URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Noiembrie 2023, 08:01

Salvați „soldatul” Pantea! Șefii încearcă să-l aducă la Oradea pe prim-procurorul abuziv din Beiuș, chiar cu riscul blocării activității

Salvați „soldatul” Pantea! Șefii încearcă să-l aducă la Oradea pe prim-procurorul abuziv din Beiuș, chiar cu riscul blocării activității „AVANSAT” CU FORŢA. De luna viitoare, Cosmin Pantea (foto) va lăsa şefia Parchetului Beiuș pentru a bate sălile de judecată, unde va susţine poziţia Parchetului Bihor în procesele penale aflate pe rolul Tribunalului. Fără să mai aibă de-a face cu poliţişti sau cu... poliţiste (Sursa foto: INQUAM Photos / George Călin)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pentru prim-procurorul Parchetului Beiuş, Cosmin Pantea, un şut în fund înseamnă un pas înainte.

Ca să facă uitate dezvăluirile BIHOREANULUI, care l-a prins în întâlniri nocturne cu o ofiţereasă chiar în sediul instituţei, iar apoi i-a demascat jocuri murdare de culise, abuzuri şi răzbunări din interese personale, şefii săi de la Oradea au decis că soluţia cea mai bună ar fi să-l mute. Şi nu în alt colţ de judeţ, ci la Parchetul superior...

Jandarmul incomod

În ultimele săptămâni, BIHOREANUL a dezvăluit, în două episoade, situaţia cu totul anormală de la Parchetul Beiuş unde, în loc să se ocupe de infractori, prim-procurorul Cosmin Pantea îşi petrecea serile şi nopţile cu o poliţistă, inspectorul principal Mihaela Pupea, chiar în sediul instituţiei, fără nicio justificare şi fără ca vizitele femeii să fie consemnate în registre, tocmai pentru a le ţine secrete. 

Din pricina relaţiei cu ofiţereasa, magistratul a intrat într-un halucinant carusel al abuzurilor. Faţă de fostul comandant al jandarmilor din Beiuş, lt.col. (r) Mihai Smeu, care a "îndrăznit" să ceară propriilor subordonaţi să respecte legea notând vizitele femeii, Pantea a obţinut de la conducerea Inspectoratului de Jandarmi Bihor să-i interzică accesul în clădirea Parchetului, deşi ofiţerul răspundea chiar de paza instituţiei. Apoi, ca şi cum n-ar fi fost de ajuns, l-a "rezolvat" şi cu trei dosare penale deschise în urma unor reclamaţii puerile provocate tot de el. Două dintre ele au fost deja clasate, dovedindu-se că au fost făcături...

"Duşmanii" din Poliţie

La fel de abuziv s-a comportat prim-procurorul şi cu poliţiştii beiuşeni. Spre deosebire de protejata lui, Mihaela Pupea, care intra în sediul Parchetului ca acasă, ceilalţi puteau discuta cu Pantea strategiile de anchetă doar cu programare, fiind ţinuţi cu orele pe coridor, iar unii hărţuiţi cu plângeri disciplinare şi penale. Totul pentru ca magistratul să-şi satisfacă atât propriile orgolii, cât şi ambiţiile favoritei sale, care aspira la o funcţie de conducere în Poliţie.

Poliţiştii incomozi s-au trezit, şi ei, cu dosare penale. Pe inspectoarea Dana Diugan, delegată ca adjunct al şefului Poliţiei Beiuş, poziţie vânată şi de favorita sa, Pantea a băgat-o în anchetă pe motiv că, după o percheziţie la care fusese într-o colonie de romi, la numărătoare au lipsit două pături. Agentul-şef principal Gheorghe Cuc de la Poliţia Vaşcău a fost cercetat pentru că ar fi întârziat câteva ore punerea în executare a unor mandate de arestare emise pe numele unor hoţi, iar comisarul Dorin Vesa, şeful Secţiei 10 Poliţie Rurală Ştei, a ajuns suspect pentru că un poliţist din subordine, niciodată identificat, le-ar fi arătat unor reţinuţi plângerea reclamantei. La fel ca în cazul jandarmului Smeu, toate aceste dosare au fost clasate!

"Răzgândit" de BIHOREANUL

Deşi BIHOREANUL le-a cerut explicaţii atât pentru întâlnirile nocturne, cât şi pentru conduita faţă de alţi poliţişti, Pupea şi prim-procurorul Pantea au preferat tăcerea. 

Cât despre şefii Poliţiei, ai Jandarmeriei şi ai Parchetului Bihor, aceştia s-au încurcat în explicaţii ori s-au dat loviţi de amnezie, în ciuda faptului că Pantea a stârnit în sistemul judiciar din Beiuş un scandal uriaş, de ani de zile, căruia n-au reuşit să-i găsească soluţii nici foştii, nici actualii şefi. Deşi familia sa este la Oradea, iar lui i s-a oferit de mai multe ori ocazia să fie delegat ca procuror la Parchetul judeţean, magistratul – pesemne, iremediabil îndrăgostit de Beiuş - a refuzat constant.

S-a răzgândit acum, brusc, doar după ce BIHOREANUL a publicat imaginile întâlnirilor nocturne cu poliţista Mihaela Pupea, iar şefii de la Oradea i-au pus în vedere că singura soluţie pentru a face "uitată" povestea este să accepte delegarea aici. 

Schema cu delegarea

Potrivit Legii 303/2022 privind Statutul judecătorilor şi procurorilor, pentru funcţiile de execuţie, decizia delegării o ia procurorul general al României, în baza solicitării motivate a conducătorului parchetului unde se solicită delegarea, numai "în cazuri legate exclusiv de necesitatea asigurării bunei funcţionări a unităţii" şi doar dacă nu perturbă activitatea unităţii de unde pleacă magistratul. 

Or, prin plecarea lui Pantea, Parchetul Beiuş riscă să rămână cu un singur procuror, Claudia Văsuţ, care evident că nu poate face faţă volumului de lucru. Prin urmare, ca nu cumva să rişte respingerea cererii, şefii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea i-au găsit înlocuitor lui Pantea: o procuroare de la Parchetul Negreşti Oaş, Denisa Rusu, şi ea orădeancă. 

Urgenţă maximă

Chemată pentru discuţii la Oradea, procuroarei i s-a pus în vedere că unica soluţie ca să ajungă acasă este să accepte delegarea la Beiuş, chit că ea ar fi vrut direct în Oradea, unde îi este familia, ori la Salonta, care e mai aproape, pentru Parchetul de aici oricum fiind deja în cărţi. 

De nevoie, însă, procuroarea a acceptat Beiuşul. Şi, cu toate că în mod normal procedura delegării este greoaie, iar în unele situaţii a durat chiar şi două luni, în acest caz dosarele lui Pantea şi Rusu au fost finalizate la Oradea pe 20 octombrie, pe 24 octombrie fiind deja înregistrate la Parchetul de pe lângă Înalta Curte. 

Surse din sistem spun că delegările ar fi ca semnate, fiecare dintre cei doi procurori urmând să-şi înceapă activitatea la noile locuri de muncă din 13 noiembrie. 

Blocaj total

Manevra a stârnit indignare în rândul procurorilor din judeţ, care consideră că mutarea lui Pantea la Oradea este un favor făcut acestuia, dar şi o încercare a conducerii parchetelor de a băga "sub preş" problemele lui de comportament. 

Revolta magistraţilor e întemeiată, căci alţi procurori, mulţi cu probleme familiale, nu au avut parte de aceeaşi bunăvoinţă. De exemplu, chiar colega din Beiuş a lui Pantea, procuroarea Claudia Văsuţ, care face zilnic naveta de la Oradea, unde îşi are familia, şi care de trei ani încearcă să-şi găsească un post acasă. 

Unde mai pui că în judeţ există şi unităţi de parchet cu mare deficit de personal. Cel mai revoltat, spun surse judiciare, e şeful Parchetului Salonta, Ioan Bene, care va rămâne de unul singur să lucreze din 1 decembrie, când colegul său, Claudiu Pîrlea, va avansa la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava. Cum din cauza unor probleme de sănătate ce necesită o intervenţie chirurgicală, Bene va intra în concediu, Parchetul riscă să intre într-un blocaj total, rămânând, practic, fără procurori.

Probleme? "Nu există!"

Atunci când a aflat că procuroarea Denisa Rusu, care trebuia să-i fie colegă, va merge la Beiuş, şeful Parchetului Salonta şi-a vărsat supărarea pe grupul de WhatsApp al procurorilor din judeţ. În mesajul ajuns şi în posesia BIHOREANULUI, magistratul atenţionează că e lăsat singur într-un parchet cu o încărcătură mare de dosare şi de procese, ameninţând chiar şi cu reclamaţii. "Îmi rezerv dreptul să apelez şi la alte organe ale statului, pentru a identifica adevăratele motive pentru care nu sunt lăsat să îmi desfăşor normal activitatea", a scris procurorul Bene. 

Chestionată de BIHOREANUL, şefa Parchetului Bihor, Bianca Vulcan, pretinde că cererea pentru delegarea lui Pantea de la Beiuş la Oradea s-a  făcut "pentru asigurarea bunei funcţionări a unităţii", fără legătură cu "aventurile" nocturne şi cu abuzurile acestuia reclamate de poliţiştii din Beiuş. Cât despre nemulţumirile din sistem, procuroarea a replicat, scurt, că acestea "nu există". "Vă rog să vă adresaţi la Parchetul General pentru mai multe informaţii", a cerut procuroarea-şefă. Ca şi cum nu ea ar fi semnat pentru "salvarea" colegului compromis din Beiuş...


DOSARIADA

Pupea, în faţa comisiei

Mihaela PupeaÎn timp ce şefii procurorului Cosmin Pantea încearcă să-l "exileze" la Oradea "pentru a-l ţine departe de poliţiste şi de poliţişti", după cum a comentat unul dintre colegii magistratului, protejata sa, inspectorul principal Mihaela Pupea (foto), a ajuns în anchetă disciplinară.

Femeia a fost convocată la Biroul de Control Intern al Poliţiei Bihor, pentru a da explicaţii legate de întâlnirile nocturne în sediul Parchetului Beiuş, dezvăluite de BIHOREANUL, dar şi privind pârele nefondate la adresa colegilor. Degeaba, însă, căci femeia a uzat de dreptul la tăcere, refuzând să răspundă întrebărilor. În schimb, şi-a avertizat colegii că-i va da pe mâna procurorilor dacă vor face publice informaţii din cazul ei. La câte "turnătorii" a făcut, are experienţă...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Știre
DEX-ul zice de Știre că este: Veste, Noutate, Informație ...... Așadar dom prokoror și mândruța ar fi pe acolo, cu poză cu tot. Numai că așa avansezi, așa ieși în față. Oradea e orașul modern unde se poate profesa. Așteptăm Știri și din sala de judecată!
Postat 01 Noiembrie 2023, 08:46 de Just-22
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON