URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 06 DECEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La Colegiul Traian Vuia, o jună nervoasă că a fost mustrată pentru că a adus un băiat în cameră nu a mai putut suporta umilința și a pus mâna pe cuțit. Asta, ca de acum înainte pedagogul rănit să se învețe minte să lase copiii să-și facă de cap...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
La fel cum mă uimește agresivitatea multor atei față de creștini, revărsată de pildă față de cei ortodocși de fiecare dată când calendarul arată câte-o Sfântă Paraschivă - când, culmea, cei dintâi îi acuză pe cei din urmă nu doar de înapoiere, ci și de intoleranță! -, nu înțeleg răutatea celor care „colindă” rechizitorii la adresa tuturor autorităților care „sparg bugetele” decorând artere, piețe și clădiri ori organizând târguri de Crăciun.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre proiectul de realizare a unei rețele de tram-tren în Oradea și Zona Metropolitană, cu 200 milioane de euro?

De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Realizarea Unirii la 1 Decembrie 1918 nu a însemnat automat că, din 2 decembrie, s-a realizat și o unificare a dreptului și a instituțiilor din Ardeal cu cele din Vechiul Regat. În realitate, procedura de unificare legislativă a fost una extrem de anevoioasă, pentru că sistemele de drept românesc și austriac sau austro-ungar erau foarte diferite, aproape incompatibile sub anumite aspecte, mai ales de procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Fumatul este un viciu care produce numeroase boli şi decese, fiind considerat în ţările dezvoltate principala cauză a bolilor prevenibile şi a morţii premature. Numai în SUA apar în fiecare an peste un milion de noi fumători din rândul copiilor şi adolescenţilor. Majoritatea fumătorilor au mari dificultăţi în a renunţa la fumat...
01 Noiembrie 2023, 08:01

Salvați „soldatul” Pantea! Șefii încearcă să-l aducă la Oradea pe prim-procurorul abuziv din Beiuș, chiar cu riscul blocării activității

Salvați „soldatul” Pantea! Șefii încearcă să-l aducă la Oradea pe prim-procurorul abuziv din Beiuș, chiar cu riscul blocării activității „AVANSAT” CU FORŢA. De luna viitoare, Cosmin Pantea (foto) va lăsa şefia Parchetului Beiuș pentru a bate sălile de judecată, unde va susţine poziţia Parchetului Bihor în procesele penale aflate pe rolul Tribunalului. Fără să mai aibă de-a face cu poliţişti sau cu... poliţiste (Sursa foto: INQUAM Photos / George Călin)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pentru prim-procurorul Parchetului Beiuş, Cosmin Pantea, un şut în fund înseamnă un pas înainte.

Ca să facă uitate dezvăluirile BIHOREANULUI, care l-a prins în întâlniri nocturne cu o ofiţereasă chiar în sediul instituţei, iar apoi i-a demascat jocuri murdare de culise, abuzuri şi răzbunări din interese personale, şefii săi de la Oradea au decis că soluţia cea mai bună ar fi să-l mute. Şi nu în alt colţ de judeţ, ci la Parchetul superior...

Jandarmul incomod

În ultimele săptămâni, BIHOREANUL a dezvăluit, în două episoade, situaţia cu totul anormală de la Parchetul Beiuş unde, în loc să se ocupe de infractori, prim-procurorul Cosmin Pantea îşi petrecea serile şi nopţile cu o poliţistă, inspectorul principal Mihaela Pupea, chiar în sediul instituţiei, fără nicio justificare şi fără ca vizitele femeii să fie consemnate în registre, tocmai pentru a le ţine secrete. 

Din pricina relaţiei cu ofiţereasa, magistratul a intrat într-un halucinant carusel al abuzurilor. Faţă de fostul comandant al jandarmilor din Beiuş, lt.col. (r) Mihai Smeu, care a "îndrăznit" să ceară propriilor subordonaţi să respecte legea notând vizitele femeii, Pantea a obţinut de la conducerea Inspectoratului de Jandarmi Bihor să-i interzică accesul în clădirea Parchetului, deşi ofiţerul răspundea chiar de paza instituţiei. Apoi, ca şi cum n-ar fi fost de ajuns, l-a "rezolvat" şi cu trei dosare penale deschise în urma unor reclamaţii puerile provocate tot de el. Două dintre ele au fost deja clasate, dovedindu-se că au fost făcături...

"Duşmanii" din Poliţie

La fel de abuziv s-a comportat prim-procurorul şi cu poliţiştii beiuşeni. Spre deosebire de protejata lui, Mihaela Pupea, care intra în sediul Parchetului ca acasă, ceilalţi puteau discuta cu Pantea strategiile de anchetă doar cu programare, fiind ţinuţi cu orele pe coridor, iar unii hărţuiţi cu plângeri disciplinare şi penale. Totul pentru ca magistratul să-şi satisfacă atât propriile orgolii, cât şi ambiţiile favoritei sale, care aspira la o funcţie de conducere în Poliţie.

Poliţiştii incomozi s-au trezit, şi ei, cu dosare penale. Pe inspectoarea Dana Diugan, delegată ca adjunct al şefului Poliţiei Beiuş, poziţie vânată şi de favorita sa, Pantea a băgat-o în anchetă pe motiv că, după o percheziţie la care fusese într-o colonie de romi, la numărătoare au lipsit două pături. Agentul-şef principal Gheorghe Cuc de la Poliţia Vaşcău a fost cercetat pentru că ar fi întârziat câteva ore punerea în executare a unor mandate de arestare emise pe numele unor hoţi, iar comisarul Dorin Vesa, şeful Secţiei 10 Poliţie Rurală Ştei, a ajuns suspect pentru că un poliţist din subordine, niciodată identificat, le-ar fi arătat unor reţinuţi plângerea reclamantei. La fel ca în cazul jandarmului Smeu, toate aceste dosare au fost clasate!

"Răzgândit" de BIHOREANUL

Deşi BIHOREANUL le-a cerut explicaţii atât pentru întâlnirile nocturne, cât şi pentru conduita faţă de alţi poliţişti, Pupea şi prim-procurorul Pantea au preferat tăcerea. 

Cât despre şefii Poliţiei, ai Jandarmeriei şi ai Parchetului Bihor, aceştia s-au încurcat în explicaţii ori s-au dat loviţi de amnezie, în ciuda faptului că Pantea a stârnit în sistemul judiciar din Beiuş un scandal uriaş, de ani de zile, căruia n-au reuşit să-i găsească soluţii nici foştii, nici actualii şefi. Deşi familia sa este la Oradea, iar lui i s-a oferit de mai multe ori ocazia să fie delegat ca procuror la Parchetul judeţean, magistratul – pesemne, iremediabil îndrăgostit de Beiuş - a refuzat constant.

S-a răzgândit acum, brusc, doar după ce BIHOREANUL a publicat imaginile întâlnirilor nocturne cu poliţista Mihaela Pupea, iar şefii de la Oradea i-au pus în vedere că singura soluţie pentru a face "uitată" povestea este să accepte delegarea aici. 

Schema cu delegarea

Potrivit Legii 303/2022 privind Statutul judecătorilor şi procurorilor, pentru funcţiile de execuţie, decizia delegării o ia procurorul general al României, în baza solicitării motivate a conducătorului parchetului unde se solicită delegarea, numai "în cazuri legate exclusiv de necesitatea asigurării bunei funcţionări a unităţii" şi doar dacă nu perturbă activitatea unităţii de unde pleacă magistratul. 

Or, prin plecarea lui Pantea, Parchetul Beiuş riscă să rămână cu un singur procuror, Claudia Văsuţ, care evident că nu poate face faţă volumului de lucru. Prin urmare, ca nu cumva să rişte respingerea cererii, şefii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea i-au găsit înlocuitor lui Pantea: o procuroare de la Parchetul Negreşti Oaş, Denisa Rusu, şi ea orădeancă. 

Urgenţă maximă

Chemată pentru discuţii la Oradea, procuroarei i s-a pus în vedere că unica soluţie ca să ajungă acasă este să accepte delegarea la Beiuş, chit că ea ar fi vrut direct în Oradea, unde îi este familia, ori la Salonta, care e mai aproape, pentru Parchetul de aici oricum fiind deja în cărţi. 

De nevoie, însă, procuroarea a acceptat Beiuşul. Şi, cu toate că în mod normal procedura delegării este greoaie, iar în unele situaţii a durat chiar şi două luni, în acest caz dosarele lui Pantea şi Rusu au fost finalizate la Oradea pe 20 octombrie, pe 24 octombrie fiind deja înregistrate la Parchetul de pe lângă Înalta Curte. 

Surse din sistem spun că delegările ar fi ca semnate, fiecare dintre cei doi procurori urmând să-şi înceapă activitatea la noile locuri de muncă din 13 noiembrie. 

Blocaj total

Manevra a stârnit indignare în rândul procurorilor din judeţ, care consideră că mutarea lui Pantea la Oradea este un favor făcut acestuia, dar şi o încercare a conducerii parchetelor de a băga "sub preş" problemele lui de comportament. 

Revolta magistraţilor e întemeiată, căci alţi procurori, mulţi cu probleme familiale, nu au avut parte de aceeaşi bunăvoinţă. De exemplu, chiar colega din Beiuş a lui Pantea, procuroarea Claudia Văsuţ, care face zilnic naveta de la Oradea, unde îşi are familia, şi care de trei ani încearcă să-şi găsească un post acasă. 

Unde mai pui că în judeţ există şi unităţi de parchet cu mare deficit de personal. Cel mai revoltat, spun surse judiciare, e şeful Parchetului Salonta, Ioan Bene, care va rămâne de unul singur să lucreze din 1 decembrie, când colegul său, Claudiu Pîrlea, va avansa la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava. Cum din cauza unor probleme de sănătate ce necesită o intervenţie chirurgicală, Bene va intra în concediu, Parchetul riscă să intre într-un blocaj total, rămânând, practic, fără procurori.

Probleme? "Nu există!"

Atunci când a aflat că procuroarea Denisa Rusu, care trebuia să-i fie colegă, va merge la Beiuş, şeful Parchetului Salonta şi-a vărsat supărarea pe grupul de WhatsApp al procurorilor din judeţ. În mesajul ajuns şi în posesia BIHOREANULUI, magistratul atenţionează că e lăsat singur într-un parchet cu o încărcătură mare de dosare şi de procese, ameninţând chiar şi cu reclamaţii. "Îmi rezerv dreptul să apelez şi la alte organe ale statului, pentru a identifica adevăratele motive pentru care nu sunt lăsat să îmi desfăşor normal activitatea", a scris procurorul Bene. 

Chestionată de BIHOREANUL, şefa Parchetului Bihor, Bianca Vulcan, pretinde că cererea pentru delegarea lui Pantea de la Beiuş la Oradea s-a  făcut "pentru asigurarea bunei funcţionări a unităţii", fără legătură cu "aventurile" nocturne şi cu abuzurile acestuia reclamate de poliţiştii din Beiuş. Cât despre nemulţumirile din sistem, procuroarea a replicat, scurt, că acestea "nu există". "Vă rog să vă adresaţi la Parchetul General pentru mai multe informaţii", a cerut procuroarea-şefă. Ca şi cum nu ea ar fi semnat pentru "salvarea" colegului compromis din Beiuş...


DOSARIADA

Pupea, în faţa comisiei

Mihaela PupeaÎn timp ce şefii procurorului Cosmin Pantea încearcă să-l "exileze" la Oradea "pentru a-l ţine departe de poliţiste şi de poliţişti", după cum a comentat unul dintre colegii magistratului, protejata sa, inspectorul principal Mihaela Pupea (foto), a ajuns în anchetă disciplinară.

Femeia a fost convocată la Biroul de Control Intern al Poliţiei Bihor, pentru a da explicaţii legate de întâlnirile nocturne în sediul Parchetului Beiuş, dezvăluite de BIHOREANUL, dar şi privind pârele nefondate la adresa colegilor. Degeaba, însă, căci femeia a uzat de dreptul la tăcere, refuzând să răspundă întrebărilor. În schimb, şi-a avertizat colegii că-i va da pe mâna procurorilor dacă vor face publice informaţii din cazul ei. La câte "turnătorii" a făcut, are experienţă...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Știre
DEX-ul zice de Știre că este: Veste, Noutate, Informație ...... Așadar dom prokoror și mândruța ar fi pe acolo, cu poză cu tot. Numai că așa avansezi, așa ieși în față. Oradea e orașul modern unde se poate profesa. Așteptăm Știri și din sala de judecată!
Postat 01 Noiembrie 2023, 08:46 de Just-22
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5844 RON
  • 1 EUR = 4.9672 RON
  • 1 HUF = 0.0131 RON