URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Februarie 2024, 08:01

Oradea, o investiție cu gândul la viitor: Directoarea fabricii Nokian Tyres povestește cum a găsit orașul și care sunt planurile de viitor

Oradea, o investiție cu gândul la viitor: Directoarea fabricii Nokian Tyres povestește cum a găsit orașul și care sunt planurile de viitor Susanna Tusa, director general și vicepreședinte Nokian Tyres Romania Operations
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cea mai mare investiţie din România ultimului deceniu şi cea mai mare pregătită vreodată în Bihor, fabrica de anvelope a Nokian Tyres aflată în construcţie în Oradea, a cărei piatră de temelie a fost pusă în luna mai a anului trecut, stârneşte un interes tot mai crescut, pe măsură ce recrutarea personalului avansează, urmând să fie dată în funcţiune anul acesta.

În condiţiile în care Nokian Tyres promite un nivel mediu de salarizare cu totul neobişnuit - peste 2.000 euro brut, adică peste 5.700 lei net - BIHOREANUL a încercat să afle de la Susanna Tusa, director general al fabricii din Oradea şi vicepreşedinte al Nokian Tyres Romania Operations, ce altceva mai oferă orădenilor compania finlandeză, pe lângă promisiunea de a crea aici prima fabrică de anvelope cu zero emisii de carbon din întreaga lume. 

De ce a ales Nokian Tyres să investească în Oradea? Ce a contat în această opţiune?

- În cadrul companiei, deciziile importante se bazează pe analize amănunţite şi pe o bună planificare, şi aşa s-a întâmplat şi în cazul fabricii din Oradea. Am analizat peste 40 de locaţii din diferite ţări ale Europei, inclusiv, de pildă, din Polonia şi Portugalia. Am avut 90 de criterii de selecţie, grupate în 6 mari categorii: talentele, mediul de afaceri, infrastructura, piaţa imobiliară şi accesul la utilităţi, costurile operaţionale şi riscurile. În final, a devenit clar că Oradea este cea mai bună alegere. Am apreciat şi implicarea oficialilor locali şi, de altfel, simţim că aici suntem foarte bine primiţi. 

"Un angajament pe termen lung"

De ce aţi ales locaţia din strada Ogorului şi în ce constă investiţia, concret? Cât de mare va fi fabrica?

Valoarea totală a investiţiei este de aproximativ 650 milioane de euro, iar construcţia fabricii avansează conform planului. Producţia primei anvelope este preconizată pentru a doua parte a acestui an, iar activitatea la scară comercială vrem s-o începem anul viitor.

Locaţia din strada Ogorului este foarte avantajoasă pentru noi. Am achiziţionat cea mai mare parte a terenului, care era în proprietate privată, şi avem, de asemenea, un acord de concesiune cu autorităţile locale pentru o altă parte. Suprafaţa totală a terenului este de aproape 54 de hectare. Pe lângă unitatea de producţie în sine, construim aici şi un centru logistic pentru stocarea şi distribuţia anvelopelor, precum şi clădiri utilitare şi administrative. În total, suprafaţa construită este de 100.000 mp.  

Nokian Tyres

Ce fel de anvelope va produce fabrica din Oradea?

- Odată ce va fi complet operaţională, vom produce aici circa 6 milioane de anvelope pe an, majoritatea destinate clienţilor din Europa Centrală, dar nu numai. De la bun început am privit această investiţie ca pe un angajament pe termen lung şi am proiectat-o cu gândul la viitor. Asta înseamnă că putem creşte capacitatea de producţie dacă şi când va fi necesar, pentru a răspunde cerinţelor pieţei. 

"Un interes ridicat"

Cum decurge recrutarea personalului? Câţi dintre viitorii angajaţi vor fi expaţi şi câţi autohtoni şi ce poziţii vor putea ocupa aceştia? Au şanse mai mari bărbaţii sau este loc şi pentru femei?

Aveţi profesionişti foarte talentaţi şi ne-am bucurat să vedem că există un interes ridicat faţă de Nokian Tyres şi faţă de locurile de muncă disponibile. În prima fază ne-am concentrat pe formarea echipei locale de management, recrutarea pentru aceste poziţii fiind încheiată. Acum dorim să angajăm încă 350 persoane pe parcursul acestui an şi să facem trecerea de la personalul managerial şi administrativ către cel din zona de producţie. 

Locurile de muncă din fabrică sunt potrivite atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi, şi îi încurajăm pe toţi cei interesaţi să consulte disponibilităţile şi să aplice pentru angajare. Avem agenţii specializate care ne ajută cu recrutarea, dar toţi oamenii selectaţi vor fi angajaţii Nokian Tyres. Atunci când am gândit campania de recrutare, am vrut să spunem de la bun început cine este Nokian Tyres şi care este oferta noastră: şansa de a lucra într-o fabrică revoluţionară, prima cu zero emisii de carbon din industria anvelopelor, cultura şi atmosfera finlandeză, definită de grijă, respect şi dialog, oportunităţile continue pentru dezvoltare profesională şi pachetul corect de beneficii acordat angajaţilor. 

Scopul nostru este strâns legat de conceptul de siguranţă şi sustenabilitate: siguranţa locurilor de muncă, a angajaţilor, a mediului şi a întregii lumi, dacă ne gândim că produsele noastre sunt folosite de şoferii de pretutindeni. Din reacţiile de până acum, se pare că mesajul nostru a fost înţeles şi apreciat.

- Unde pot afla cei interesaţi informaţii?

- Principalul obiectiv pentru această primăvară este să formăm echipa de lansare, care va participa timp de două luni la un program de training desfăşurat la sediul nostru din Nokia, Finlanda. În acelaşi timp, 25 de specialişti vor fi relocaţi temporar din Finlanda la Oradea, pe măsură ce ne pregătim pentru alte momente importante în întreprinderea noastră. Aşadar, căutăm 350 de colegi bine pregătiţi care să ni se alăture pe parcursul anului 2024 şi, odată ce realizăm acest lucru, echipa completă va număra 550 de persoane. Toţi cei interesaţi pot afla mai multe şi pot aplica online pe site-ul nostru, www.nokiantyres.ro.  

"Un impuls pentru economia locală"

Cum va schimba Nokian Tyres oraşul şi peisajul? 

Ne-am angajat să construim aici prima fabrică de anvelope din lume cu zero emisii de CO2. Asta înseamnă, de exemplu, că energia pe care o vom folosi provine din surse regenerabile şi că aburul utilizat în procesul de fabricaţie este obţinut fără combustibili fosili. Locaţia este avantajoasă din acest punct de vedere, pentru că putem folosi energie verde generată în apropierea fabricii. Vrem să dezvoltăm o unitate de producţie sustenabilă şi competitivă, iar angajaţii să beneficieze de un mediu de lucru curat şi modern. 

În final vom crea 550 de locuri de muncă. Noi şi angajaţii noştri vom folosi serviciile locale, ceea ce va duce la crearea şi mai multor locuri de muncă în Oradea şi în zonă, ceea ce înseamnă un impuls pentru economia locală şi dezvoltarea comunităţii. Vrem să îi inspirăm şi pe alţii prin propriul nostru exemplu şi ne ghidăm după principiile culturii finlandeze, în care grija, respectul şi dialogul sunt esenţiale. 

Aţi contactat Universitatea de aici? Veţi colabora cu Parcul Ştiinţific şi Tehnologic din Oradea?

- Încă nu avem o colaborare cu instituţiile educaţionale din zonă, dar intenţionăm să le contactăm şi să dezvoltăm împreună noi oportunităţi de formare profesională pentru viitorii angajaţi. Vom începe, de asemenea, să discutăm şi despre alte oportunităţi de colaborare. Până acum ne-am concentrat eforturile pe recrutarea de forţă de muncă calificată, dar pe măsură ce operaţiunile noastre de aici se dezvoltă vom putea aduce alături de noi şi proaspăt absolvenţi. 

"Un loc în care învăţarea este încurajată"

Vedem deseori în România cum tinerii absolvenţi îşi găsesc cu greu un loc de muncă în domeniul pentru care s-au pregătit şi fie aleg un job cu o calificare inferioară, fie devin şomeri sau pleacă, pur şi simplu, din ţară. Se întâmplă şi în Finlanda? Cum aţi convinge tinerii că a avea o meserie poate conta mai mult decât o diplomă nu tocmai relevantă?

- Fac parte din echipa Nokian Tyres de aproape două decenii şi am avut şansa de a întâlni oameni de excepţie din domenii diverse. Nu este vorba doar de diplome, ci şi de a te califica la locul de muncă. Aici, în Oradea, vrem să ne formăm angajaţii astfel încât să devină experţi în fabricarea anvelopelor şi în celelalte arii de expertiză care ne sunt utile. Credem în dezvoltarea continuă şi ne susţinem colegii pentru a-şi îmbunătăţi competenţele şi a face performanţă. Nokian Tyres este un loc în care învăţarea este încurajată prin proiecte diverse şi colaborare activă şi oferim diverse soluţii de învăţare, în funcţie de context.

Eu însămi sunt un exemplu în acest sens. Am învăţat multe la locul de muncă, mi s-au oferit numeroase posibilităţi şi am ocupat funcţii diverse în companie. Cred că, odată cu progresele spectaculoase pe care le face tehnologia şi mediile de lucru de ultimă generaţie, cu o cultură constructivă, zona industrială poate deveni din ce în ce mai atractivă pentru tânăra generaţie. 

Nokian Tyres

Cum vi se pare Oradea şi ce aţi învăţat până acum despre oraş?

- Am vizitat prima dată Oradea în 1987 şi de atunci oraşul a trecut prin transformări majore. Îmi place să îmi petrec duminicile făcând plimbări lungi şi de fiecare dată descopăr ceva nou. Arhitectura tradiţională este fascinantă, mâncarea e extrem de bună şi m-au impresionat în mod deosebit oamenii, prin modul în care comunică şi felul primitor de a fi, ceea ce mă face să mă simt ca acasă, chiar dacă sunt la mai bine de 2.000 de kilometri distanţă.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
clar
spre mai bine spera oradeanul , da asa ca fapt divers nokian mai are cutii productive in rusia , si in special langa sankt petersburg, aproape de granita ruso/finlandeza , unde e amplasata la marginea estica spre ditai lacul si zona nelocuita 15 km , in Oradea se muta aia care a fost langa zone locuite mai dens la sud de moskova si unde probabil nu mai isi permitea sa cumpere filtre cov noi , ca 99% di loaneri oradeni care au cele mai bune relatii la diverse institutii de control, si unde direct/indirect prin angajarea in mediu privat a diverselor papusi pe bani x10 fata de ala care mai si munceste isi asigura controale bune ..sictir
Postat 17 Februarie 2024, 09:52 de sodelica
sanduivanov aka vasi13
Iar minți ca un propagandist. Nokian nu a fist alungat din Rusia, a plecat de bună voie.
Postat 16 Februarie 2024, 12:32 de Sandu2100
Asta se intampla pt ca am ales niste vinituri care nici nu locuiesc in Oradea!
,,Localnicii [cei din Debretin] reclamă faptul că investiția va avea un impact negativ major asupra apei, mediului, dar și a resurselor de energie din oraș." https://www.g4media.ro/tensiuni-in-orasul-ungar-debrecen-langa-granita-cu-romania-o-mare-parte-a-populatiei-respinge-dur-mega-investitia-chineza-intr-o-fabrica-de-baterii-de-teama-impactului-asupra-apei.html
Postat 16 Februarie 2024, 12:04 de pinonel
Sandu2100
Filtre exista in capul tau gol, a venit in Oradea ca altii i-au alungat. Nici un alt oras nu isi doreste un poluator. Propaganda o faci tu.
Postat 16 Februarie 2024, 11:50 de sanduivanov
Draga PROPAGANDĂ
Te doare rău când se vorbește frumos despre Oradea ::::)))) nu-i bai ca mai face Bolojan inca un park industrial poate va găsiți si voi de muncă ::::)))) SPER CA ATI VĂZUT DE CE A VENIT NOKIAN LA ORADEA, ADICĂ SUNTEM PRINTRE CEI MAI BUNI.
Postat 15 Februarie 2024, 20:14 de Sandu2100
avand
in vedere pe cine au angajat la hrrr local , eclar ca vor fi salarii de kk, fix...adica salar de 1k stress de 3k , samd ...cu privire la poluare fix ca la conti si michelin , unde reclama pe localnici a fost 0 iemisiuni si altele , da aia care si-au facut vilutele in 5km radius pe harta si mai ales aia la vest de locatie , o so miroase ...da se vor muta ca deh , trebuie produsi banii de impozite si trebuie asigurati sclavagistii loaneri de productie , aia trebuia sa fie la nu mai putin de 5km de zone locuite asa o sa fie frumos ..
Postat 15 Februarie 2024, 19:16 de sodelica
vasi/adi13
Există filtre daca nu știi
Postat 15 Februarie 2024, 18:30 de Sandu2100
alta abureala
Si ce salarii promiteau, si se mai laudau ca nu vor produce CO2, doar ca Co2 e una, dar mirosul si elementele chimice rezultate din urma producerii, alea nu sunt CO2, sunt poluanti si produse extrem de toxice, iar mirosul e altceva . O sa vedem daca va depsi la miros ferma de porci din Iosia. Si cat erau de extaziati, in pragul orgasmului adulatorii si postacii primariei. Pana la deschidere vor da fix slariul minim, nu cel de 1000 euro promis in "campania electorala"
Postat 15 Februarie 2024, 18:05 de vasi13
"ce altceva mai oferă orădenilor compania finlandeză"
Pilda. O pilda de capitalism (capitalist-a) adevarat. Mrana(mana?) cereasca se pogoara asupra oradenilor, in asteptarea unei experiente unice, din seria "o data in viata" . Sau odata? Get ready...
Postat 15 Februarie 2024, 12:04 de excalibur
Nokian
A venit in satul cu blocuri, pentru coruptia la liber si salariile mici, restul sunt baliverne.
Postat 15 Februarie 2024, 10:40 de Maikeltroll
E prea frumos....
Doua aspecte care n-au fost aduse in discutie: cantitatea uriasa de apa necesara in procesul de productie al anvelopelor si poluarea. Sa nu uit: cand veti merge la vot amintiti-va ca banii pt teren au ajuns in buzunarele cui trebuia pt ca Oradea (citeste birtinezul!) a refuzat sa dea 7,1 mil. de euro +tva si s-a retras de la licitatia finala. De la a ne beli de bani nu s-a dat niciodata inapoi! https://www.ebihoreanul.ro/stiri/l-au-dat-cet-ii-a-fost-vandut-unei-asocieri-de-firme-care-va-face-aici-un-parc-industrial-123365.html
Postat 15 Februarie 2024, 09:32 de pinonel
La pomul lăudat...
Doar că salariile anunțate cu surle și trâmbițe nici nu se apropie de sumele vehiculate. Plus că aroganța celor de la Lugera(firma prin care se fac recrutările) îi descurajează pe mulți.
Postat 15 Februarie 2024, 09:12 de Oradeanul23
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON