URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Noiembrie 2022, 14:08

Mega-investiție de 650 milioane de euro în Oradea! Nokian Tyres deschide o fabrică de anvelope: „A fost clar că Oradea este cea mai bună alegere”

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Compania finlandeză Nokian Tyres a anunțat marți că intră pe piața din România cu o investiție de 650 de milioane de euro într-o fabrică de anvelope pentru autoturisme care va fi ridicată la Oradea.

Nokian Tyres vine în România după ce s-a retras de pe piața din Rusia, conform unui comunicat de presă al companiei, citat de economedia.ro

În locul fostului CET II

„Această investiție este o decizie strategică semnificativă care ne permite o creștere viitoare. O unitate de producție de talie mondială în Europa este un pas esențial pentru a obține capacități suplimentare și pentru a crea o platformă de producție echilibrată, pe măsură ce începem să construim noua Nokian Tyres fără Rusia”, a declarat Jukka Moisio, președinte și CEO al Nokian Tyres, citat de același site de știri economice. 

Noua fabrică va fi amplasată în Oradea, iar capacitatea anuală a fabricii va fi de 6 milioane de anvelope, potrivit Reuters. 

Potrivit surselor BIHOREANULUI, fabrica va fi ridicată pe amplasamentului fostului CET II din cartierul Nufărul. 

500 de angajați

Construcția va demara la începutul anului 2023, iar primele anvelope sunt estimate a fi produse în a doua jumătate a anului 2024.

Producția comercială de anvelope este prevăzută să înceapă la începutul anului 2025, au transmis reprezentanții Nokian Tyres. 

Potrivit sursei citate, în noua fabrică vor lucra circa 500 de angajați. Fabrica va produce mai multe tipuri de anvelope (pentru autoturisme de pasageri și pentru SUV, de dimensiuni mai mari) care vor fi vândute în principal pe piața din Europa Centrală.

Oradea, cea mai bună alegere. Fabrica va avea zero emisii CO2

„Europa Centrală este o piață importantă pentru noi, iar această investiție demonstrează angajamentul nostru față de această piață. Noul sediu va fi amplasat strategic, aproape de clienții noștri. După o evaluare amănunțită a peste 40 de locații și a mai multor factori, cum ar fi disponibilitatea forței de muncă calificate, avantajele logistice și mediul de afaceri stabil, a fost clar că Oradea a fost cea mai bună alegere pentru noua noastră fabrică”, spune Adrian Kaczmarczyk, SVP, operațiuni de aprovizionare.

Tot acesta a subliniat că Nokian Tyres s-a angajat să construiască „o fabrică cu emisii zero de CO2, prima din industria noastră”. „Locația site-ului din România susține acest obiectiv, deoarece putem utiliza energia verde produsă în apropierea sitului. În plus, evaluăm critic procesele de producție pentru a găsi cele mai sustenabile modalități de a produce anvelope", a mai arătat Kaczmarczyk.

Întâlnire cu premierul

Economia.ro amintește că premierul României, Nicolae Ciucă, s-a întâlnit în luna septembrie la Palatul Victoria cu o delegație a companiei finlandeze Nokian Tyres. Ciucă le-a prezentat reprezentanților Nokian pachetele de ajutor de stat disponibile pentru marile investiții și deschiderea manifestată față de nevoile de relocare a capacităților industriale de producție ca urmare a agresiunii militare ruse din Ucraina, dar și din zona Asiei.

Nokian Tyres avea cele mai mari uzine în Rusia până în acest an, aproximativ 80% din anvelopele pentru autoturisme ale companiei fiind produse în această țară. La sfârșitul lunii iunie, însă, Nokian a anunțat că, din cauza invaziei ruse în Ucraina și a sancțiunilor internaționale, își închide toate uzinele din Rusia.

UPDATE. Florin Birta: Discuții, vreme de șase luni

Contactat de BIHOREANUL, primarul Oradiei, Florin Birta, a spus că discuțiile cu reprezentanții Nokian Tyres au durat circa șase luni. „Au avut discuții cu noi referitoare la strategia privind investitorii, ce facilități oferă Primăria Oradea. Am discutat cu ei, cu prim-ministrul și cu ministrul de Finanțe, la București, pentru acordarea unui ajutor de stat. Toată lumea a fost de acord că, la o astfel de investiție, este necesar și un ajutor de stat”, a spus Birta. 

Amplasamentul pe care se face investiția se întinde pe circa 50 de hectare, în locul fostului CET II. Cea mai mare suprafață a terenului se află în domeniul privat, doar o parte aparținând Primăriei Oradea. „În primă fază, terenul ce aparține municipalității va fi concesionat către investitor”, a precizat edilul. 

Într-un comunicat de presă transmis ulterior de Primăria Oradea, Florin Birta caracterizează investiția celor de la Nokian Tyres drept „cel mai important proiect pentru dezvoltarea economiei locale”. „Consider că localizarea acestei importante investiții va consolida poziția de actor economic regional al orașului nostru și va regenera zona rămasă nefolosită după demolarea clădirilor vechi”, a mai spus Birta.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
17 Comentarii
Dar tu cu cine ai votat?
L-am votat si pe Bolojan si pe Birta. Chiar vreau oe Bolojan prim ministru ca numai atunci o sa avem autostrazi in tara asta. Dar asta nu inseamna ca neg fapte reale, ca nu sunt ince lucruri unde se poate imbunatati activitatea primariei. Altfel, pot sa mearga acasa ca nu mai e nevoie de primarie deloc. Critica poate sa fie si constructiva, daca primaria apleaca urechea si ia in considerare plangerile oamenilor, nu e neaparat politica ca sa il conving pe EffePefe sa voteze altfel. Ecologistii oradeni desi ridica multe probleme, desi uneori exagereaza, desi uneori sunt foarte bune criticile, oamenii aia au votat multi cu Bolo, si altii s-au acrit si s-au inregimentat cu comunistii din ranchiura, fie-le tarana usoara, pacat de ei. Zi ziarul asta are o cultura mai de dreapta, mai urbana, toleranta, mai de piata, si angajatii de aici voteaza, dar si ei critica cand nu sunt de-acord or daca vad probleme “nedescoperite”. Oricum, il voi vota iarasi pe Bolojan, asa ca o iau ca un compliment faptul ca ma consideri hater anti.
Postat 02 Noiembrie 2022, 15:09 de unu
Mopuletz = unu = Dacian Palladi
Dacian Palladi, comentatorul sef Anti Bolojan de pe ebihoreanul.ro
Postat 02 Noiembrie 2022, 07:07 de EffePefe
Mitul omului providential.
Si Coca Cola a venit la Sacadat in 1992, facea mai speciala localitatea sau administratia? Au venit pentru infrastructura, E60, maximul la vremea respectiva ca pozitionare si mana de lucru ieftina. Aici vroiam sa ajung, sunt convins ca a fost un considerent in investitia Nokian, salariile mici in zona, mana de lucru ieftina, coroborat cu infrastructura (pozitionarea la centura) si viitorul aeroport cargo (daca tot nu merge la pasageri macar la marfuri sa aiba succes). Pentru “unu”, sunt lucruri care le-as fi facut diferit. In rest, sunt deschis la orice discutie constructiva.
Postat 01 Noiembrie 2022, 21:40 de User anonimizat
KP aka mama Omida aka CrisDumi
Dar ce zici de bugetul local de 450.000.000€ in 2022 care in 2008 când a venit Bolo era de 10 ori mai mic ? Am batut Clujul bai nebuno. 100% când murdărești minți, dezinformezi te pozezi ca și Mang cu realizările altora etc. Bolo&Birta sunt pe viață aici nu ai decât sa cauți ștreangul, împing eu scăunelul, sa nu te ai pe conștiința :::)))
Postat 01 Noiembrie 2022, 21:28 de Sandu2100
„A fost clar că Oradea este cea mai bună alegere”
Sunt informatii ca o gramada de industrii se relocheaza deja si se vor reloca din europa datorita costurilor energiei. Deci sa ne bucuram cu moderatie, in 2 ani se pot intimpla multe. Un lucru e sigur: cuplul birta&bolojan este unic in univers.Oradea va deveni gradina maicii domnului. Vor navali capitalistii sa le dam mir. Intre timp, facem performanta: [ https://www.rador.ro/2022/11/01/romania-se-afla-printre-primele-cinci-state-din-ue-la-scumpirea-energiei-electrice/ ]
Postat 01 Noiembrie 2022, 21:25 de excalibur
Sunt mai multe motive că vin ei aici
Motivele sunt multe din cauza cărora vine firma la noi. Unul este războiul, foarte important, dar evident că puteau merge oriunde în Europa, oriunde în România, dar se pare că vin aici în acest oraș de provincie, bine localizat dar mic și neânsemnat înainte de Bolo. Eu înțeleg că îi macină pe pesediști treaba asta, dar practic nu ar trebui, pentru că fac parte din aceeași coaliție care ne guvernează de ceva vreme. faptul că la nivel local nu lucrează împreună e problema psd- ului care nu vrea nicicum să îl scoată la pensie pe dn Mang. Cred că fără Mang și fără Pasztor la UDMR s-ar putea colabora. Părerea mea.
Postat 01 Noiembrie 2022, 20:38 de and020
"meritul"lui putin, nu al lui bolojan
stirea este foarte buna, dar nu fiti spalati pe creier ca nu e opera lui bolojan. e opera lui putin! din cauza razboiului, firma si-a oprit activitatea la rusi si vine la Oradea. totul va fi pe mana celor de la HR - daca vor sti sa aduca oameni si sa ii plateasca corect, va fi bine. daca nu, va fi ca pana acum, cu niste retardate mintal pe pozitii de director hr, ca in parcul industrial 1.
Postat 01 Noiembrie 2022, 19:29 de roger
Vrăjeală de Nokian sau jurnaliști cu capu-n nori?
650.000.000 Euro înseamnă veniturile proprii directe ale municipalității orădene pe vreo 10 de ani cel puțin (PIB-ul local cum ar veni). Voi, la Bihoreanul, aveți vreo idee cam ce înseamnă suma pe care o vehiculați?
Postat 01 Noiembrie 2022, 19:07 de KP
desi mie imi sare in ochi numaru redus de angajati: la 500 de suflete ori e fabrica plina de roboti, or e doar numarul initial de angajati, care va creste in timp
zic doar ca si sa traga primaria utilitiati, apa, canal, gaz, curent, abur, sosele de trafic greu pe un teren de 100ha in mijlocul campului, cu care sa nu faca nimic cel putin 3-4 mandate de primar, le-ar sari opozitia in cap (calcul dpdv politic). Si apoi sa aiba investitori mici, dar sa nu le dea spatiul de 10ha ca asteapta pestele cel mare inca 20 de ani.
Postat 01 Noiembrie 2022, 18:31 de unu
stirea a primit un update: 50 ha ocupate pe noul "parc industrial" privat-public de la CET2
EBP 1 si 2 in schimb sunt cam pline. EBP3 are doar o parcela de 3,5ha libera (comparat cu 15ha ptr Stihl sau Nidec). EBP 4 in schimb are doar parcele mici, pentru firme la inceput de drum, andreprenori si startupuri, si sincer nici nu stiu, e gata, are infrastructura si utilitati? Oricum, ideea e ca sunt investitii diferite: un Continental sau un BMW care cere 50-100 ha doar ptr el, dar vine odata la 20 de ani. Or cate 10 Plexusuri or Celestice care vor si ei 1ha dar poate vin tot la 2 ani, sau chiar IMMuri autohtone, intreprinzatori locali, capital romanesc, care vor 1000mp de hala industriala, dar sa ai in fiecare luna macar unu.
Postat 01 Noiembrie 2022, 17:50 de unu
@CT imi placi
imi place sa discut cu tine, perspective diferite, dar nu neaga nici unul adevarul, mai adauga fiecare o farama de informatie si detaliu. Poate avem prioritatile in alta ordine din cand in cand, poate votam diferit, poate votam la fel, dar cu respect si comunicare, dorim binele Orazii. Te pup! ;)
Postat 01 Noiembrie 2022, 17:42 de unu
650 milioane euro..??? Poate in Romania!
Credeti ca cineva investeste in Oradea 650 milioane euro cu 500 angajati??? Stirea e bună dar suma e foarte mare pentru Oradea! Sa vedem!
Postat 01 Noiembrie 2022, 15:51 de strada
Numai sa nu apara ca realizare a primarului!
Noroc … (?!) cu Putin! In ceea ce privește meritele lui Bolojan nu cred ca vreun orădean cu “scaun la cap” are vreo îndoiala! Eu am o singura rugăminte, va rog, fără domnul primar in “galeria foto”! Dacă-l mai vad alături de Bolojan si cei de la Nokian… dau in icter si … sunt gata sa va întreb cât cereți pe un “advertorial” , sa ma promovez și eu ca “prostul” ăla … Domnul primar primește … “din partea casei”?!
Postat 01 Noiembrie 2022, 15:19 de User anonimizat
O precizare.
Pentru “unu”, parcul IV e complet gol, parcul II e o treime gol. Sunt parcele libere si in parcul III. Dovada ca sunt prost amplasate si structurate, afaceri mici si medii.
Postat 01 Noiembrie 2022, 15:13 de User anonimizat
Asta da știre!
Asta e știre bombă, nu știri cu Nimeni Neguș sau alții ca el. Începe să dea roade ce a început Bolojan cu mulți ani în urmă. Probabil a contat și ce se ăntâmplă la nivel de drumuri prin Bihor. Uite că avem și noi investiții mari, nu doar Alba.
Postat 01 Noiembrie 2022, 15:02 de and020
megainvestitia e o veste foarte buna, dupa cum se zicea si in stirea despre universitatea din Debrecen pregatind ingineri in Oradea ptr fabrica BMW
deja apar furnizori si se extind furnizori din domeniul auto tot mai mult in regiune. Noi locuri de munca (in Alba, Continental nu da salarii mici), plus vor atrage alti parteneri si activitate economica pe orizontala (restaurante deschise in zona, alte mici companii locale autohtone care devin furnizori pentru fabrica). Parcurile industriale sunt pline, somajul e redus, si totusi apar mega investirori care au nevoie de spatii largi.
Postat 01 Noiembrie 2022, 14:38 de unu
Una calda, alta rece.
Locuri de munca (creste nivelul de trai), parcuri industriale inutile (la nivel de investitii mari).
Postat 01 Noiembrie 2022, 14:31 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON