URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Martie 2024, 18:01

Muncitori de împrumut: Companiile din parcurile industriale ale Oradiei au adoptat „moda” muncitorilor în leasing

Muncitori de împrumut: Companiile din parcurile industriale ale Oradiei au adoptat „moda” muncitorilor în leasing PRIMII ÎN TOP, DAR ȘI LA „EXTERNI”. Conform datelor obținute de BIHOREANUL, în Bihor sunt în prezent peste 1.000 de angajați „închiriați” doar în patru dintre cele mai mari companii angajatoare, Celestica, Plexus, Purem și Faist, firme care sunt și în top 10 cei mai mari contribuabili locali. Fabricile mai mici au și ele, fiecare, câteva zeci de muncitori luați în „leasing”
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Companiile multinaţionale din parcurile industriale ale Oradiei au adoptat o nouă "modă" pe piaţa forţei de muncă: leasingul de personal, adică recrutarea temporară a unor angajaţi care, de fapt, lucrează pentru agenţii intermediare.

Metoda este avantajoasă pentru firme, deoarece îşi asigură personalul necesar în perioadele cu multe comenzi şi le scuteşte de bătăi de cap când nu mai au ce să le dea de lucru. Tocmai din acest motiv, leasingul de personal este dezavantajos pentru muncitori, deoarece firmele îi dau afară mult mai uşor şi nu au dreptul la indemnizaţii de şomaj.

Modă din vest

Codul Muncii defineşte închirierea de personal drept "munca prin agent de muncă temporară", adică "munca prestată de un salariat temporar care a încheiat un contract de muncă temporară cu un agent de muncă temporară şi care este pus la dispoziţia utilizatorului pentru a lucra temporar sub supravegherea şi conducerea acestuia din urmă".

Concret, o persoană e angajată cu contract pe perioadă determinată de către o firmă care funcţionează ca agenţie intermediară şi care furnizează altor companii, în perioada solicitată, numărul de muncitori "comandaţi". 

În Bihor, primele şi, deocamdată, singurele care aplică această metodă de recrutare sunt multinaţionalele din parcurile industriale. "Managerii vest-europeni ştiu că în ţările lor angajaţii sunt greu de concediat. Nu vor să-şi complice situaţia nici aici şi, pentru că nu au un volum de muncă constant, preferă să lucreze cu muncitori necalificaţi temporari", a explicat BIHOREANULUI un specialist al pieţei muncii locale. 

În funcţie de comenzi

Fluctuaţiile volumelor de muncă sunt cauza principală a angajărilor temporare. "Dacă o companie semnează un contract de un an, pe care nu îl poate îndeplini cu propriii angajaţi, are nevoie de oameni doar pentru acest an, neavând nicio garanţie că ulterior va avea comenzi la fel de importante", spune specialistul.

Pentru aceste "vârfuri" de comenzi, companiile preferă să apeleze la serviciile agenţiilor de leasing de personal. Fiind angajaţi ai agenţiei de recrutare, în multinaţionalele unde lucrează efectiv muncitorii, aceştia sunt numiţi angajaţi externi. Câţi sunt în fiecare firmă nu se ştie, deoarece orice companie este obligată să declare doar propriii angajaţi. 

Fenomenul a devenit atât de amplu încât multe companii din parcurile industriale aproape că nu mai angajează direct, doritorii fiind redirecţionaţi către firmele de leasing. De asemenea, site-urile de profil sunt pline de anunţuri de angajare publicate de aceste firme intermediare, multe fără să precizeze măcar pentru care companii fac recrutările. 

Salarii similare 

Condiţiile de muncă pentru "împrumutaţi" trebuie să fie identice ca pentru angajaţii proprii de pe poziţii similare, iar Codul Muncii spune că salariul - plătit de agenţia de leasing, nu de fabrică - trebuie să fie similar. În fabricile din Oradea, acest salariu înseamnă, de regulă, minimum pe economie. În schimb, adesea angajaţii externi nu beneficiază de alte beneficii pe care firmele le acordă propriilor angajaţi, precum bonusuri de vechime, prime de sărbători ori decontarea transportului.

Pe site-urile celor mai mari agenţii de leasing, cum sunt Lugera&Makler sau Addeco, firme din Bucureşti cu care colaborează majoritatea multinaţionalelor din Bihor, munca temporară e prezentată ca fiind "soluţia perfectă" pentru companii în căutare de personal, care în acest fel scapă de probleme ce ţin de recrutare, administrarea dosarelor de personal, instruirea în securitatea muncii, analize medicale etc.

Fireşte, pentru plasarea forţei de muncă agenţiile percep comisioane, asumându-şi să asigure numărul necesar de angajaţi fără întrerupere pe durata contractului. Dacă un muncitor s-a îmbolnăvit, agenţia trebuie să trimită în fabrică, rapid, un înlocuitor, constanţa muncitorilor fiind unul dintre avantajele clare ale leasingului de personal pentru multinaţionale.

Concedieri fără bătăi de cap

Un alt avantaj e că fabricile nu au problema concedierii angajaţilor atunci când comenzile scad. "Când ai angajaţi în leasing, contractul cu agenţia este doar pe perioada solicitată, aşa că, atunci când se încheie, oamenii pur şi simplu nu mai merg la fabrică", explică specialistul. Muncitorii necalificaţi rămân angajaţi ai agenţiei, care fie îi plasează în alte fabrici, fie nu le mai înnoieşte contractele de muncă încheiate, de regulă, pe câte 3 luni.

În plus, pentru companii leasingul de personal este cea mai bună metodă de a recruta angajaţi: cei buni pot fi angajaţi direct ulterior, după încheierea perioadei contractuale cu agenţia de muncă temporară. În schimb, cei consideraţi nepotriviţi sunt rapid înlocuiţi de agenţii. 

"Fără dubiu, este un sistem avantajos pentru companii, în primul rând pentru că scapi de problema concedierii. Nicio companie nu vrea să disponibilizeze oameni, pentru că este costisitor şi îţi creează o imagine proastă", zice un consultant în resurse umane care îşi oferă serviciile mai multor companii locale.

Fără drept de şomaj

Un exemplu concret este cel al companiei Celestica, unde aproape 150 de "externi" au fost anunţaţi zilele trecute că serviciile lor nu mai sunt necesare. Toţi sunt angajaţi, de fapt, de firma Lugera&Makler şi aveau contracte de muncă care expiră acum. Oamenii rămân fără sursă de venit, dacă nu sunt plasaţi imediat la o altă firmă, şi fără indemnizaţie de şomaj, căci aceasta e un drept rezervat personalului concediat.

Dacă ar fi fost angajaţii săi direcţi, Celestica ar fi trebuit să demareze o procedură de concediere colectivă care durează cel puţin două luni, timp în care trebuie să achite salariile. În situaţia actuală, însă, nu mai are asemenea griji. 

Evident, angajaţii sunt dezavantajaţi de fenomenul leasingului de personal, pentru că nu au job-uri pe termen lung. De cele mai multe ori, sunt oameni fără prea multă pregătire, care acceptă să semneze contracte pe perioadă determinată. Un alt dezavantaj e că angajaţii "împrumutaţi" nu prea au cui să se plângă: angajatorii lor direcţi, adică firmele de leasing, au declarate puncte de lucru în Oradea, pentru că legea le obligă, dar la aceste birouri rar sunt de găsit oameni cărora să le poată reclama ceva.

Pentru companii, este clar că afacerea este bănoasă. De exemplu, firma Lugera&Makler a avut în 2022 un profit de 1,5 milioane lei la o cifră de afaceri de 372 milioane lei. Fără dubiu, şi multinaţionalele au de câştigat, dovadă că marile companii orădene au declarat profituri în creştere şi cu 400%, la care au contribuit inclusiv "externii". Singurii care nu câştigă mare lucru...



CE SPUN OFICIALII

Risc de dezumanizare

Oficialii locali sunt la curent cu fenomenul muncii cu agenţi temporari, însă doar ca spectatori. "Este o opţiune a companiilor. Dacă este bună sau nu, nu pot să mă pronunţ", spune Alina Silaghi, directoarea Agenţiei de Dezvoltare Locală Oradea, instituţia care închiriază terenurile din parcurile industriale. Aceasta garantează, însă, că numărul locurilor de muncă la care companiile se angajează când semnează contractul cu municipalitatea nu include muncitorii în leasing, ci doar pe cei direcţi, stabili.

De cealaltă parte, directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor, Békési Csaba (foto), vede un pericol în "dezumanizarea" angajaţilor externi. "Aceştia nu au acelaşi simţ de apartenenţă la companie şi sunt dezumanizaţi de cultura multinaţionalelor, ca şi cum ei nu ar face parte din capitalul uman, punând astfel în umbră principiile de «wellbeing» (n.r. bunăstare) la locul de muncă, un deziderat al ambelor părţi. Capitalul uman trebuie să reprezinte prioritatea principală a angajatorilor, fără de care ceilalţi doi factori de producţie, cel tehnologic şi cel financiar, îşi pierd importanţa", spune Békési.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
.
Când slujeste la doi stăpâni, pălmaşul este singurul care pierde.Problema este mult mai complicată si n-am dispozitia necesară să explic.Un lucru-i clar, o companie bună nu caută niciodată disperată după noi angajați.
Postat 08 Martie 2024, 22:57 de Maikeltroll
Sclavia și ipocrizia
Ce fac acești așa ziși investitori se numește sclavie, cu complicitatea și nepăsarea statului. Drone umane pe post de precaritate cărora li se aruncă grăunțe ca la păsări atât cât să producă și să nu moară de foame. Sindicate zero, drepturi inexistente, doar baterii umane care să lucreze în niște condiții care nu mai exista nicăieri în UE. Bineînțeles, cu export de profit și eludare de taxe la maxim. Complicitate mizerabila din partea unui stat slab și corupt, autorități locale care sunt la braț cu HR-ul acestor plantații de sclavi la tot felul de evenimente penibile. Încă așteptăm venirea unor companii care să trateze minim civilizat angajații, începând cu fluturașul de salariu. Sclavia nu are căuta în Europa.
Postat 08 Martie 2024, 11:05 de Cetatea
@unu
Esti unul din putinii care inteleg lucrul asta, spre deosebire de roger. Pai daca ar inchide portile cele 3 companii, vorbim de minim 3500-4000 de oameni pe drumuri. Nu e roz situatia in domeniul de contract manufacturing. Cum ii zice numele, se bazeaza pe contracte care pot fi pe perioada lunga (vezi IBM la Celestica, vezi GE la plexus, etc) sau scurte (multe nume mari, nu mai listam aici). La astea adaugam ca sunt EMS - Electronic manufacturing services - un domeniu cu o dinamica ridicata. Nu e ca la firmele care isi fabrica propriile produse, gen tobe de esapament, volane, scaune, mobilier, geamuri etc. plus de aia, in felul asta dau sanse si persoanelor cu mai putine studii, fara nici o calificare. Dar hai sa luam putin si partea a doua a problemei, cand angajatul temporar iti face doar probleme. Vine vara, isi baga picioarele ca merge la capsuni in Spania sau la "șpargăl" in Germania si pur si simplu te lasa cu ochii in soare. Nici nu anunta doar ca nu il mai vezi la munca. De astia sunt multi, de unde rezulta si un grad scazut de incredere. Si companiile alea mari au anumite politici interne referitoare la angajati care ar fi prea costisitoare ca timp sa aplice proceduri disciplinare in numar asa mare. Se numeste analiza de risc iar actiunea riscului de lipsa de.putere de munca e de a-l transfera la firma de leasing de personal. Si acuma reversul medaliei: firmele nu or sa mai gaseasca mult timp muncitori pentru productie (necalificati sau DL cum ii numesc ei - direct labor, altii ii numesc blue collar). Daca oamenii astia ar citi puțin si ar intelege dinamica situatiei ar putea fi in avantaj in a negocia salarii mai mari sau permanentizari. Daca sunt buni si seriosi pot obtine. La urma urmei toti merg dupa acelasi covrig: sa faca bani. Ca esti firma sau muncitor. Daca firma nu are de lucru, nu face bani, trebuie sa taie din cheltuieli. Si ce sa taie daca nu forta de munca, doar nu o tine 150 de oameni sa stea la cafea si la aer curat pe bani, nu? Logic. Toti care blameaza situatii de genul, sunt liberi sa incerce sa contracteze o echipa de muncitori pe 1 saptamana dar sa le dea de lucru o zi si sa plateasca degeaba 4. Iar contribuabilii astia asa mari, daca te uiti in interior, nu tot ce apare pe termene.ro sau listafirme.ro e asa cum pare. Faptul ca are un profit nu inseamna ca e facut local, corporatiile "imprumuta" bani branch-urilor pentru a le ajuta, iar branch-urile platesc inapoi "corporate allocation" plus datoria. Asta nu inseamna ca ies banii afara din tara, inseamna ca banii aia obtinuti nu se pot reinvesti in totalitate sau mare masura inapoi
Postat 08 Martie 2024, 04:44 de poiu
implicarea, dupa cum sunt si bonusurile asa si performanta
cu siguranta vrei angajatii implicati ca patron? atunci da-le bonusuri, da-le optiunea sa cumpere parte din actiuni sa fie si proprietari a unei parti din firma, sa isi ia dividente din profit, sa vada bonusuri de performanta anuale sau trimestriale (desi asta inseamna mai multe evaluari), listeaza firma la bursa sa poata fi angajatul actionar. Daca nu iti pasa de angajat, si nu ii lasi flexibilitatea sa intarzie intr-o zi cand are e bolnav copilul, sa lipseasca sau ia concediu de urgenta in alta zi cu probleme, nu ii dai bonusuri cand firma merge bine, auntci nu te astepta sa fie motivat si sa puna umarul cand firma e la greu.
Postat 07 Martie 2024, 20:12 de unu
nu pare deloc banos cand zici 1,5 milioane profit la 400 milioane venituri. Nu e nici macar 0,4% marja de profit, iti da banca dobanda mai mare la banii aia, fara sa lucrezi 8h/zi, 5z/sapt.
faptul ca vor sa angajeze permanent multi din angajatii temporari, inseamna ca sunt firme de recrutari care fac asta ptr companii, si le asigura si "perioada de practica". Chiar vrei cariera in productie, in fabrica, si iti dai interesul, atunci devii parte din organizatie si ai si wellbeing. Apoi si firmele astea de recrutari au acelasi interes, sa isi ia comisionul, astfel ca in cazul unei disponibilizari, prefera sa ii plaseze pe oameni la alta companie, nu sa piarda comisionul/venitul si sa treaca prin alt proces de recurare, advertising al jobului, cautare de oameni, interviuri si alta munca. Economia e dinamica, flexibila, riscanta, azi castigi, maine pierzi. Daca o firma isi pierde un contract si veniturile, si trebuie sa disponibilizeze 5% din angajati, daca statul ii interzice, firma care oricum pierde bani va plati salarii unor oameni care nu lucreaza (minte de bugetari de la stat) si va pierde mai multi bani, si risca sa inchida portile si sa concedieze pe toti 100% din angajati. Firmele face asta din nevoie, nu de rautate. Sa nu demonizam companiile si profitul. In rest, ca vor sa concedieze angajatii nepotriviti sau lenesi, e un lucru chiar foarte bun, cu totii vrem. Nu vreau mecanic angajat pe post de doctor, si pastrat in job, nu vreau nici doctor platit de buget care sa frece menta toata ziua.
Postat 07 Martie 2024, 20:08 de unu
sunt legi diferite in tari diferite din occident
nu vad nimic rau aici, nu e sclavie, iti poti da demisia, poti refuza oferta de job, ai liberatate sa alegi. Cu cat legile statului ingradesc termenii contractuali care doua parti incearca sa ii semneze de buna voie, cu atat vor aparea solutii inovatoare sa ocoleasca restrictiile. Firmele nu isi doresc doar "temporari" ptr ca au si un cost cu trainingul, asa ca ii prefera cu experienta. Ca au nevoie de flexibilitate in luna decembrie, sau in luna cu comenzi ridicate, e altceva, dar si multi angajati vor flexiblitate (studenti care vor un job pe timp de vara sau in vacanta de sarbatori).
Postat 07 Martie 2024, 19:59 de unu
nimic nou
Nimic nou. In D este o practica normala. Mai urmeaza modificarea legislatiei privind perioada de proba. Daca apare si aaceasta modificare, treaba e "rezolvata" pentru angajati.
Postat 07 Martie 2024, 19:47 de Christa
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON