URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 11 DECEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce ne-am face fără Bulgaria? Am fi chiar ultimii din Europa. Acum, că s-au dat rezultatele mirifice de la testele PISA, constatăm cu stupoare că elevii noștri sunt la fel de analfabeți funcționali ca acum 20 de ani, chit că între timp am avut un președinte dascăl, care a lansat jenantul program România Educată.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă reacția Ministerului Educației a fost jenantă, ministra vorbind despre „reziliență” fiindcă rezultatele au fost similare cu cele din 2018, societatea s-a arătat de o indiferență vecină cu autismul. Ligia Deca a spus, practic, că suntem la fel de proști ca acum un cincinal, dar sindicatele dăscălimii, asociațiile de părinți și consiliile elevilor nu s-au băgat în dezbateri.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre proiectul de realizare a unei rețele de tram-tren în Oradea și Zona Metropolitană, cu 200 milioane de euro?

De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Realizarea Unirii la 1 Decembrie 1918 nu a însemnat automat că, din 2 decembrie, s-a realizat și o unificare a dreptului și a instituțiilor din Ardeal cu cele din Vechiul Regat. În realitate, procedura de unificare legislativă a fost una extrem de anevoioasă, pentru că sistemele de drept românesc și austriac sau austro-ungar erau foarte diferite, aproape incompatibile sub anumite aspecte, mai ales de procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Fumatul este un viciu care produce numeroase boli şi decese, fiind considerat în ţările dezvoltate principala cauză a bolilor prevenibile şi a morţii premature. Numai în SUA apar în fiecare an peste un milion de noi fumători din rândul copiilor şi adolescenţilor. Majoritatea fumătorilor au mari dificultăţi în a renunţa la fumat...

Bihoreanul tipărit

Cseke Attila, ministrul Dezvoltării și președintele UDMR Bihor: „Am avut acest curaj nebunesc de a face o reformă radicală”
Bihoreanul tipărit
BIHOREANUL a profitat de prezența ministrului Cseke Attila la Oradea, săptămâna trecută, pentru a-l chestiona despre schimbările deja făcute sau în pregătire, finanțările din bugetul de stat și din fonduri europene ale programelor derulate de Minister, fără a ocoli nici chestiunile politice, de la disputa din coaliție pentru unul dintre ministerele UDMR până la pregătirile pentru alegerile de anul viitor.
15 Mai 2023, 09:01
Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit: Noi dovezi incriminatoare în cazul directorului Colegiului Economic din Oradea
Bihoreanul tipărit
Luni, 15 mai, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, cu un conținut bogat în informații exclusive și variat. Dintre subiectele noii ediții: BIHOREANUL aduce noi dovezi incriminatoare în cazul directorului Colegiului Economic, care a vrut să facă show la absolvire, pe banii părinților. O nouă înregistrare, realizată la o întâlnire a lui Daniel Negrean cu părinții unor elevi de clasa a XII-a, demonstrează cum încerca să-i constrângă să accepte plata banilor pentru organizarea unei ceremonii extravagante de final de an, iar, pentru că aceștia se codeau, directorul a trecut la amenințări și șantaje.
15 Mai 2023, 00:00
„Arhivarul” Oradiei: Cine este istoricul care are o colecție impresionantă de cărți poștale cu orașul de pe Criș? (FOTO)
Oradea noastră
De peste 20 de ani, Constantin-Liviu Demeter caută cu atenţie printre fotografiile pe care le găseşte la târgurile de antichităţi şi pieţele de vechituri. Când era adolescent, a început să strângă cărţi poştale cu Oradea, îndeletnicire pe care şi-a păstrat-o. 
Lunca... de mântuială! Poduri încropite, diguri „tencuite”, capelă într-o mlaştină şi sală de evenimente într-un cătun cu... 25 de oameni (FOTO/VIDEO)
Bihoreanul tipărit
Risipă de bani publici în comuna Lunca: Poduri încropite, diguri „tencuite”, capelă într-o mlaştină şi sală de evenimente într-un cătun cu 25 de oameni. BIHOREANUL a descoperit că, deşi legea permite investiţii PNDL doar pe terenuri publice, edilul a „îngropat” în livezi private o parte din milioanele primite pentru canalizare, lucrările fiind sistate de Inspectoratul de Stat în Construcţii până la intrarea în legalitate.
O noapte... promițătoare: Orădenii sunt așteptați la Noaptea Muzeelor, cu expoziții atractive, tangouri și spectacol cu torțe
Știri Bihor
Orădenii sunt aşteptaţi la Noaptea Muzeelor, cu expoziţii atractive, tangouri şi spectacol cu torţe. În Oradea îşi deschid porţile o mulţime de muzee şi obiective turistice şi de cult, între exponate numărându-se picturi valoroase, obiecte realizate de Salvador Dalí şi costume ale unor personaje de teatru.
11 Mai 2023, 11:43
Puţine, dar mari: Câte oraşe şi comune ar mai avea judeţul Bihor dacă s-ar aplica reorganizarea administrativ teritorială?
Știri Bihor
În Bihor doar 4 oraşe din 10 şi 9 comune din 91 întrunesc condiţiile de populaţie prevăzute de un recent proiect de reorganizare administrativ-teritorială, care vizează şi reducerea drastică, de la 41 la 12, a numărului judeţelor. Experţi consultaţi de BIHOREANUL consideră necesară reforma, pentru reducerea risipei, a birocraţiei şi a decalajelor de dezvoltare, dar nu prin desfiinţarea unor judeţe, ci prin alipirea comunelor mici la cele mari şi la oraşe, ţinând cont inclusiv de economia şi infrastructura fiecărei zone.
11 Mai 2023, 08:03
Foc în Episcopie: Scandal într-o biserică ortodoxă din Oradea, unde un preot a acceptat să-i facă slujbă unui mort incinerat
Știri Bihor
Un nou scandal, care a ajuns până la Patriarhul Daniel, zguduie Episcopia Ortodoxă a Bihorului şi Oradiei, din cauza unei incinerări cu... înmormântare. Apropiat al PS Sofronie Drincec, preotul Vasile Marin Dindelegan de la biserica Duminica Tuturor Sfinţilor este acuzat că i-ar fi permis colegului Cornel Baciu Borz să săvârşească aici slujba înmormântării pentru un profesor care a cerut să fie incinerat, încălcând astfel toate canoanele ortodoxe.
10 Mai 2023, 08:03
Toți pentru Micula! Toate acțiunile pentru recuperarea celor 395 milioane de euro plătiți de Guvern firmelor fraţilor Micula au fost suspendate de Judecătoria Beiuș
Bihoreanul tipărit
Judecătoria Beiuş a suspendat toate acţiunile pentru recuperarea celor 395 milioane de euro plătiți de Guvern firmelor fraţilor Micula. Cei doi magnați au câștigat detașat în propriul fief, instanța suspendând atât executările silite începute deja împotriva firmelor lor, cât și pe cele viitoare, spre disperarea Comisiei Europene, care acuză Statul Român că îi favorizează. BIHOREANUL a aflat că juriștii Comisiei Europene au intervenit cu observații în proces, dar degeaba: arhivarul Judecătoriei din Beiuș le-a... rătăcit documentul!
Loviți la buzunar: Ce se întâmplă cu piața cerealelor din Bihor, după invazia produselor din Ucraina?
Bihoreanul tipărit
Fermierii bihoreni se simt amenințați de invazia cerealelor ucrainene, ieftine și necontrolate la chimicale. Importul fără taxe încurajat de UE pentru a ajuta Ucraina să-și desfacă produsele falimentează fermierii autohtoni, confruntați cu ieftinirea grâului până la jumătate din prețul de la recoltare și mult sub costul de producție.
08 Mai 2023, 10:01
Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit: Cum au ajuns frații Micula să scape de plata sutelor de milioane de euro achitate de Guvern
Bihoreanul tipărit
Luni, 8 mai, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, alături de suplimentul de educație ecologică Oradea noastră, ambele cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii: Judecătoria Beiuş a suspendat toate acţiunile pentru recuperarea celor 395 milioane de euro plătiți de Guvern firmelor fraţilor Micula; BIHOREANUL a aflat că juriștii Comisiei Europene au intervenit cu observații în proces, dar degeaba: arhivarul Judecătoriei din Beiuș le-a... rătăcit documentul! Din același număr mai aflați ce se întâmplă cu piața cerealelor din Bihor, după invazia produselor din Ucraina, că este scandal într-o biserică ortodoxă din Oradea, unde un preot a acceptat să-i facă slujbă unui mort incinerat, dar și câte orașe și comune ar mai avea Bihorul dacă s-ar aplica reorganizarea administrativ teritorială.
08 Mai 2023, 00:00
Salvatori cu drone: Cine sunt piloții „Salvadrone” care ajută autoritățile din Bihor să salveze oameni, cu ajutorul dronelor (FOTO/VIDEO)
Bihoreanul tipărit
În Oradea activează o asociație care ajută autoritățile să găsească persoane dispărute, folosind drone. Organizația înființată la începutul anului a încheiat un parteneriat cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență Crișana, cei cinci membri intervenind deja la mai multe evenimente, cel mai recent fiind un incendiu la locomotiva unui tren cu 22 de vagoane pline cu motorină.
07 Mai 2023, 11:51
Operaţiunea „Oftalmologul”. Cum a reușit un interlop orădean să fure banii din contul unui medic decedat?
Bihoreanul tipărit
BIHOREANUL vă dezvăluie detalii incredibile din rechizitoriul interlopului orădean Petru Pușcaș, care a furat 1,3 milioane lei din contul unui medic decedat. Banii, pe care doctorul îi lăsase moştenire prin testament unei rude, au fost furaţi de interlop cu complicitatea finei sale, o funcţionară bancară, şi plimbaţi prin firme fantomă ca să li se piardă urma.
05 Mai 2023, 08:01
Școala lui Sorban: Școala din Lugașu de Jos devine „azil” pentru soția primarului și pentru o colegă din UDMR
Bihoreanul tipărit
Școala din Lugașu de Jos devine „azil” pentru soția primarului Sorban Levente și o colegă din UDMR. Consoarta edilului, Sorban Orsolya, vrea un post de secretară fără concurs, iar partidul acestuia pune directoare adjunctă o profesoară din Tileagd, Lörincz Matild, judecată pentru... contrabandă cu țigări.
04 Mai 2023, 10:25
Deblocați Oradea! Disperați de haosul provocat de șantiere, orădenii cer Primăriei măsuri de fluidizare a traficului (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Disperați de ambuteiajele cauzate de șantiere, orădenii cer Primăriei măsuri pentru fluidizarea traficului. Printre altele, șoferii propun coordonarea semafoarelor de pe bulevardele Ștefan cel Mare și Decebal, lărgirea străzilor Armatei Române, Meșteșugarilor și Oneștilor, dar și ridicarea la cotă a capacelor de canal, ceea ce ar însemna... noi lucrări.
Ospățul din Cetate: O nouă ediție a Street Food Festival în Oradea, cu burgeri, tacos, churros și cannoli
Bihoreanul tipărit
Burgeri, tacos, churros și cannoli... Începe o nouă ediție a Street Food Festival în Oradea! Festivalul va avea loc de joi până duminică în Cetatea Oradea, care va găzdui, pe lângă o sumedenie de food truck-uri, mai multe activități pentru copii și concerte susținute de invitați ca Six Martini, Mihail și Bosquito.
03 Mai 2023, 11:11
Lecţii de supravieţuire: Prigonite din cauza războiului, patru adolescente ucrainence se integrează în şcolile din Oradea (FOTO/VIDEO)
Bihoreanul tipărit
BIHOREANUL vă spune poveştile unor adolescente ucrainence care încearcă să se integreze ca eleve la şcolile din Oradea. Printre tinerele ajunse aici se numără Latica, care comunică cu colegii şi profesorii de la Oltea Doamna prin semne sau cu Google Translate, şi Damaris, elevă la Liceul Emanuel, care se va întoarce curând în Ucraina doar pentru a-şi da bacalaureatul.
Sub ochii șefului! Detalii scandaloase din dosarul fraudării concursului pentru directorii de școli din Bihor (FOTO/VIDEO)
Bihoreanul tipărit
Detalii scandaloase în dosarul fraudării concursului pentru directorii de școli din Bihor. BIHOREANUL vă dezvăluie amănunte din rechizitoriul prin care fosta șefă a Casei Corpului Didactic, Mioara Țigan, și fostul director al Școlii Avram Iancu, Sorin Cuc, au fost trimiși în judecată fiindcă ar fi falsificat lucrarea bărbatului pentru o notă de trecere, dar și felul în care șeful DNA Oradea, care a condus ancheta, a trecut peste indicii ce sugerează că inspectorul școlar general Horea Abrudan n-a fost străin de combinația celor doi.
Lista lui Carp: Cine sunt universitarii pe care managerul Spitalului Județean din Oradea nu îi vrea șefi de secții
Știri Bihor
Managerul Spitalului Judeţean Oradea, Gheorghe Carp, respinge o parte din universitarii pe care Facultatea de Medicină îi vrea şefi de secţii. Din 32 de universitari propuşi de Facultate, managerul refuză cinci, fiindcă au avut o activitate mai slabă decât a actualilor şefi, iar doi se vor "bate" la concurs pentru a conduce secţia în care lucrează.
02 Mai 2023, 08:01
Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit! De ce numai doi suspecți în frauda de la concursul de directori de școli?
Bihoreanul tipărit
Luni, 2 mai, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii: Detalii scandaloase din dosarul fraudării concursului pentru directorii de școli; Cine sunt universitarii pe care managerul Spitalului Județean nu îi vrea șefi de secții; Sătui de șantiere, orădenii cer Primăriei măsuri de fluidizare a traficului; Școala din Lugaș devine „azil” pentru UDMR-iști; În Oradea activează o asociație care ajută autoritățile să găsească persoane dispărute, folosind drone; Cum a reușit un interlop orădean să fure banii din contul unui medic decedat?
02 Mai 2023, 00:00
Fotograful păsărilor: Bogdan Popa este pasionat de imortalizarea păsărilor care zboară deasupra Oradiei (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Fost funcționar bancar convertit în designer de grafică, orădeanul Bogdan Popa este pasionat de fotografierea păsărilor care zboară deasupra Oradiei. Fotograf din pasiune, a pozat o zecime din toate speciile de păsări care trăiesc în România!
30 Aprilie 2023, 09:09
Cavalerul șampaniei: Un orădean e „Cavaler al șampaniei” în Brescia, unde a deschis un local specializat în vinuri (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Un somelier orădean a fost „înnobilat” drept „Cavaler al șampaniei” de Ordinul Coteaux de Champagne, care reunește cei mai apreciați specialiști de vinuri din lume. Stabilit în Italia, Adrian Cristian Bibarț a devenit primul locuitor al orașului Brescia laureat cu această distincție, la doar un an și jumătate după ce, împreună cu soția sa, Adela, tot orădeancă la origine, a deschis un local specializat pe vinuri și cocktailuri.
28 Aprilie 2023, 08:01
Piața falimentului: Din cauza șantierelor, vânzările în Piața Cetate s-au prăbușit la 20%. Și va fi și mai rău! (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Comercianții din Piața Cetate se plâng că, după începerea lucrărilor la pasajele subterane din centrul civic al Oradiei, vânzările s-au prăbușit la 20%, din lipsă de clienți. Vânătorii acuză conducerea Primăriei și pe cea a Administrației Domeniului Public că i-a lăsat fără cumpărători, căi de acces și locuri de parcare, aducându-i în pragul falimentului, în timp ce oficialitățile spun că greul abia începe, piața urmând să intre în renovare din vara aceasta pentru... încă doi ani!
Găsește-ți pasiunea! Comuniteca din Oradea găzduiește o serie de ateliere gratuite, pentru toate vârstele
Bihoreanul tipărit
În Oradea se țin ateliere gratuite de pictură, fotografie, scriere creativă, tobe africane și sesiuni de birdwatching. Acestea sunt organizate de Fundația Comunitară Oradea, fie la Comuniteca, fie în Parcul Libertății, iar în program sunt incluse și activități pentru seniori, cum ar fi sesiuni de relaxare prin muzică.
26 Aprilie 2023, 14:21
Oradea Transport Lent: O călătorie Nufărul - Gară durează aproape o oră, poți ajunge mai repede pe jos! (FOTO / VIDEO)
Bihoreanul tipărit
Îngreunat de șantiere, dar și de propriile disfuncționalități, transportul public din Oradea le dă multe bătăi de cap călătorilor. Frecvența tramvaielor și autobuzelor, modificările făcute în trasee din pricina șantierelor din oraș și stațiile adesea îndepărtate fac ca un drum dintr-un cartier în altul să dureze la fel de mult ca o călătorie... pe jos.
Țin de trotinetă! Primăria Oradea vrea să păstreze trotinetele Bolt, în ciuda numeroaselor reclamații (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Primăria Oradea pregătește prelungirea funcționării trotinetelor electrice Bolt, în ciuda reclamațiilor privind utilizarea lor neadecvată. Firma vrea să-și continue afacerea din Oradea prin dublarea la un total de 50 a stațiilor în care localnicii pot lăsa trotinetele, cu acceptul primarului Florin Birta, „trotinetist” convins.
„Specialii” Bihorului: O fostă judecătoare, pensionată de tânără, câștigă lunar peste 31.000 lei!
Bihoreanul tipărit
Știți ce pensii speciale nesimțite se plătesc în Bihor? O fostă judecătoare, retrasă încă de tânără din activitate, este plătită lunar cu peste 31.000 lei, net! În timp ce 211 foști judecători și procurori, grefieri, angajați din aviație, Curtea de Conturi și diplomație încasează sume amețitoare, de mii de euro lunar, peste 10.000 de pensionari bihoreni abia își târăsc zilele, „bucurându-se” de pensia minimă garantată de stat, de 1.125 lei.
Nu ratați BIHOREANUL tipărit: Aflați ce pensii speciale nesimțite se plătesc în Bihor!
Bihoreanul tipărit
Luni, 24 aprilie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, împreună cu suplimentul de educație ecologică Oradea Noastră. Dintre subiecte: Știți ce pensii speciale nesimțite se plătesc în Bihor? O fostă judecătoare, retrasă încă de tânără din activitate, este plătită lunar cu peste 31.000 lei, net! În timp ce 211 foști judecători și procurori, grefieri, angajați din aviație, Curtea de Conturi și diplomație încasează sume amețitoare, de mii de euro lunar, peste 10.000 de pensionari bihoreni abia își târăsc zilele, „bucurându-se” de pensia minimă garantată de stat, de 1.125 lei. 
24 Aprilie 2023, 00:00
Fraude pe graniță: Contrabanda cu produse și valută, o infracțiune „la modă” în Bihorul interbelic
Bihoreanul tipărit
O infracțiune „la modă” în Bihorul interbelic, devenit județ de graniță al României Mari, a fost contrabanda cu diferite produse și cu valută. Pentru comercianți, oameni ai legii corupți și angajați feroviari care reușeau să fenteze statul erau afaceri profitabile trecerea ilegală peste hotare a valutei, mătăsurilor, aurului, dar și a... ouălor.
Șeful Direcției Județene de Statistică, Gabriel Borbandi, face portretul bihoreanului mediu: are salariu mic, dar avere mare!
Bihoreanul tipărit
La 41 de ani, Gabriel Borbandi este unul dintre cei mai tineri, dar și dintre cei mai experimentați directori de instituții din Bihor, cu o vechime de 21 de ani acumulată integral în cadrul Direcției Județene de Statistică (DJS), unde a început să lucreze încă din studenție. Provocat de BIHOREANUL, șeful DJS a făcut „portretul statistic” al bihoreanului mediu: un personaj colectiv puțin peste 41 de ani, „conservator” și în același timp „progresist”, cu un salariu oficial modest, dar cu o avuție peste cât arată „fluturașul”, locuind într-un județ în dezvoltare și având un acces bun, raportat la media națională, la servicii edilitare, școlare, sanitare și culturale.
21 Aprilie 2023, 08:01
Campioni cu roboţi: Zeci de tineri din Oradea creează roboţi cu care câştigă o mulţime de premii la competiţii în străinătate (FOTO/VIDEO)
Bihoreanul tipărit
Zeci de tineri din Oradea creează roboți cu care câștigă o mulțime de premii la competiții în străinătate. Elevi, studenți și cadre didactice de la Facultatea de Inginerie Managerială şi Tehnologică a Universității orădene activează în Robotics Club, unde dau viață unor roboți luptători de sumo, halterofili ori versiuni miniaturale ale bolizilor de Formula 1. 
20 Aprilie 2023, 13:00
  4 5 6  8  10 11 12  
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6059 RON
  • 1 EUR = 4.9677 RON
  • 1 HUF = 0.013 RON