URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Martie 2024, 10:15

Casa spectacolelor: Începe construcția centrului cultural multifuncțional din Oradea. Cum va arăta și ce va adăposti (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oradea este gazda tot mai multor spectacole, iar peisajul artistic şi cultural e tot mai ofertant, cu reprezentaţii ale artiştilor locali completate de evenimente aduse din ţară. 

Sălile din oraş se dovedesc însă fie prea mici, fie învechite pentru a găzdui toate aceste evenimente, astfel că în oraş va începe construirea unui centru cultural multifuncţional, primul de acest tip din Oradea. 

BIHOREANUL vă prezintă ce conţine proiectul predat constructorilor, dar şi ce-i lipseşte... 

Ales prin concurs 

Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean BihorIdeea a fost anunţată în 2021, de preşedintele CJ Bihor, Ilie Bolojan (foto), care spunea că vrea să atragă o finanţare nerambursabilă pentru realizarea unei noi săli de spectacole şi conferinţe. În acelaşi an a fost organizat un concurs internaţional, firmele de arhitectură fiind îndemnate să propună "proiecte îndrăzneţe". În final, a câştigat propunerea semnată de Stefano Pozzi & Partners SRL, subsidiara din România a unei firme italiene. 

Centrul cultural multifuncţional va fi ridicat pe strada Făgăraşului nr. 10 şi va avea în apropiere Muzeul Ţării Crişurilor, Biblioteca Judeţeană, precum şi un hotel cu 7 etaje pe care Construcţii Erbaşu îl ridică în zonă. Suprafaţa totală alocată este de peste 17.000 mp, clădirea fiind înconjurată de o piaţetă, alei, spaţii verzi şi peste 200 locuri de parcare. 

1.000 de locuri 

Arhitecţii au gândit o clădire modernă, cu linii contemporane şi detalii din sticlă şi metal. Sala principală va fi la parter şi va fi mai încăpătoare decât cele ale Teatrului, Filarmonicii sau Casei de Cultură: 1.077 locuri, dintre care 41 pentru persoane cu dizabilităţi. Scaunele vor fi dispuse în gradene şi orientate spre o scenă dotată, printre altele, cu grindă motorizată. Artiştii vor avea cabine şi vor fi, totodată, spaţii pentru decoruri. 

Cum era de aşteptat, arhitecţii au inclus o serie de detalii pentru asigurarea unor condiţii bune de audiţie, precum tavane şi placări acustice. Vor fi amenajate, de asemenea, două săli de dimensiuni mai mici, tot la parter, de câte 300 locuri fiecare, care - cu ajutorul unor elemente mobile de construcţie - se vor putea deschide spre foaier.

La etaj va fi un restaurant care să poată primi până la 120 persoane, precum şi o zonă de "co-working cultural". Pe o porţiune, clădirea va avea şi un nivel intermediar deschis, cu vedere spre foaier.

Şi localnici, şi oaspeţi 

Odată finalizat, centrul va găzdui spectacole de teatru, concerte, inclusiv simfonice, plus diferite alte evenimente, de tipul conferinţelor şi congreselor. 

Preşedintele CJ Bihor spune că va fi folosit de instituţiile locale de cultură, cum sunt teatrele Regina Maria şi Szigligeti şi Filarmonica de Stat. "Este gândită ca o sală care să poată găzdui evenimente organizate de toate instituţiile noastre de cultură. Aşa cum ştiţi, avem un deficit de spaţii", arată Ilie Bolojan. 

Totodată, sălile vor fi închiriate şi către organizatori privaţi de evenimente. 

Vrem operă şi balet? Carmen Rus, managerul Filarmonicii din Oradea

Iniţiativa CJ Bihor este salutată de managerii instituţiilor locale de cultură, care au fost consultaţi de arhitecţii sălii. Printre altele, managerii au subliniat că sala mare ar trebui dotată cu o fosă de orchestră, adică locul de sub scenă anume amenajat pentru muzicieni şi imperios în cazul unor musicaluri, spectacole de operă sau de balet. 

"Este absolut necesară dacă vrei o sală care să găzduiască spectacole ample, mai ales de operă", spune Daniel Vulcu, managerul Teatrului Regina Maria. Sentimentul este împărtăşit şi de Czvikker Katalin, managerul Teatrului Szigligeti, precum şi de Carmen Rus (foto), managerul Filarmonicii. "Ar fi un mare minus dacă nu s-ar amenaja această fosă. Cerere pentru operă şi operetă există în Oradea. Inclusiv noi am putea să abordăm un astfel de repertoriu", spune Rus. 

În căutare de bani

Deşi autorităţile par deschise faţă de această idee, în forma actuală a proiectului amenajarea fosei nu este inclusă, iar asta din raţiuni financiare. Valoarea investiţiei se ridică deja la 122 milioane lei cu TVA (circa 24 milioane euro), sumă din care doar circa 40% ar fi asigurată din fonduri nerambursabile, prin programul transfrontalier Ro-Hu, iar restul de la bugetul judeţului sau prin împrumuturi. 

Spaţiul necesar există sub scenă, astfel încât fosa ar putea fi adăugată pe parcursul lucrărilor, dacă se vor găsi banii necesari, sau amenajată ulterior, printr-o altă finanţare europeană. De altfel, CJ Bihor va pregăti un proiect separat pentru dotări speciale ale sălii, inclusiv cu instalaţii performante de sonorizare, varianta de acum prevăzând doar sisteme de bază.

Între timp, lucrările ar putea porni chiar din această lună, proiectul fiind câştigat de Construcţii Erbaşu. "Cred că vor începe în a doua jumătate a lunii martie, iar teoretic în doi ani ar trebui finalizate. Aşadar, în primăvara anului 2026 ar trebui să avem clădirea gata", spune şeful CJ Bihor. Nu fără a adăuga, în stilul propriu: "Va trebui folosită la maximum!".

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Trebuie facuta.
Acum ca papistasii si-au revendicat cladirea in care e si filarmonica.
Postat 09 Martie 2024, 19:54 de nihil
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON