URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Martie 2024, 08:00

Vreau să muncesc! Într-un proces nemaiîntâlnit, un orădean își acuză fostul patron că l-a concediat fiindcă are HIV

Vreau să muncesc! Într-un proces nemaiîntâlnit, un orădean își acuză fostul patron că l-a concediat fiindcă are HIV TOVARĂȘI DE DRUM. Liviu Damean (centru) și Cosmin Bursașiu (stânga), „tipul cu tichie de marinar” de la protestele anti-PSD, s-au cunoscut pe vremea când îi unea adversarul comun. Camaraderia s-a transformat apoi, prin angajarea sa Damean în firma acestuia, în subordonare ierarhică, iar în final, după concediere, în adversitate
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un prieten cu o boală nevindecabilă dat afară din serviciu are nevoie de ajutor. Așa suna un mesaj postat pe grupul de Facebook Oradea în preajma Crăciunului 2023 de un orădean. De fapt, era chiar el persoana bolnavă care cerea sprijin.

Înainte ca mesajul să fie eliminat ca „neconform cu regulile grupului”, un avocat a apucat să-i răspundă, oferindu-și serviciile, fără plată, ca să-l asiste pentru a obține în justiție anularea disponibilizării. O lună mai târziu, la Judecătoria Oradea era înregistrat procesul care, dincolo de sintagma „litigii de muncă”, ascunde povestea neobișnuită a unui angajat care reclamă că este discriminat din cauza bolii...

Angajat-model 

„Am fost angajat-model, Cosmin Bursașiu m-a și ales să apar într-o reclamă pentru firmă”, povestește Liviu Damean (foto), care l-a cunoscut pe patronul Reifen Trade, profilată pe comerț cu anvelope, în perioada protestelor anti-PSD din epoca Dragnea. „Nu aveam serviciu și l-am întrebat pe Cosmin dacă mă poate angaja. Din iulie 2019 am mers la lucru, ca manipulant marfă, iar în noiembrie mi-a făcut carte de muncă”, spune bărbatul, recunoscând că era mulțumit de plată, dar o și merita: „Salariul brut era 5.000 lei, în mână 3.500. Pe card îmi dădea 3.000 lei, iar 500 în plic. Niciodată nu i-am ieșit din cuvânt, dintre toți colegii eu am descărcat cele mai multe TIR-uri cu anvelope, tot eu măturam depozitul, dădeam de mâncare la câini, făceam multe alte treburi”.

Totul a mers bine, zice Damean, până în mai 2020, când, în plină pandemie de Covid, a aflat, după o testare, că are o infecție cu HIV. Cum s-a ales cu virusul? Cel mai probabil după o „aventură” din vara lui 2019, când fusese în Ibiza și a făcut sex cu o thailandeză și o mulatră.

„Cosmin a făcut ședință și a spus că dacă se află că am HIV o să mă dea afară, că altfel își pierde clienții”, zice Damean. „O doctoriță l-a sunat ca să-i spună că HIV nu se transmite prin atingere ori respirație - de altfel, purtam echipament și mănuși de protecție -, iar dacă m-ar da afară ar încălca legea, care protejează persoanele cu boli cronice, inclusiv cu transmitere sexuală”.

Pe lângă HIV, și sifilis

După 2 ani, însă, bărbatul s-a molipsit cu încă o boală venerică: în mai 2022, a fost diagnosticat cu sifilis, tot după o aventură sexuală, așa că și-a luat concediu medical ca să se trateze. Până atunci, zice el, mai avusese 7 zile în 2021 și alte 13 în primăvara lui 2022, dar de data asta patronul l-a bănuit că trăgea chiulul.

„M-a sunat să-mi spună că mi-am luat concediu ca să merg la cules de cireșe la țară și a cerut să-i demonstrez că eram în spital. Am avut un apel video, din salonul de la Infecțioase, și a văzut că aveam perfuzii în ambele mâini. S-a enervat și mi-a spus că după externare să merg să-mi pun demisia. A zis că nu are nevoie de oameni bolnavi, ci de oameni care să-i aducă plus-valoare, mi-e martor colegul de salon”, povestește Damean.

După externare, însă, a refuzat să demisioneze. „L-a sunat și mama, să-l roage să nu mă dea afară, pentru că numai din salariul ei nu am putea plăti chiria și am ajunge pe drumuri”. Degeaba: la finele lunii, când încă era în concediu medical, Bursașiu a trimis un coleg „să semnez preaviz pentru desfacerea contractului de muncă”. A refuzat. „În iunie m-a chemat la firmă și mi-a dat să semnez preavizul, dar am refuzat și atunci”.

La proces

De concediere, însă, tot nu a scăpat, chiar dacă și-a prelungit concediul medical nu mai puțin de un an și jumătate, până în noiembrie 2023, când patronul i-a desfăcut contractul de muncă invocând restructurarea societății, la două luni după ce, în septembrie, îi eliberase o adeverință ca să poată primi ajutor de handicap. „Eram disperat, nu mai aveam bani, așa că am depus dosar la Comisia de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap. În decembrie am obținut încadrarea în handicap mediu, pentru care primesc 72 lei pe lună”.

Tot atunci, a cerut ajutor pe Facebook, pe grupul Oradea, dar fără a-și declina identitatea, ca pentru un prieten dat afară din cauza bolii. „Postarea a fost considerată «neconformă cu politica grupului» și ștearsă, dar a apucat să-mi răspundă un avocat, care s-a oferit să mă ajute în procesul pe care voiam să-l deschid pentru anularea concedierii, abuzive și discriminatorii”, susține Damean. „Nu vreau bani, dar vreau să se facă dreptate, că mai sunt oameni bolnavi, dar buni de lucru, și vreau să nu mai fim discriminați”, zice el.

În acțiunea înregistrată la Judecătoria Oradea în ianuarie 2024, a acuzat Reifen Trade că, deși administratorul Cosmin Bursașiu motivează că i-a desființat postul prin restructurarea firmei, „în realitate este vorba de o discriminare”. Prin urmare, invocând Codul Muncii, care interzice concedierea salariaților „pe criterii de rasă, cetățenie, etnie, culoare, limbă, religie, origine socială, trăsături genetice, sex, orientare sexuală, vârstă, handicap, boală cronică necontagioasă, infectare HIV...”, a cerut anularea disponibilizării. „S-a dispus concedierea mea după încheierea concediului medical, când am fost din nou apt de muncă și era evident că mă voi prezenta la muncă”, a arătat Damean.

„Nu suntem bugetari” 

De cealaltă parte, patronul consideră absolut normal să renunțe la un angajat de care nu mai avea nevoie, mai ales că firma și-a redus activitatea. „Noi nu suntem bugetari. Nu mai avem nevoie de el, pur și simplu. A stat un an și jumătate în concediu medical, timp în care cine știe ce a făcut, a mers la cules de cireșe, deși era perfect sănătos, iar cât a lipsit ne-am mega-descurcat și fără el”, a declarat Cosmin Bursașiu (foto) BIHOREANULUI, adăugând că „nu am nimic personal” cu Damean și că a restructurat firma fiindcă „s-a confruntat cu dificultăți economice”.

De altfel, în întâmpinarea depusă la Judecătoria Oradea, Bursașiu precizează că și la începutul anului trecut a desființat un post de operator service, apoi unul de manipulant marfă, iar în ianuarie unul de agent vânzări. „Măsurile sunt concrete, efective și temeinic justificate, adoptate în concordanță cu prevederile legale (art. 65 Codul Muncii - concediere pentru motive ce nu țin de persoana salariatului, adică desființarea locului de muncă trebuie să fie efectivă și să aibă o cauză reală)”, arată documentul depus în apărarea Reifen Trade.

„Cum ar putea fi discriminare pe motiv de HIV când a fost depistat în iunie 2020, iar contractul de muncă a fost desfăcut în noiembrie 2023, după mai mult de 3 ani de la diagnosticare?”, adaugă Bursașiu.

Acestea sunt datele procesului, pentru care atât Damean, cât și fostul său șef au propus și audierea de martori, dezbaterile urmând să înceapă luna viitoare, în martie. La finalul lor, magistrații vor trebui să ia o decizie grea: unde începe și unde se termină dreptul unei persoane cu HIV de a munci, chiar și într-un loc unde nu mai este dorită ori utilă, și în ce măsură un angajator poate pune pe drumuri un salariat pentru că, vorba lui Bursașiu, pur și simplu nu mai are nevoie de el?


ÎN VULNERABILITATE

Între HIV și SIDA

Potrivit datelor oficiale, în România sunt 14.000 persoane cu HIV, un virus care atacă sistemul imunitar și care, dacă infecția nu e tratată, poate declanșa îmbolnăvirea cu SIDA. În Bihor, spune șefa Direcției de Sănătate Publică, dr. Daniela Rahotă, sunt înregistrate 140 persoane cu HIV, care beneficiază de asistență medicală, inclusiv psihologică, gratuită. „Nu avem date care să ne arate câte dintre aceste persoane sunt angajate”, spune directoarea DSP Bihor.  

Testarea HIV este obligatorie doar la angajarea în industria farmaceutică, în unitățile sanitare și în cele de coafură, frizerie, masaj și cosmetică, precum și în transporturi, iar legislația interzice discriminarea persoanelor pozitive atât la angajare, cât și pe perioada activității.

Transmiterea virusului HIV se face prin sânge, spermă, secreții vaginale și rectale, precum și prin laptele matern.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Bursasiu este un isteric...
...un low level education si un frustrat si jumatate ! Nu poti avea o discutie serioasa cu el pentru ca incepe sa urle, sa zbiere efectiv, si face spume la gura la modul real ! A fost "protestatar de serviciu" fix cat a avut Bolojan nevoie de circ si mascarada in fata sediului PSD, adica fix cat a tinut campania, apoi a disparut subit, nu mai "protesta din convingere", ba chiar a dat inapoi "sediul" primit... de la primarie (ce surpriza, in timp ce alte organizatii nu au sediu). N-ai cum sa pui baza pe asemenea personaj frustrat si isteric (desi, sincer, la faza cu "un an jumate concediu medical" cam are dreptate, pai daca am zece angajati si jumatate stau un an in concediu... naspa). In fine, caracter zero la "protestatarul de serviciu" (cred ca poate fi chiar angajat la proteste, depinde se suma :))))))))
Postat 01 Martie 2024, 15:41 de topograf
?!
1.HIV este virusul iar SIDA este boala provocata de el 2.Boala este VINDECABILA, vezi cazul ,,pacientului Berlin". 3.Destul de plauzibil modul in care s-a infectat cu HIV. 4.Cum s-a infectat cu sifilis? A facut sex neprotejat (in cazul lui e infractiune)? Este bisexual? 5. Patronelul e bun de plata, asa, un 10000 de euro. Nu ai voie sa abandonezi un caine, darmite un om! P.S. Daca ajunge cauza la CEDO.... stiti in favoarea cui va fi decizia, iarasi vom plati noi, pulenii!
Postat 01 Martie 2024, 08:20 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON