URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 08 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că, în sfârșit, contraselecția practicată la PNL de primul schior al țării începe să dea roade. Cum cifrele arată că blândul general Ciucă stă în sondaje pe undeva în marja de eroare a acestora, liberalii s-au trezit că nu e prea sănătos să mergi la război cu declarația de capitulare gata semnată. Și acum umblă după persoane cât de cât frecventabile...
Zic şi eu
Adrian Cris
Mai mult de jumătate dintre comunele bihorene se laudă cu săli și terenuri de sport, ba și cu capele prin cimitirele sătești, făcute cu sute de milioane de lei încă din epoca lui Adrian Năstase, apoi din răposatele programe naționale de dezvoltare locală PNDL 1 și PNDL 2, gestionate de Elena Udrea și Liviu Dragnea, iar în ultimii trei ani și din Programul Național de Investiții Anghel Saligny.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum vi se pare decizia municipalității de a investi 400.000 de euro într-un concert Andrea Bocelli la Oradea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat, la sfârșitul lunii iunie a fost publicată în Monitorul Oficial o ordonanță de urgență prin care se modifică semnificativ prevederile codului rutier. Modificări importante au fost aduse și cu privire la suspendarea dreptului de a conduce dacă fapta a fost urmărită ca infracțiune, însă procurorul a dispus clasarea cauzei, situație la care am să mă refer aici...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
12 Februarie 2024, 11:44

Retrocedare în surdină: Clădirea Filarmonicii din Oradea, retrocedată Episcopiei Romano-Catolice, după 22 de ani de la revendicare!

Retrocedare în surdină: Clădirea Filarmonicii din Oradea, retrocedată Episcopiei Romano-Catolice, după 22 de ani de la revendicare! RĂMÂNE PE LOC. Prin decizia Comisiei Speciale, Episcopia Romano-Catolică trebuie să păstreze actuala destinație a clădirilor din strada Moscovei nr. 5 (foto) timp de 10 ani, dar PS Böcskei László (medalion) afirmă că va găzdui Filarmonica mai mult de atât: „Nu avem niciun motiv să nu păstrăm destinația”
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Hotărâre importantă în cazul revendicării Episcopiei Romano-Catolice a Oradiei privind terenurile și clădirile în care funcționează Filarmonica de Stat: la finele anului trecut, Comisia Specială de Retrocedare a bunurilor care au aparținut cultelor religioase din România a aprobat restituirea în natură!

Deși nici Comisia, nici Episcopia și nici Consiliul Județean, în subordinea căruia este Filarmonica, nu au făcut publică decizia, BIHOREANUL a aflat despre ea și consecințele ei. CJ Bihor ar putea să nici n-o conteste în justiție...

Reabilitare cu cântec

22 de ani i-au trebuit Comisiei Speciale de Retrocedare să adopte decizia nr. 10.764/15.12.2023 privind cererea Episcopiei Romano-Catolice formulată în 2002, timp în care bihorenii au avut motive de suspiciuni privind soarta ansamblului din strada Moscovei nr 5. În 2003, la un an după revendicare, președintele CJ Bihor, Alexandru Kiss, propunea - și obținea votul consilierilor județeni în acest sens - reabilitarea sediului Filarmonicii, în paragină după închiderea cinematografului Arta în anii 90. 

Pentru asta a fost alocată o sumă uriașă la acea vreme: 33 miliarde lei vechi, din care a fost plătită cea mai pretențioasă renovare. A fost refăcută zidăria, scările placate cu marmură de înaltă calitate, sala de concerte dotată cu mobilier și echipamente noi, candelabru de 1 miliard de lei, cortină și draperii de încă 1 miliard. Pe scurt, totul părea o afacere pentru ca retrocedarea să fie „la cheie”, iar următorul proprietar să nu mai cheltuiască nimic cu alte renovări.

Două existente, două ulterioare

În mandatul succesorului lui Kiss la șefia CJ Bihor, Cornel Popa, administrația județeană a încercat să convingă Comisia că imobilul nu trebuia retrocedat în natură, deoarece în baza Decretului 117/1948 autoritățile comuniste au preluat doar două dintre cele patru clădiri ce alcătuiesc în prezent un complex unitar, altele două fiind realizate ulterior, situație în care legislația prevede posibilitatea despăgubirii bănești a foștilor proprietari.

Două expertize extrajudiciare făcute în 2014 au arătat că la data naționalizării exista un corp de clădire de 832 mp construit în 1885 (cel de la stradă, folosit ca atelier de Teatru și ca săli de clasă de Școala Populară de Artă) și unul de 936 mp dat în folosință în 1914 (sala de concerte), în 2006 fiind edificată încă o clădire de 207 mp (acum nefolosită) și una de 151 mp (depozit pentru Teatru).

Cum adăugirile nu depășesc jumătate din suprafața clădirilor naționalizate, Comisia a decis, în final, retrocedarea în natură, cu obligația Episcopiei „de a menține afectațiunea de interes public de cultură pe o perioadă de 10 ani de la data emiterii prezentei decizii”, adică până la 15 decembrie 2033.

„Avem un consens” 

Hotărârea a fost comunicată CJ Bihor doar la începutul lunii februarie, iar vicepreședintele Călin Gal spune că „situația trebuie analizată de juriști, de compartimentul Patrimoniu și de Direcția Economică” pentru ca administrația să decidă dacă o va contesta sau nu în justiție. Probabilitatea e redusă, sugerează Gal, dat fiind că Episcopia a dovedit că vechile clădiri i-au aparținut, iar cele noi înseamnă prea puțin raportat la acestea.

Pe de altă parte, episcopul Böcskei László a declarat BIHOREANULUI că Eparhia va găzdui Filarmonica mai mult de 10 ani, în baza unui protocol încheiat cu CJ Bihor în 2022, când au fost reabilitate și fațadele clădirilor. „Avem un consens și vom păstra Filarmonica acolo mai mult de 10 ani”, explică prelatul, fără a preciza cât anume, dar adăugând că „noi nu vrem, oricum, să schimbăm destinația”.

Soluție de viitor 

CJ Bihor are și o soluție pe termen lung, în 2022 comandând proiectarea unui Centru Cultural Multifuncțional (foto) și scoțând la licitație construirea lui în vecinătatea Bibliotecii Județene și a Muzeului Țării Crișurilor. Proiectat de o firmă de arhitectură din Italia, Stefano Pozzi & Partners, el ar urma să găzduiască atât spectacole de teatru, cât și concerte simfonice, dar și expoziții de artă și conferințe. 

„Centrul va avea o sală principală cu 1.077 de locuri, scenă și buzunare de scenă, fosă pentru orchestră, spații de depozitare a instrumentelor și recuzitei, vestiare pentru artiști și spații de alimentație publică”, spune Gal. Potrivit acestuia, investiția va costa 91,4 milioane lei, din care „aproximativ 9-10 milioane euro” (echivalentul a 45-50 milioane lei) ar urma să fie din fonduri UE. 

Centrul, spune vicepreședintele Gal, e prevăzut să fie dat în folosință în mai puțin de 3 ani, așa că „în niciun caz Filarmonica nu va rămâne pe drumuri”. Cel mult, cândva, va fi mutată... 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
Apai ca si MTC.
E clar ca tre sa facem alta filarmonica. Sau sa cumparam cladirile alea vechi. In fine ca si cei de la complexul baroc nu au decat sa se spele pe cap cu ele.
Postat 15 Februarie 2024, 14:29 de nihil
Retrocedari
„ Nu ne vindem tara!”Ba ne-o vindem pe bucati si profitorii cei cu „politica pasilor marunti”fac totul pentru a intra in posesie!Cine sunt vinovatii? Cei care pot fi mituiti cu „un pumn de dolari” si nimeni nu-i prinde! Saraca tara bogata, unde a ajuns!
Postat 14 Februarie 2024, 09:47 de sorana
sa
dea mah toate putregaiurile inapoi , chiar si alea anvelopate peste mucigaiuri si infiltratii , ca oricum or sa le darame sa faca blocuri in curand , cine vrea sa locuiasca in asa ceva ?in oradea sau oriunde , pe langa sporuletul de putregai , sa mai ai si trafic/zgomot de masina sub nas , inca macar 30 de ani ...alea era la moda in anii 50-60-70 , dupe care si ala care o primit acolo prin PCR so mutat la bloc ca avea apa calda la robinet , cand avea , dar nu ciupa.
Postat 13 Februarie 2024, 13:06 de sodelica
@"florea" sovin rasist
Marsh ma sovin rasist! Pe langa ca au fost cotropitori au fost si despagubiti (optantii).
Postat 13 Februarie 2024, 06:45 de Riviera
Pinonel
100 de tone de aur a plătit România, 600 de tone de aur România nu a deținut niciodată.
Postat 12 Februarie 2024, 20:10 de Sandu2100
corect
A fost a lor, e dreptul lor sa o primeasca inapoi. Astia ce va opuneti , si adulatorii, sa va ia cineva casele si apartamentele sa vedeti cum e, apoi sa va lutati cu o justitie infecta cum e cea din Oradea, si abia apoi sa veniti sa latrati aici, si sa-l pupati undeva pe scumpul vostru presedinte si fost primar. Si in viitor va ramane doar un fost
Postat 12 Februarie 2024, 19:34 de vasi13
in rromania dreptatea e vaga din pacate
dupa 22 de ani de deliberari e inca vag ca ,proprietarii vor recapata dreptul la proprietate pe care l-au avut inainte ca termenul de roman sa existe(a se intelege,termenul de roman a aparut in jurul secolului 18 cand razboaiele ruso-turce au determinat "pulimea" de la acea vreme sa caute o noua identitate ptr a scapa de primitivismul terorismului musulman si idiotenia ruseasca)
Postat 12 Februarie 2024, 18:19 de florea
Imi place proiectul noii cladiri.
Sa nu uitam ce chirie platea muzeul in fosta locatie, palatul baroc.
Postat 12 Februarie 2024, 17:40 de User anonimizat
?!
Cine era primaar in 2022? Dar perfect? La cj nu mai intreb! Concluzia: puneti stampila la locale/parlamentare legati la ochi! Aveti sanse mai mare sa votati in interesul tarii! P.S. S-au platit degeaba 600 tone aur ungurilor optanti....s-a murit degeaba in '89.... Cauza: de 35 de ani votam sa fim condusi de jigodii! https://media9.ro/debitor-sau-proprietar-problema-optantilor-maghiari-din-transilvania-ii/
Postat 12 Februarie 2024, 16:17 de pinonel
O nouă achiziție pentru statul Ungar
Cel mai probabil episcopia va vinde imobilul unui ONG finanțat de statul Ungar cum s-a întâmplat de multe ori cu imobilele retrocedate, statul Ungar deținând sub această formă o sumedenie de terenuri și clădiri în Transilvania. P.S. probabil nici impozit nu plătesc pe ele.
Postat 12 Februarie 2024, 15:09 de CivisUlpianum
Afaceri udemeriste
Unde e puzderia de comentarii si de comentatori de la acest articol ? Mai e unul actual pe pagina. Unde e acesta puzderie care infiereaza "coruptia" la restul articolelor ? Ati inteles cine formeaza corul nemultumitilor, cei vesnic contra la ce se face in oras sau in judet ? In realitatea sunt doi-trei astfel de indivizi cu conturi multiple. Aici avem pauza totala :))))
Postat 12 Februarie 2024, 14:08 de Riviera
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4799 RON
  • 1 EUR = 4.9711 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON