URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Octombrie 2023, 08:01

Șpagă fără pedeapsă: Un bihorean cere în van justiției să tragă la răspundere o țepară care i-a tapat de bani soția, între timp decedată

Șpagă fără pedeapsă: Un bihorean cere în van justiției să tragă la răspundere o țepară care i-a tapat de bani soția, între timp decedată TUPEISTĂ. Orădeanca Liana Hodișan (foto) este o clientă veche a procurorilor din Capitală, unde își are domiciliul: a fost condamnată pentru încercarea de a vinde o vilă din București care nu-i aparținea, iar de un alt proces a scăpat prin „împăcarea părților” (Foto: Facebook)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Caz inedit în justiție: un bihorean - a cărui soție a denunțat o orădeancă stabilită în București căreia i-a dat bani de șpagă pentru a-i „rezolva” un post de asistentă medicală - acuză procurorii că nu au mișcat un deget pentru a soluționa dosarul. În aproape patru ani, procurorii nici măcar nu au audiat-o pe escroacă, deși au fost de două ori obligați prin sentințe judecătorești, iar bărbatul s-a plâns inclusiv vestitei Secții speciale, dar tot degeaba.

O poveste despre o încercare eșuată de a „cumpăra” un job la stat, o escroacă îndrăzneață și un sistem judiciar incapabil să aplice legea... 

De încredere 

Aproape 5 ani au trecut de când bihoreanca Alina Mușat Haragoș a vrut să-și „rezolve” un post de asistentă medicală. Nu doar că n-a reușit, ci a și murit de inimă rea încercând să-și recupereze banii.

Povestea a început în 2018, când familia femeii era la ananghie. „Eram disperați. Avem un copil cu handicap grav, eu sunt simplu muncitor la CFR, iar soția, asistentă medicală, făcea naveta din Bratca, unde locuim, la Oradea, unde lucra la cabinetul unui medic de familie, pe un salariu de 1.500 lei. Ne era greu cu banii”, spune Nicolae Mușat Haragoș (foto), soțul între timp rămas văduv, explicând de ce defuncta sa consoartă a apelat la șpagă pentru post.

„Am cunoscut o orădeancă stabilită în București, Liana Simuț, care i-a spus soției că o poate ajuta. Pentru 3.000 euro, pe care zicea că o să-i dea unor cunoștințe din Ministerul Sănătății, a spus, în noiembrie 2018, că îi poate aranja un post la Institutul Național de Medicină Legală, cu salariu de 7.000 lei, iar apoi îi rezolvă transferul la Serviciul de Medicină Legală Bihor. Am avut încredere în ea: maică-sa lucra la Spitalul Militar din Oradea, ea era măritată cu un ofițer SRI, iar socru îi era un fost colonel de Poliție”, spune Mușat Haragoș. 

Acte da, serviciu ba

Atât doar că, după ce a luat banii, pe care bărbatul spune că i-a împrumutat, Liana „ne-a înșelat în cel mai josnic mod”. Nu i-a rezolvat nevestei nicio angajare, ci doar i-a fabricat acte și a dus-o cu vorba.

„În martie 2019, Liana ne-a trimis un contract de muncă încheiat pe numele soției de INML, cu salariu de 6.809 lei, cu ștampilă și semnătura directorului, dr. George Curca”. Culmea, asta fără ca soția sa să fi trecut măcar de formă printr-un concurs de angajare! „Luni de zile nu s-a întâmplat nimic, apoi am intrat la bănuieli. Dacă soția ar fi fost angajată, trebuia să se prezinte la lucru și să primească salariu”, spune bărbatul.

Abia după câteva luni femeia a primit 1.800 lei în cont, bani virați însă nu de INML, ci de Liana. „I-a spus soției că INML a avut probleme cu plățile”. Ulterior, pentru că bihoreanca o tot „pisălogea”, bucureșteanca i-a rezolvat și o decizie de transfer, tot cu ștampila INML și semnătura directorului, dar nu la SML Bihor, cum fusese înțelegerea, ci în Slobozia, pretinzând că de acolo va fi mutată la Oradea.

„Soția a mers și la București de câteva ori, să vadă ce se întâmplă. Liana a avut tupeul să-i prezinte un bărbat ca și cum ar fi fost șeful INML, dar de fapt era o cunoștință de-a ei cu care făcea combinații”, povestește Mușat Haragoș. De fiecare dată, îi mai ducea Lianei plocoane, „caș, pălincă și alte produse de la țară”.

Moartă de inimă rea 

Răbdarea soților Mușat Haragoș a ajuns la capăt. Dându-și seama că au fost înșelați, i-au cerut Lianei să le înapoieze banii, iar cum nu i-au primit, au decis să facă o plângere la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3, pe raza căruia avea domiciliul. 

„Am fost angajată fictiv, am fost înșelată, batjocorită, am fost plimbați de nenumărate ori prin București”, a scris Alina Mușat Haragoș (foto) în denunțul înregistrat pe 27 septembrie 2019, cerând ca Liana Simuț să fie trasă la răspundere pentru înșelăciune, fals în înscrisuri oficiale și uz de fals și atașând, ca probe, conversații purtate cu ea pe WhatsApp care îi susțineau acuzele.

Deși între timp au angajat și un avocat care să-i reprezinte, cei doi soți n-au mai primit, însă, nicio veste despre anchetă. „Din câte știm, Liana n-a fost audiată niciodată, doar soția mea. Bine că măcar atât au făcut procurorii, că soția a murit în 2021 de inimă rea. A făcut infarct”, spune bărbatul.

„Dispreț față de valorile justiției” 

Prin avocatul Rafael Marin (foto), familia Mușat Haragoș s-a tot interesat de mersul dosarului. „Am solicitat de mai multe ori să ni se comunice actele procedurale efectuate”, spune acesta. „Deși denunțul vizează infracțiuni grave care necesitau o grabnică cercetare și soluționare, finalizarea cercetărilor trenează din motive pe care nu le cunoaștem”, a scris avocatul într-o adresă către Parchetul Sectorului 3. „Cerem să ne comunicați stadiul cercetării penale” și „de ce este tergiversată nejustificat soluționarea dosarului”, se arată în alta. „Nu s-a întâmplat nimic în dosar, în dispreț față de valorile justiției”, accentuează o altă adresă.

Anul trecut soții Mușat l-au împuternicit pe avocat să deschidă la Judecătoria Sectorului 3 un proces prin care contestau durata anchetei, iar instanța a obligat de două ori procurorii să soluționeze dosarul în termen de 6 luni, prima oară în mai, apoi în noiembrie. Rezultatul a fost, însă, același: nul. 

Alte două reclamații au avut același ecou: „Secția specială de Investigare a Infracțiunilor din Justiție nici măcar nu ne-a dat vreun răspuns, iar Parchetul Curții de Apel București ne-a răspuns că plângerea nu îndeplinește condițiile legale pentru a fi înregistrată”, spune avocatul, care invocase încălcarea de către Parchetul Sectorului 3 a articolului 64 al Legii 304/2004 privind organizarea judiciară, conform căruia „lăsarea cauzei în nelucrare în mod nejustificat mai mult de 30 de zile atrage sancțiuni”, precum și a art. 91 al Legii 303/2004 privind statutul magistraților: „Procurorii sunt obligați să soluționeze cauzele în termene rezonabile”. 

În final, dezamăgit, Nicolae Mușat Haragoș a „pârât-o” pe escroacă BIHOREANULUI. Dar și cererea ziarului adresată Parchetului, privind informații și explicații despre stadiul anchetei, a fost lăsată, deocamdată, tot fără răspuns.

N-a luat banii, dar i-ar înapoia

Reporterul a contactat-o și pe orădeanca mutată în București, între timp divorțată și revenită la numele de familie „de fată”, Hodișan. Într-o serie de convorbiri, femeia a oscilat de la a nega că ar fi promis angajarea Alinei Mușat Haragoș și că ar fi luat bani, până la a afirma că, dacă nu va fi „pictată la ziar”, îi va înapoia totuși soțului văduv.

Femeia a susținut că nu știa despre niciun denunț formulat împotriva sa și că n-a fost niciodată chemată la Parchetul Sectorului 3, cerând totodată „să nu-mi fie publicat numele, pentru că îmi stricați imaginea”. „Eu n-am luat niciun ban de la nimeni și n-am promis nicio angajare”, a declarat femeia, pentru ca apoi să adauge că, deși „nu i-a luat”, i-ar fi înapoiat totuși victimei: „Banii și i-a luat doamna Mușat înapoi de la mine, că a venit de nenumărate ori la București, fără să știe soțul”. 

După care a mai revenit o dată: „Am luat legătura cu dl. Mușat și i-am spus că vin săptămâna viitoare la Oradea și îi dau banii dacă nu... (n.r. - apare niciun articol) și dacă dvs. o să fiți martor”. 

Căci, după mintea unora, totul se poate „rezolva”, nu-i așa?... 


CU CAZIER
Ba condamnată, ba scăpată

Liana Hodișan nu e la prima întâlnire cu justiția. În 2019, Judecătoria Sectorului 3 a condamnat-o la 2 ani de închisoare cu executare pentru înșelăciune, falsuri și uz de fals pentru vânzarea unei case din Capitală care, însă, nu-i aparținea. Femeia falsificase procesul-verbal al unei licitații prin care imobilul a fost scos la vânzare de un executor judecătoresc și s-a dat drept adjudecatară, prezentând apoi actul unui bărbat interesat s-o cumpere și de la care a și primit, în baza unui contract de promisiune de vânzare încheiat la un notar, un avans de 37.800 lei. Ulterior a atacat sentința, iar în ianuarie 2022 Curtea de Apel București i-a schimbat pedeapsa, la 1 an și 4 luni de închisoare cu suspendare. 

Într-un alt dosar, după ce a escrocat o altă femeie, Judecătoria Sectorului 3 a declarat închis procesul împotriva ei, „ca efect al împăcării părților”, căci Liana Hodișan a înapoiat banii estorcați.

Din cauza „aventurilor” sale, ofițerul SRI cu care era măritată a divorțat de ea în noiembrie 2020.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
richard
Daca citeai mai atent ai fi vazut ca individa e divortata.
Postat 07 Octombrie 2023, 12:07 de Riviera
da
mie mi-a placut partea asta din articol = "Am avut încredere în ea: maică-sa lucra la Spitalul Militar din Oradea, ea era măritată cu un ofițer SRI, iar socru îi era un fost colonel de Poliție”, spune Mușat Haragoș " adica a avut incredere in MAFIA din institutiile militarizate ale statului
Postat 07 Octombrie 2023, 11:49 de richard
Coruptia
Nu e bine ca i-au dat bani escroacei, dar poate ca tocmai escroaca le-a sugerat ca altfel nu se poate angaja. Altfel cum au ajuns la ea ? Indexul (CPI) 2022 Corruption Perceptions Index - Transparency International arata ca in UE sub Romania se situeaza doar Bulgaria si Ungaria cel mai corupt stat UE. La nivel mondial, Romania e pe locul 63, Danemarca e pe primul loc, iar Somalia e pe ultimul loc. Lupta impotriva coruptie trebuie sa continue.
Postat 07 Octombrie 2023, 09:52 de OrbanKula
Morometul
Ai dreptate, mai ales cu angajările la AMBULANȚĂ, cand SABAU de la PZD era MANAGER, AMBULANTA ajunge prima.
Postat 06 Octombrie 2023, 22:10 de Sandu2100
Urât din partea ambilor...
...cei din Bratca a vrut să fie angajați ilegal pentru ceea ce nu merita doamna care a decedat din păcate, condoleanțe familiei. Asta nu este o scuză să cumperi un loc mai ales la o instituție care se ține cu prestigiu IML., tindem să credem că tot așa au fost angajați și cei care muncesc în acest sistem, este o rușine să îți cumperi competențele și să nu ai habar de competențe. Poți avea note de 10, calificative cu plus, dar să ajungi faptic într-un loc în instituția publică pentru că nu ești în stare să te prezinți la un examen cu capul sus e jale, de aici deducem cum sa făcut angajările și în primăria oradea, în prefectură, spitale, poliție și alte structuri de stat. Idea a venit de fapt de la obiceiurile generalizate de alții, cum ar fi, dai șpagă și intri ori unde, Beiușenii cu banii din lemnul ilegal agonisit, din piatra de munte, din ajutoarele primite în timpul zonei defavorizate 80% nu munceau doar la negru, copii pe bandă rulantă, trăind tinerele din alocațiile copiilor, iar ele erau angajate la negru dar și bărbații lor șamd... Asta e sistemul în România care va dăinui încă 200 de ani. Păcat de cei care au carte și nu au parte.
Postat 06 Octombrie 2023, 20:42 de Morometul
........
Ia-o sa-ti gateasca, sa aiba grija de copil, etc, mai scoti din paguba!
Postat 06 Octombrie 2023, 08:16 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON