URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Octombrie 2023, 08:00

Captivii șantierelor: Orădenii care locuiesc în blocurile din Centrul Civic au ajuns „prizonierii” șantierelor din jur (FOTO)

Captivii șantierelor: Orădenii care locuiesc în blocurile din Centrul Civic au ajuns „prizonierii” șantierelor din jur (FOTO) SUB ASEDIU. Stabilite până la 9 septembrie, restricțiile de circulație pe strada Griviței, în dreptul clădirii Finanțelor, se vor extinde pe termen neprevăzut. Constructorul, care abia a ajuns la nivelul montării bordurilor, obligă trecătorii să ocolească pe treptele ce duc la terasa blocurilor din vecinătate sau să se avânte prin șantier
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fostul Centru Civic e sub asediu. Spre zona centrală, accesul este blocat de săpăturile la pasajele subterane din Piața Gojdu încă de anul trecut. 

În spate, spre șanțul Cetății, circulația a fost sistată de o lună de săpăturile pentru o nouă cale de acces între străzile Clujului și Griviței, iar situația e departe de a se termina. „Efectiv, nu mai avem pe unde să circulăm!”, se plâng locuitorii zonei.

În săpături repetate...

Anul acesta, circulația pe strada Griviței a fost îngreunată. La început, artera a fost închisă traficului auto, mai bine de o lună, pe tronsonul dintre strada 12 Octombrie și sediul Administrației Județene a Finanțelor Publice Bihor, pentru lucrări de termoficare. 

În primăvară s-a circulat cu greutate, apoi, din 8 august, municipalitatea a închis traficul rutier pe tronsonul din dreptul clădirii Finanțelor, pentru amenajarea unui sens giratoriu. Restricțiile trebuiau să dureze până pe 9 septembrie, dar strada n-a fost redeschisă nici acum. În schimb, constructorii s-au lungit cu săpăturile spre șanțul Cetății, pregătind amenajarea noului drum de legătură între străzile Griviței și Clujului!

Șanțul „înfundat”

Blocurile înconjurate de șantiere sunt complet „asediate”. În a doua săptămână din august constructorii au tras garduri de-a curmezișul străzii Griviței și a șanțului Cetății, au deviat circulația pe treptele ce urcă la terasa blocurilor și au început săpăturile. 

„Ne-am trezit, brusc, fără acces”, reclamă o orădeancă. Trecătorii sunt nevoiți să umble printre șanțuri, iar riveranii nu mai pot folosi mașinile. Cei care au locuri de parcare la parterul blocurilor dinspre piață s-au trezit cu ele blocate. „Nu mai pot ieși cu mașina din garaj. Și, oricum, nu am unde să o duc”, povestește un locatar.

În prima săptămână de lucrări, în șanțul Cetății nu au putut intra nici mașinile salubrității. „Am stat zile în șir cu gunoaiele neridicate”, spune un alt locuitor. Apoi, lucrurile s-au înrăutățit. Săpăturile au avariat rețelele de apă, care au lăsat blocurile din jur „pe uscat”. Trei avarii repetate provocate de constructori, uneori din neglijență, alteori din cauza absenței din schițe a traseului rețelelor, au inundat cu reclamații dispeceratul Companiei de Apă Oradea. Și exemplele ar putea continua...

„Ar fi fost bun...” 

Haosul din zonă este provocat de proasta organizare a Primăriei. Consiliul Local a aprobat încă din aprilie 2022 indicatorii tehnico-economici ai lucrărilor pentru amenajarea unui drum de circa o jumătate de kilometru, care să lege Calea Clujului și strada Griviței prin șanțul Cetății. Noua cale de acces, care ar fi putut prelua traficul pe durata șantierelor din Centrul Civic, a intrat însă în lucru abia în august 2023. 

„Tronsonul de drum ar fi fost bun să îl avem finalizat, dar, dată fiind valoarea lucrărilor, nu îl puteam face prin atribuire directă pe contractul cadru de întreținere străzi, ci doar ca investiție a Primăriei, prin licitație”, declară viceprimarul Marcel Dragoș (foto).

Atribuite în luna mai firmei Dumexim pentru 2,6 milioane lei plus TVA în urma unei licitații ce a durat 5 luni, lucrările au început după alte două luni și jumătate, când zona era deja plină de șantiere. „Nu am putut da mai repede ordinul de începere pentru că în zona fostelor scări care urcau din șanțul Cetății către piață s-au făcut lucrări de descărcare arheologică. Nu am vrut să pățim ca la parcarea de la catedrală, unde am fost blocați săptămâni în șir de săpături arheologice”, explică viceprimarul. Și acestea ar fi putut fi, însă, comandate mai repede...

Se amână! 

Șansele ca traficul din zonă să fie degajat înainte de sfârșitul anului sunt minime. Din 9 septembrie constructorul trebuia să redeschidă circulația pe strada Griviței, lângă Finanțe, și să continue sub trafic lucrările pentru modernizarea șanțului Cetății, până la termenul contractual din decembrie. A depășit, însă, cu trei săptămâni data limită acceptată de Comisia de circulație.

„Firma a fost amendată de Poliția Rutieră pentru depășirea termenului limită pentru închiderea circulației și probabil va mai fi sancționată. În schimb, restricțiile vor fi prelungite. Acolo se lucrează. Nu putem lăsa oamenii printre utilaje”, spune directorul tehnic al Primăriei, Sebastian Marchiș (foto), declarându-se „nemulțumit de productivitate”.

Au dat-o pe constructori!

Până acum lucrările au avansat greu pentru că angajații Dumexim au lucrat la refacerea canalizării la adâncimi de 4 metri. „Zona mai rea a fost refăcută. De acum ar trebui ca lucrările să meargă mai repede. Constructorii au dezafectat scările din beton care urcă din șanțul Cetății, au pus conductele și au început montarea capacelor de canal și a bordurilor”, explică directorul.

În al 12-lea ceas, municipalitatea încearcă să fluidizeze cumva circulația în zonă, cerând ca lucrările să fie finalizate pe tronsoane. „Constructorul și-ar fi dorit ca întâi să termine rețeaua de canalizare dintre piață și sediul Poliției Rutiere. Noi i-am cerut să vină cu lucrarea gata, la nivel de asfalt, pe câte un tronson, pentru a evita blocarea întregului șanț al Cetății, iar orădenii să aibă acces în zonă, chiar și parțial”, spune Marchiș. 

Altfel spus, să se chinuie constructorul, cum o ști, ca să recupereze întârzierea Primăriei, căreia funcționarii nu îi găsesc nicio explicație...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
STIMULENTE :::)))))
Băgă propaganda la greu ::::)))))))
Postat 07 Octombrie 2023, 10:56 de Sandu2100
Nu sunt pasaje sunt santuri descoperite
Alea nu sunt pasaje, sunt santuri. Cat timp 90% din ele vor fi descoperite fara acoperis, sunt santuri. E impropriu sa folosim termenul de pasaj, exact cu drumul expres nu e expres.
Postat 06 Octombrie 2023, 19:42 de Mihaita
Bataie de joc.
Iar un proiect de .... benzile de viraj spre Clujului cele din fata la Gojdu, sunt atat de inguste ca daca e si autobusul nu mai e loc , ca ocupa o banda si ceva. Era loc berechet acolo sa faca 2 benzi mai late. De ce peste tot se ingusteaza strazile si benzile?
Postat 06 Octombrie 2023, 06:41 de Petre93
Asa e cand ai sef unul fara permis
Marcel Dragos mare sef pe circulatie, unul care nu are permis de conducere. Cu asta am lamurit totul. Orice dictator care conduce primaria sau consiliul judetean se inconjoara de prosti, ca pe aia ii poti controla sa faca orice . Iar efectele se vad.
Postat 05 Octombrie 2023, 20:25 de vasi13
Calitatea si promptitudinea
Doar doresc să vă avertizez, că Dumexim a câștigat execuția centurii Biharia. Să vedem noi când va fi finalizată și ce calitate va avea. Să ne ferească Domnul să câștige și lărgirea drumurilor la 2+2 benzi spre Biharia și Nojorid.
Postat 05 Octombrie 2023, 15:13 de zsizsi
incompetenta si batjocura fata de oradeni
pinocchio ( marcel dragos) e singurul oradean care nu a stiut ca se va inchide centrul civic si ca acel drum de legatura grivitei cu calea clujului trebuie facut inainte. tot pinocchio nu a stiut ca sub pamant sunt conductele de apa si ca termenul de 08.09.23 pentru reluarea circulatiei va fi defapt anul viitor.oare cum ar fi ca salariul din 08.09 sa-l incaseze la anul pentru ca nu am anticipat ceva? incompetentii si mincinosii de lux isi bat joc de oradeni pe banii nostri.
Postat 05 Octombrie 2023, 09:36 de Traian
apoi daca
apoi daca vorbim de firma de casa pnl dumexim comentariile sunt de prisos!
Postat 05 Octombrie 2023, 08:30 de scortosul
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON