URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 06 AUGUST 2020
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Am o mare admiraţie pentru cei care nu cred în Covid, care nu dau doi bani pe regulile stabilite de Guvern şi care au reuşit să afle, prin propriile mijloace, că Uniunea Europeană ne dă bani grei, chipurile,  pentru fiecare mort care ar fi decedat din cauza coronavirusului...
Zic şi eu
Adrian Cris
Am ajuns de unde am plecat, dar cu un preţ mare: resurse materiale şi umane irosite, doar pentru că nu vrem să purtăm o mască, să nu ne îmbulzim unii în alţii şi să ne spălăm pe mâini.
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Sunt curios să văd cum o mai scoate la capăt Primăria Oradea de data asta. A vrut să găsească o soluţie pentru acoperişul parcării de pe Strada Independenţei şi, pentru a nu fi acuzată de totalitarism, a organizat concurs. A făcut un regulament (contestat de Ordinul Arhitecţilor din România), a adunat un juriu, a stabilit un termen limită şi tot ce i-a mai rămas de făcut a fost să numere punctele primite pe fiecare proiect, să facă un clasament şi să declare un câştigător. Acum mai trebuie doar să scoată castanele fierbinţi din foc cu propriile mâini.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Care este prima măsură care ar trebui luată de urgență de autorități pentru limitarea creșterii răspândirii infecțiilor cu coronavirus?De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Aşa cum arătam săptămâna trecută, Legea nr. 136/2020, cunoscută popular ca legea carantinei şi izolării la domiciliu, adoptată în urma unei decizii din 25 iunie 2020 a Curţii Constituţionale, prevede că izolarea unei persoane fără acordul acesteia se poate dispune doar pentru 48 de ore, într-o unitate sanitară sau, după caz, într-o locaţie alternativă ataşată unităţii sanitare, atunci când medicul constată riscul de transmitere a unei boli infectocontagioase cu risc iminent de transmitere comunitară.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Steatoza hepatică reprezintă o acumulare excesivă de grăsimi la nivelul ficatului (în special trigliceride) cu mărirea sa uşoară până la moderat şi cu caracter benign şi reversibil de obicei, dar uneori putând deveni gravă, cu evoluţie spre ciroză (în condiţiile acumulării excesive şi îndelungate şi a asocierii unor factori nocivi). Î

Bihoreanul tipărit

Dacă o iubești, omoară-l! Instigați de concubină, tinerii din Giriș l-au executat pe capul familiei cu sânge rece
Bihoreanul tipărit
Familia ucigaşă din Girişu de Criş a fost trimisă în judecată, la doar o lună după faptă. Rechizitoriul anchetatorilor dezvăluie detalii cutremurătoare despre crima căreia i-a căzut victimă Nicolae Cardoş: concubina acestuia, Gajdos Klára, i-a cerut iubitului fiicei sale de 15 ani să-şi demonstreze dragostea omorându-i bărbatul împreună cu propriul fiu.
Ulițele Oradiei: Exemplu de bune practici pentru alte orașe, Oradea are, de fapt, tot a treia stradă neasfaltată! (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Exemplu de bune practici pentru alte orașe, Oradea primarului Ilie Bolojan are, dincolo de reclame și P.R., tot a treia stradă neasfaltată. Din cele 932 de străzi orădene, circa 300 sunt drumuri desfundate pline de gropi, noroaie sau colb, care stârnesc numeroase nemulțumiri ale riveranilor, dar pe care conducerea municipalității promite să le modernizeze în mare parte până în 2026, prin accelerarea ritmului de asfaltare la 35 de artere pe an.
Făcut să crape: Covoarele asfaltice pe care a stricat banii CJ Bihor n-au ținut nici măcar o iarnă (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Asfaltul pus astă-vară la comanda Consiliului Judeţean Bihor se „rupe” după doar 6 luni. Executată de mântuială, lucrarea de pe DJ 191B care trebuia să reziste cel puţin 5 ani se surpă accelerat în Popeşti, deşi n-a fost pusă la încercare de ninsori ori îngheţuri repetate. ”Vi se pare”, este mesajul transmis de vicepreședintele Ioan Mang.
Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit! Din 900 de străzi orădene, 300 sunt drumuri desfundate pline de gropi, noroaie sau colb
Bihoreanul tipărit
Luni, 10 februarie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, împreună cu suplimentul de educație ecologică Oradea Noastră. Dintre subiecte: Oradea primarului Ilie Bolojan are, dincolo de reclame și P.R., tot a treia stradă neasfaltată; detalii halucinante despre crima din Giriș: instigați de concubină, l-au executat pe capul familiei cu sânge rece; bugetul Consiliului Județean acoperă cheltuielile numai până la alegeri; în schimb, Camera de Conturi a descoperit că bugetarii bihoreni îşi cumpără din bani publici alimente de lux, țoale şi hrană pentru câini...
10 Februarie 2020, 00:00
Casa muzicii: Un bihorean trăiește într-o casă cu un farmec aparte, decorată cu peste 300 de magnetofoane! (VIDEO)
Bihoreanul tipărit
Un bihorean trăieşte într-o casă cu un farmec aparte, decorată cu peste 300 de magnetofoane! Colecţia lui Gheorghe Szucs conţine o mulţime de "bijuterii", printre care două magnetofoane unicat, care nu mai pot fi găsite în Europa, şi un altul a cărui valoare trece de 20.000 lei.
09 Februarie 2020, 09:30
Mișcați-vă mai cu talent! Termoficare Oradea emite facturile târziu, în ciuda investițiilor în citirea de la distanță a contoarelor
Bihoreanul tipărit
Asociațiile de proprietari reclamă că Termoficare le emite facturile prea târziu pentru a le putea achita în aceeaşi lună, punându-le în cârcă solduri pe cea următoare. În ciuda investițiilor de 4,7 milioane euro făcute pentru citirea la distanță a contoarelor de încălzire, intervalul de emitere a facturilor a rămas tot de numai două săptămâni, ca în anii ʼ90, din cauza birocrației. 
08 Februarie 2020, 10:28
DGASPC, gaura neagră! Cum se face protecţie socială în Bihor: 1 leu pentru copii, 3 lei pentru angajaţi
Bihoreanul tipărit
Consiliul Judeţean suportă tot mai greu cheltuielile Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, multe provocate de risipă, furt şi chiar sabotaj. Fiindcă instituția consumă o cincime din banii CJ şi dă trei sferturi din ei pe salarii şi întreţinerea clădirilor împrăştiate prin tot judeţul, vicepreşedintele Traian Bodea vrea concentrarea serviciilor sociale într-un singur complex întins pe câteva hectare.
07 Februarie 2020, 08:00
Fabricile de bani: Parcurile industriale din Oradea au atras investiţii de 400 milioane euro și trec la afaceri “deştepte”: IT, robotică şi medicamente
Bihoreanul tipărit
Cele trei parcuri industriale din Oradea au atras anul trecut investiţii de 40,6 milioane euro, totalizând de la înfiinţare aproape 400 milioane euro şi oferind 8.500 joburi. Agenţia de Dezvoltare Locală Oradea umple la maximum anul acesta parcurile industriale I şi III, îl deschide pe al patrulea şi vrea să ridice cota economică a oraşului nu doar prin facilităţile acordate investitorilor, ci şi prin atragerea de industrii creative, bazate pe inovaţii.
06 Februarie 2020, 12:31
Vizită printre iluzii: Pasionații sunt invitați din nou la Muzeul Iluziilor Optice, concept unic în România, care sosește la Oradea
Bihoreanul tipărit
Primul muzeu al iluziilor optice din România va ajunge la Oradea din nou luna aceasta, după mai bine de doi ani de la prima vizită. Pe cei curioşi îi aşteaptă, între altele, 24 de oglinzi de mari dimensiuni care deformează realitatea, o hologramă piramidală, un generator Van De Graaff, care produce electricitate statică, şi un theremin, instrumentul muzical la care poţi cânta fără să îl atingi.
05 Februarie 2020, 16:00
Judecător voiajor! Şefa Tribunalului Bihor refuză să dea seama pe ce călătorii a cheltuit anul trecut peste 25.000 lei
Bihoreanul tipărit
Şefa Tribunalului Bihor refuză să dea seama pe ce călătorii a cheltuit anul trecut peste 25.000 lei. Cunoscută pentru absenţele atât de la instanţă, cât şi de la Facultatea de Drept, unde predă, dar şi pentru cheltuielile de lux făcute la Tribunal, Carmen Domocoş a "secretizat" scopul, durata şi costurile deplasărilor pe bani publici, pretinzând abuziv că acestea nu-s de nasul contribuabililor care le achită.
Asociația Termoficare: Compania de termoficare din Oradea vrea să devină firmă specializată și în administrarea imobilelor
Bihoreanul tipărit
Termoficare Oradea vrea să intre pe piața asociațiilor de proprietari ca o firmă specializată în administrarea imobilelor. Operatorul din subordinea municipalităţii ar prelua administrarea unor asociații cu probleme, bazându-se pe personalul calificat, spre indignarea unor administratori ce acuză reînvierea fostului IJGCL comunist, care intervenea la avarii târziu, de mântuială și pe șpagă.
04 Februarie 2020, 19:17
Filaj la şefu’: Scandal la Poliția Beiuș, unde subalternii și fostul adjunct își aruncă reciproc acuzații de corupție și abuzuri (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Fostul adjunct al şefului Poliţiei Beiuş a fost filat şi pozat de subalterni, care l-au “turnat” că îşi deconta cheltuielile de navetă la Oradea, deşi se deplasa, de fapt, cu maşinile instituţiei. Dezvăluirile scot la iveală un scandal mai amplu din interiorul Poliției, căci subcomisarul Dumitru Perţea se declară victima unei răzbunări şi răspunde la acuzele aduse lui cu altele, și mai grave, îndreptate împotriva unor poliţişti beiuşeni despre care afirmă că au fraternizat cu infractorii, dându-le informaţii ori ştergând înregistrări radar, iar pe el îl vânează fiindcă le-a stricat ”combinațiile”.
Înnoire... cu şefime: Senatul Universităţii din Oradea s-a primenit, peste jumătate din noii aleşi fiind la primul mandat
Bihoreanul tipărit
Senatul Universităţii din Oradea s-a primenit, peste jumătate din noii aleşi fiind la primul mandat. Din cei 48 senatori-profesori, 12 sunt şi şefi executivi, între aceştia numărându-se inclusiv rectorul Constantin Bungău, prorectorii Marcela Prada şi Marcel Roşca, ori decanii Ioan Chereji şi Karla Barth.
Șefa Direcției de Sănătate Publică, Daniela Rahotă: „Vaccinarea, singura soluţie eficientă pentru prevenirea bolilor gripale”
Bihoreanul tipărit
Oameni din toată lumea urmăresc cu îngrijorare, unii chiar cu teamă, evoluţia îmbolnăvirilor cu coronavirusul din China, 2019-nCov, despre care specialiştii încă nu ştiu cum poate fi oprită. „Vaccinarea este singura soluţie eficientă pentru prevenirea bolilor gripale”, afirmă șefa DSP Bihor, Daniela Rahotă. În interviul acordat BIHOREANULUI, specialista oferă şi alte veşti care ar trebui să fie liniştitoare: în Bihor a scăzut şi numărul de îmbolnăviri cu virusul gripal "clasic", iar locuitorii judeţului demonstrează mai multă grijă pentru prevenirea diferitelor afecţiuni. Ba chiar şi-au îmbunătăţit stilul de viaţă, ceea ce a determinat inclusiv reducerea incidenţei afecţiunilor oncologice.
03 Februarie 2020, 10:01
Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit! Scandal la Poliția Beiuș, cu acuzații reciproce, între fostul adjunct și subalterni
Bihoreanul tipărit
Luni, 3 februarie 2020, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit! Dintre subiectele noii ediții: Fostul adjunct al şefului Poliţiei Beiuş a fost filat şi pozat de subalterni, care l-au “turnat” că îşi deconta cheltuielile de navetă la Oradea, deşi se deplasa, de fapt, cu maşinile instituţiei. Dezvăluirile scot la iveală un scandal mai amplu din interiorul Poliției, căci subcomisarul Dumitru Perţea se declară victima unei răzbunări şi răspunde la acuzele aduse lui cu altele, și mai grave, îndreptate împotriva unor poliţişti beiuşeni despre care afirmă că au fraternizat cu infractorii. În același număr citiți și un interviu cu șefa DSP Bihor, Daniela Rahotă, despre isteria virusurilor gripale, aflați și cum se face protecţie socială la DGASPC Bihor: 1 leu pentru copii, 3 lei pentru angajaţi, dar și că parcurile industriale din Oradea trec la afaceri “deştepte”: IT, robotică şi medicamente.
03 Februarie 2020, 00:00
Lecţia de... lăcomie: Directoarea unui liceu din Oradea şi-a tras un salariu 'nesimţit', de 15.400 lei/lună!
Bihoreanul tipărit
Directoarea Liceului Tehnologic Special 1 din Oradea are un salariu record: peste 3.000 euro pe lună! În timp ce legea o scuteşte să predea lecţii elevilor tocmai pentru că are sarcini specifice managerilor, Ileana Varga şi-a umflat programul cu numărul maxim de ore suplimentare pe care le poate avea, chit că nu şi le ţine, adunând astfel un salariu brut de peste 15.400 lei.
31 Ianuarie 2020, 08:01
Tinereţe fără frontiere: Ai între 13 şi 30 de ani? Află cum poţi călători gratuit în toată Europa!
Bihoreanul tipărit
Chiar dacă nu sunt neapărat studenţi, tinerii au ocazia să călătorească gratis în toată Uniunea Europeană. Prin programul Erasmus Youth Exchange, bihorenii cu vârste între 13 şi 30 de ani, indiferent că sunt sau nu elevi ori studenţi, pot participa, gratuit, la tabere tematice, pentru a se instrui în antreprenoriat, gastronomie, ecologie, drepturi civice şi altele.
30 Ianuarie 2020, 13:40
Patronul de la Gardă: Noul şef al Gărzii Forestiere Oradea, pus de PNL, este şi funcţionar public, şi patron de firmă
Bihoreanul tipărit
Funcţionarul pus de PNL la şefia Gărzii Forestiere Oradea este şi patron de firmă, şi coordonator al unei echipe de fotbal, şi aspirant la Primăria comunei Roşia. Remus Moţiu deţine şi administrează o firmă de transport, care are ca obiect de activitate inclusiv transportul de material lemnos, cu o cifră de afaceri de aproape 3 milioane lei pe anul trecut, pe care zice că "din greşeală" a pus-o pe numele său, dar se jură că de fapt o conduce nevasta, iar el doar "din când în când".
30 Ianuarie 2020, 07:59
Mang nemuritorul: Niciun pesedist nu îndrăzneşte să îl concureze pe Ioan Mang la alegerile pentru şefia filialei
Bihoreanul tipărit
Cum se "reformează" PSD Bihor: după 10 ani de domnie, Ioan Mang vrea încă un mandat în fruntea organizaţiei judeţene. Pentru că nimeni nu cutează să-l înfrunte la alegerile din partid, actualul preşedinte are toate şansele să-şi păstreze funcţia, secondat, la fel ca acum, de fostul eurodeputat Emilian Pavel ca preşedinte executiv şi de senatorul Florian Bodog ca şef la Oradea.
29 Ianuarie 2020, 08:00
Se caută rector! La Universitatea din Oradea vin alegerile pentru structurile de conducere. Vezi cine e în cărţi!
Bihoreanul tipărit
Universitatea din Oradea se pregăteşte de alegerea noilor membri ai Senatului şi a viitorului rector. Pentru locurile din Senat se "bat" o mulţime de universitari, dar niciunul nu se grăbeşte să anunţe că vrea funcţia de rector, între posibilii pretendenţi vehiculându-se totuşi numele lui Constantin Bungău, dar şi cel al decanului FMF, Adrian Maghiar.
28 Ianuarie 2020, 15:21
Lista lui Bolo: Primarul Ilie Bolojan vrea să lanseze anul acesta 172 de şantiere noi. Vezi ce ne aşteaptă! (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Primarul Ilie Bolojan vrea să aloce pentru investiţii aproape jumătate din bugetul-record al Oradiei, de 1,8 miliarde lei, ca să deschidă 172 noi şantiere. BIHOREANUL vă dezvăluie în exclusivitate cele mai importante proiecte de pe lista municipalităţii, care urmează să demareze în 2020, de la amenajarea în Centrul Civic a unui pasaj rutier subteran, construirea unui pasaj suprateran peste Şoseaua Borşului, înlocuirea a 23 kilometri de conducte magistrale de termoficare şi asfaltarea a zeci de străzi din toate cartierele.
Prim-procuror la pârnaie! De ce a ajuns la pușcărie fostul șef al Parchetului Bihor, Vasile Popa
Magazin
Miercurea trecută, după un proces întins pe mai bine de 5 ani, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pronunţat verdictul final în cazul fostului prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, Vasile Popa. Magistratul a încasat o pedeapsă grea, în dosarul trimis în faţa instanţei de Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie a DNA. Acuzat de luare de mită, trafic de influenţă, favorizarea făptuitorului, dar şi distrugere de înscrisuri, instigare la compromiterea unei autopsii medico-legale și şantaj, Popa fusese achitat de Curtea de Apel Timişoara, în urmă cu doi ani, pentru majoritatea faptelor. Și, de altfel, nici instanţa supremă nu i-a reţinut toate acuzele. Doar că l-a „potcovit” cu 6 ani de închisoare...
27 Ianuarie 2020, 11:44
Nu rataţi noul BIHOREANUL tipărit: Ce şantiere noi ne pregăteşte Bolojan anul acesta în Oradea
Bihoreanul tipărit
Luni, 27 ianuarie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, alături de suplimentul ecologic Oradea Noastră. Dintre subiectele noii ediţii: Primarul Ilie Bolojan vrea să aloce pentru investiţii aproape jumătate din bugetul-record al Oradiei, de 1,8 miliarde lei, ca să deschidă 172 noi şantiere. BIHOREANUL vă dezvăluie în exclusivitate cele mai importante proiecte de pe lista municipalităţii, care urmează să demareze în 2020, de la amenajarea în Centrul Civic a unui pasaj rutier subteran, construirea unui pasaj suprateran peste Şoseaua Borşului, înlocuirea a 23 kilometri de conducte magistrale de termoficare şi asfaltarea a zeci de străzi din toate cartierele. Din acelaşi număr aflaţi şi că Directoarea unui liceu din Oradea şi-a tras un salariu "nesimţit", de 15.400 lei/lună!, de ce a ajuns la puşcărie fostul şef al Parchetului Tribunalului Bihor, Vasile Popa, dar şi că noul şef al Gărzii Forestiere Oradea este şi funcţionar public, şi patron de firmă!
27 Ianuarie 2020, 00:00
Casa pasiunilor: Comuniteca, un nou loc de întâlnire pentru orădeni, găzduieşte ateliere gratuite de fotografie, imprimare 3D, biologie şi dans
Bihoreanul tipărit
Nu e magazin în vogă şi nici cinema, dar atrage sute de copii şi tineri în mall. Oare ce-o fi? Răspunsul la ghicitoare este simplu: Comuniteca! Este vorba despre un loc de întâlnire inedit, inaugurat în toamna anului trecut de Fundaţia Comunitară Oradea în două spaţii aflate la etajele centrului comercial Crişul. Deschisă cu vervă, locul găzduieşte ateliere gratuite de fotografie, imprimare 3D, biologie şi dans.
24 Ianuarie 2020, 14:59
Marea iroseală: Orădenii reclamă din plin apa caldă livrată rece. Ce soluții are Termoficare?
Bihoreanul tipărit
Sute de orădeni din toate cartierele reclamă că trebuie să lase apa caldă să curgă minute în şir pentru a ajunge la o temperatură la care s-o poată folosi. Majoritatea reclamaţiilor înregistrate de Termoficare vizează apa caldă furnizată rece, fapt pentru care societatea promite investiţii consistente în următorii trei ani pentru reabilitarea punctelor termice şi a reţelelor de recirculare.
24 Ianuarie 2020, 08:07
Şantaj pentru Szarka: Politrucul UDMR se agață de funcția de director la Casa de Pensii Bihor cu un concediu medical dubios
Bihoreanul tipărit
De furie că Szarka Árpád a fost schimbat de la şefia Casei de Pensii Bihor, căpătată de la PSD fără concurs, UDMR ameninţă PNL cu voturi contra în Parlament. Şeful UDMR Bihor, Szabó Ődőn, pretinde că înlocuirea fostului director cu o funcţionară neafiliată politic, dar româncă, strică „reprezentarea” maghiarimii şi vrea ca protejatul său să fie lăsat şef până la pensionare, fiindcă el a „construit” instituţia.
23 Ianuarie 2020, 13:00
Otravă la ţeavă: Bihorenii îşi pun sănătatea în pericol consumând apă din izvoare 'miraculoase' (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Locuitorii din Oşorhei şi din alte şase localităţi bihorene îşi pun sănătatea în pericol consumând apă "murdară" din arteziene cu presupuse efecte benefice. Căutată mai ales de bolnavi sau de cei care au copii mici, apa "tămăduitoare" a artezienelor din Oşorhei, Săcădat, Ceica sau Tămăşeu conţine amoniu în proporţii dăunătoare şi are o duritate redusă, fiind interzisă consumului prin lege.
„Nu se pune problema să nu se majoreze pensiile”. Cine e și ce vrea noul șef al Casei Naționale de Pensii, orădeanul Laurențiu Țenț
Bihoreanul tipărit
După ce în luna decembrie a anului trecut i-a succedat în funcţie unui reprezentant al PSD Timiş, orădeanul Laurenţiu Ţenţ a devenit, la 39 de ani, cel mai tânăr preşedinte al Casei Naţionale de Pensii. Nu este, însă, un diletant străin de sistem. Căsătorit, tată al unui băiat de 9 ani şi membru PNL de 15 ani, partid pe care l-a ales deoarece, spune el, „cred în proprietatea privată şi în capacitatea omului de a se dezvolta liber”, noul preşedinte al Casei Naţionale de Pensii a oferit BIHOREANULUI primul său interviu.
22 Ianuarie 2020, 09:30
Maestrul râsetelor: Bihoreanul Sorin Pârcălab a devenit unul dintre cei mai îndrăgiți comedianți din România (FOTO / VIDEO)
Bihoreanul tipărit
Un bihorean din Marghita a devenit unul dintre cei mai îndrăgiți comedianți din România. Sorin Pârcălab susține în fiecare weekend câte un spectacol de stand-up comedy în cel mai cunoscut club de umor din București, iar în timpul săptămânii colindă prin țară în turnee.
Neputincioşii Bihorului: Consiliul Judeţean strânge cureaua, după ce ani întregi a tot făcut angajări, nu şi investiţii
Bihoreanul tipărit
După ce în 2019 au rămas cu 52 milioane lei necheltuiţi pentru investiţii, şefii Consiliului Judeţean se plâng că bugetul pe 2020 va fi unul „al sărăciei”, aşa că se gândesc la concedieri. CJ Bihor este restant pe toate planurile: n-a fost capabil să încheie construirea noului terminal al Aeroportului şi a Parcului Industrial din Tileagd, a refuzat să reabiliteze fosta Policlinică Mare ca nou sediu al instituţiei şi amenajarea unei parcări în Vârtop, a întârziat modernizarea unor şosele judeţene, n-a început lucrările la Drumul Apusenilor, iar exemplele ar putea continua...
  4 5 6  8  10 11 12  
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.0757 RON
  • 1 EUR = 4.8336 RON
  • 1 HUF = 0.014 RON