URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Octombrie 2023, 00:00

Nu ratați BIHOREANUL tipărit: Am prins un prim-procuror și o polițistă într-o ipostază total nepotrivită!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luni, 9 octombrie, a apărut o nouă ediție a BIHOREANULUI tipărit, împreună cu suplimentul de educație ecologică Oradea Noastră, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii:

Noaptea, ca hoții...

Nou scandal în Justiția locală: BIHOREANUL a surprins în flagrant un prim-procuror și o polițistă într-o ipostază controversată!

Șeful Parchetului din Beiuș, procurorul Cosmin Pantea, obișnuiește să petreacă serile în sediul instituției, până noaptea târziu, în compania unei ofițerese din Poliția municipiului, ale cărei vizite nu au nicio justificare profesională și sunt făcute cu fereală, după plecarea celorlalți angajați și cu dispoziții ferme date jandarmilor din postul de pază să nu consemneze intrările și ieșirile nocturne.

O poveste șocantă, despre cum ajung să își bată joc unii de funcțiile publice și de instituțiile pe care le reprezintă...

Ilie Bolojan: „Primăria Oradea și CJ Bihor trebuie să tragă la aceeași căruță”

Mandatul președintelui CJ Bihor ajunge săptămâna viitoare la trei sferturi. În trei ani, Ilie Bolojan a lansat proiecte a căror valoare, de aproape 3 miliarde euro, este pentru nu puțini deranjantă, pentru mulți îngrijorătoare chiar. Pe câte le va duce la bun sfârșit cu banii europeni? Câte vor trebui plătite de bihoreni? Câte nu au niciun rezultat, cel puțin până acum?

BIHOREANUL a încercat să afle în cadrul unui interviu cu liderul liberalilor bihoreni.

Una zicem, alta facem!

Prezentate atrăgător în faza de proiect, în culori vii, cu linii elegante și pline de verdeață, lucrările Primăriei Oradea se dovedesc la final departe de desenele inițiale.

Noua parcare din strada Iosif Vulcan are fațada cu o cromatică țipătoare și inscripție înflorată ca o invitație la nuntă, piațeta Cazaban a ieșit mai puțin „verde” decât în proiect, iar cea din Rogerius se umple cu nisip de la locul de joacă, din cauza unui defect de proiectare.

„Stăpânul” apei

Racordat pe șest la rețeaua de apă a comunei, un ales local din Balc a vrut să blocheze extinderea acesteia spre vecini.

Deși și-a tras „la negru” țeavă din rețeaua publică, iar în Consiliul Local întreabă cu tupeu de ce firma de apă a Primăriei are pierderi, consilierul UDMR Dombi Sándor a permis muncitorilor să prelungească conducta abia după intervenția Poliției.

Artista pompier

O tânără artistă orădeancă a creat mascota Inspectoratului pentru Situații de Urgență Crișana. Alexandra Paina este plutonier și lucrează de 2 ani la dispeceratul comun al ISU Crișana și al Serviciului Județean de Ambulanță, după ce, timp de 5 ani, a fost singura femeie pompier din istoria instituției care a lucrat într-un detașament de intervenții. BIHOREANUL o prezintă...

Băiatul și caii

Marian Crișan lansează în luna noiembrie Warboy, un film cu accente western, turnat în Apuseni. Inspirat de poveștile bunicului său din vremea celui de-al Doilea Război Mondial, cineastul salontan a conturat un scenariu despre un adolescent care pornește într-o aventură prin munți, pentru a salva caii familiei.

ORADEA NOASTRĂ

Asalt în parcuri

Se anunță un an greu pentru zonele verzi din Oradea: nu mai puțin de șase parcuri mari vor intra în șantier! Orașul are o alocare dedicată din fonduri nerambursabile de 18 milioane euro, bani care pot fi cheltuiți doar pentru îmbunătățirea spațiilor verzi, așa că Primăria a pregătit proiectele. Spre nemulțumirea unora dintre orădeni, care cred că e suficient ca unele dintre parcurile orașului să fie doar întreținute.

Căței, la buletine!

La mai bine de un deceniu de la prima campanie de microcipare a câinilor cu stăpân din Oradea, Primăria încearcă iar să prevină apariția câinilor pe străzi printr-un program în două etape: identificarea câinilor cu stăpân, iar apoi sterilizarea lor. Campania de microcipare a început săptămâna trecută, dar timid: puțini orădeni și-au dus patrupedele la medicii veterinari anume angajați de Primărie pentru asta. Săptămâna aceasta, continuă...

Fii eco și RER te premiază!

Zece bihoreni au șansa să uite de grija facturii de salubrizare menajeră timp de șase luni, dacă își activează factura electronică RER Vest. Toate persoanele fizice care sunt clienți ai firmei de salubritate și își exprimă acordul să primească factura doar în format electronic vor fi înscrise automat într-o tombolă.

OTL-iști de mici

Cu lumea digitală la picioare, doi adolescenți orădeni preferă să își concentreze atenția spre o pasiune atipică: transportul public. Patrick Roșu este un fan împătimit al tramvaielor,  pe care abia așteaptă să le și conducă. Kristóf Ács, în schimb, se simte cel mai relaxat când se plimbă cu autobuzul și se mândrește că a circulat pe aproape toate liniile deservite de OTL. Cei doi tineri, fiecare având 17 ani, și-au dus pasiunea mai departe și au pus pe hârtie o propunere pentru înființarea unei noi linii de transport public în Oradea. BIHOREANUL vi-i prezintă!

OPINII

Adrian Criș: Hei-rup cu păcănele

În loc să rărească armatele de bugetari, numai buni să suplinească deficitul de forță de muncă de care suferă economia, statul - aflat la mare ananghie financiară după ce a cheltuit trei decenii mai mult decât produce - a găsit un nou inamic public: jocurile de noroc. Uitând că tot el are monopol pe Loteria Română, că tot el a promovat la televiziunea publică festivalurile de Bingo, că a încurajat proliferarea sălilor de jocuri mai dihai decât a farmaciilor ori că are profituri imense de pe urma altor vicii...

Mircea Chirilă: Gibonii de Oradea

Promenada de lângă Primărie e vandalizată de graffitti, malurile Crișului sunt asaltate de băieți cu testosteron exacerbat care distrug filigoriile și copacii, semn că noii giboni orădeni sunt croiți genetic să sape șanțuri și să care mortar, nu să stea pe malul apei și să asculte muzică. Cum niciun astfel de individ nu și-ar permite asemenea vandalizări în Germania, de exemplu, e clar că sistemul nostru este greșit, iar Primăria se dovedește incapabilă să garanteze siguranța investițiilor sale.

PREMIILE LUI BIHOREL

Primiți cu ursul? Câinele prefectului Țiplea a adus acasă capul uneia dintre caprele ucise; Plagiatoarea Daniela Ionescu a reclamat un student care i-a reproșat că e... mediocră; Tot mai multe parcări din Oradea se înroșesc, în ciuda promisiunilor edililor; În război cu... pisicile: Șefa Spitalului Militar din Oradea a făcut obsesie cu micile feline; Funcționarii Primăriei din Brusturi au ezitat să predea documentele Prefecturii; Victorie pentru Mudura: Primăria Oradea riscă și fără teren, și fără hotelul de lângă Aquapark.

ACTUALITATE LOCALĂ

Liber la pontoane! Ce „măsuri” a luat ABA privind platformele pe care VIP-urile le au pe Criș; Atenție! Escroci care se dau angajați ai Casei de Pensii cer bani pentru recalcularea pensiilor; Șeful ISCTR Bihor a fost arestat. Viceprimarul din Sârbi, inculpat pentru că l-a mituit! Cinci persoane din Bihor arestate în dosarul „mafiei gunoaielor”. Cine sunt acestea li ce roluri au avut în operațiune?

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON