URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 August 2023, 08:00

Scoateți banii! Primăria Oradea îi vânează pe cei care își închiriază locuințele turiștilor și pe cei care fac Bolt sau Uber

Scoateți banii! Primăria Oradea îi vânează pe cei care își închiriază locuințele turiștilor și pe cei care fac Bolt sau Uber „NU PLĂTESC!”. Taxa specială a stârnit revolta orădenilor care practică transportul alternativ de tip Bolt și Uber. „O să dau Primăria în judecată. Nu plătesc! Stau toată ziua blocat în trafic și îmi sparg mașina în gropi”, protestează un șofer de Bolt
Scoateți banii! Primăria Oradea îi vânează pe cei care își închiriază locuințele turiștilor și pe cei care fac Bolt sau Uber BUNI DE PLATĂ. În criză de bani, Primăria și-a ridicat în cap deținătorii apartamentelor închiriate în regim hotelier și pe operatorii de transport alternativ, pe care îi taxează în premieră. „Mai multe taxe nu înseamnă mai mulți bani la buget. Mulți orădeni vor renunța să închirieze apartamente turiștilor sau vor lucra la negru”, avertizează Ioan, proprietarul a trei apartamente scoase la chirie pe internet (foto: Visit Oradea)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La doi ani după ce a început să dea în chirie trei apartamente cumpărate din munca depusă aproape două decenii în străinătate, Ioan se gândește să le vândă.

„Nu ajungea că aveam de plată taxa la Booking, impozit pe profit, taxe de sănătate, utilități, reparații... Acum o lună Primăria m-a somat să achit și o taxă de turism de 500 lei pe an pentru fiecare apartament și să le declar ca fiind pentru activitate comercială, unde impozitul poate fi și de 20 de ori mai mare! Efectiv, ies pe pierdere. O să vând tot!”, protestează bărbatul.

Numărul orădenilor somați anul acesta să scoată bani este de peste 12.400 de contribuabili. Dublu față de anul trecut!

Primărie, iau credit! 

Primăria e în foame de bani. Conform evidențelor, până la sfârșitul lunii iulie a încasat din taxe și impozite 182 milioane lei, echivalentul a aproape 37 milioane de euro. Suma o depășește cu 3 milioane euro pe cea strânsă în aceeași perioadă a anului trecut, dar degeaba. Nevoile orașului sunt mult mai mari!

Oradea are de recuperat numai de la Guvern o mulțime de bani. „Noi plătim constructorilor lucrările făcute în proiectele europene, ca să nu se blocheze, urmând să ne decontăm ulterior. Rambursările vin, însă, cu întârziere. La sfârșitul lunii iunie aveam de primit cam 25 de milioane euro”, explică directorul economic Eduard Florea (foto).

Ca să acopere nevoile, municipalitatea a contractat în iunie al șaselea credit de la BEI, în valoare de 20,9 milioane euro. Banii vor fi folosiți la cofinanțarea proiectelor europene pentru modernizarea iluminatului public, reabilitarea Parcului 1 Decembrie și achiziția de autobuze nepoluante. În plus, luna trecută a scos la licitație contractarea unei linii de credit de încă 100 de milioane lei. „Sumele vor fi folosite pentru plata constructorilor, ca să nu simtă nicio sincopă. Când vor veni decontările, vom pune banii la loc”, spune Florea.

Până la ultimul ban... 

Presiunea financiară a obligat municipalitatea să își vâneze restanțierii. „Anul acesta am trimis 12.420 de somații către persoanele fizice și juridice cu restanțe de peste 500 lei. În aceeași perioadă a anului trecut aveam trimise 5.389 de somații”, spune directorul economic adjunct, Sorin Iacob (foto).

În premieră, Primăria a trimis somații inclusiv contribuabililor atipici, cum ar fi cei care închiriază imobile pe Booking ori Airbnb și care datorează o „taxă specială pentru promovarea turismului”, dar și operatorilor de transport alternativ de tip Bolt și Uber, care au de plătit o „taxă locală pentru utilizarea infrastructurii rutiere”.

Taxele, de câte 500 lei pe an, au fost instituite prin HCL 902 din decembrie 2021, dar Primăria a reușit să identifice contribuabilii abia acum. Municipalitatea a vânat restanțierii în bazele de date cu operatori turistici ale Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, care clasifică unitățile de închiriat în regim hotelier, și în cele ale Autorității Rutiere Române, care autorizează și transportatorii alternativi. „Am trimis somații fiindcă nimeni nu s-a prezentat de bunăvoie”, spune Iacob.

„Nu am de unde!”

Valul de somații a declanșat revolta celor vizați. „Mai țin apartamentele pe Booking în august, să îmi mai acopăr din pierderi, după care le scot”, susține Ioan. Bărbatul e revoltat nu atât de taxa de turism, de 500 lei, cât de schimbarea modului de impozitare, care va taxa apartamentele ca și când ar găzdui o activitate comercială, în loc să fie spații locative. „Nu am de unde să plătesc impozit de activitate comercială, de până la 20 de ori mai mare. Bookingul «merge» maximum două luni pe an, de la jumătatea lui iulie la jumătatea lui septembrie. Dacă anul trecut, în august, aveam rezervări pe toată luna, acum nu am nici pe jumătate”, susține el.

Cererea pentru locuri de cazare a scăzut. „Majoritatea clienților veneau, pentru aquapark, din județele vecine: Alba, Satu Mare, Sălaj, Baia Mare. Acum, majoritatea sunt cei care vin la competițiile ținute în noua sală a sporturilor”. Pe de altă parte, a crescut și concurența. „Numai pe Booking sunt, oficial, cam 500 de apartamente de închiriat în oraș și în fiecare lună Primăria  aprobă construirea unui imobil în regim hotelier”, zice Ioan.

Ca să reziste pe piață, a redus chiria. „Prețurile sunt undeva la 220 lei pe noapte în plin sezon turistic pentru un apartament nou, pus la punct”.

BUNI DE PLATĂ. În criză de bani, Primăria și-a ridicat în cap deținătorii apartamentelor închiriate în regim hotelier și pe operatorii de transport alternativ, pe care îi taxează în premieră. „Mai multe taxe nu înseamnă mai mulți bani la buget. Mulți orădeni vor renunța să închirieze apartamente turiștilor sau vor lucra la negru”, avertizează Ioan, proprietarul a trei apartamente scoase la chirie pe internet (sursa foto: Visit Oradea)

Triplă taxare

Cei mai supărați sunt, însă, șoferii de Bolt și Uber. „Plătesc de trei ori pentru același lucru: dau bani pentru infrastructură în accizele pe combustibil, plătesc rovinieta, iar acum Primăria vrea și ea bani pentru același lucru, în timp ce eu îmi rup mașina pe drumurile din oraș”, acuză Adrian, care „face” Bolt.

Bărbatul e cu atât mai supărat cu cât are de plătit și majorări de întârziere. „Nu m-a anunțat nimeni, numai m-am trezit cu somație pentru aproape 900 lei. 400 lei pe jumătate din anul trecut, când am început lucrul, care cuprind și penalități, și 500 lei pe anul acesta”.

Transportatorii spun că taxa e cât se poate de inoportună. „Dacă anul trecut am încheiat pe profit, anul ăsta mă bucur dacă ies pe zero, pentru că încasările au scăzut și cu 40%”, spune Cristian, transportator Bolt.

Concurența a crescut vertiginos. Numai la nivelul municipiului au fost eliberate 470 de autorizații de operatori alternativi. Numărul real este, însă, și de două ori mai mare, pentru că o autorizație se poate referi și la zeci de mașini...

Atac la Dulcă...

Șoferii Bolt și Uber se consideră victime ale taximetriștilor. Transportatorii sunt de părere că măsura a fost promovată de consilierul local liberal Camelia Dulcă (foto), instalată discret de PNL în funcția de director al ARR Bihor în decembrie 2020 și fondator al firmei Fulger Taxi. „Taxa a fost inventată doar ca să ne pună la plată ca pe taximetriști”, spune Cristian.

Dulcă susține că nu are nicio legătură: „Taxa a fost propusă de directorul tehnic al Primăriei, Sebastian Marchiș, acum doi ani, în proiectul de taxe și impozite”. Consiliera recunoaște că a votat taxa, dar spune că a făcut-o „la pachet” și fără niciun interes personal. „Am votat, dar nu sunt în situație de conflict de interese”, spune Dulcă.

Înainte de numirea la ARR Bihor, consiliera s-a retras inclusiv din acționariatul Fulger Taxi. În schimb, soțul ei, Mircea Dulcă, este unul dintre administratorii firmei, ceea ce alimentează suspiciunile transportatorilor alternativi.

Revoltați din cauza taxei, unii au cerut dreptate în instanță. Firma Transilvania Flote, cu zeci de mașini pentru care datorează câte 500 lei pe an, a dat în judecată Primăria pentru anularea deciziei de impunere. Luna trecută a pierdut în primă instanță și a făcut recurs, însă șansele să aibă câștig de cauză sunt destul de mici. Taxa e deja în vigoare de doi ani, somațiile au fost trimise legal, iar Primăria, cum ziceam, are foame de bani...


VIN VREMURI GRELE

În loc de plăți, măsuri fiscale

Municipalitatea are toate motivele să se bată pentru încasarea taxelor. „Acum trei săptămâni aveam de primit de la Guvern 25 milioane euro pe care noi i-am plătit în proiectele europene. Atunci ni s-a promis că plățile se vor face până la 1 septembrie. Între timp, sumele au tot crescut”, spune primarul Florin Birta (foto).

În loc ca Guvernul să facă plățile, ministrul Finanțelor, orădeanul Marcel Boloș, și premierul Marcel Ciolacu au anunțat săptămâna trecută un pachet de măsuri fiscale menite să reducă deficitul bugetar, care vor afecta și Primăria Oradea. Proiectul prevede, printre multe altele, majorarea impozitului pe venitul microîntreprinderilor, a celui pe dividende și a TVA inclusiv la încălzire, în paralel cu comasări de instituții și reduceri de posturi în sistemul bugetar.

„Nu mă pot pronunța pe un proiect. Aștept să apară Ordonanța în dezbatere publică”, se eschivează primarul, convins că normativul va suporta modificări. Totuși, Birta a dat în lucru Direcției Economice să analizeze modul în care proiectul Ordonanței va afecta bugetul local.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Voi ce-ați crezut!?
Că primaria asta este mai cinstită decât alte primării?nu, nu este mai cinstită, ba dimpotrivă, îşi joacă altfel piesa.
Postat 08 August 2023, 19:13 de Maikeltroll
"guvernul meu"
Pentru că "guvernul meu" uita sa îs plătească datoria față de pmo care e de aceași culoare, pmo face ce știe mai bine: pune biciul pe orădeni! Sunt curios: după ce recuperează cele 25 de milioane (daca le va primi vreodată...), o sa returneze orădenilor banii încasați suplimentar??? Nu de alta dar și guvernumeu e pregătit să pună biciul pe populația și să o pedepsească cu noi taxe și impozite, drept rasplata pentru încrederea acordata @#$&;
Postat 08 August 2023, 13:29 de oradeanbihor
glovo
Bine ca nu au treaba cu aia de la Glovo, ca iesea scandal. Murea lumea de foame in casa, la birouri, in primarie...
Postat 08 August 2023, 11:04 de unul
DA
betonarii care face frumos racle la rulikowski trebuie platiti repede si bine , altfel te vorbeste neamurile si satu' ca n-ai facut 'nprejmuire cum se zice la bihor , drept urmare vii sa sufere ca nu cumva sa stea mortii in panica de reintegrare in circuitul natural , fiindca betonul si betonarii vegheaza ..., 200 de ani dupa o sa se poata clone cu 2(doi) sprancene , da cred ca o sa fie mai degraba un clonedike cu coada de sapaliga , in CurCubee...
Postat 08 August 2023, 10:26 de sodelica
plata constructorilor, ca să nu simtă nicio sincopă
Taxele, de câte 500 lei pe an, au fost instituite prin HCL 902 din decembrie 2021... Prin 2008, la criza precedenta, aveam o gluma, care vad ca circula intr-o varianta nitel schimbata. Suna cam asa: Vremuri grele, intri intr-o seara intr-un local sa servesti si tu o gustare, laolalta cu o gasca de prieteni/colegi. Gasca se pune pe chefuit, mincare, bautura si femei. (As adauga si vouchere, ca sa aduc fabula in zilele noastre). Tu stii ca buzunarul nu-ti permite, asa ca pe la unspe te duci acasa. Cam nemincat, nebaut...dar fara frustrari. Gasca danseaza pe masa pina spre dimineata, bautura, dixtractie... Pe la 5 dimineata, cineva iti bate in geam/ poarta. Te duci sa vezi ce e. Prietenii , zgribuliti, disperati, te interogheaza, ba, unde ai plecat, ca trebuie sa platim consumatia!. Atunci am crezut ca maimutele vor fi date jos din portocal. Acum nu mai cred...
Postat 08 August 2023, 09:02 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON