URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 21 APRILIE 2021
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E lungă şi tristă povestea cu dealul Ciuperca. Un proiect prost, o implementare superficială şi consecinţele nu au întârziat să apară. Sigur, constructorul se va apăra dând vina pe proiectant, iar acesta pe executant. Dar orice inginer cu puţină experienţă şi-ar fi dat seama că e riscant să pui în operă o lucrare cu studiul geo făcut pe genunchi, în birou.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Nu, titlul nu e o glumă! Dacă Sandu Lungu, carismaticul luptător care a pus Bihorul pe hartă cu pumnul său necruţător şi dimensiunile sale respectabile, s-a pus în fruntea unei "armate" de protestatari cu care a bătut străzile Oradiei, dacă a pus mâna pe megafon pentru a se adresa mulţimii, asemenea unui lider politic, nu e de glumă...
Zic şi eu
Adrian Cris
În timp ce la Bucureşti pluseriştii înfuriaţi de mazilirea Arhanghelului Vlăduţ ameninţă cu ieşirea de la guvernare şi sunt iluminaţi de revelaţia că Ludovic Orban, până mai ieri personificarea "Ciumei galbene", este de fapt "partener de nădejde", nu ca rockerul Cîţu, cel degrabă vărsător de sânge de om nou nevinovat, în Oradea cele două formaţiuni îşi pregătesc în pace şi armonie, împreună cu UDMR, împărţirea instituţiilor deconcentrate din judeţ.
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Când l-au numit la Sănătate a doua oară, Vlăduţ a fost asemenea unui ginerică intrat într-o familie mafiotă supraprotectivă cu tânăra mireasă, familie care deţine controlul total asupra vieţii tânărului cuplu, inclusiv asupra aspectelor intime dintre cei doi tineri însurăţei. Doar că în cazul acesta, Sănătatea nu e tinerică deloc, e mai degrabă o hoaşcă rămasă nemăritată până la adânci bătrâneţi, care a uitat vremurile în care era tânără şi frumoasă, şi căreia îi place acum doar să se lase mulsă pervers şi să consume tineri imberbi cu carnea rozulie şi fragedă.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Considerați că după vacanța de Paști ar trebui reluate cursurile în şcoli, cu prezență fizică?
De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Odată cu publicarea deciziei în Monitorul Oficial, nicio persoană nu va putea fi încarcerată până la motivarea hotărârii definitive de condamnare, indiferent dacă vorbim de o decizie în ultim grad de jurisdicţie sau de o sentinţă de primă instanţă neatacată. Ca atare, în viitorul imediat apropiat, nicio sentinţă penală nu va putea fi pronunţată înainte de a fi motivată...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Campania de vaccinare gratuită a fetiţelor din clasa a IV-a reprezintă o şansă reală de prevenţie a cancerului de col uterin, boală a cărei mortalitate ne situează pe primul loc în Europa. Din păcate, politizarea şi informarea defectuoasă privind beneficiile acestei campanii, care s-a dorit a fi onestă şi benefică pentru sănătate, a determinat refuzarea vaccinării de către mulţi, mult prea mulţi părinţi, în necunoştinţă de cauză...

Bihoreanul tipărit

S-a virusat turismul! Oradea şi Băile Felix n-au avut vizitatori nici cât în anul de criză 2008, din cauza pandemiei
Bihoreanul tipărit
Pandemia de coronavirus a provocat pierderi de milioane de euro turismului bihorean. Numărul turiştilor a scăzut în Oradea la nivelul din 2008, dar scăderea este și mai gravă în Băile Felix, unde marii operatori se tem că, după răcirea vremii, vor trebui să închidă cu totul, evenimentele care ar fi putut atrage vizitatorii în zonă fiind anulate.
09 Septembrie 2020, 07:57
Dezastrul Raita: Cumpărătorii „caselor de vis”, somați să plătească milioane de euro pentru un „tun” dat băncii de Călin Raita
Bihoreanul tipărit
O escrocherie în urma căreia dubiosul "Superconstructor" Călin Raita a scăpat cu 2 ani de închisoare cu suspendare îi poate costa milioane de euro pe cumpărătorii "caselor de vis". Un executor judecătoresc a început să someze zeci de familii din cartierul de vile din Paleu că, dacă vor să-şi păstreze locuinţele, fiecare trebuie să achite peste un milion de euro pentru terenurile de sub case, "ciordite" de Raita cu acte false de la o bancă italiană, căreia nu i-a înapoiat un împrumut. 
Şcoală din mers: Noul an școlar debutează sub semnul incertitudinii în Bihor, din cauza pandemiei
Bihoreanul tipărit
Niciodată reluarea cursurilor şcolare n-a avut atât de multe incertitudini ca acum. Pericolul îmbolnăvirilor cu Covid şi bâlbele autorităţilor au lăsat părinţii şi profesorii cu o sumedenie de întrebări fără răspuns. În teorie, din 14 septembrie, toţi elevii bihoreni vor reveni în şcoli, dar în realitate nimeni nu ştie dacă va fi aşa. Inspectoratul Şcolar încă nu ştie câte sunt clasele unde se poate respecta distanţarea, la fel cum directorii încă nu ştiu câţi părinţi îşi vor lăsa copiii la şcoală şi ce soluţii vor aplica pentru cei care rămân acasă. Peste toate aceste dileme, Guvernul a mai aruncat, vinerea trecută, încă una: şcoala ar putea continua online până la 1 octombrie.
07 Septembrie 2020, 11:35
Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit! Zeci de clienți ai constructorului Călin Raita devin victimele escrocheriilor sale imobiliare
Bihoreanul tipărit
Luni, 7 septembrie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, alături de suplimentul de educaţie ecologică Oradea noastră. Dintre subiectele noii ediții: O escrocherie în urma căreia dubiosul „Superconstructor” Călin Raita a scăpat cu 2 ani de închisoare cu suspendare îi poate costa milioane de euro pe cumpărătorii „caselor de vis”.Un executor judecătoresc a început să someze zeci de familii din cartierul de vile din Paleu că, dacă vor să-şi păstreze locuinţele, fiecare trebuie să achite peste un milion de euro pentru terenurile de sub case, „ciordite” de Raita cu acte false de la o bancă italiană, căreia nu i-a înapoiat un împrumut. Din acealşi număr aflaţi şi cum turismul bihorean este în picaj, după ce Oradea şi Băile Felix n-au avut vizitatori nici cât în anul de criză 2008, dar şi cum a dat lovitura un interlop orădean, jefuind castelul lui Octavian Goga.
07 Septembrie 2020, 00:00
Battle la Burzuc: Într-un sat din Bihor a fost inaugurat cel mai mare teren pentru bătălii de airsoft din România (FOTO / VIDEO)
Bihoreanul tipărit
Într-un sat din Bihor a fost inaugurat cel mai mare teren pentru bătălii de airsoft din România. La BB Badger, pasionaţii intră "de aproape" în atmosfera bătăliilor din zonele de război şi se luptă, echipaţi în stil military, folosind arme care le imită pe cele reale până în cele mai mici detalii.
06 Septembrie 2020, 09:44
Învaţă să zbori! Şcoală de zbor în Bihor, unde pasionaţii pot obţine licenţe pentru avioane mici, elicoptere şi planoare (FOTO / VIDEO)
Bihoreanul tipărit
La Ineu, a fost deschisă singura şcoală de zbor din Bihor, unde pasionaţii pot obţine licenţe pentru avioane de dimensiuni mici, elicoptere şi planoare. Acreditată de Autoritatea Aeronautică Civilă din România, şcoala are baza pe aerodromul complexului Kings Land, unde pasionaţii învaţă să ridice aeronave printre nori, iniţial alături de instructori, iar apoi "solo".
04 Septembrie 2020, 08:05
Turism pe avarie: Primăria Nucet se dovedește incapabilă să exploateze eficient pârtia Piatra Grăitoare din Vârtop
Bihoreanul tipărit
Primăria Nucet, care administrează pârtia Piatra Grăitoare din Vârtop, incapabilă s-o transforme într-un „motor” economic şi pe punctul de a rata şi următorul sezon turistic de iarnă. În loc să scoată profit dintr-o staţiune plină de turişti tot anul, Primăria Nucet are datorii de aproape 100.000 lei pentru mentenanţa instalaţiei de teleschi, ajungând să plătească din banii publici, nu din încasări, utilităţile şi salariile personalului de întreţinere. 
03 Septembrie 2020, 08:09
Micul 'vatman': Povestea lui Cedrin, băiețelul pasionat de tramvaie care și-a făcut site de unul singur (FOTO / VIDEO)
Bihoreanul tipărit
Un băiețel de 10 ani din Oradea și-a creat de unul singur un site unde scrie despre tramvaie. Cedrin Crăciun Pelle este îndrăgit de mulți ingineri și vatmani de la OTL pentru vizitele dese pe care le face la depou, dar și pentru că la o vârstă atât de fragedă știe totul despre tramvaiele care circulă în orașul de pe Criș.
Bandit în libertate: Decizie controversată în favoarea adolescentului care, beat fiind, a furat o maşină şi a băgat în comă un polițist
Bihoreanul tipărit
Adolescentul care la beţie a furat o maşină şi a băgat în comă un polițist rutier e judecat în libertate după o decizie controversată a Tribunalului. Procesul lui Augustin Rostaş a început cu o surpriză: după 8 luni de arest preventiv, instanţa a decis să-l judece în libertate şi i-a schimbat acuzația principală, cea de tentativă de omor, cu o alta, pedepsită mult mai blând, de vătămare corporală din culpă
Ioana Mihăilă, preşedintele PLUS Bihor, candidat al Alianţei USR-PLUS la Primăria Oradea: 'Candidez pentru a face Oradea bine'
Bihoreanul tipărit
Medic endocrinolog, 39 de ani, căsătorită şi cu doi copii, coproprietar împreună cu soţul, tot medic, al unei clinici private, Medena, Ioana Mihăilă este ceea ce oricine ar numi un om realizat pe plan personal şi profesional. După ce timp de cinci ani a fost membru PNL Bihor, dar fără să fi activat, cum ea însăşi precizează, în 2018, odată cu fondarea PLUS, a decis să se implice activ în politică şi, după doi ani, a devenit nu doar preşedintele organizaţiei judeţene Bihor, ci şi candidat la Primăria Oradea al Alianţei USR-PLUS. Ce anume a determinat-o să (re)intre în arenă şi ce planuri are, explică cititorilor BIHOREANULUI.
01 Septembrie 2020, 09:31
Apa rea! Rapoarte alarmante ale DSP Bihor: În peste jumătate din localităţile județului, apa din rețele conține substanțe periculoase
Bihoreanul tipărit
În mai bine de jumătate din judeţ, apa de la robinet este contaminată chimic. Cu toate că primăriile nu fac publice informaţiile privind calitatea apei, în zeci de localități oamenii consumă microbi din conducte, analizele DSP Bihor depistând inclusiv bacterii periculoase precum E.Coli, care pot provoca infecții grave.
01 Septembrie 2020, 07:57
Bătălia pentru voturi: BIHOREANUL vă prezintă lista candidaților la alegerile locale și ce promit ei
Bihoreanul tipărit
Alegerile locale aduc în faţa bihorenilor pretendenţi care îşi ascund sigla partidului, formaţiuni mari care îşi fură reciproc candidaţi şi altele mici, care nu au niciun program, dar încurcă jocurile „granzilor”.În Bihor se înfruntă două forţe, atât pe dreapta, cu PNL favorit şi USR-PLUS în ascensiune, cât şi pe stânga, unde Pro România „muşcă” din PSD, în timp ce UDMR şi-a pus candidat de sacrificiu la Primărie, iar la Consiliul Judeţean 22 de primari care să recupereze pierderile epocii Pásztor.
31 August 2020, 10:01
Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit! Peste jumătate din localitățile din județ au apă contaminată!
Bihoreanul tipărit
Luni, 31 august, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit! Dintre subiectele noii ediții: Rapoarte alarmante ale Direcției de Sănătate Publică Bihor: În mai mult de jumătate din localitățile județului, apa din rețele e contaminată cu substanțe periculoase. Cu toate că primăriile nu fac publice informațiile privind calitatea apei, în zeci de localități oamenii consumă microbi din conducte, analizele DSP Bihor depistând inclusiv bacterii periculoase precum E.Coli, care pot provoca infecții grave. Din același număr aflați și povestea lui Cedrin Crăciun Pelle, băiețelul pasionat de tramvaie care și-a făcut site de unul singur, dar și lista candidaților la alegerile locale și ce promit ei.
31 August 2020, 00:00
Centenar episcopal: Episcopia Ortodoxă a Oradiei împlineşte 100 de ani de la reînfiinţare, sub conducerea lui Roman Ciorogariu
Bihoreanul tipărit
Episcopia Ortodoxă a Oradiei împlineşte 100 de ani de la reînfiinţare, sub conducerea lui Roman Ciorogariu. După Marea Unire din 1918, comunitățile ortodoxe din Transilvania s-au revigorat şi şi-au clădit instituţii care în perioada interbelică aveau să contribuie substanţial la educarea populaţiei româneşti, majoritare în provincie. 
29 August 2020, 09:38
Tot răul spre bine! Fermierii din Bihor înregistrează producţii record, în vreme ce seceta a pârjolit recoltele din sudul ţării  
Bihoreanul tipărit
Dacă în sudul ţării seceta a pârjolit recoltele, fermierii bihoreni înregistrează producţii record. Marii fermieri bihoreni se pregătesc pentru un an agricol bun, cu producţii de 4,8 tone de grâu la hectar şi recolte-record de 7,6 tone în nordul judeţului, în condiţiile în care media naţională abia dacă se ridică la 2,9 tone de grâu la hectar.
28 August 2020, 09:01
Tot pe sec! ABA Crișuri a pierdut finanțarea europeană pentru reabilitarea Barajului Leșu, golit pentru că avea mari infiltraţii
Bihoreanul tipărit
Golit acum 5 ani ani pentru că avea mari infiltraţii, barajul Leşu este departe de a fi reparat. Administraţia Bazinală de Apă Crişuri a pierdut finanţarea europeană, pe motiv că a încheiat un contract de execuţie pe lângă lege, aşa că de un an a sistat lucrările de consolidare a celui mai mare baraj de acumulare din Bihor.
27 August 2020, 08:03
Cinema pe frontieră: A doua ediţie a Festivalului de Film pe Frontieră, pus la cale de regizorul Marian Crişan, se ține în weekend la Salonta
Bihoreanul tipărit
A doua ediţie a Festivalului de Film pe Frontieră, pus la cale de regizorul Marian Crişan, la Salonta. Proiecţiile se vor ţine în acest weekend, în aer liber, în program fiind incluse producţii româneşti şi maghiare, între care "Morgen" şi "La Gomera", propuse de România în 2011, respectiv 2019, pentru Premiile Oscar.
26 August 2020, 10:10
Florin Birta explică de ce a ales să candideze pentru funcția de primar: „Vom realiza noi proiecte pentru Oradea”
Bihoreanul tipărit
În Oradea, unul dintre cei doi viceprimari liberali candidează la Primărie după ce edilul şef Ilie Bolojan vizează conducerea judeţului. Licenţiat în Drept şi cu masterat în Drept administrativ, căsătorit şi tată a doi copii, Florin Birta activează în administraţie de 12 ani, cât durata mandatelor de primar ale mentorului său, Ilie Bolojan. Cu ce planuri a intrat în cursa electorală, o spune în interviul acordat BIHOREANULUI.
26 August 2020, 07:57
Pe cine alegem? Partidele și-au depus la BEJ lista candidaților pentru alegerile locale de luna viitoare
Bihoreanul tipărit
Partidele şi-au depus la BEJ lista candidaţilor pentru alegerile locale de luna viitoare. În timp ce PNL se bazează pe "oamenii lui Bolojan", precum viceprimarii Florin Birta şi Mircea Mălan, PSD reciclează aceiaşi candidaţi controversaţi, cum e Florian Bodog, al doilea pe lista pentru CL Oradea.
25 August 2020, 17:40
Armata de îngeri: Cum a reușit o echipă de inimoși să strângă 2,4 milioane de dolari, în mai puțin de un an, pentru salvarea micuțului Noel (FOTO / VIDEO)
Bihoreanul tipărit
Greu de imaginat și, totuși, posibil! Cum a reușit o echipă de inimoși să strângă 2,4 milioane de dolari, în mai puțin de un an, pentru salvarea micuțului Noel. Timp de 9 luni, 100 de persoane care nu s-au cunoscut niciodată au luptat, voluntar, pentru un singur țel: să-l salveze pe Noel Olyus, un bebeluș bihorean care suferă de o boală fatală, ce nu poate fi tratată decât cu un vaccin extrem de scump, și au reușit să mobilizeze peste 160.000 de persoane pentru a face rost la timp de uriașa sumă. 
25 August 2020, 08:03
Jale în spitale: Criza Covid se adânceşte în judeţul Bihor, spitalele se apropie de limita rezistenţei 
Bihoreanul tipărit
Criza Covid: Deoarece se înmulţesc continuu îmbolnăvirile şi cazurile grave, dar şi cadrele medico-sanitare infectate, spitalele din Oradea se apropie de limita rezistenţei. Municipalul aproape că nu mai are paturi libere, Judeţeanul face internări programate doar pentru a opera bolnavii oncologici şi ţine laolaltă pacienţi în saloanele-izolator, Maternitatea a preluat gravidele cu Covid, iar DSP anunţă cu întârziere bihorenii descoperiţi cu noul virus.
24 August 2020, 11:10
Nu rataţi noul BIHOREANUL tipărit! Povestea incredibilă din spatele succesului strângerii de fonduri pentru micuţul Noel 
Bihoreanul tipărit
Luni, 24 august, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit. Dintre subiectele noii ediţii: Greu de imaginat şi, totuşi, posibil! Cum a reuşit o echipă de inimoşi să strângă 2,4 milioane de dolari, în mai puţin de un an, pentru salvarea micuţului Noel. Timp de 9 luni, 100 de persoane care nu s-au cunoscut niciodată au luptat, voluntar, pentru un singur ţel: să-l salveze pe Noel Olyus, un bebeluş bihorean care suferă de o boală fatală, ce nu poate fi tratată decât cu un vaccin extrem de scump, şi au reuşit să mobilizeze peste 160.000 de persoane pentru a face rost la timp de uriaşa sumă. 
24 August 2020, 00:00
Oradea pe ecrane: Orădenii sunt invitaţi la premiera mondială a peliculei 'Don’t Read This on a Plane', filmate în bună parte în oraşul de pe Crişul Repede (VIDEO)
Bihoreanul tipărit
Oradea este un oraş de film. La propriu. Atât în 2018 cât şi în 2019, echipe internaţionale au descins în oraşul de pe Crişul Repede, unde, alături de actori, cameramani şi producători locali, au filmat un lungmetraj ca la carte. Este vorba de filmul "Don’t Read This on a Plane", despre o tânără scriitoare şi isprăvile ei prin Europa, în încercarea de a-şi promova cea mai nouă carte, despre flirturile şi aventurile unei femei căsătorite avute cu alte femei. Ei bine, pelicula e gata şi urmează să fie prezentată, în premieră, la un festival din Los Angeles, proiecţiile putând fi urmărite online şi de orădeni... 
23 August 2020, 10:01
Lecția de ambiție: Înfruntând pandemia, Livia lucrează într-un scaun cu rotile la spitalul anti-Covid din Oradea (FOTO / VIDEO)
Bihoreanul tipărit
BIHOREANUL vă prezintă povestea singurei angajate care lucrează dintr-un scaun cu rotile la spitalul anti-Covid din Oradea. Spitalul Municipal a fost singurul care i-a oferit un loc de muncă Liviei Popescu, după ce până la 32 de ani a fost refuzată peste tot din cauza handicapului cu care s-a ales în urma unui accident.
'Boală' de familie: Fiica deputatului PSD Ioan Sorin Roman este şi funcţionar la APIA, şi afaceristă în agricultură
Bihoreanul tipărit
Fiica deputatului PSD Ioan Sorin Roman, condamnat pentru incompatibilitate, e suspectată de fapte similare. BIHOREANUL a descoperit că tânăra Roxana Roman este în paralel şi funcţionar la APIA, şi patron al unei firme agricole care lucrează peste 50 de hectare, primind subvenţii de la instituţie şi beneficiind de o finanţare europeană de o jumătate de milion de euro.
19 August 2020, 08:01
Ilie Bolojan, candidat la CJ Bihor: 'Merg la Judeţ la desecări de mlaştini, nu la masa întinsă'
Bihoreanul tipărit
După 12 ani în care a condus Oradea, Ilie Bolojan (51 ani) nu mai are nevoie de prezentări. Votat la fiecare 4 ani de tot mai mulţi orădeni decât la precedentul scrutin, din primul tur şi inclusiv de etnici maghiari, consacrat ca primar-model la scară naţională, dar şi ca lider respectat în propriul partid, de data asta şeful PNL Bihor a produs o surpriză: va candida la preşedinţia Consiliului Judeţean. De ce acolo şi cu ce planuri, explică pentru cititorii BIHOREANULUI.
Bihorul în alertă: Criza Covid-19 se agravează. În două săptămâni, îmbolnăviri cât în celelalte 5 luni de pandemie la un loc!
Bihoreanul tipărit
Criza Covid-19 se agravează de la o zi la alta: în primele două săptămâni ale lunii august s-au îmbolnăvit aproape tot atât de mulţi bihoreni cât în celelalte 5 luni de pandemie la un loc. BIHOREANUL explică exploziile de noi cazuri, dezvăluie focarele care au contaminat judeţul, descrie categoriile de persoane cele mai expuse îmbolnăvirii şi prezintă efectele asupra sistemului sanitar local, măcinat el însuşi de infectări şi cu medici obosiţi, în pericol să fie copleşit chiar la finele acestei luni.
17 August 2020, 10:10
Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit! Noul coronavirus se extinde în ritm alert și în Bihor
Bihoreanul tipărit
Luni, 17 august, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, împreună cu suplimentul de educație ecologică Oradea Noastră. Dintre subiecte: Criza Covid-19 se agravează de la o zi la alta: în primele două săptămâni ale lunii august s-au îmbolnăvit aproape tot atât de mulţi bihoreni cât în celelalte 5 luni de pandemie la un loc. În același număr aflați și că fiica deputatului PSD Ioan Sorin Roman este şi funcționar la APIA și patron de firmă agricolă, citiți povestea Liviei, care, înfruntând pandemia, lucrează într-un scaun cu rotile la spitalul anti-Covid din Oradea, dar și un interviu cu primarul Ilie Bolojan: „Merg la Județ la desecări de mlaştini, nu la masa întinsă”, declară el.
17 August 2020, 00:00
Prin noi înșine! Pandemia a stricat planurile administrației Bolojan de a concesiona parcările din Oradea
Bihoreanul tipărit
Pandemia a dat peste cap planurile primarului Ilie Bolojan de a concesiona administrarea parcărilor unuia dintre marii operatori privați din Europa. Scăderea cu 25% a încasărilor din parcări, pe fondul restricțiilor de circulație din toiul crizei sanitare, a lăsat fără ofertanți municipalitatea, obligată să construiască din banii oraşului parcări de strictă necesitate, cum ar fi cea pentru Spitalul Județean.
14 August 2020, 10:35
Procesomani... pentru bani: Pe lângă salariile generoase, magistraţii din Bihor încasează venituri năucitoare
Bihoreanul tipărit
Pe lângă salariile generoase pe care le încasează, magistraţii din Bihor au de recuperat peste 35 milioane lei obţinuţi în urma unor litigii de muncă. În urma acţiunilor intentate şi judecate tot de ei, magistraţii şi-au acordat unii altora sporuri, indexări, prime de concediu, tichete de masă şi stimulente, iar acum pornesc noi acţiuni, pentru dobânzi şi penalităţi generate de neplata la timp a acestora.
14 August 2020, 07:59
  5 6 7  9  11 12 13  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.0872 RON
  • 1 EUR = 4.9279 RON
  • 1 HUF = 0.0137 RON