URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
09 Martie 2024, 10:15

Casa spectacolelor: Începe construcția centrului cultural multifuncțional din Oradea. Cum va arăta și ce va adăposti (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oradea este gazda tot mai multor spectacole, iar peisajul artistic şi cultural e tot mai ofertant, cu reprezentaţii ale artiştilor locali completate de evenimente aduse din ţară. 

Sălile din oraş se dovedesc însă fie prea mici, fie învechite pentru a găzdui toate aceste evenimente, astfel că în oraş va începe construirea unui centru cultural multifuncţional, primul de acest tip din Oradea. 

BIHOREANUL vă prezintă ce conţine proiectul predat constructorilor, dar şi ce-i lipseşte... 

Ales prin concurs 

Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean BihorIdeea a fost anunţată în 2021, de preşedintele CJ Bihor, Ilie Bolojan (foto), care spunea că vrea să atragă o finanţare nerambursabilă pentru realizarea unei noi săli de spectacole şi conferinţe. În acelaşi an a fost organizat un concurs internaţional, firmele de arhitectură fiind îndemnate să propună "proiecte îndrăzneţe". În final, a câştigat propunerea semnată de Stefano Pozzi & Partners SRL, subsidiara din România a unei firme italiene. 

Centrul cultural multifuncţional va fi ridicat pe strada Făgăraşului nr. 10 şi va avea în apropiere Muzeul Ţării Crişurilor, Biblioteca Judeţeană, precum şi un hotel cu 7 etaje pe care Construcţii Erbaşu îl ridică în zonă. Suprafaţa totală alocată este de peste 17.000 mp, clădirea fiind înconjurată de o piaţetă, alei, spaţii verzi şi peste 200 locuri de parcare. 

1.000 de locuri 

Arhitecţii au gândit o clădire modernă, cu linii contemporane şi detalii din sticlă şi metal. Sala principală va fi la parter şi va fi mai încăpătoare decât cele ale Teatrului, Filarmonicii sau Casei de Cultură: 1.077 locuri, dintre care 41 pentru persoane cu dizabilităţi. Scaunele vor fi dispuse în gradene şi orientate spre o scenă dotată, printre altele, cu grindă motorizată. Artiştii vor avea cabine şi vor fi, totodată, spaţii pentru decoruri. 

Cum era de aşteptat, arhitecţii au inclus o serie de detalii pentru asigurarea unor condiţii bune de audiţie, precum tavane şi placări acustice. Vor fi amenajate, de asemenea, două săli de dimensiuni mai mici, tot la parter, de câte 300 locuri fiecare, care - cu ajutorul unor elemente mobile de construcţie - se vor putea deschide spre foaier.

La etaj va fi un restaurant care să poată primi până la 120 persoane, precum şi o zonă de "co-working cultural". Pe o porţiune, clădirea va avea şi un nivel intermediar deschis, cu vedere spre foaier.

Şi localnici, şi oaspeţi 

Odată finalizat, centrul va găzdui spectacole de teatru, concerte, inclusiv simfonice, plus diferite alte evenimente, de tipul conferinţelor şi congreselor. 

Preşedintele CJ Bihor spune că va fi folosit de instituţiile locale de cultură, cum sunt teatrele Regina Maria şi Szigligeti şi Filarmonica de Stat. "Este gândită ca o sală care să poată găzdui evenimente organizate de toate instituţiile noastre de cultură. Aşa cum ştiţi, avem un deficit de spaţii", arată Ilie Bolojan. 

Totodată, sălile vor fi închiriate şi către organizatori privaţi de evenimente. 

Vrem operă şi balet? Carmen Rus, managerul Filarmonicii din Oradea

Iniţiativa CJ Bihor este salutată de managerii instituţiilor locale de cultură, care au fost consultaţi de arhitecţii sălii. Printre altele, managerii au subliniat că sala mare ar trebui dotată cu o fosă de orchestră, adică locul de sub scenă anume amenajat pentru muzicieni şi imperios în cazul unor musicaluri, spectacole de operă sau de balet. 

"Este absolut necesară dacă vrei o sală care să găzduiască spectacole ample, mai ales de operă", spune Daniel Vulcu, managerul Teatrului Regina Maria. Sentimentul este împărtăşit şi de Czvikker Katalin, managerul Teatrului Szigligeti, precum şi de Carmen Rus (foto), managerul Filarmonicii. "Ar fi un mare minus dacă nu s-ar amenaja această fosă. Cerere pentru operă şi operetă există în Oradea. Inclusiv noi am putea să abordăm un astfel de repertoriu", spune Rus. 

În căutare de bani

Deşi autorităţile par deschise faţă de această idee, în forma actuală a proiectului amenajarea fosei nu este inclusă, iar asta din raţiuni financiare. Valoarea investiţiei se ridică deja la 122 milioane lei cu TVA (circa 24 milioane euro), sumă din care doar circa 40% ar fi asigurată din fonduri nerambursabile, prin programul transfrontalier Ro-Hu, iar restul de la bugetul judeţului sau prin împrumuturi. 

Spaţiul necesar există sub scenă, astfel încât fosa ar putea fi adăugată pe parcursul lucrărilor, dacă se vor găsi banii necesari, sau amenajată ulterior, printr-o altă finanţare europeană. De altfel, CJ Bihor va pregăti un proiect separat pentru dotări speciale ale sălii, inclusiv cu instalaţii performante de sonorizare, varianta de acum prevăzând doar sisteme de bază.

Între timp, lucrările ar putea porni chiar din această lună, proiectul fiind câştigat de Construcţii Erbaşu. "Cred că vor începe în a doua jumătate a lunii martie, iar teoretic în doi ani ar trebui finalizate. Aşadar, în primăvara anului 2026 ar trebui să avem clădirea gata", spune şeful CJ Bihor. Nu fără a adăuga, în stilul propriu: "Va trebui folosită la maximum!".

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Trebuie facuta.
Acum ca papistasii si-au revendicat cladirea in care e si filarmonica.
Postat 09 Martie 2024, 19:54 de nihil
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON