URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Februarie 2024, 08:00

Oradea fără fard: Investiții emblematice, care au costat sute de milioane de euro, nu sunt întreținute cum se cuvine (FOTO)

Oradea fără fard: Investiții emblematice, care au costat sute de milioane de euro, nu sunt întreținute cum se cuvine (FOTO) DE (RE)FĂCUT. Amenajate în mare parte pe bani europeni, punctele de atracție ale Oradiei se degradează treptat. Dealul Ciuperca, refăcut după alunecările de teren din 2016, are cafe-barul închis și acum, șipci lipsă și podele sparte, Aquaparkul Nymphaea, intens exploatat, necesită reparații, Piața Unirii are dale sparte, iar amenajarea malului Crișului Repede este mânjită cu graffiti
Oradea fără fard: Investiții emblematice, care au costat sute de milioane de euro, nu sunt întreținute cum se cuvine (FOTO) O SCALDĂ! Intrat în al optulea an de exploatare, aquaparkul Nymphaea dă semne de oboseală. Vopseaua din interiorul clădirii toboganelor e scorojită, elementele metalice ale unor bazine sunt ruginite, iar sistemul de plată cu brățară funcționează doar în limba maghiară. „Toate deficiențele vor fi remediate. Avem programate reparații de sute de mii de euro”, zice directorul Administrației Domeniului Public, Liviu Andrica
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oricât de greu am recunoaște, Oradea din stradă diferă de cea din Instagram, iar asta se vede chiar din buricul târgului. Globurile luminoase ale Podului Sf. Ladislau sunt acoperite de păianjeni, malurile Crișului Repede mânjite cu graffiti, Piața Unirii are dale crăpate...

„În orice oraș din lume, că este Budapesta, Barcelona sau oricare altul, dacă vrei să găsești nereguli, o să găsești”, spune primarul Florin Birta. Întrebarea e: le îndepărtăm?

Au făcut...

Oradea s-a dezvoltat accelerat. În ultimul deceniu bugetul de investiții a crescut de la mai puțin de 100 milioane lei în 2013 la 447 milioane lei în 2021, 527 milioane lei în 2022, 918 milioane lei în 2023, iar anul acesta va ajunge la 1,29 miliarde lei.

Cu acești bani orașul și-a construit o centrală pe gaz ultramodernă, a amenajat dealul Ciuperca și a construit un aquapark în locul unui ștrand comunist părăginit. Pentru a încuraja turismul, municipalitatea a reabilitat fațadele palatelor din zona centrală, a refăcut cu granit și porfir piețele Unirii și Ferdinand și a reabilitat Cetatea. Ca să fluidizeze circulația, Primăria a construit trei poduri peste Crișul Repede și pasaje pe sub Bulevardul Magheru și în fostul centru civic...

Investițiile realizate și bugetul pentru imagine tot mai mare alocat Asociației pentru Promovarea Turismului în Oradea și Regiune, care va urca anul acesta la 3 milioane euro, au făcut ca numărul turiștilor să sară anul trecut de 225.000. Dar nu este sigur că toți au plecat încântați...

... dar s-a și degradat

BIHOREANUL constată că noile obiective încep să se degradeze. Amenajat ca o grădină publică, cu cafe-bar și puncte de belvedere, dealul Ciuperca, surpat în 2016 după un an de exploatare, nu a revenit nici acum în circuitul public. Punctul de belvedere are o parte din balustrada din piatră căzută, cafeneaua e închisă de 8 ani, platoul de susținere s-a înnegrit de la scurgerea apelor, iar balcoanele au șipci căzute și podele sparte.

Aquaparkul Nymphaea, cu 350.000 vizitatori anul trecut, dă semne de oboseală. Clădirea toboganelor are în interior vopseaua scorojită, elementele metalice din bazine au pete de rugină, iar sistemul de acces cu brățară funcționează doar în... maghiară.

Piața Unirii are și acum dalele crăpate, multe spații din Cetate și din Pasajul Vulturul Negru sunt goale, iar noile poduri și malul Crișului au fost mâzgălite cu graffiti. Iar exemplele ar putea continua...

„Sunt mulțumit” 

În ciuda neajunsurilor, primarul Florin Birta (foto) consideră obiectivele orașului bine gestionate. „Eu sunt mulțumit. Nu e nimic lăsat de izbeliște. Facem tot timpul reparații acolo unde apar probleme”, spune el.

Astfel, despre dealul Ciuperca, refăcut pe banii orașului cu 2,5 milioane lei fără ca Primăria să identifice un vinovat, edilul promite că va reveni în circuit din vară. „Versantul a fost stabilizat, mobilierul stradal va fi refăcut, iar licitația pentru închirierea cafe-barului va avea loc în martie, astfel încât să funcționeze din vară”. Întreținerea dealului urmează să fie scoasă la licitație după ce la procedura de anul trecut toate ofertele depuse au fost neconforme.

În ce privește înlocuirea dalelor sparte din Piața Unirii, primarul refuză să se pronunțe. „Va trebui să vedem cauza. Cel mai probabil au cedat sub trecerea unor camioane pentru diferite evenimente sau intervenții la iluminat”, crede Birta. Având în vedere experiența de la dealul Ciuperca, cel mai probabil vor fi înlocuite tot pe banii orădenilor...

Cum se construiește, cum se mâzgălește... 

Primăria pare să nu aibă o soluție pentru a stopa acoperirea cu graffiti a amenajărilor din zona centrală. „Nu putem pune un polițist lângă fiecare bancă, pom sau pod, ca să nu fie rupte sau murdărite cu graffiti”, justifică primarul.

Municipalitatea a montat camere de supraveghere în zonele sensibile, dar acestea nu opresc vandalizările. „Anul trecut am depus la Poliție 15 plângeri pentru vandalizări. Așteptăm rezultatele”, spune directorul tehnic Sebastian Marchiș (foto).

Între timp, acesta încearcă să pună presiune pe rețeliști, de la CAO la Termoficare, pentru a repara pista pentru bicicliști spre Ungaria, plină de săpături. „A fost spartă în intervenții la avarii, cum s-a întâmplat în zona Sovata. Se va lucra, iar ulterior constructorii o vor aduce la starea inițială”.

În plus, zice Marchiș, în primăvară vor fi îndepărtate și pânzele de păianjen de pe corpurile de iluminat din oraș. „ADLO, care întreține iluminatul public, a curățat de curând corpurile din pasajul de sub Bulevardul Magheru și urmează să treacă și la cele din zona centrală”.

Bate vântul 

În ciuda investițiilor de zeci de milioane de euro, Cetatea nu are încă atractivitatea dorită. Primăria a evacuat anul trecut producătorii de artizanat, de care s-a folosit pentru a obține fonduri UE pentru reabilitarea fortificației, iar acum încearcă să le închirieze spații. „Din 24 de spații scoase la licitație am mai rămas cu 9 amplasamente libere, inclusiv cel destinat unui viitor hotel - școală. Vom relua licitațiile”, zice șeful Direcției Patrimoniului Imobiliar, Lucian Popa (foto).

Cazul nu e singular. În Pasajul Vulturul Negru, aproape tot al doilea spațiu este liber. „Sunt proprietăți private. Proprietarii găsesc greu chiriași deoarece utilitățile sunt mai scumpe și orădenii nu mai ies ca înainte”, justifică directorul. În plus, și chiriile pretinse sunt de ordinul miilor de euro...

Tot fără soluții este deocamdată problema stațiilor de încărcare a vehiculelor electrice din parcările George Barițiu și Independenței, niște chinezării stricate de anul trecut. „Încercăm să le integrăm într-un program care să cuprindă toate parcările din oraș”, spune Popa. Deocamdată, fără rezultat...

Foame de bani

De multe ori municipalitatea se faultează singură. Administrația Domeniului Public, gestionarul piețelor, cimitirului și aquaparkului, a încheiat anul 2023 cu un profit de peste 3 milioane euro. Pentru a încăpea cât mai multă lume lângă bazine, ADP a înlocuit în interiorul cupolei șezlongurile cu scaune, a eliminat pe timpul vacanței biletele de 3 ore ce costă 45 lei păstrându-le pe cele întregi (de 90 lei) și pe cele „de seară” între 17.00-22.00 (55 lei), s-a zgârcit la înlocuirea led-urilor arse, a impus o pauză de 30 de minute între sesiunile de saună și ține în funcțiune un sistem de acces cu brățări depășit.

„Am venit cu copiii pentru o zi fiindcă este mai aproape, dar dacă aveam timp mergeam la Hajdúszoboszló , că ieșeam mai ieftin. Aici, pe lângă bilet, plătesc totul separat, saună, baie turcească, și nu m-a impresionat nimic”, spunea joia trecută un turist din Sălaj.

Se cer reparații

Adevărul e că aquaparkul și-a atins limitele. „Intrăm în al optulea an de funcționare, e normal să trebuiască să facem îmbunătățiri”, recunoaște directorul ADP, Liviu Andrica (foto).

Potrivit acestuia, se pregătesc reparații de peste 300.000 euro. „O echipă de alpiniști va curăța cupola, iar sistemul de acces pe bază de brățări va fi updatat”.

Directorul afirmă că vor fi remediate toate defecțiunile: „Pregătim lucrări de eliminare a infiltrațiilor din tunelul ce duce spre zona de masaj, înlocuirea elementelor degradate și revopsirea clădirii toboganelor, lucru pe care îl facem și de trei ori pe an”.

Andrica zice că a renunțat pe durata vacanței la biletele de 3 ore ca să reducă aglomerația și dea întâietate clienților „cu ziua”, iar pauza de 30 de minute între saune a fost impusă pentru că, odată intrați, unii clienți pasau brățara prietenilor de afară, ca să intre gratis. „Ca să avem fonduri trebuie să închidem scurgerile de bani din societate”, argumentează directorul.

O SCALDĂ! Intrat în al optulea an de exploatare, aquaparkul Nymphaea dă semne de oboseală. Vopseaua din interiorul clădirii toboganelor e scorojită, elementele metalice ale unor bazine sunt ruginite, iar sistemul de plată cu brățară funcționează doar în limba maghiară. „Toate deficiențele vor fi remediate. Avem programate reparații de sute de mii de euro”, zice directorul Administrației Domeniului Public, Liviu Andrica

Spații de închiriat

De reparații are nevoie și zona superioară a Pieței Rogerius, amenajată în 2015 pe fonduri europene. Acoperișul format din șipci din plastic este spart, printre dale crește iarba, băncile au marginile rupte, iar spațiile comerciale de la etaj sunt goale din cauza chiriilor mari.

„Le-am scos de mai multe ori la licitație, dar nu au fost doritori. Agenții economici spun că nu va urca nimeni aici”, se justifică Andrica, promițând că zona va fi salubrizată în primăvară: „Vom înlocui elementele rupte, iar acoperișul va fi acoperit cu tablă, să nu mai poată fi spart”.

În ce privește spațiile nefolosite, ele vor fi utilizate de ADP. „Vom vedea ce putem dezvolta acolo”, spune Andrica. Oricum, o parte din ele au deja o altă destinație, mult mai puțin comercială: BIHOREANUL a aflat că aici sunt cazați angajații ADP aduși din Nepal pentru cimitirul municipal. „Inițial au fost 20 de muncitori, dar au mai rămas doar 10. În loc să le căutăm chirie în oraș pe bani grei, le-am amenajat un loc aici”, recunoaște directorul.

Adevărul este că, la cum se prezintă spațiul, aduce mai degrabă a așezământ social decât a „centru de afaceri”, cum fusese botezat proiectul...


LA REFĂCUT!

Pregătiri de reabilitare

Reprezentanții municipalității recunosc, indirect, că zona centrală a Oradiei este încă departe de ceea ce ar trebui să fie. La nici 20 de ani de la ultima reabilitare, pietonalul străzii Republicii are dalele din granit sărite, sistemul de iluminat nefuncțional și canalizarea surpată. „Reabilitarea străzii Republicii va fi scoasă la licitație, cel mai probabil, anul viitor”, zice primarul Florin Birta.

Canalizarea, iluminatul din pavaj și dalele de granit vor fi înlocuite integral.

Lucrările vor începe, însă, după reabilitarea străzii Dunărea, cu care se intersectează, aceasta urmând să fie lărgită, pavată cu granit și porfir și transformată în una pietonală. „Până în mai va fi ales un câștigător, se va face proiectarea, iar din toamnă ar putea începe lucrările”, prevede primarul.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
19 Comentarii
vasi/adi13
La absolut tot o sa fim în fața Clujului.
Postat 28 Februarie 2024, 21:02 de Sandu2100
sandu cel cu buda-n curte
La ce o sa fim in fata Clujul , la ruine? La absolut nimic nu suntem peste Cluj . Peste cativa ani diferenta dintre Cluj si Oradea va fi si mai mare. Tu si Bolojan nu intelegeti, nvelul vostru de intelect nu e capabil sa intelegeaga ca dezvolatrea nu sta in porfir, santuri si pasaje. Nu consta in cantitatea de beton turnata. Asta e mentalitatea comunista, sovietica care calcula cate tone de otel si beton s-au produs.
Postat 28 Februarie 2024, 19:31 de vasi13
Cluj fix pix
Dacă o ține tot așa, în câțiva ani Oradea taie fața Clujului.
Postat 28 Februarie 2024, 12:12 de Sandu2100
Vasi13 și Robert.
Atât Oradea cât și Cluj-Napoca, atât Bihorul cât și Clujul ... se află în aceeași țară de fapt și sunt UAT-uri conduse de niște politruci veniți de la coada vacii și de la coasă, direct în fruntea unor comunități locale cu scopul de a se da mari și tari pe banii contribuabililor păcăliți în ideea dezvoltării, prosperității și bunăstării oamenilor. Involuția culturală, socială și morală a societății românești ne arată, în ultimele trei decenii, că oamenii s-au lăsat păcăliți de oportuniștii "neamului de traistă" și continuă să se piardă în discuții inutile despre faptele și prestațiile acestor amatori în ceea ce înseamnă "buna guvernare". Problema între Oradea și Cluj-Napoca este că orașul nostru a rămas, datorită impostorului Bolojan și tribului lui de habarniști un simplu Pol Urban de Dezvoltare, în timp ce Cluj-Napoca cu al său frustrat Boc și clanul lui șmecheri, este recunoscut ca Pol Regional de Competivitate. Așa spun documentele Guvernului României și ale Comisiei Europene. În rest, fiecare cu abordările lui ... între cele două reședințe de județe fiind diferențe doar între poziția geografică, niște bani băgați în plus sau minus în tot felul de lucruri inutile sau nerelevante, respectiv în propaganda plătită de cetățeni pentru profitul personal al edililor acestora.
Postat 28 Februarie 2024, 07:07 de KP
...................
Vasi13 mă lași? Boc cat a fost premier nu a mișcat un deget pt spitalul regional iar când a revenit în scaunul de primar a ieșit să protesteze că PSD nu face spitalul regional.Asta e Boc.Dar pe lângă faptul că e un f slab administrator mai e și iresponsabil.Practic joaca viitorul clujenilor la ruleta rusească cu proiectul metroului.Studiaza și vei vedea că tocmai ce au mai găsit ceva sare în subsol ce ar duce la noi costuri,peste cele 2 miliarde de euro cat ar costa acum.Asigurata din toată suma asta sunt doar 3 sute mil și alea pe duca că termenul PNRR nu mai poate fi respectat.Daca tu crezi sau oricine altcineva crede că în condițiile în care România e deja in deficit excesiv și dp alegeri f probabil un guvern în care PSD va fi vioara întâi va da acești bani sau chiar mai mulți unui primar PNL într-un oraș eminamente de dreapta atunci sau nu trăiești în România sau ești ieșit din comun de naiv.Proiectul metrou să-l lăsăm deci că e mai mult doar propaganda de aceea și avansează în ritm de melc cu frana trasa că și Boc știe că aia e groasa rău și riscă să paralizeze definitiv orașul cu niste gauri eterne.Clujul e un Mamaia imobiliar.Preturi halucinante care nu-și mai găsesc justificarea.In ciuda a ceea ce crezi de vina nu e doar cererea mare nu! Principala vina e tot al administrației respectiv al infrastructurii deficitare care a dus la blocări de PUG uri pt noi zone de dezvoltare și care au provocat o explozie al prețurilor unde se poate construi.Acuma serios 240 mii euro pe un apartament cu doua camere într-o zonă mai buna? Asta e anunț concret nu vrăjeală. Ce salar ar justifica prețul asta? Și în Dubai e mai ieftin.Eu înțeleg supărarea ta și criticile aduse administrației orădene și rezonez cu ele că de asta am scris aici sa critic dar exemplul Boc e unul prost.
Postat 27 Februarie 2024, 23:54 de Robert
Doare rău la propagandă :::)))))
Dragă propagandă, ce ai ::::))) te tai tât ::::))
Postat 27 Februarie 2024, 21:55 de Sandu2100
Câtă "răutate" în unii
Din Avion Nu Se Vede
Postat 27 Februarie 2024, 19:57 de Maikeltroll
Solutia ar fi simpla pt cateva chestii din articol...
Adica o minima intretinere, curatenie, patrule de politie pt a evita vandalizarea sau graffiti-urile etc... Problema e ca in asa fel nu se pot spala banii prin zeci de proiecte si prin diferite firme, mai bine refacem mereu tot si tinem orasul in santier. PS: sa vedeti in cativa ani cum o sa ajunga pasajele din centrul civic, se vede clar calitatea lucrarilor si de acolo.. dar sper sa nu am dreptate.
Postat 27 Februarie 2024, 18:19 de cristianteofil
@robert
Ia studiaza ce a facut Boc. El cand ia ceva decii le ia cu consultarea mediului de afaceri ce si cum, nu baga pumnul in gura afaceristilor cum face Bolo. Cu IT-ul de ex in urma cu 12-15 ani la inceput, primaria a renovat spatii de la foste firme inchise din Cluj, si le-a dat gratis doritorilor de IT sau alte firme , ca spatii unde sa poata deschide firme, sau birouri. Iar UBB asta e motorul Clujului. Oricm metroul ala va fi un alt magnet care va duce la o dezvoltare si mai puternica, in fond conteaza si reclama si imaginea. Oradea e la ani lumina, si din pacate nu merge in directia aia. Oradea va ramane un orsel de batrani, sau in care se vor muta pensionarii din alte locuri pentru liniste, sa te plimbi. Ca tineretul paraseste orasul. Andrica e pus de Bolojan, si cat e Bolojan Andrica va ramane acolo. Si nu Andrica face, el doar e o slug ce executa ce ii cere Bolojan.
Postat 27 Februarie 2024, 17:54 de vasi13
..............
Vasi13 Despre ce model vorbești? Modelul UBB? Modelul angajaților în IT? Ce merit are Boc în astea? Zero! Imobiliare? Cluj Napoca e singurul oraș din România unde locuințele s-au scumpit peste creșterea veniturilor pe plan local.Atentie vb de venitul mediu local care e măricel dar scumpirile sunt peste.Despre ce buget vorbești? Despre cei 60 de mil euro exproprieri pt metrou sau despre cei 200 mil euro exproprieri pt centura toți plătiți de statul român adică eu,tu,cei din Vaslui,București etc Aia nu sunt bani europeni dar Boc stătea de 20 de ani ca mămăliga lăsând toți rechinii imobiliari să facă ce vor iar acum ne-am trezit că ne costă pe toți exproprierile acestor rechini cat doua centuri.Mare realizare,mare gospodar acest Boc!Apropo metrou care e in aer,apropo centura care a stat 5 repet 5 și încă o dată 5 ani prin birouri și nici azi nu are constructor,despre spitalul regional făcut tot de statul roman ce sa mai spun,oricum de 25 de ani se tot face etc etc că aș mai avea dar repet deviem de la subiect dc Clujenii sunt fericiți cu Boc foarte bine,eu nu sunt cu Andrica la ADP.
Postat 27 Februarie 2024, 17:11 de Robert
@robert
Ma refer la modelul Boc si Cluj, ca orasul e atractiv pentru nivel de trai, salarii, atrage tineret, exista oportunitati de a deschide mici afaceri( Oradea e zero la mici afaceri), la noi spatiile comerciale in centru sunt goale, si promitea Bolojan centrul Mall, dar acum cativa ani el vroia turisti, dar localurile sa inchida la ora 22!, vroia ca oamenii sa-si faca etaje la case ca sa creasca valoarea impozitabila. Deci nu asa se face dezvoltare doar taxand si marind taxe, am uitat de perioada cand comerciantilor le era interzis sa puna reclame in vitrine, pai cum sa stie lumea ce magazin e. Deci Clujul e la ani lumina economic, dinamic, imobiliar, mici, mari afaceri, asta e motorul unui oras, nu porfirul si niste santuri numite pasaje. Stii cati bani are Clujul la buget doar din venituri proprii comparativ cu Oradea? Deci cand se va inchide robinetul de fondurile UE, Oradea cred ca intra in faliment ca veniturile proprii nu sunt de ajuns sa intretina megapiramidele si lucrariel faonice ale sprancenatului. Turismul e undeva la 0,0001 % din cei ce benficiaza direct de turisti, tu cunosti persoane in oras ce traiesc de pe urma lor, nu. Asa ca sa bagi 3miliarde euro fonduri UE in niste investitii ce nu iti aduc profit aproape deloc e o performanta, exact cum am spus de taranul cu BMW.
Postat 27 Februarie 2024, 16:30 de vasi13
..................
Vasi13 de acord în mare dar nu aduce exemplul Cluj Napoca că deviem de la subiect.Despre Boc și Cluj mai las-o că Oioi!!! Oioioi!!! Daca avem ceva de luat de acolo aia sigur dar sigur nu e administrația! Dar asta e treaba lor (al clujenilor) noi avem treburile noastre.
Postat 27 Februarie 2024, 15:39 de Robert
@robert
Andrica e doar o marioneta ca si Birta. Ambii executa cu sfintenie ce le cere Bolojan. Bolojan e adeptul lucrarilor ieftine, de proasta calitate, sa fie cat mai multe doar sa se laude . In loc sa fac 3 lucrari de calitate , el vrea 5 proaste. Asta e politica in Oradea, cea a taranului tipic care vrea BMW sa moara vecinii de ciuda, el cumpara BMW, dar nu mai are bani sa-l intretina, sa-l repare, sa bage benzina, doar ca propaganda sa se laude ca avem BMW. Absolut toate lucrarile din oras sunt infecte si sub orice critica al calitatii. Eu am spus acumcativa ani, ca in cativa ani totul va trebui refacut, si orasul nu are bani de nimic, nici sa intretina ce au facut nu au bani. Si fonduri UE nu se vor da prentru a repara si a reface lucrarile. Asa ca Andrica e perfect ca sa execute orbeste ce ii cere Bolojan. Apropo Robert, spune o persoana capabila si inteligenta din anturajul lui Bolojan? Nu exista, e fix ca Dragnea, inconjurat de slugi si lingai. Bolojan se da mare liberal, liberal e Boc care dezvolta Clujul luand decizii cu mediul antreprenorial, cu patronii si agentii economici. Bolojan e un comunist, ramas la mentalitatea anilor 70-80 demolari si betoane inutile, nimic ce aduce dezvoltare si niveld e trai ridicat.
Postat 27 Februarie 2024, 15:19 de vasi13
..........
Și tot nu-mi revin de la faza cu punem tabla pe piata Rogerius.Deci voi va gândiți că o simpla hala ar fi costat infinit mai puțin dar acel spatiu (acoperișul) a fost gândit așa tocmai sa fie un spatiu in plus pt orădeni.Eu am crezut că am depășit perioada găleților de beton întoarse.Pt cine își mai amintește când centrul era plin cu acele forme de beton menite să delimiteze locurile de parcare de trotuar dar care eveau forma unei găleți întoarse că așa se turnau,în găleți și arătau absolut caraghios.Ei se pare că mai avem un dinozaur care mai tine vii acele vremuri.Cu tot respectul (doar din prisma diferenței de vârstă că altfel nu-l stimez deloc) omul (Andrica) nu înțelege care e menirea lui acolo și ce înseamnă un oraș european.Poate ( adică sigur) ar fi absolut necesară o raimprospatare că în felul ăsta câțiva ani și vom fi în aceeasi mahala de după revoluție.Destul a fost cu acest om și prea mult.
Postat 27 Februarie 2024, 14:48 de Robert
Tot orasul e puscat...
De zici ca si aici au bombardat rusii... Peste 90% din lucrari care au fost facute in ultimul deceniu au fost de mantuiala, poti sa numeri pe degetele de la o mana ce nu e crapat/distrus/stricat/vandalizat in orasul asta... Dar lasa ca arata bine in reclamele din drona pe instagram si tiktok, aia conteaza...
Postat 27 Februarie 2024, 14:39 de cristianteofil
..........
Andrica distruge tot pe ce pune mana. Umple obiectivele orașului cu tot felul de improvizații de prost gust doar sa iasă cat mai ieftin. nici bani pt trei dale nu ai? Bagi dale crem printre gri.Dam ca prostii multe milioane de euro pe diferite lucruri,ne storc astia de ne seacă de bani apoi le lăsăm pe mana acestui individ. Pai nu pune tu tabla pe piata că așa crezi tu ce fa întreținere așa cum trebuie că pe acea piata orădenii au dat 7 milioane de euro pt a fi un loc cu care sa se laude nu să vii tu să-l transformi in debara și locuinta pt Nepalezi.Clienti nu mai are nici în piața nu doar deasupra.Atat a tot dus preturile in sus încât și jos e plin cu anunțuri De inchiriat! Lucru de neimaginat cu câțiva ani în urma.Despre ADLO ce sa zici cand în fața la Crisul și acuma exista acel ciot de la stâlpul rupt de furtuna din vara trecută și nu doar că nu au reparat dar s-a mai rupt și altul iar cei rămași în picioare luminează doar pe jumate sau pe sfert,penibil.Despre pânze de păianjen deci sincer făceau țurțuri pe stâlp arata dezastruos.Iluminatul în oraș de când a preluat ADLO treaba se deteriorează văzând cu ochii.De altfel mai las-o naibi de treabă cu toți prostovanii sau nepăsătorii ăștia spre exemplu câți din voi ați prins vreodată iluminatul arhitectural să meargă pe toate clădirile care au așa ceva? Eu niciodată.Da vor turism.Sincer când vine vb de întreținere asta e o mare dar mare slăbiciune al administrației.Pur și simplu pare de multe ori că nu se face sau dc da doar în bătaie de joc.Birta o fi mulțumit că poate nu iese din birou că dc ar ieși pai ferească sfinții.
Postat 27 Februarie 2024, 13:14 de Robert
ha, ha, ha!
E simplu: cand nu merge treaba la b*rdel, schimbi curbele! Asa ca birtinezule,birtasule & gasca, drum bun, cale batuta!
Postat 27 Februarie 2024, 10:00 de pinonel
Oradea a fost dintotdeauna un oraș bine organizat, cochet pe partea istorică și întreținut pe cea a condomeniilor de cartiere.
Iar toate astea se făceau cu puținii bani proveniți din taxele și impozitele locale, ale orădenilor, la care se mai completau cei de la bugetul statului, așa cum se distribuiau aceștia. A venit momentul alegerilor din 2008, când niște vinituri care habar nu aveau de ceea ce înseamnă administrație publică locală, punând mâna pe putere și pe posibilitatea, pregătită cu ceva timp înainte, de atrage foarte mulți bani, ca rezultat al aderării României la Uniunea Europeană. Și de atunci încoace, trecând peste orice strategie urbanistică deja pornită cu destulă înțelepciune, Oradea s-a îndreptat către a deveni un oraș muncitoresc pe partea investițională și adânc ruralizat pe cea culturală și educațională. Nicio diferență între ce s-a întâmplat la Oradea în ultimii 15 ani de prăduială inutilă și de hei-rupism desăvârșit ... și perioada anilor 50'-60' când sovietizarea, cu a ei uniformizare generală, cucerise toată țara și tot estul Europei.
Postat 27 Februarie 2024, 08:39 de KP
Si numai acum v-ati prins?
Asa sunt toate lucrariile, de proasta calitate, complicate ce necesita intretinere, care nu se face ca sa nu cheltuie. In maxim 10 ani tot orasul vs fi in ruina si vor trebui refacute toate, doar ca nu din funduri UE ci pe banii orasului pe care nu ii are.
Postat 27 Februarie 2024, 08:19 de Petre93
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON