URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 24 NOIEMBRIE 2020
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Unii răuvoitori spun că și acum încă mai avem orădeni țărani, care odată cu abandonarea navetei n-au reușit să lase opincile la barieră și accentul pe imaș. Dar, să fim realiști, era imposibil ca într-o singură generație, care la scara istoriei e o clipă, să renunți la celebrul „inghi mei” sau la inegalabilul „f… mamă, o ba”.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Cum ar putea, oare, o clasă politică, clădită ea însăși pe impostură și mediocritate, să instituie norme și criterii de selecție pe care chiar ea le-ar pica, cu brio? Răspunsul este, totuși, la îndemână: prin simpla transparentizare, pe care o cerem cu toții, și noi, cei din mass-media, și generațiile mai tinere, și Uniunea Europeană, în care ne-am zorit să intrăm, atrași de avantaje, nu de rigori.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ce-a făcut şeful CJ Bihor săptămâna trecută, când a prezentat cele 12 criterii pentru alocarea banilor către primăriile din judeţ, este începutul celei mai importante reforme administrative din ultimii 30 de ani. Poate singura pe bune, nu formală, pentru că ţinteşte la rădăcina relelor din administraţia noastră. Dacă va fi adoptat - şi va fi - setul de reguli va scoate Bihorul, pur şi simplu, din feudalismul politic în care băltesc, de fapt, toate judeţele, oraşele şi comunele României.
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Sunt un fan mărturisit al instrumentelor digitale făcute să ne ușureze viața. Nu am mai plătit o factură la ghișeu de câțiva ani, evitând să pierd timp prețios și să văd fețe acre și plictisite dincolo de un geam de sticlă. Cumpăr de pe internet de câte ori am ocazia, comunic fervent prin mesaje și emailuri cu cei pe care nu îi pot întâlni, mă informez de pe diverse site-uri și platforme. Internetul îmi este util, chiar indispensabil, în toate activitățile profesionale, așa că îmi recunosc dependența de el.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre inițiativa lui Ilie Bolojan de a reduce organigrama Consiliului Județean Bihor la jumătate?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Având în vedere faptul că în curând chiar se vor desfăşura alegeri parlamentare în România, în ciuda crizei sanitare, cred că este important să se cunoască cele mai importante aspecte prevăzute în Constituţie în legătură cu rolul şi activitatea Parlamentului, precum şi cu statutul senatorilor şi deputaţilor. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Prevenirea gripei se efectuează prin utilizarea vaccinurilor cu virus inactivat. Aceste vaccinuri sunt preparate din virusuri gripale de tip A şi B ce au circulat în sezonul precedent. Dacă tipul de virus circulant în momentul vaccinării este strâns înrudit cu cel din compoziţia vaccinului, se realizează o protecţie de 50-80% faţă de infecţie.

Bihoreanul tipărit

Cele bune să se-adune! În faţa unei încercări nemaiîntâlnite, bihorenii dau exemple de solidaritate şi generozitate prin iniţiative lăudabile (FOTO)
Bihoreanul tipărit
În faţa unei încercări nemaiîntâlnite, bihorenii dau exemple de solidaritate şi generozitate prin iniţiative lăudabile. Oameni de bine - patroni, voluntari ai unor ONG-uri, poliţişti, jandarmi, cetăţeni de rând - s-au mobilizat şi au donat pentru materiale sanitare, ajută persoanele nevoiaşe, cumpără medicamente pentru bătrâni şi pregătesc bucate alese pentru medicii din linia întâi.
Gata cu haiducia! Proprietarii unor construcţii ilegale din Padiş, trimişi în judecată unul după altul
Bihoreanul tipărit
După ani de zile în care au sfidat legea, proprietarii construcţiilor ilegale din ariile protejate ale Parcului Natural Apuseni sunt trimişi, unul după altul, în judecată. Procurorii din Beiuş au inculpat, într-un singur an, patru proprietari de terase de pe platoul Glăvoi, dar şi un manager al Petrom care şi-a făcut o casă de vacanţă în Padiş, tocmai lângă Molhaşurile de la Izbuce, rezervaţie botanică de interes naţional.
24 Aprilie 2020, 15:19
Vremea tâlharilor: Pandemia e mană cerească pentru infractori, urmăriţii internaţionali sunt lăsaţi acasă!
Bihoreanul tipărit
Pandemia de coronavirus, mană cerească pentru infractori: autorităţile judiciare din Europa renunţă să preia românii pe care tot ele i-au dat în urmărire internaţională. Prinşi de poliţiştii din Bihor şi prezentaţi instanţei pentru confirmarea unor mandate europene de arestare emise de procurori din Germania şi Austria, doi tâlhari şi un escroc au scăpat de cătuşe, iar un criminal aşteaptă să fie trimis liber acasă.
24 Aprilie 2020, 08:01
Azil fără decenţă: Proprietarii unui azil din Nojorid, acuzaţi că au luat cu forţa o bătrână în îngrijire şi s-au împroprietărit ilegal pe apartamentul ei
Bihoreanul tipărit
Proprietarii unui azil din Nojorid, acuzaţi că au luat cu forţa o bătrână în îngrijire şi s-au împroprietărit ilegal pe apartamentul ei. Rudele femeii de 89 de ani acuză că soţii Violeta şi Tudor Dragoş, care administrează căminul "Decenţă pentru bătrâni", au pus-o pe bătrâna suferindă de demenţă să le dea apartamentul în schimbul îngrijirii ei, înţelegere despre care n-au suflat o vorbă, la fel cum au ţinut la secret şi faptul că femeia a murit.
23 Aprilie 2020, 11:48
Criza e aici! Primăria Oradea taie drastic bugetul, după o scădere de 9 milioane euro a veniturilor
Bihoreanul tipărit
Municipalitatea orădeană anunţă tăieri masive de buget, după ce blocajul economic provocat de pandemia de coronavirus provoacă o scădere a veniturilor de 9 milioane euro. Consiliul Local va fi chemat să aprobe săptămâna viitoare o rectificare negativă de 43 milioane lei, cea mai mare după criza din 2008, prin renunţarea la unele lucrări, licitaţii sau sporuri, măsuri similare urmând să fie luate şi de comunele din jur, în special la Sânmartin, unde prăbuşirea turismului a înjumătăţit veniturile.
22 Aprilie 2020, 08:01
Front de lucru: Companiile din Bihor luptă să își continue activitatea, în ciuda epidemiei de coronavirus
Bihoreanul tipărit
În plină criză, motorul economic al județului sunt firmele din construcții, cele de transporturi și cele din agricultură, care însă lucrează cu oameni speriați că se pot îmbolnăvi, se confruntă cu scăderi ale comenzilor și cu perspectiva unor recolte mai slabe, pe fondul secetei.
21 Aprilie 2020, 14:55
Pásztor, demisia! Imagini senzaționale cu momentul în care șeful CJ Bihor a fost prins sfidând restricțiile la pescuit (FOTO/VIDEO)
Bihoreanul tipărit
Sfidând restricțiile, șeful CJ Bihor, care e şi vicepreşedinte al Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă, a fost la distracţie cu o maşină cumpărată pentru sistemul de sănătate al judeţului. Surprins în flagrant de BIHOREANUL şi sancţionat de Poliţie, UDMR-istul Pásztor Sándor şi-a minţit suporterii că ar fi făcut doar o greşeală nevinovată, deși a mers cu „hoaverii” la o partidă de pescuit plănuită din timp, și s-a grăbit să se laude că a achitat amenda, fără să-și pună problema de a renunța la funcţia de care el însuşi admite că s-a dovedit „nedemn”, abuzând de ea cu neruşinare.
Dr. Gheorghe Carp, coordonator al spitalelor din judeţ: 'Bihorul este un exemplu pentru toată ţara. De la noi n-a dezertat nimeni'
Bihoreanul tipărit
Doctorul Gheorghe Carp, managerul Spitalului Judeţean din Oradea şi coordonator al spitalelor din Bihor cu subordonare locală în perioada stării de urgenţă, nu are nevoie de multe prezentări. BIHOREANUL l-a provocat vinerea trecută la o discuţie deschisă despre tot ce se întâmplă în spitale în criza provocată de coronavirus, de la testare până la tratare, iar informaţiile furnizate sunt pline de noutăţi. "Vrem să-i ţinem departe pe bihoreni de cimitir", spune, franc, doctorul Carp.
20 Aprilie 2020, 15:00
Nu rataţi noul BIHOREANUL tipărit: Şeful CJ Bihor a mers la pescuit ilegal cu o maşină cumpărată pentru sistemul de sănătate al judeţului
Bihoreanul tipărit
Marţi, 21 aprilie, apare un nou număr din BIHOREANUL tipărit. Dintre subiectele noii ediţii: Sfidând restricţiile, şeful CJ Bihor, care e şi vicepreşedinte al Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă, a fost la distracţie cu o maşină cumpărată pentru sistemul de sănătate al judeţului. Surprins în flagrant de BIHOREANUL şi sancţionat de Poliţie, UDMR-istul Pásztor Sándor şi-a minţit suporterii că ar fi făcut doar o greşeală nevinovată, deşi a mers cu "hoaverii" la o partidă de pescuit plănuită din timp, şi s-a grăbit să se laude că a achitat amenda, fără să-şi pună problema de a renunţa la funcţia de care el însuşi admite că s-a dovedit "nedemn", abuzând de ea cu neruşinare.
20 Aprilie 2020, 00:00
Grădina tuturor: Șerban Ganea, un arhitect orădean stabilit în Viena, aduce acasă „moda” grădinilor comunitare
Bihoreanul tipărit
În Vestul Europei, grădinile comunitare sunt un lucru banal. Parcele de teren puse la dispoziţie de autorităţi sunt lucrate de localnici, care cultivă legume şi fructe pentru consumul propriu. Pe vremuri, şi Oradea avea o astfel de grădină... Şerban Ganea, un arhitect orădean stabilit în Viena, aduce acasă "moda" grădinilor comunitare, pentru orădenii preocupaţi de permacultură.
19 Aprilie 2020, 19:01
Vânătoare... cu otravă: Sute de ouă infectate puse ca momeală pentru păsări şi animale pe un fond de vânătoare din Bihor (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Sute de ouă otrăvite au fost puse ca momeală pentru păsări şi animale pe un fond de vânătoare din Bihor. Localnicii acuză că, de ani de zile, în fondul de vânătoare administrat de controversatul afacerist Dorel Ungur, vieţuitoarele care se hrănesc cu pui de fazani şi de iepuri sunt omorâte cu ouă otrăvite, pentru ca vânătorii să aibă cât mai multă pradă.
17 Aprilie 2020, 16:21
Protest criminal: Trei orădeni au iscat un incendiu în penitenciar, omorându-și trei colegi de celulă (VIDEO)
Bihoreanul tipărit
Zece orădeni, deţinuţi în Penitenciarul Satu Mare, s-au zăvorât în celulă şi şi-au dat foc saltelelor, incendiul provocând moartea a trei dintre ei şi rănirea altor doi. BIHOREANUL a aflat că răzmeriţa a fost iscată de doi tâlhari şi un proxenet din Oradea, supăraţi că, în urma instituirii stării de urgenţă, li s-a suspendat dreptul la vizite intime şi la pachete, puşcăriaşii ajungând acum inculpaţi pentru omor calificat.
16 Aprilie 2020, 08:01
Înviere fără public: Pentru prima dată în istorie, creștinii bihoreni vor sta acasă de Înviere, iar preoții vor sluji singuri în bisericile închise
Bihoreanul tipărit
Pentru prima dată în istorie, creștinii bihoreni vor sta acasă de Înviere, iar preoții vor sluji singuri în bisericile închise, de teama infectării cu noul coronavirus. Reguli fără precedent, impuse de conducerile bisericilor, prevăd distribuirea Sfintelor Paști în pungi sigilate prin voluntari ai parohiilor sau chiar sfințirea lor, în premieră, de către credincioși, acasă!
15 Aprilie 2020, 18:20
Pacienta nr. 1: Prima bihoreancă diagnosticată cu coronavirus susține că nu a mințit la frontieră, într-o mărturie făcută BIHOREANULUI
Bihoreanul tipărit
Prima bihoreancă diagnosticată cu coronavirus, mărturie pentru BIHOREANUL: "N-am suferit deloc de boală, ci numai de răutatea oamenilor!". Cu toate că autorităţile o acuză de zădărnicirea combaterii bolilor, orădeanca Mihaela Marian neagă că ar fi minţit la revenirea din Italia, dar şi că s-ar fi plimbat prin mall-ul Lotus, infectând alţi oameni, aşa cum a fost acuzată pe reţelele sociale.
15 Aprilie 2020, 07:53
ePiaţa de bunătăţi: În vreme de pandemie, producătorii locali oferă bunătăţi naturale, pe care le duc, echipaţi cu mănuşi şi măşti, până în faţa porţii (FOTO)
Bihoreanul tipărit
În vreme de pandemie, producătorii locali oferă bunătăţi naturale, pe care le duc, echipaţi cu mănuşi şi măşti, până în faţa porţii. Între produsele pe care bihorenii le pot cumpăra în acest fel se numără ridichile, salata, ouă de la mici ferme tradiţionale, miere şi cătină, numai bune pentru imunitate, iar în curând vor începe şi livrările de căpşuni proaspăt culese.
14 Aprilie 2020, 18:21
Carantină cu fițe: Majoritatea „stranierilor” întorşi în ţară sunt minoritari romi, cu comportament şi pretenţii revoltătoare (VIDEO)
Bihoreanul tipărit
Faţa mai puţin cunoscută a ultimelor valuri de repatrieri din Occident provocate de criza Covid-19: majoritatea "stranierilor" întorşi în ţară, în ciuda apelurilor autorităţilor, sunt minoritari romi, care scandalizează personalul din vama Borş şi din centrele de carantină. Grosul năvălitorilor sosiţi din bejenie călare pe BMW-uri confundă şederea în carantină cu sejururile de 4 stele, făcând mofturi la cazare şi mâncare, deşi întreţinerea fiecăruia a ajuns să coste statul aproape 1.000 euro pe 14 zile, în timp ce conaţionalii obligaţi să stea izolaţi în colonii pretind să le fie asigurate inclusiv ţigări, dulciuri şi sucuri.
„Virusul” Dume: O nouă bombă epidemiologică ticăie în Bihor, din cauza lăcomiei fostului şef al ABA Crişuri, PSD-istul Dorel Dume
Bihoreanul tipărit
PSD-istul Dorel Dume a intrat în contact cu un tractorist diagnosticat cu coronavirus, pe care l-a pus să-i lucreze „moşia” de la un canton hidrotehnic, iar apoi a mers nepăsător la serviciu, inclusiv la Consiliul Județean, ba a și primit la birou vizita președintelui Pasztor Sandor, astfel că e posibil să fi declanșat o infectare „la nivel înalt”.
13 Aprilie 2020, 15:11
Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit: Fața mai puțin cunoscută a ultimelor valuri de „repatriați” carantinați în Bihor
Bihoreanul tipărit
Luni, 13 aprilie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, alături de suplimentul de educaţie ecologică Oradea noastră, cu un conţinut bogat în informaţii exclusive și variat. Din noua ediţie a ziarului, puteţi afla faţa mai puţin cunoscută a ultimelor valuri de repatrieri din Occident provocate de criza Covid-19: majoritatea „stranierilor” întorşi în ţară, în ciuda apelurilor autorităților, sunt minoritari romi, care scandalizează personalul din vama Borş şi din centrele de carantină. De asemenea, aflaţi în exclusivitate povestea "pacientei nr. 1", prima bihoreancă infectată cu Covid-19, dar şi că PSD-istul Dorel Dume, fostul director al ABA Crişuri, s-a autoizolat... din lăcomie.
13 Aprilie 2020, 00:00
Coronavirus... în joacă: Specialiştii ne descriu cum trebuie să ne ocupăm de copii în izolarea de acasă
Bihoreanul tipărit
BIHOREANUL vă prezintă recomandările specialiştilor despre cum pot părinţii să-şi ţină copiii activi, veseli şi responsabili în plină pandemie. În această perioadă, este esenţial ca părinţii să fie sinceri, dar optimişti, în legătură cu ceea ce se întâmplă în lume şi să le facă micuţilor un nou program, care să includă şcoală, îndatoriri, precum şi multă joacă.
10 Aprilie 2020, 14:00
Pandemiile Oradiei: Epidemia de coronavirus se adaugă unor molime devastatoare care au lovit de-a lungul istoriei Bihorul
Bihoreanul tipărit
Pandemia de coronavirus urmează unui şir de molime mortale care au lovit Bihorul de-a lungul istoriei. Gripa provocată de Covid-19 a fost precedată de un lung şir de epidemii de ciumă, holeră, variolă, gripă spaniolă şi alte boli care au făcut zeci de mii de victime, iar apoi au dispărut de la sine.
10 Aprilie 2020, 08:00
Târguială pe viaţă: Afaceristul Dorel Ungur este acuzat că a şantajat familia victimei pe care a omorât-o
Bihoreanul tipărit
Accidentul mortal provocat de milionarul salontan Dorel Ungur a ajuns subiect de negocieri murdare între şoferul vinovat şi sora victimei. Condamnat cu suspendare în primă instanţă, afaceristul pretinde că sora victimei sale îi cere despăgubiri de sute de mii de lei, însă femeia neagă, ba chiar l-a reclamat pentru şantaj după ce l-a înregistrat în timp ce Ungur îi cere să renunţe la continuarea procesului, altminteri îi va fi... duşman.
09 Aprilie 2020, 14:50
Criză cu veşti... bune: Oricât ar părea de bizar, pandemia de coronavirus are şi efecte benefice
Bihoreanul tipărit
Pandemia are şi efecte bune: reducerea poluării, a accidentelor, redescoperirea produselor locale. După ce numărul maşinilor din trafic a scăzut cu 70%, aerul respirat de orădeni nu mai este la fel de poluat şi numărul accidentelor s-a redus, iar pentru că evită magazinele mari, bihorenii şi-au adus aminte de producătorii locali de legume şi mezeluri.
09 Aprilie 2020, 08:21
Hai acasă! Multe firme s-au reorientat din cauza crizei, trecând pe livrări la domiciliu, inclusiv de jocuri închiriate
Bihoreanul tipărit
În timp ce majoritatea companiilor trec prin momente de cumpănă cauzate de pandemia de coronavirus, firmelor care livrează la comandă le-au "explodat" afacerile. Multe dintre firmele bihorene care până acum nu făceau livrări la domiciliu s-au reorientat pentru a supravieţui, cele mai multe fiind restaurante şi localuri mici.
08 Aprilie 2020, 13:35
Muncă în criză: Pandemia de coronavirus a lovit crunt piaţa muncii din Bihor
Bihoreanul tipărit
Pandemia de coronavirus a lovit crunt piaţa muncii din Bihor: peste 6.000 de angajaţi au fost concediaţi sau trimişi în şomaj tehnic în ultimele două săptămâni. Din cauza restricţiilor impuse de starea de urgenţă sau pentru că nu mai au clienţi, firmele bihorene au concediat deja peste 1.000 de oameni, iar pe alţi 5.000 i-au trimis în şomaj tehnic, urmând ca statul să le plătească 75% din salarii, situaţie în care vor ajunge, până în luna mai, o treime din salariaţii judeţului.
08 Aprilie 2020, 07:59
Sebastian Nemeth, preşedintele Colegiului Farmaciştilor Bihor: 'Nu cred că va fi o problemă cu medicamentele'
Bihoreanul tipărit
În vârstă de 41 de ani, Sebastian Nemeth este preşedintele Colegiului Farmaciştilor din Bihor din 2016, fiind reales recent pentru al doilea mandat. Absolvent, iar acum cadru didactic al Facultăţii de Medicină şi Farmacie a Universităţii din Oradea, Nemeth este şef de lucrări la catedra de Farmacognozie şi Fitoterapie a FMF, materie pe care le-o şi predă studenţilor din anul III. Din 2010, este doctor în domeniul farmaciei, titlu obţinut la Universitatea de Medicină şi Farmacie Iuliu Haţeganu din Cluj Napoca.
07 Aprilie 2020, 20:21
'Nu vă fie frică!': BIHOREANUL vă prezintă povestea încurajatoare a unei familii de orădeni diagnosticaţi cu coronavirus
Bihoreanul tipărit
O familie din Oradea, lovită de coronavirus, îşi împărtăşeşte public experienţa trăită. Anca şi Samuel Puie, un cuplu cu trei copii mici, dar şi cu doi vârstnici internaţi la Infecţioase, povestesc încercările prin care au trecut de la primele semne ale bolii până la testare şi tratare, lăudând profesionalismul cadrelor medico-sanitare.
07 Aprilie 2020, 07:59
Izolaţi la datorie: Temoficare Oradea, Electrica şi Compania de Apă şi-au izolat o parte din personal la locul de muncă (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Societăţile de alimentare cu energie electrică, încălzire şi apă încearcă să îşi protejeze personalul esenţial de infectarea cu coronavirus prin izolarea la locul de muncă. Pentru a-şi putea asigura serviciile cu foc-continuu, Electrica şi-a izolat dispecerii de restul personalului, Termoficare şi-a închis în centrală 60 de oameni, fără niciun contact cu exteriorul, iar Compania de Apă Oradea pregăteşte primele echipe care vor fi consemnate două săptămâni la locul de muncă.
06 Aprilie 2020, 19:48
'Academician' uitat: Controversatul Mircea Ifrim, fondatorul Facultăţii de Medicină din Oradea, a murit în anonimat
Bihoreanul tipărit
A murit Mircea Ifrim, primul "baron" al Facultăţii de Medicină şi unul dintre cei mai controversaţi profesori pe care i-a avut Universitatea din Oradea. Pretins academician, deşi n-a făcut parte niciodată din Academia Română, Ifrim a fost cel care a reclamat că la Oradea s-au vândut diplome false, dar şi cel care ani de zile a stat la hotel pe banii Universităţii, a inventat o catedră la FMF pentru a-şi angaja ilegal soţia, o chinezoaică cu 20 de ani mai tânără, şi a înmatriculat studenţi străini care nu aveau acest drept.
06 Aprilie 2020, 09:03
Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit, ediția cu numărul 1.000! O familie din Oradea, lovită de coronavirus, îşi împărtăşeşte public experienţa trăită
Bihoreanul tipărit
Luni, 6 aprilie, a apărut o nouă ediție a BIHOREANULUI tipărit, ajuns la numărul 1.000. Dintre subiecte: O familie de orădeni infectați și tratați dau detalii despre simptomele provocate de temutul Covid-19, dar și despre cum au interacționat cu medicii şi autorităţile bihorene; „Academicianul” Mircea Ifrim, fondatorul Facultăţii de Medicină, a murit în anonimat; Pandemia de coronavirus se adaugă unor molime devastatoare care au lovit Bihorul; Afaceristul Dorel Ungur este acuzat că a șantajat familia victimei pe care a omorât-o; Pandemia de coronavirus a lovit crunt piaţa muncii din Bihor, dar, oricât ar părea de bizar, are și efecte benefice în anumite domenii.
06 Aprilie 2020, 00:00
Noul şef al Gărzii de Mediu, Sever Şerbănescu: „Sistemul de salubritate din Oradea este corespunzător”
Bihoreanul tipărit
Una dintre problemele de mediu prioritare ale Bihorului vizează reciclarea deşeurilor. În doar 44 de oraşe şi comune din Bihor funcţionează colectarea selectivă, în timp ce 26 de primării nici măcar nu au implementat aceste reguli, valabile încă din 2012. „Sistemul de salubritate din Oradea este corespunzător”, spune, într-un interviu acordat BIHOREANULUI Sever Șerbănescu, noul șef al Gărzii de Mediu Bihor.
05 Aprilie 2020, 17:05
  5 6 7  9  11 12 13  
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.1013 RON
  • 1 EUR = 4.8732 RON
  • 1 HUF = 0.0135 RON