URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 05 DECEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La Colegiul Traian Vuia, o jună nervoasă că a fost mustrată pentru că a adus un băiat în cameră nu a mai putut suporta umilința și a pus mâna pe cuțit. Asta, ca de acum înainte pedagogul rănit să se învețe minte să lase copiii să-și facă de cap...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
La fel cum mă uimește agresivitatea multor atei față de creștini, revărsată de pildă față de cei ortodocși de fiecare dată când calendarul arată câte-o Sfântă Paraschivă - când, culmea, cei dintâi îi acuză pe cei din urmă nu doar de înapoiere, ci și de intoleranță! -, nu înțeleg răutatea celor care „colindă” rechizitorii la adresa tuturor autorităților care „sparg bugetele” decorând artere, piețe și clădiri ori organizând târguri de Crăciun.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre proiectul de realizare a unei rețele de tram-tren în Oradea și Zona Metropolitană, cu 200 milioane de euro?

De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Realizarea Unirii la 1 Decembrie 1918 nu a însemnat automat că, din 2 decembrie, s-a realizat și o unificare a dreptului și a instituțiilor din Ardeal cu cele din Vechiul Regat. În realitate, procedura de unificare legislativă a fost una extrem de anevoioasă, pentru că sistemele de drept românesc și austriac sau austro-ungar erau foarte diferite, aproape incompatibile sub anumite aspecte, mai ales de procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Fumatul este un viciu care produce numeroase boli şi decese, fiind considerat în ţările dezvoltate principala cauză a bolilor prevenibile şi a morţii premature. Numai în SUA apar în fiecare an peste un milion de noi fumători din rândul copiilor şi adolescenţilor. Majoritatea fumătorilor au mari dificultăţi în a renunţa la fumat...
20 Octombrie 2023, 08:01

S-au încâlcit! Pădurile de cabluri de pe stâlpii și clădirile din Oradea întârzie să fie coborâte în subteran (FOTO)

S-au încâlcit! Pădurile de cabluri de pe stâlpii și clădirile din Oradea întârzie să fie coborâte în subteran (FOTO) ORADEA ÎNCÂLCITĂ. Cablurile aeriene, pe care edilii au promis să le îngroape până la finalul anului 2025, urâțesc zona centrală, începând de la Palatul Primăriei până în străzile Republicii, Iosif Vulcan și Roman Ciorogariu. În cartiere, procesul de coborâre a cablurilor nici măcar n-a început...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pădurile de cabluri care acoperă stâlpii și clădirile din Oradea întârzie să fie coborâte în subteran. Cu doi ani înaintea termenului limită pe care chiar Primăria și l-a fixat ca să le „îngroape”, Oradea continuă să abunde în fire aeriene, deși în oraș s-au săpat peste 200 de kilometri de canalizație tehnică.

Aproape că nu este oraş în România care să nu fie încurcat în cablurile aeriene ce acoperă străzile. În Bucureşti există puţin peste 10% din infrastructura necesară pentru coborârea reţelelor în subteran, în Cluj proiectul început în 2008 de primarul Emil Boc este încă departe de finalizare, iar în Timişoara fostul primar Nicolae Robu a ajuns să taie cablurile de pe clădiri pentru a forţa îndepărtarea lor. Oradea nu face excepţie. "Toate cablurile aeriene din zona centrală vor fi îngropate în următorii 2 - 3 ani", promite primarul Florin Birta. Ceea ce e greu de crezut...

Termen: 2025!

Reabilitarea clădirilor din zona centrală şi realizarea iluminatului arhitectural care să le pună în valoare sunt zadarnice dacă Primăria nu reuşeşte să coboare de pe stâlpi şi clădiri pânza de reţele electrice, de internet şi de telefonie care le acoperă.

La începutul anului 2014, primarul de atunci, Ilie Bolojan, a scos de două ori la licitaţie concesionarea a 100.000 metri pătraţi pentru realizarea unei canalizaţii tehnice subterane, lungi de 200 kilometri, în care să fie coborâte reţelele aeriene din Oradea. În lipsă de alţi doritori, în luna august a acelui an municipalitatea a atribuit amplasamentul, pentru 40 de ani, firmei RCS & RDS. Operatorul de telecomunicaţii, care a investit circa 40 de milioane lei în canalizaţia tehnică, a terminat lucrările în 2016. De atunci, plăteşte oraşului o redevenţă anuală de 60.000 euro pentru terenul folosit, asumându-şi obligaţia de a permite accesul în canalizaţie tuturor proprietarilor de cabluri în schimbul unor chirii care să nu afecteze libera concurenţă.

Reprezentanţii municipalităţii şi-au impus singuri un termen limită pentru coborârea cablurilor în subteran. "Obiectivul oraşului Oradea pentru 2025 este schimbarea stâlpilor de beton în stâlpi ornamentali adecvaţi clădirilor din Centrul Istoric şi pe arterele principale, dar şi îngroparea cablurilor aeriene", declara în 2016, într-o conferinţă de presă, directorul economic al Primăriei, Eduard Florea (foto). Cu doi ani înainte de termenul limită, problema cablurilor aeriene este încă "în aer"...

"Coborâţi-le în subteran!"

În prezent, cu excepţia Pieţelor Unirii şi Ferdinand, a străzii Vasile Alecsandri şi a zonei Nufărul - Cantemir, care au fost reabilitate pe bani europeni, şi a unei părţi din pietonalul străzii Republicii, toată zona centrală este încă împânzită de cabluri.

Reţele aeriene acoperă străzi ultracentrale precum Primăriei, Iuliu Maniu, Independenţei, Moscovei, Roman Ciorogariu, Dunării, precum şi principalele bulevarde, de la Ştefan cel Mare la Tudor Vladimirescu şi de la Decebal la General Magheru. O pânză de reţele acoperă, de asemenea, intersecţii precum Decebal - Primăriei, Republicii - Louis Pasteur, Dacia cu Decebal şi multe altele.

Dincolo de deranjul vizual provocat turiştilor care cu greu pot face o poză, sârmele întinse peste străzi şi colacii de cabluri de pe stâlpi stârnesc inclusiv nemulţumirea localnicilor. La actuala sesiune de bugetare participativă, aflată acum în proces de votare, un orădean a şi depus un proiect botezat "Nicio reabilitare de stări fără îngropare de cabluri". Propunerea a fost respinsă, însă, de comisia de validare ca "neeligibilă". "Proiectul propus nu are stabilită o locaţie precisă iar valoarea estimată de 100.000 lei nu poate acoperi îngroparea tuturor cablurilor", a răspuns Primăria. Ceea ce este adevărat, dar problema tot rămâne...

Obligaţi şi nu prea...

În ciuda evidenţelor, primarul Florin Birta (foto) este totuşi optimist. "Termenul limită asumat de Primărie pentru îngroparea cablurilor din zona centrală până în 2025 este realist", spune el. Potrivit edilului, municipalitatea pune constant presiune pe operatorii de reţele: "Îi obligăm cu fiecare ocazie să le introducă în subteran".

Aceste "ocazii" nu sunt, însă, iminente. Planul Urbanistic General al oraşului prevede că orice construcţie nouă ori supusă reabilitării trebuie să aibă la final cablurile coborâte în subteran, ceea ce nu se aplică reţelelor aeriene existente. Măsura e valabilă, în schimb, când se fac lucrări pe fonduri europene pentru reamenajarea piaţetelor Magnoliei, Cazaban şi Cantemir ori de înlocuire a reţelelor de termoficare cuprinse în proiectul Nufărul Geotermal. La fel, se va aplica în cadrul proiectului de regenerare urbană a cartierului Nufărul şi la reabilitarea unor străzi centrale cum sunt Dunării ori Episcop Mihai Pavel. 

Procesul e unul de durată. Firme private, proprietarii de reţele - Electrica, Orange, Vodafone şi altele - nu au niciun interes să coboare cablurile renunţând la reţelele proprii, pentru a plăti chirie în canalizaţia tehnică administrată de RDS&RCS...

Ajutaţi de furtună

Conducerea municipalităţii s-a întâlnit anul acesta de două ori cu "reţeliştii". "Reprezentanţii firmelor au fost îndemnaţi să îşi constituie bugete pentru ca pe străzile pe care lucrăm să îşi coboare reţelele în subteran", spune directorul tehnic al Primăriei, Sebastian Marchiş (foto).

Măsura se aplică, însă, doar unor lucrări punctuale, cum ar fi reabilitarea parcurilor, precum 1 Decembrie sau Petőfi, construirea pasajelor subterane ori lărgirea străzii Meşteşugarilor.

Un ajutor neaşteptat pentru accelerarea procesului l-a oferit, în schimb, furtuna din 25 iulie, care a rupt o mulţime de reţele aeriene de telefonie, internet şi curent. "În momentul de faţă facem un inventar al cablurilor «moarte» de pe stâlpii din oraş, rupte de vijelie. Proprietarii vor avea termen până la sfârşitul lunii octombrie să le dea jos", promite Marchiş. Desigur, măsura nu va rezolva problema, dar - judecând după pânza de reţele care acoperă străzile - va mai îmbunătăţi aspectul oraşului.

Să se facă lumină!

Astăzi, Oradea are sute de kilometri de canalizaţie pentru coborârea cablurilor, deţinute de RCS&RDS şi Romtelecom, încă de pe vremuri. "Noi ne-am coborât cablurile în subteran, dar nu putem obliga şi alţi operatori să facă asta", explică directorul regional al RCS&RDS, Nelu Dume.

În lipsa unei poziţii de forţă, Primăria îşi pune speranţele într-un proiect de 20 de milioane euro ce va viza înlocuirea stâlpilor şi a corpurilor de iluminat. Împărţite pe etape, lucrările ar urma să fie finanţate din bani europeni prin Administraţia Fondului pentru Mediu şi printr-un credit BERD accesat vara aceasta. "Stâlpii de iluminat moderni, din fier, sunt goi pe dinăuntru, iar acolo se pot introduce toate cablurile. Cu ocazia lucrărilor, toţi proprietarii de reţele vor fi nevoiţi să le coboare în subteran", zice city managerul Mihai Jurca (foto).

Este greu de crezut, însă, că un proiect de o asemenea amploare va putea fi materializat, fie numai şi în zona centrală, până la termenul limită din 2025, aşa cum şi-a propus Primăria. Până acum s-a cam împiedicat...


"LUMINA" TRECE LA OTL!
"Are electricienii şi utilajele"

Reţeaua de iluminat public din Oradea, care urmează să fie reabilitată pe bani europeni (ocazie cu care cablurile de pe stâlpi vor fi coborâte în subteran), a fost preluată de municipalitate în vara anului 2021 de la operatorul privat Luxten Lighting Company.

Administrarea sistemului a fost atribuită Agenţiei de Dezvoltare Locală Oradea. "ADLO are experienţa necesară pentru că gestionează deja iluminatul public din parcurile industriale", spunea atunci primarul Florin Birta.

Între timp, edilul s-a răzgândit. "Vrem să dăm iluminatul public în administrarea OTL. Propunerea va fi supusă aprobării Consiliului Local într-una dintre şedinţele următoare, începând din ianuarie 2024", spune Birta.

Măsura este menită să degreveze de o responsabilitate ADLO, care are de gestionat din 2021 şi cele şapte parcuri industriale ale Consiliului Judeţean Bihor, dar şi să valorifice experienţa OTL. "Societatea de transport local are stâlpii de susţinere a liniei de contact a tramvaielor, reţeaua de cabluri, electricienii şi utilajele necesare pentru întreţinerea ei", argumentează Birta. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Robu
Bine a facut dl primar Robu la Timisoara
Postat 20 Octombrie 2023, 15:23 de unu
Vai de capul lor...
După ce au spart tot orașul, fiecare alee și trotuar, de nu știam cum să mai ajungem la adrese, acu stau bine cablurile pe stâlpi...
Postat 20 Octombrie 2023, 14:59 de Taxi-driver
TM
Intrebati-l pe dl ROBU, el a luat patentul si a trecut la fapte. La Timisoara cam asa s-a actionat
Postat 20 Octombrie 2023, 12:01 de Christa
De ce ??
Ar trebui sa faca pasi mai drastice si domnu primar termeni mai scurt ca sunt companii cu castig de milioane de euro pe an ca vodafon si orange .Multe zone arata oribil din cauza cablurilor atirnate aiurea vezi parcul Magnoliei cablurile sunt agatate de copaci de cand au scos stalpile vechi nu vede inspectorul de zona ?? Pe podul Decebal abia ca nu cade in apa crisului
Postat 20 Octombrie 2023, 09:35 de Otello
Vizit Oradea
Pachet turistic, 2 în 1! Ajungi în Oradea si te crezi în Bangladesh!!!!
Postat 20 Octombrie 2023, 09:17 de iahim
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.571 RON
  • 1 EUR = 4.9678 RON
  • 1 HUF = 0.0131 RON