URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Ianuarie 2023, 15:28

Nokian Tyres a început construirea fabricii din Oradea! Cum arată șantierul din zona fostului CET II (FOTO/VIDEO)

Nokian Tyres a început construirea fabricii din Oradea! Cum arată șantierul din zona fostului CET II (FOTO/VIDEO) (Sursa foto: captură video YouTube - Marin Marian)
Nokian Tyres a început construirea fabricii din Oradea! Cum arată șantierul din zona fostului CET II (FOTO/VIDEO) (Sursa foto: captură video YouTube - Marin Marian)
Nokian Tyres a început construirea fabricii din Oradea! Cum arată șantierul din zona fostului CET II (FOTO/VIDEO) (Sursa foto: captură video YouTube - Marin Marian)
Nokian Tyres a început construirea fabricii din Oradea! Cum arată șantierul din zona fostului CET II (FOTO/VIDEO) (Sursa foto: captură video YouTube - Marin Marian)
Nokian Tyres a început construirea fabricii din Oradea! Cum arată șantierul din zona fostului CET II (FOTO/VIDEO) (Sursa foto: captură video YouTube - Marin Marian)
Nokian Tyres a început construirea fabricii din Oradea! Cum arată șantierul din zona fostului CET II (FOTO/VIDEO) (Sursa foto: captură video YouTube - Marin Marian)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Amplasamentul fostului CET II, din strada Ogorului nr. 36, este în şantier. Zilele trecute au început lucrările pentru fabrica pe care Nokian Tyres o ridică la Oradea. Investiţia este estimată la 650 de milioane de euro.

Primele două hale, în construcţie

Startul lucrărilor nu a fost anunțat oficial de reprezentanții companiei. Însă pe YouTube a apărut un clip realizat cu drona deasupra şantierului viitoarei fabrici din Oradea.

Așa cum BIHOREANUL a mai scris, compania va produce în Oradea circa 6 milioane de anvelope pe an şi va încorpora tehnologie de ultimă generaţie.

"Această investiţie este o decizie strategică semnificativă care ne permite o creştere viitoare. O unitate de producţie de talie mondială în Europa este un pas esenţial pentru a obţine capacităţi suplimentare şi pentru a crea o platformă de producţie echilibrată, pe măsură ce începem să construim noua Nokian Tyres departe de Rusia", a declarat Jukka Moisio, preşedinte şi CEO al Nokian Tyres, conform Economedia.ro.

Video: YouTube / Marin Marian

Valoarea totală a investiţiei este de 626,42 de milioane de euro, costurile eligibile fiind de 611,42 de milioane de euro.

Aşa cum BIHOREANUL a mai scris, în luna decembrie 2022 urbaniştii municipalităţii orădene au aprobat în şedinţa Comisiei Municipale pentru Urbanism şi Amenajarea Teritoriului (CMUAT) primele documentaţii ale viitoarei fabrici de anvelope Nokian pe amplasamentul fostului CET II, pe strada Ogorului nr. 36.


(Captură video YouTube)

În primă fază vor fi construite două hale, din care prima, cu o suprafaţă construită de 88.817 metri pătraţi, va avea destinaţia de spaţiu de producţie, iar cea de-a doua, de 94.194 metri pătraţi, va fi spaţiu de depozitare.

Ulterior, investitorii vor ridica aici o a treia hală, cu destinaţie mixtă de spaţiu de producţie şi depozitare materii prime.

La finalul investiţiei, se va ajunge la o suprafaţă totală construită de 256.843 metri pătraţi, o suprafaţă desfăşurată de 549.534 metri pătraţi şi 109.907 metri pătraţi de spaţii verzi.

(Captură video YouTube)

Ajutor de la stat

Pentru construirea fabricii din Oradea, la mijlocul lunii ianuarie, Guvernul României a aprobat un ajutor de stat de 99,55 milioane euro companiei finlandeze Nokian Tyres.

"Aceste sume de bani vor asigura finanţarea costurilor legate de înfiinţarea fabricii, dar şi pentru a aborda deficitul de finanţare aferent acestei investiţii, ajutorul de stat urmând a fi acordat după emiterea deciziei de autorizare de către Comisia Europeană", a spus, după şedinţă, purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru.

Ajutorul de stat va fi acordat sub formă de grant şi va avea o valoare de 99,55 milioane euro, fiind acordat pe o perioadă de 5 ani, etapizat, între 2023 şi 2028.

Pentru anul 2023 Guvernul va acorda Nokian Tyres 28,62 milioane de euro, în 2024 - 48,09 milioane de euro, în 2025 - 17,67 milioane de euro, în 2026 - 3,26 milioane de euro, în 2027 - 0,95  milioane de euro, iar în 2028 - 0,97 milioane de euro.

Banii vor fi recuperaţi prin taxele şi impozitele plătite de firma finlandeză.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
23 Comentarii
Virtualul
are timp, nu întrați în hora lui că vă bate cu prostia,numa'zic
Postat 30 Ianuarie 2023, 20:30 de Maikeltroll
Petre93
Te-ai logat cu alt cont și acum îmi reproșez sa ma opresc, nu vezi ca nu eu am început și deviat de la subiect
Postat 30 Ianuarie 2023, 20:16 de Sandu2100
adi13-bolnăvel
Nu avem ce sa lămurim, tu refuzi realitatea și te adâncești in mintea ta. Dacă u e Sturza e Filip, nici decum Bolojan. Interesant ca Bolojan are 4 mandate consecutiv, nou care am votat vedem diferenta, dar voi???
Postat 30 Ianuarie 2023, 19:38 de Sandu2100
Dumnezeule!!!!@!@!@! Sandu2100
Si acum inca comentezi? Ia un distonocalm si pune-te in pat la Romania TV sau la Mircea Badea sa te linistesti un pic. Doamne fereste de azi dimineata iti turuie gura intr-una. Apropo locul tau e la 6 nu cum m-ai trimis pe mine. Esti incurabil, trebuie sa fii eutanasiat ca alta scapare nu ai
Postat 30 Ianuarie 2023, 19:37 de Petre93
@sabdu pinochio
Hai sandu sa lamurim. Eu asa vad marea dezvoltare de 14 ani Bolo. Un oras care a pierdut vreo 50mii locuitori, tineret putin, populatie tot mai batrana, orasul e plin de spatii comerciale goale, dar plin de pacanele si farmacii, scoli si educatie superioara sub nivelul de acum 14 ani, se vad clasamentele pe licee de atunci si acum, o populatie sufocata de taxe si costuri cat mai mari si terorizati de politia locala si admin cu tot felul de aberatii,in special la agentii comerciali. Asta arata "dezvoltarea" pe care repeti intruna. Nu pozele si admiratia turistilor, ca nici un turist care face poze nu se stabileste aici, tot in Cluj fuge a doua zi. Si strazile erau mai bune pe vremea lui Filip decat acum, nu iti rupeai masina cum e acum. Dar rebilitarea termoficarii ce a adus bun, o dublare sau triplare a pretului. Mare dezvoltare!!! Piatete de cartier, alea sunt baza, si demolarea caselor din centru pt blocuri, fix aia imi umple burta si creste nivelul de trai mie sau la altii.
Postat 30 Ianuarie 2023, 18:55 de adi13
adi13-bolnăvel
1 februarie 2001 ora 15 a început lucrarea de demolare a fabricii de bere. Tu și câțiva aveți o fobie cu Bolojan, nu recunoașteți ca a schimbat fata orașului. Filip a refăcut Republici , și centura cu o banda pe sens, Filip a cumpărat 10 Siemens, și au fost plătite de Bolojan, a asfaltat și Filip câteva străzi, pietonala si atât.
Postat 30 Ianuarie 2023, 18:55 de Sandu2100
Iar minti sandu
Iar ai articole de propaganda scoase din arhiva partidului. Stiu bine cand a inceput lucrarea in 2000, nu Bolojan l-a facut stai linistit, nici centura, nici tramvaiele Siemens, nici bazinul Olimpic, nici majoritatea strazilor asfaltate in Cantemir, Velenta, zona centrala, nici pietonala nu a facut-o Bolojan. Asa trebuie sa iti amintim ca iar vii cu minciuni, ca numai minciuni spui. Si astea facute de Filip din banii orasului, nu fonduri UE, ca de era Bolo cu bani locali, nu cred ca facea nimic, eventual intra in faliment ca si firma lui. Asa ca trebuie sa termini cu minciunile , unde e lista aia cu 120 de strazi din Episcopia, hai ca astept
Postat 30 Ianuarie 2023, 18:36 de adi13
adi13-bolnăvel
https://m.ebihoreanul.ro/stiri/oradea-ieri-oradea-azi-cum-s-a-transformat-fabrica-de-bere-in-mall-111797.html
Postat 30 Ianuarie 2023, 17:56 de Sandu2100
Iar minti
Iar minti Pinochio ? Cine era primar in 200o cand s-a inceput constructia Lotusului? Mai poti minti mult sandu, pardon Pinochio.. Nu sunt curios ce faci in Lotus si in timpul liber. Important e ca esti un mincinos ordinar, un postac care numai minciuni scoate pe gura. Asa ca Sturza era primar atunci. A fost inceput in 2000 pe vremea lui Sturza , finalizat in 2002 pe vremea lui Filip.
Postat 30 Ianuarie 2023, 17:32 de adi13
adi13-bolnăvel
Încă o dovada ca nu percutezi în rând cu lumea, singurul obiectiv din Oraș nu e Lotus, anul trecut am fost o singura data în Lotus, și aia ca de Altex Era, am fost trimis la Lotus pt ca acolo mai aveau o singură masina de spălat rufe pe care o doream. Sturza nu era primar când sa construit Lotus, și fabrica de bere nu era în proprietatea primăriei. Mai zici de mine ca sunt BOLNAV ::::)))))
Postat 30 Ianuarie 2023, 17:12 de Sandu2100
sandu mincinosu, Pinochio o sa te numesti de azi inainte
Vezi Sandu2100 ca Sturza, pe vremea lui s-a facut singurul obiectiv din oras, in care oamenii au ce face e vorba de Lotus. Sa nu cumva sa ne spui ca si pe ala tot Bolojan l-a facut.
Postat 30 Ianuarie 2023, 16:34 de adi13
sandu
Dar termina odata ca nu suntem toti 3 aceeasi persoana, tu esti un schizofrenic. Pai normal ca eu te atac cand vad ce aberatii scrii. Hai ca te las, ca nu am ce vorbi cu un mincinos, prost, un postac platic. Bine ca stim cine esti
Postat 30 Ianuarie 2023, 16:32 de adi13
adi13-bolnăvel
Cat de spre listă, de unde ai înțeles ca îți dau lista??? ::::)))) du-te în episcopia sa te convingi, asa ca te uiți pe hartă e pt aia cu mintea scurtă. Și totuși nu vat atacurile mele, eu vad ca tu ma ataci.
Postat 30 Ianuarie 2023, 15:42 de Sandu2100
adi13-bolnăvel
De unde imi dau seama ca esti Petre93 aka Maikeltroll, într-o singura zi in decurs de 2 ore am fost atacat de ca tine 3 in 1 sau in unul, apoi percutati la fel, eu scriu una voi înțelegeți alta. Eu nu trimit pe toți la Nucet sau Socola, doar pe cei care merită, nu fa aluzie " ca pe toți " . ApropoS ai lipsit câteva zile, ai făcut o criză și ti-au confiscat asistentele telefonul ?
Postat 30 Ianuarie 2023, 15:40 de Sandu2100
A da sandu am uitat
Astept lista cu cele 120 de strazi din Episcopia, si cele asfaltate adica toate cum spuneai. Sau scrie alea 2 strazi neasfaltate ca asa sustii. Hai spune-le ca sa scapi ca te-au sprins baietii cu minciuna. M-am uitat azi pe harta , nu cred ca sunt 45-50 strazi in Episcopia, dar tu deja il ridicai in slavi pe bolovam ca a asfaltat 120 de strazi din 50. Ai facut cumva cursuri de postac la Moscova?
Postat 30 Ianuarie 2023, 15:23 de adi13
Sandu 21000 sluga in actiune
Iar ataca sandu2100 pe toata lumea, Nucet, spitalul 6, PSD in stanga in dreapta, postacii, vai deja e tot spume . Pe cand saracul sandu e un frustrat ce nu a dat o palma la nimeni, ca e un nimic in viata de zi cu zi. Si aici are si el curajul sa atace , sa jigneasca, ca in viata reala nu are curajul sa scoata pe gura asa ceva, ca sigur ar ramane fara dinti. Aici se poate elibera el de frustrarile din viata lui de vinitura de la coada vacii. Are si articole salvate cu toti cu ce au scris acum nu stiu cand, articole de propaganda , va dati seama ce nebun. Si ne trimite pe noi prin spitale sau la Nucet. Penibil , dar e trist sandule ca esti un nebun in lumea ta. Eu spun sa incerci sa spui asta fata in fata persoanelor din anturajul tau, dar exact cu limbajul de aici. O sa-ti faca bine, te asigur o sa te descarci, si ceilalti se vor putea descarca pe tine. O sa faci un mare bine tuturor.
Postat 30 Ianuarie 2023, 15:18 de adi13
@Szaby_Oradea, lasa te rog pe noi in pace cu formul aceea...
forumul SSC e plin numai de lingai, nicicum pasionati... sunt alte forumuri unde sunt clar pasionati, dar fix de aceea nu dam publicitare la formulul aceea sa nu veniti voi lingai de acolo ca status, ovidiu, etc... numai sa laudati ce bine se fac totul la orasul asta (si multi nici nu traiti in oras) stiti sau iar fac un Kaufland langa casa mea, dar cand se expropiaza pe cineva de bine se face pt o parcare pe sol... daca cineva scrie cu ceva greseala gasit in proiect, nu-i normala, hai sa sesizam cat mai multi la primarie numai aruncati cu noroi ca hai ma, asa e mai bine, etc, iar cand primaria vine dupa 1 an cu ceva solutie care costa o suma uriasa ca sa corecteze, gen acuma cu breteaua de langa pasajul Piata Cetatii vooaoo ce bine ca au gasit problema "in timp", nu conteaza ca se da o gramada de bani pt 3 case ca stim al cui apartine... pasaj care ar trebui sa fie gata de 6 luni si numai de aceea se pune breteaua in proiect ca sa aiba firma scuza de ce intarzie nu nu lucreaza acolo NIMENI de 2 luni... dar voi ziceti ca e mai bine daca v-a fi gata cu celelalte asa nu incurca pe nimeni... da, ar fi trebuit sa fie gata inainte sa inceapa pe celelate sa fie mutat aglomeratia de acolo spre Evreilor Deportati si Kogalniceanu, nu prin case de la 1 km distanta spre Velenta si Horea, si toata lumea sa chinuie cum vrea... dar nu conteaza, ca la fiecare proiect cineva gaseste ceva, voi reactionati numai atunci cand cineva numai lauda "ca se face", si neaparat trebuie sa aveti voi ultimul cuvant... ceilalti numai criticati sau faceti pe troll... da, majoritatea pasionatiilor adevarata, cei care chiar intereseaza ce si CUM se face in oras, dau pas la forumul aceea, mersi, cateodata radem la forumul aceea ca inca e la nivelul aceea unde a fost si anul trecut
Postat 30 Ianuarie 2023, 13:41 de cititor_
Petre93
Alo PROPAGANDA, arsul cauciucurilor e periculos, și procesul e periculos pt natură, dupa cum se vede in link-ul de mai jos CET 2 functiona si pe cauciucuri.
Postat 30 Ianuarie 2023, 11:10 de Sandu2100
Alo propaganda sandu
Poluarea de carbune ars e pistol cu apa pe langa elementele chimice emanate din productia de cauciuc care sunt de sute de ori mai cancerigene. Trebuia sa spui iar o prostie.
Postat 30 Ianuarie 2023, 08:41 de Petre93
Dinu29
Alo PROPAGANDA, cand CET 2 sa închis, nu se vorbea de poluare.
Postat 30 Ianuarie 2023, 00:56 de Sandu2100
What?
S-a închis CET-ul pe cărbune că polua și acum se deschide fabrică de cauciucuri? S-a închis ferma de porci că mirosea in tot orașul și acum se deschide fabrică de cauciucuri? Au închis Copșa Mică că polua și mirosea și acum se deschide fabrică de cauciucuri in Oradea? Trebuia să o construiască la 100 km de orice localitate.
Postat 30 Ianuarie 2023, 00:28 de Dinu29
SKYSCRAPERCITY ORADEA
@@@ EBIHOREANUL: E bine ca EBihoreanul a scris si scrie despre treaba asta. Si mai bine era daca ar fi spus ca filmarea (si indirect probabil deci si ideea acestei stiri) a venit de la un membru al forumlui Skyscrapercity Oradea. Ar fi bine daca atat Ebihoreanul, cat si presa locala in general ar da mai multa atentie si credit public acestei echipe de oradeni adevarati, carora chiar le pasa de acest oras si judet. Apropo: aveti acceptul autorului de a prelua filmarea sa de pe Youtube? Chiar daca clipul respectiv este public pe Youtube, Dvs il preluati si integrati/pulbicati intr-o stire de pe un site a carui ultim scop este totusi unul comercial, corect? PS: celor interesati de Oradea si Bihor va puteti inscrie GRATIS pe forumul respectiv, aici: https://www.skyscrapercity.com/forums/oradea-metro-area.4031/ @@@@ UNU: Ceea ce scrii tu e 100% corect, dar atat Romania cat si alte guverne din zona sunt implicate in aceasta cursa NEREGLEMENTAT LA NIVEL EUROPEAN de atragere a investitorilor, si, cand ai in zona guverne ca si Ungaria, care mereu subliciteaza tot si arunca cu ajutoare pt investitori mai ceva ca si fotbalistii acum 10 ani cand venea Adi Minune sa le cante la nunti, nu prea ai de ales...
Postat 29 Ianuarie 2023, 17:10 de Szaby_Oradea
Ajutorul de stat e mai mare decat taxele care vor fi colectate in urmatorii 10 ani. E un grant acordat la inceput.
Proasta negociere la bucuresti la guvernul romaniei: puteai sa dai ajutorul de stat doar ca scutire de taxe, nu ca si transfer de bani de la stat la firma privata. Puteai sa dai “transfer de bani” egal cu estimarea de taxe platite si majoritatea sumei dupa finalizarea investitiei (si a altor investitii ulterioare) si inceperea productiei la capacitate maxima, nu grosul banilor la inceput (fara garantie ca se finalizeaza investitia). Bine, pragmatic e bun ajutorul de stat intr-o competitie cu alte administratii europene care acorda ajutor, ca sa atragi aici investitia, dar desi eu sunt mare capitalist, in mod normal ajutoarele de stat sunt masuri de stanga si nu mi le plac. Dar legea sa fie aceeasi ptr toata uniunea, ca sa fie competitia cinstita.
Postat 29 Ianuarie 2023, 16:07 de unu
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON