URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 15 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?

De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Bihoreanul tipărit

Parcul cu bogății: Program estival inedit, în parcul Muzeului Țării Crișurilor din Oradea (FOTO)
Timp liber
Serile estivale ale Oradiei capătă noi nuanțe artistice, cu concerte Mircea Baniciu, Iris, Vunk, Cargo și Compact. Concertele vor avea loc în parcul Muzeului Țării Crișurilor, în cadrul proiectului „Tipografia de idei”, care include și spectacole pentru copii, proiecții de filme și o bibliotecă în aer liber.
02 August 2023, 10:15
Potop peste Oradea: Super-furtuna care a devastat orașul lasă nerezolvată problema daunelor și a despăgubirilor (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Super-furtuna care a măturat mai multe zone din Bihor a fost de două ori mai puternică decât au prognozat meteorologii. Vijeliile de peste 140 km/h au dislocat acoperișuri, au pus la pământ sute de arbori, au rănit zeci de orădeni și au lăsat fără electricitate zeci de mii de bihoreni, dar dincolo de urmările imediate se pune nu doar problema daunelor și a despăgubirilor, pe care autoritățile nu vor să le plătească invocând o situație de forță majoră, ci și a unor schimbări în construcții și în peisagistica urbană.
Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit: Furtuna care a măturat Oradea a fost de două ori mai puternică decât au prognozat meteorologii
Bihoreanul tipărit
Luni, 31 iulie, a apărut a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit. Din noua ediție aflați că super-furtuna care a măturat mai multe zone din Bihor a fost de două ori mai puternică decât au prognozat meteorologii. Vijeliile de peste 140 km/h au dislocat acoperișuri, au pus la pământ sute de arbori, au rănit zeci de orădeni și au lăsat fără electricitate zeci de mii de bihoreni, dar dincolo de urmările imediate se pune nu doar problema daunelor și a despăgubirilor, pe care autoritățile nu vor să le plătească invocând o situație de forță majoră, ci și a unor schimbări în construcții și în peisagistica urbană. 
31 Iulie 2023, 00:00
Cultură pentru toți: Ce opțiuni de culturalizare și ce instituții aveau orădenii acum jumătate de veac, în comunism (FOTO)
Bihoreanul tipărit
În plină perioadă de destindere a regimului comunist, orădenii aveau opțiuni de culturalizare multiple, dar impregnate de ideologia vremii. Lumea culturală a Oradiei de acum o jumătate de secol era dominată de instituții cu tradiție, precum teatrul, cu nume mari, inclusiv la nivel național, iar cinematografele erau foarte populare deoarece filmul era instrumentul de propagandă favorit al comuniștilor.
Viticultură cu drona: Școlită în Vest, Betty Darabont a modernizat afacerea familiei, adoptând folosirea dronelor în vii (FOTO/VIDEO)
Bihoreanul tipărit
Una dintre cele două fiice școlite în Occident l-a convins pe un fermier bihorean să facă saltul de la agricultura mecanizată la cea digitalizată. Familia Darabont a devenit prima care folosește în Bihor drone pentru tratamente și fertilizări, după ce membrii acesteia au fost între primii fermieri din țară care culeg automatizat strugurii, când sunt mai plini de arome, și care au etichetat termosensibil sticlele de vin, ca să arate temperatura ideală de servire.
28 Iulie 2023, 08:03
Casa Ancuţei: Cum și-a ridicat o funcționară din Prefectura Bihor „pensiune” sub masca unei locuinţe unifamiliale (FOTO)
Bihoreanul tipărit
BIHOREANUL a descoperit că haosul urbanistic din Oradea este „legalizat” chiar de funcţionarii Primăriei. O funcţionară din Prefectura Bihor şi soţul acesteia, cu firmă de construcţii abonată la contracte publice, şi-au ridicat o clădire cu două niveluri şi 4 apartamente, în baza unei autorizaţii de construire obţinute pentru o locuinţă unifamilială.
Afacere înecată: Directorul ABA Crișuri, Pásztor Sándor, reclamat la DNA Oradea de finul primarului Florin Birta (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Cum ajunge praf și pulbere unul dintre cele mai potrivite locuri pentru o terasă pe malul Crișului Repede. Patronul restaurantului The Bridge, fin al primarului Florin Birta, l-a reclamat la DNA Oradea pe directorul ABA Crișuri, Pásztor Sándor, pentru abuz în serviciu, fiindcă a ridicat, peste noapte, avizul pe care instituția i-l dăduse pentru amplasarea unei terase între râu și promenada care leagă podurile Dacia și Sfântul Ladislau.
Paradă cu cântec: Prima paradă LGBTQ din Oradea pune pe jar tradiţionaliştii şi autorităţile locale
Știri Bihor
Anunţată pentru începutul lunii viitoare, prima paradă LGBTQ din Oradea pune pe jar tradiţionaliştii şi autorităţile locale. Evenimentul ar putea fi redus la o simplă întâlnire a membrilor comunităţii într-un spaţiu privat, după ce iniţiatorii s-au confruntat cu valuri de comentarii negative şi peste 8.000 de semnături de protest strânse de o biserică penticostală.
24 Iulie 2023, 12:56
Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit: Cum ajunge praf și pulbere cel mai potrivit loc pentru o terasă pe malul Crișului
Bihoreanul tipărit
Luni, 24 iulie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit. Între subiectele noii ediții aflați cum ajunge praf și pulbere unul dintre cele mai potrivite locuri pentru o terasă pe malul Crișului Repede. Patronul restaurantului The Bridge, fin al primarului Florin Birta, l-a reclamat la DNA Oradea pe directorul ABA Crișuri, Pásztor Sándor, pentru abuz în serviciu, fiindcă a ridicat, peste noapte, avizul pe care instituția i-l dăduse pentru amplasarea unei terase între râu și promenada care leagă podurile Dacia și Sfântul Ladislau. În același număr citiți și cum și-a ridicat o funcționară din Prefectură pensiune sub masca unei locuinţe unifamiliale, că prima paradă LGBTQ din Oradea pune pe jar tradiționaliștii și autoritățile locale, dar și cum o tânără din Bihor a modernizat afacerea familiei, trecând la... viticultură cu drona.
24 Iulie 2023, 00:00
„Bihorul este fruntaș la colectarea separată”. Șefa APM Bihor, Sanda Mercea, spune cum stăm cu poluarea și curățenia
Știri Bihor
De la marginea țării, Bihorul poate da lecții despre colectarea separată a deșeurilor. Directoarea Agenției pentru Protecția Mediului Bihor, Sanda Mercea, precizează că un clasament făcut în București așază județul pe primul loc la rata reciclării, la mare distanță față de capitală. „Este loc de mai bine, nu suntem la 50%, dar tot stăm mai bine ca alții”, spune Mercea.
23 Iulie 2023, 09:18
„Cine e cu noi?”. Cântăreți și trupe cunoscute, în weekend, la festivalul Waves din Ștrandul cu Valuri
Timp liber
După o primă ediţie reuşită, Waves Festival revine în acest sfârşit de săptămână în staţiunea Băile 1 Mai cu o mulţime de concerte. Pe scena din Ştrandul cu Valuri vor urca interpreţi şi trupe cunoscute, cum ar fi Delia, Andia, The Motans, Manuel Riva, Partydul Kiss FM ori Bvcovia, iar în ultima seară invitaţii speciali vor fi cei de la B.U.G. Mafia, care vor da un concert aniversar.
Au spart piața! Piața Nufărul e închisă degeaba, nicio firmă nu vrea să o transforme în parcare supraetajată (FOTO)
Bihoreanul tipărit
La 8 luni după ce a alungat comercianții din Piața Nufărul, Primăria Oradea n-a făcut nimic în locul ei. Piața Nufărul este ținută sub lacăt după ce la prima licitație pentru transformarea ei în parcare supraetajată cu 335 locuri nu s-a prezentat nicio firmă.
Ne bagă în pământ! Primăria Oradea insistă pe proiectele de realizare a pasajelor subterane, în ciuda criticilor (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Planul Primăriei Oradea de a construi noi pasaje subterane prelungește șantierele cu minimum 3 ani. În timp ce șoferii sunt sătui de lucrări, municipalitatea continuă să-și dorească pasaje subterane în locul intersecțiilor mari, în baza unei strategii dezbătute public „la grămadă” în 2021, fără consultarea specialiștilor.
Acțiunea „Azilul”: Val de controale fără precedent în cele 104 cămine din Bihor. Ce au descoperit inspectorii?
Bihoreanul tipărit
Scandalul care s-a lăsat cu demisia a doi miniștri, după dezvăluirea ororilor din „lagărele” de bătrâni patronate de clanul Firea, a produs efecte și în Bihor: inspecții în toate căminele din județ. Prefectura a mobilizat 7 instituții pentru a controla toate cele 104 centre în care sunt internați peste 1.600 de vârstnici, copii și adulți cu dizabilități, inspectorii dând amenzi drastice celor prinse că nu asigură asistență pe timp de noapte, că hrănesc oamenii cu mâncare expirată și îi țin în spații murdare, neaerisite, cu mobilier distrus și lenjerie roasă.
Final de poveste: Procurorii DNA Oradea acuzați că au băgat spaima în judecători au fost declaraţi nevinovaţi
Bihoreanul tipărit
Cei trei foști procurori DNA Oradea şi un judecător, cercetați de Secția Specială pentru că i-ar fi şantajat cu dosare penale pe alţi judecători, au fost declaraţi nevinovaţi. Dosarul deschis în 2019 după publicarea unei înregistrări în care foștii anchetatori anti-corupție împărțeau judecătorii în „buni” şi „răi”, comentând despre cum i-ar putea „linişti” pe aceștia din urmă fiindcă achitau inculpații, au fost retrase pe considerentul că faptele nu există.
17 Iulie 2023, 11:19
Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit: Scandalul azilelor, care s-a lăsat cu demisia a doi miniștri, a produs efecte și în Bihor
Bihoreanul tipărit
Luni, 17 iulie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, alături de suplimentul de educație ecologică Oradea noastră, ambele cu un conținut bogat în informații: Scandalul care s-a lăsat cu demisia a doi miniștri, după dezvăluirea ororilor din „lagărele” de bătrâni patronate de clanul Firea, a produs efecte și în Bihor. Prefectura a mobilizat 7 instituții pentru a controla toate cele 104 centre în care sunt internați peste 1.600 de vârstnici, copii și adulți cu dizabilități, inspectorii dând amenzi drastice celor prinse că nu asigură asistență pe timp de noapte, că hrănesc oamenii cu mâncare expirată și îi țin în spații murdare, neaerisite, cu mobilier distrus și lenjerie roasă. Din același număr aflați că Primăria Oradea insistă pe proiectele de realizare a pasajelor subterane, în ciuda criticilor, că procurorii DNA Oradea acuzați că au băgat spaima în judecători au fost declaraţi nevinovaţi și că piața Nufărul a fost închisă degeaba, pentru că nicio firmă nu vrea să o transforme în parcare supraetajată.
17 Iulie 2023, 00:00
A fost cândva Leșu... Povestea primului baraj ridicat din piatră, azi abandonat, spusă de unul dintre inginerii care l-au construit (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Unul dintre inginerii care au construit barajul Leșu, primul din România ridicat din piatră, deplânge soarta lucrării hidrotehnice, lăsată pe sec de ani de zile. La împlinirea a 50 de ani de la inaugurarea acumulării Leșu, unde au muncit peste 300 de oameni timp de 4 ani, inginerul Péter Alexandru rememorează pentru BIHOREANUL dificultățile de pe șantierul la acea vreme revoluționar.
Coloana sonoră a verii: Ce evenimente vor însufleți Oradea în perioada estivală
Bihoreanul tipărit
O puzderie de evenimente în aer liber sunt anunțate pentru perioada următoare în Oradea. Grădinile și curțile orașului vor fi însuflețite cu concerte de muzică clasică, jazz, pop și de pe coloanele sonore ale unor filme celebre, fiind programate și spectacole cu statui vivante sau proiecții de documentare.
15 Iulie 2023, 09:44
Ultraj live! A atacat și a înjurat un polițist fără să știe că e înregistrat, așa că s-a trezit la pușcărie
Bihoreanul tipărit
Autorul unui atac scandalos asupra unui poliţist din Bihor a fost trimis în judecată. Un salontan condamnat în trecut pentru jefuirea unei benzinării și mai recent pentru că s-a urcat băut la volan a fost arestat preventiv şi este judecat pentru ultraj după ce a agresat un agent de poliţie care a întregistrat scena cu camera de corp.
14 Iulie 2023, 08:07
Scandal pe lac: ABA Crișuri face un lac de agrement în Băile Felix, spre supărarea localnicilor (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Administrația de Apă Crișuri vrea să facă în Băile Felix un lac de agrement de 16 hectare. 125 de proprietari ale căror terenuri vor fi acoperite de ape, dar vor primi doar câțiva lei pe metrul pătrat, acuză ABA că, în timp ce lasă baltă lucrări cu adevărat necesare, toacă milioane sub pretextul amenajării... Crișului Repede.
Vara amânărilor: Oradea, un oraș invadat de șantiere pe care oamenii Primăriei nu pot să le gestioneze (FOTO/VIDEO)
Bihoreanul tipărit
Copleșită de cele peste 100 de șantiere, municipalitatea se dovedește incapabilă să le gestioneze. Oradea este toată un șantier în care Primăria se încurcă singură, prelungind repetat termenele de predare a lucrărilor la pasajele din piețele Emanuil Gojdu și Cetății, dar și la centrele de cartier Nufărul, Rogerius și Ioșia.
Vine ursul! Urșii dau târcoale în jurul Oradiei și ar putea ajunge în curând chiar și pe străzile din oraș (FOTO/VIDEO)
Bihoreanul tipărit
Urșii „pândesc” Oradea: în două luni, trei exemplare au fost văzute în vecinătatea orașului. Populația de urși din Bihor a ajuns, oficial, la 78 de exemplare, din care mai mult de jumătate au fost observate în păduri colinare sau de șes, un habitat atipic pentru aceste animale, unde nu-și vor găsi hrană suficientă, așa încât, curând, ar putea da iama în culturi agricole sau să înceapă să ucidă.
Run, Ronaldo, run! Câinele unui tânăr bihorean, botezat după celebrul fotbalist, a ajuns campion (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Un tânăr din Bihor a devenit antrenor de ogari englezi, iar unul dintre „elevii” săi a ajuns campion în Budapesta. Patrupedul sportiv se numește Ronaldo, după numele fotbalistului portughez, are 3 ani și a reușit să câștige o competiție în care au fost înscriși zeci de câini rapizi din Ungaria și România.
10 Iulie 2023, 19:01
Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit: De unde provin urșii care par să fi invadat Bihorul?
Bihoreanul tipărit
Luni, 10 iulie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit. Dintre subiectele noii ediții: Urșii „pândesc” Oradea: în două luni, trei exemplare au fost văzute în vecinătatea orașului. Populația de urși din Bihor a ajuns, oficial, la 78 de exemplare, din care mai mult de jumătate au fost observate în păduri colinare sau de șes, un habitat atipic pentru aceste animale, unde nu-și vor găsi hrană suficientă, așa încât, curând, ar putea da iama în culturi agricole sau să înceapă să ucidă.
10 Iulie 2023, 00:00
Campion în viteză: La doar 3 ani de când și-a început cariera de atlet, bihoreanul Mihai Dringo este deja în top! (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Până nu de mult, Mihai Dringo era un copil de la ţară, care nu ştia încotro să... alerge. Astăzi, este cel mai bun atlet sub 23 de ani al României, cu un record naţional pe pista de 400 de metri şi două titluri balcanice. Asta, chiar dacă s-a apucat de atletism abia de trei ani!
09 Iulie 2023, 09:10
Verde „natur”: Cum arată primul spațiu verde din Oradea amenajat în armonie cu natura (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Admirate și fotografiate de orădeni de îndată ce părăsesc orașul și ajung pe drumuri mai puțin aglomerate, florile de câmp pot fi o soluție și pentru înfrumusețarea orașelor. În țările occidentale, curentul naturalist în amenajarea de spații verzi câștigă teren, iar Oradea se poate lăuda că este unul dintre orașele care își întoarce atenția spre natură. 
Experience Oradea: O echipă de tineri le oferă turiștilor servicii digitale gratuite și organizează evenimente inedite în oraș
Știri Bihor
Pasionat de mic de turism și geografie și cunoscut în oraș pentru tururile gratuite pe care le organiza când încă era licean, orădeanul Alex Trandafir a lansat o aplicație menită să ofere turiștilor care ajung în orașul de pe Crișul Repede o experiență unică. Experience Oradea este un centru turistic virtual, unde curiozitățile turiștilor primesc răspunsuri, iar orădenii pasionați de orașul lor pot deveni... ambasadori.
06 Iulie 2023, 10:03
Munca-n zadar: O comună din Bihor toacă fonduri europene și împrumuturi pentru clădiri ce nu folosesc nimănui (FOTO/VIDEO)
Știri Bihor
După ce a făcut un bloc rămas de 15 ani nelocuit, o comună din Bihor toacă fonduri europene și bani împrumutați ca să reabiliteze două foste școli pentru... nu se știe cine. Aflat la al cincilea mandat, primarul Ioan Șora e acuzat că bagă comuna în datorii pe cinci ani pentru a cofinanța amenajarea unei cantine sociale și a unui incubator de afaceri, deși în Pomezeu nu există nici asistați, nici firme care să le folosească.
Tare-n lance! Vezi ce atracții aduce Festivalul Medieval care începe vineri în Cetatea Oradea
Bihoreanul tipărit
Festivalul Medieval aduce în Cetatea Oradea personaje din alte lumi, lupte spectaculoase și dueluri, show cu toboșari și jonglerii cu foc. Ediția 2023 va găzdui un eveniment ce are loc în premieră în Europa, Campionatul Mondial de Turnir cu lance solidă, dar și concerte date de Phoenix, Omul cu Șobolani și The Mono Jacks.
05 Iulie 2023, 15:11
Politica, o afacere: Cum au sporit în ultimul an averile politicienilor și șefilor administrației din Bihor
Bihoreanul tipărit
Anul 2022 a fost profitabil pentru politicieni, cu achiziții de mașini, case și conturi îngrășate. Deputata UDMR Rozalia Biro deschide lista celor mai bogați politicieni bihoreni, ocupând locul 8 în topul național, urmată de personaje din toate partidele, de la senatorul PSD Florin Bodog până la ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.
05 Iulie 2023, 08:04
  5 6 7  9  11 12 13  
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6645 RON
  • 1 EUR = 4.9714 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON