi semnat cu câteva luni înainte de a muri, lăsându-le la schimb singura ei avuție. Imediat după deces, soții Dragoș au golit locuința și s-au grăbit s-o și vândă.

Contracte anulate 

Rudele lui Lenche Cuc au fost convinse de la bun început că femeia fusese victima unei șarlatanii. Le-a dat de gândit nu doar secretomania soților Dragoș, care n-au binevoit să anunțe familia nici despre contractul de întreținere, nici despre deces, dar și alte detalii. 

De pildă, faptul că proprietarii căminului au continuat să o taxeze pentru serviciile sociale chiar și după ce ar fi luat-o în grijă personal, precum și faptul că bătrâna avea Alzheimer și nu se putea deplasa, așa că le era greu să creadă că s-a prezentat în fața notarului Ilie Drăgoiu, cel care a autentificat actul de donație a apartamentului.

Fratele lui Lenche, Zsigmond Alexandru, a cerut anularea contractului de întreținere și implicit a celui de vânzare-cumpărare a apartamentului, iar Judecătoria Oradea i-a dat dreptate. Săptămâna trecută, sentința a fost atacată de Tudor Dragoș, așa că procesul civil va continua. 

Pe repede înainte

În același timp, însă, cei doi soți, și nu doar ei, au probleme penale. BIHOREANUL a aflat că, în urma unei plângeri făcute de rudele octogenarei, Parchetul Bihor a demarat o anchetă, iar anul acesta, pe 12 ianuarie, a început urmărirea penală față de cinci persoane. 

Soții Dragoș sunt anchetați pentru înșelăciune și fals intelectual, fiind suspectați că au indus-o pe octogenară în eroare și au determinat-o să semneze contractul de întreținere, deși nu o luaseră la ei acasă, ci au păstrat-o internată în azil, încasând și taxele pentru acest lucru. 

„Încă din momentul internării în azil, profitând de vârsta înaintată (89 de ani) și de condiția medicală a numitei, soții D. (n.r. Dragoș) au prevăzut posibilitatea obținerii în mod injust a apartamentului deținut de către cea dintâi”, arată procurorii într-un răspuns transmis la solicitarea BIHOREANULUI. La doar o zi după internarea bătrânei în azil, Tudor Dragoș a obținut, numai el știe cum, o procură prin care Cuc l-ar fi împuternicit să o reprezinte la eventuala înstrăinare a apartamentului! 

„Nu mă mai terfeliți”

În dosar mai este anchetată și o angajată a azilului care a semnat un document ce atesta că Lenche Cuc a părăsit azilul, „deoarece a cerut să fie îngrijită de familia Dragoș”, deși în realitate octogenara ar fi rămas în același așezământ. De asemenea, sunt urmărite penal două angajate ale Primăriei Nojorid, asistenta socială Mihaela Nuțaș și secretara comunei, Maria Ionel, pentru că au semnat ancheta socială care pretinde - în fals, bănuiesc procurorii - că octogenara locuia cu familia Dragoș.

Ancheta este în plină desfășurare, iar singura care își clamează nevinovăția este asistenta socială. În timp ce secretara Maria Ionel a refuzat să facă declarații și patronul Dragoș Tudor a spus că nu mai vrea să audă de BIHOREANUL, Nuțaș susține că a vorbit cu Lenche Cuc, care era lucidă și a ales să se dea în grija familiei Dragoș. „N-am niciun amestec în toată povestea asta, vă rog să nu mă mai terfeliți”, s-a plâns ea, nemulțumită că tot BIHOREANUL a dezvăluit în trecut că, în timp ce era angajata Primăriei Nojorid, a lucrat și la azilul Chișirid, deși acesta nici măcar nu avea licență de funcționare la acea vreme.

Nuțaș a admis, totuși, că nu are idee cum a fost transportată Lenche Cuc la notar, recunoscând că femeia nu se putea deplasa singură. Dar, a susținut ea, nu este datoria sa să lămurească. Rămâne de văzut ce vor afla procurorii...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Sper sa inteleaga magistratii ca
Mila fata de cei vinovati este cruzime fata de cei pagubiti, nevinovati. E o nedreptate cand dreptatea si pedeapsa nu se aplica
Postat 09 Februarie 2023, 13:01 de unu
Adevarata indecenta este....
... sa-l lasi pe notar sa zburde liber! La o simpla cautare pe goagal numele dlui notar umple lejer zece pagini. Si nu cu ceva cu ce s-ar putea lauda!
Postat 09 Februarie 2023, 10:50 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON