URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ne place sau nu, până la Revoluție Bihorul nu era considerat un județ foarte industrializat și nici nu avea un specific anume. La Craiova se făceau locomotive, la Arad tramvaie, la Pitești automobile, la Cluj și Timișoara carte. Noi, cu câteva excepții, eram croitorii și pantofarii Europei.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, când o parte a „comunității” LGBTQ+ din Oradea și-a făcut propriul festival Pride pentru al doilea an la rând, am luat parte la două dintre evenimentele întinse de luni până duminică. 
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?
De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Prin deja celebra Ordonanță de Urgență a Guvernului nr. 84/2024, prin care s-a introdus măsura „retragerii” permisului în cazul în care se refuză testarea cu privire la consumul de droguri, au fost operate și alte modificări importante și extrem de discutabile cu privire la legislația contravențiilor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.

Bihoreanul tipărit

Droguri pentru sex: L-au lăsat liber după ce a violat trei copii, așa că perversul din Hotar a luat-o de la capăt!
Bihoreanul tipărit
Lăsat liber în timpul procesului în care este judecat pentru violarea a trei copii, Petru Lucaci a fost arestat preventiv, pentru noi acuzaţii oribile. Procurorii DIICOT susţin că perversul din Hotar şi alţi doi prădători sexuali, Tudor Marian Tuş şi Daniel Lingurar, au momit adolescente din centre de plasament într-un apartament, unde le-au convins să se drogheze, iar apoi şi să facă sex cu ei, două dintre fete ajungând la spital, intoxicate cu substanţe interzise.
28 Noiembrie 2023, 16:01
Crăciun cu farmec: Oradea se pregătește pentru sosirea lui Moș Crăciun, cu un târg de bunătăți și o nouă ediție a „Orașului Faptelor Bune” 
Bihoreanul tipărit
Oradea se pregătește pentru sosirea lui Moș Crăciun, cu un târg de bunătăți și cu o nouă ediție a „Orașului Faptelor Bune”. Zona centrală a orașului va fi îmbrăcată feeric, iar pentru prima oară decorațiunile de sezon, precum brăduți, urși polari și funde roșii, vor ajunge și pe cinci clădiri importante, cum ar fi Palatul Vulturul Negru și Primăria Oradea.
28 Noiembrie 2023, 15:00
Crișul înapoi! După dezvăluirile BIHOREANULUI, malurile Crișului Repede, pe care au răsărit abuziv pontoane private, au fost înscrise în proprietatea Statului (FOTO)
Bihoreanul tipărit
În urma dezvăluirilor BIHOREANULUI, malurile Crișului Repede din Oradea, pe care au răsărit abuziv „pontoane” private, au fost înscrise în proprietatea Statului. Directorul Pásztor Sándor, care declarase „din puțul gândirii” că orice orădean e liber să-și ridice unde dorește terase pe malurile râului, s-a trezit la realitate după ce Administrația Națională a Apelor a confirmat că ABA Crișuri trebuia să ia măsuri împotriva unor VIP-uri ca soții Cioflan, care și-au ridicat ilegal construcții și acum vor fi puse la plată dacă vor să-și păstreze amenajările.
Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit: VIP-urile care și-au făcut terase ilegale pe Criș vor fi puse la plată!
Bihoreanul tipărit
Luni, 27 noiembrie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii: Directorul ABA Crișuri, trezit la realitate în scandalul „pontoanelor” abuzive de pe malul Crișului; Un beiușean a fondat cea mai mare cooperativă agricolă din Bihor; L-au lăsat liber după ce a violat trei copii, așa că perversul din Hotar a luat-o de la capăt; Tot mai mulți fermieri bihoreni pariază pe noile tehnologii, pentru a înlocui munca umană...
27 Noiembrie 2023, 00:00
Gimi hoțomanul: Șeful Camerei Taximetriştilor, Iosif Rad, este primul inculpat din Bihor pentru concurenţă neloială
Bihoreanul tipărit
Condamnat deja pentru fals şi uz de fals, şeful Camerei Taximetriştilor Bihor, Iosif Rad, Gimi pentru amici, este inculpat și pentru concurenţă neloială, o premieră în judeţ. BIHOREANUL vă dezvăluie povestea celui mai şocant faliment din domeniul taximetriei locale, provocat de Rad, care - pe când era director al firmei Hello - i-a furat acesteia emblema şi numerele de telefon ale dispeceratului ca să-şi facă propria companie.
23 Noiembrie 2023, 08:01
Loviți de tram-tren! Proiectul trenului-tramvai care ar urma să treacă pe strada Lacul Roșu stârnește critici și controverse (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Proiectul de 235 milioane de euro al tram-trenului din Oradea naște critici și controverse. Riveranii se tem că linia ce va trece pe strada Lacul Roșu din Corneliu Coposu până în Ștefan cel Mare va afecta peste 100 de locuri de parcare, iar pentru amenajarea altora ar putea fi necesare exproprieri de case și desființări de afaceri.
Toți vor bani! Tot mai mulți bugetari din Bihor se judecă cu statul sau amenință cu greve pentru salarii mai mari
Bihoreanul tipărit
La doar o lună după adoptarea legii pentru reducerea cheltuielilor statului, tot mai multe categorii de bugetari amenință cu greve pentru salarii mai mari. După ce profesorii și funcționarii din Finanțe și Asigurările de Sănătate au obținut majorarea veniturilor în urma unor proteste, cei ai Casei de Pensii și ai Direcțiilor sanitare le-au urmat exemplul, însă cei mai eficienți s-au dovedit a fi inspectorii ITM și magistrații: au dat statul în judecată și l-au obligat să le achite „diferențe salariale” uriașe, chiar și de sute de mii de lei.
Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit: În sistemul bugetar s-a declanșat operațiunea „Goana pentru lefuri”
Bihoreanul tipărit
Luni, 20 noiembrie, a apărut o nouă ediție a BIHOREANULUI tipărit, împreună cu suplimentul de educație ecologică Oradea Noastră. Dintre subiecte: Ce salarii au bugetarii din Bihor și ce metode aplică pentru a primi mai mult; Proiectul trenului-tramvai care ar urma să treacă pe strada Lacul Roșu stârnește critici; Fostul director de la Hello Taxi este primul inculpat din Bihor pentru concurenţă neloială; Fostul rugbist Valentin Dat și soția lui încearcă să reînvie pasiunea orădenilor pentru rugby...
20 Noiembrie 2023, 00:00
Primul în lume: Povestea orădeanului Marius Balogh, golgheterul campionatului mondial de minifotbal (FOTO/VIDEO)
Bihoreanul tipărit
Orădeanul Marius Balogh a devenit primul golgheter al unui campionat mondial de minifotbal, cu 6 goluri marcate la recenta ediție din Dubai. Campionul a început să joace fotbal abia la 15 ani și și-a câștigat existența greu, ca șofer, ospătar și muncitor într-un depozit de materiale de construcții, iar la un moment dat a fost la un pas să renunțe la sport, căci s-a prăbușit de oboseală, fiind salvat de pompieri.
19 Noiembrie 2023, 13:05
Bonica, băiat deştept: Cum au ajuns șefii Primăriei din Ștei colegi de dosar penal cu controversatul afacerist Bonica
Bihoreanul tipărit
Primarul, secretarul şi arhitectul-şef din Ştei, suspecţi în ancheta fraudei de aproape 10 milioane lei de care este acuzat controversatul Cosmin Bonica. BIHOREANUL dezvăluie de ce a fost lăsat liber afaceristul abonat la contracte publice care „umfla” devizele lucrărilor, dar și cheltuielile din acte, ca să nu achite dări către stat.
17 Noiembrie 2023, 08:01
Corigenți bursieri: Aproape 300 de elevi din Bihor cu medii de corigență primesc burse de merit de sute de lei
Bihoreanul tipărit
Elevi cu medii de corigență sunt cadorisiți cu burse de noua lege a educației preuniversitare. Iar județul nostru nu face excepție. Aproape 300 elevi din Bihor cu medii sub 5 vor beneficia, timp de un an, de o bursă lunară de 450 lei destinată școlarilor merituoși, doar pentru că sunt cei mai buni din clasele lor, în timp ce elevi cu medii mult mai mari nu primesc nimic.
16 Noiembrie 2023, 08:01
În ultima clipă! Primăria Oradea încearcă să închidă până în decembrie 15 proiecte europene, dar 9 vor continua și la anul (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Primăria Oradea se zbate să închidă până la sfârșitul anului 15 proiecte europene, în valoare de 164 milioane euro, ca să nu piardă finanțările comunitare. BIHOREANUL a descoperit că 9 lucrări mari, cum ar fi cele pentru pasajele din Piața Gojdu, noua piață Cetate și parcul fotovoltaic din strada Matei Corvin, vor continua anul viitor pe banii orașului, constructorii străduindu-se să cheltuie anul acesta fondurile UE.
Invitație la „Warboy”: Orădenii sunt chemați să descopere noul film al regizorului Marian Crișan (FOTO/VIDEO)
Timp liber
Din această săptămână, orădenii sunt chemați să descopere la cinema noul film al regizorului Marian Crișan. Cu accente western și peisaje superbe din Apuseni, lungmetrajul spune povestea unui adolescent care pornește la drum pentru a salva caii familiei. Proiecția specială în prezența actorilor este programată duminică la Cinema Palace.
14 Noiembrie 2023, 11:17
Sunt drogat, ce mă fac? Tot mai mulți copii consumatori de droguri din Bihor ajung la Urgențe, iar autoritățile sunt depășite de situație
Bihoreanul tipărit
BIHOREANUL a descoperit că tot mai mulți copii consumatori de droguri ajung la Urgențe, iar autoritățile sunt depășite de situație. Deși consumul a luat o amploare îngrijorătoare, Spitalul Județean din Oradea nu are o secție pentru tratarea minorilor căzuți în vraja drogurilor, dependenții ajung să se trateze în străinătate, iar medicii nici măcar nu trec în acte diagnosticele corecte, pentru că sunt... prost plătite de CAS.
14 Noiembrie 2023, 08:01
Muncă în zadar: O mică pădure plantată cu tam-tam de Primăria Oradea și Direcția Silvică s-a uscat complet (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Primăria Oradea, corigentă la întreținerea spațiilor verzi: o mini-pădure plantată în 2020 s-a uscat complet. Peste 3.500 de arbori sădiți de angajații Primăriei și ai Direcției Silvice în cartierul Tineretului s-au uscat și au fost tăiați, autoritățile dând vina ba pe seceta excesivă, ba pe solul degradat, numai ca să nu-și recunoască propriul dezinteres.
Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit: Consumul de droguri la copii, un fenomen scăpat de sub control și în Bihor
Bihoreanul tipărit
Luni, 13 noiembrie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii: O mămică vrea să construiască un centru de reabilitare pentru consumatorii de droguri minori; O pădure plantată cu tam-tam de Primăria Oradea și Direcția Silvică s-a uscat complet; Primăria încearcă să închidă până în decembrie 15 proiecte europene, dar 9 vor continua și la anul; Aproape 300 de elevi din Bihor cu medii de corigență primesc burse de merit; Șefii Primăriei Ștei au ajuns colegi de dosar penal cu controversatul afacerist Cosmin Bonica...
13 Noiembrie 2023, 00:00
Condamnat în uniformă: Un fost şef de post din Bihor găsit vinovat pentru agresarea unui adolescent s-a întors la muncă!
Bihoreanul tipărit
Fostul şef de post din Tăuteu, găsit vinovat de purtare abuzivă după ce a agresat un adolescent. Judecătoria Marghita i-a stabilit agentului şef Florin Ciarnău o banală amendă penală, dar nu l-a obligat s-o și plătească, argumentând că sentința în sine „constituie un avertisment” suficient, așadar împricinatul rămâne poliţist și se declară „nevinovat”.
09 Noiembrie 2023, 08:01
Angajăm urgent! Firmele din Bihor nu mai găsesc muncitori nici când le oferă salarii spre 1.000 de euro
Bihoreanul tipărit
Piața forței de muncă se confruntă cu o criză de angajați, în județ fiind vacante peste 2.000 de posturi, până și la stat. Migrarea în Occident a meseriașilor și închiderea școlilor profesionale au golit rezervorul forței de muncă al firmelor bihorene, obligate să instruiască elevi, să importe muncitori din Asia și, în final, să crească salariile.
08 Noiembrie 2023, 07:58
Arbitru acuzat de hărțuire: Și-a pipăit o colegă înaintea unui meci, dar șefii fotbalului bihorean vor să-i împace
Bihoreanul tipărit
Caz special reclamat forurilor de fotbal din Bihor: un arbitru și-a pipăit o colegă, de față cu martori, înaintea unui meci internațional disputat în Sânmartin. Deși este cunoscut pentru că „se ia” de colege, chiar de mamele micilor fotbaliști și de asistentele medicale trimise la întreceri, iar cea mai recentă victimă l-a pârât Colegiului Județean de Arbitri și Asociației Județene de Fotbal, Laurențiu Pentek a scăpat nesancționat fiindcă șefii celor două organisme, în loc să cerceteze apucăturile arbitrului, au preferat să-l „împace” cu victima.
Despre iubire... Un nou spectacol al Teatrului Regina Maria din Oradea: „Cyrano de Bergerac”
Bihoreanul tipărit
Orădenii sunt invitați la un nou spectacol al Teatrului Regina Maria, „Cyrano de Bergerac”. Pe scena din Oradea va fi prezentată o versiune modernă a celebrei piese despre iubirea tainică a lui Cyrano de Bergerac, cu actorii Richard Balint, Alina Leonte și Răzvan Vicoveanu în rolurile principale.
06 Noiembrie 2023, 12:25
Nu ratați BIHOREANUL tipărit: Un arbitru din Bihor cu apucături libidinoase a fost reclamat de o colegă
Bihoreanul tipărit
Luni, 6 noiembrie, a apărut o nouă ediție a BIHOREANULUI tipărit, împreună cu suplimentul de educație ecologică Oradea Noastră. Dintre subiecte: Un arbitru bihorean este reclamat de o colegă pentru hărțuire; Firmele din Bihor nu mai găsesc muncitori nici când le oferă salarii spre 1.000 de euro; Fostul şef de post găsit vinovat pentru agresarea unui adolescent s-a întors la muncă! Tronsonul din Oradea al Crișului Repede este casă bună pentru multe specii ocrotite; Cine sunt orădencele care salvează de la moarte câinii ce ajung la adăpostul „Grivei”...
06 Noiembrie 2023, 00:00
În lumina reflectoarelor: Serie de evenimente în Oradea, de la concerte și spectacole de teatru la stand-up comedy și dans
Bihoreanul tipărit
Evenimentele se mută din aer liber în săli, în Oradea fiind anunțate concerte și spectacole de stand-up comedy, de teatru și de dans. Dan Badea se pregătește să spună glume „rău vegane”, Placido Domingo jr. va interpreta cântece napoletane în scop caritabil, Maia Morgenstern aduce o comedie dulce-amăruie pe scena orădeană, iar elevii lui Michael Flatley vor prezenta un show „Lord of the Dance”.
03 Noiembrie 2023, 08:02
Furați cu avocați: Primărița din Brusturi și-a făcut „abonamente” anuale la avocați, de una singură, din banii comunei
Bihoreanul tipărit
Primărița din Brusturi a angajat pe banii comunei, ilegal, avocați care s-o apere până și în procese penale, atât pe ea, cât și pe subalternii acuzați de infracțiuni. Prefectura Bihor a descoperit că, fără acordul ori măcar știința Consiliului Local, Livia Bârlău a semnat contracte grase cu cinci avocați, dintre care unul a reprezentat-o într-un proces de defăimare, iar altul pe soțul ei, inculpat pentru o tentativă de omor.
02 Noiembrie 2023, 08:01
Salvați „soldatul” Pantea! Șefii încearcă să-l aducă la Oradea pe prim-procurorul abuziv din Beiuș, chiar cu riscul blocării activității
Bihoreanul tipărit
Șefii procurorului-șef din Beiuș, Cosmin Pantea, care se întâlnea noaptea în sediul Parchetului cu o polițistă pe care visa și s-o promoveze, plănuiesc să-l... salveze. Pentru a face uitate rendez-vous-urile nocturne ale magistratului şi abuzurile grosolane prin care acesta a hărțuit poliţişti şi jandarmi, conducerea Parchetului Bihor a cerut delegarea lui la Oradea, „în interesul bunei desfăşurări a activităţii instituţiei”, dar riscând să blocheze activitatea altor parchete.
01 Noiembrie 2023, 08:01
Faceți-vă mici! Primăria nu vrea să accepte că a comandat parcări prea mici, în care orădenii se chinuie și își lovesc mașinile (FOTO/VIDEO)
Bihoreanul tipărit
Scandalul locurilor prea înguste din parcarea Iosif Vulcan, în care șoferii au ajuns să își frece mașinile de pereți, l-a făcut pe primarul Florin Birta să pună mâna pe ruletă. Provocat de BIHOREANUL, edilul a măsurat locurile din noua parcare pentru a demonstra că acestea respectă standardele minime impuse de normative, dar ignorând total plângerile orădenilor și filmările opozanților, care arată șoferi chinuindu-se să iasă din mașini, spre deosebire de materialele de propagandă ale Primăriei, care prezintă numai locurile „supradimensionate”.
Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit: Scandalul locurilor prea înguste din parcarea Iosif Vulcan l-a făcut pe primarul Birta să pună mâna pe ruletă
Bihoreanul tipărit
Luni, 30 octombrie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii: În ciuda protestelor orădenilor, edilul se declară total mulțumit de parcarea Iosif Vulcan; Șefii încearcă să-l aducă la Oradea pe prim-procurorul abuziv din Beiuș, chiar cu riscul blocării activității; Primărița din Brusturi și-a făcut „abonamente” anuale la avocați, de una singură, din banii comunei; Un polițist din Oradea și fratele său, prinși în flagrant în timp ce dădeau o spargere la o locuință.
30 Octombrie 2023, 00:00
Podurile Oradiei: BIHOREANUL vă spune poveștile, prea puțin știute, ale numeroaselor poduri din oraș (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Dezvoltată pe Crișul Repede și traversată de mai multe pârâuri, Oradea a devenit în timp un oraș al podurilor. De câteva sute de ani, orădenii au trecut de-o parte și de alta apele ce scaldă orașul, pe poduri din lemn, din fier, apoi din beton, întâi la pas și cu trăsura, mai apoi cu vehicule motorizate. BIHOREANUL vă spune poveștile lor...
Îmblânzitoarea de pagini: Orădeanca Ioana Blaga îi ajută pe copii să descopere universul fascinant al lecturii (FOTO)
Oradea noastră
Se spune că trăiești atâtea vieți câte cărți citești. Înconjurați de mult mai colorata și dinamica lume digitală, care este mai ușor de „cucerit” decât un volum cu zeci de pagini, copiii de azi au nevoie tot mai mare să fie învățați să descopere viețile din cărți. Orădeanca Ioana Blaga știe cum să-i convingă...
Bani băgați la apă: După un an, 3 dintre cele 7 bazine de înot construite în orașele din județ încă nu funcționează! (FOTO)
Bihoreanul tipărit
La mai bine de un an de când au fost finalizate, 3 dintre cele 7 bazine de înot construite de Consiliul Județean nu sunt încă funcționale. Construite cu aproape 20 milioane lei, din banii bihorenilor, bazinele de înot din Beiuș, Ștei și Nucet stau ferecate și nefolosite, pentru că primăriile nu au banii sau personalul necesar ca să le pună în funcțiune.
Fente de primari: Cu ce șmecherii reușesc să scape unii edili din Bihor de opoziția din Consiliile Locale
Bihoreanul tipărit
O mână de primari au patentat un truc care îi scapă de gura opozanților din Consiliile Locale. Edilii sfidează obligația de a reuni „parlamentele” locale în ședințe obișnuite, cu dezbateri pe proiecte, și le fac extraordinare în numele unor false urgențe, la ore matinale sau online, mizând pe absența și nepregătirea celorlalți aleși.
  4 5 6  8  10 11 12  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5468 RON
  • 1 EUR = 4.9692 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON