URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Octombrie 2023, 08:01

Băiatul și caii: Bihoreanul Marian Crișan lansează Warboy, un film cu accente western, turnat în Apuseni (FOTO/VIDEO)

O călătorie iniţiatică. Aşa este descrisă acţiunea filmului "Warboy" (în traducere, copilul războiului - n.r.), cel mai nou proiect al premiatului cineast salontan Marian Crişan, care semnează şi scenariul, şi regia filmului. BIHOREANUL a vrut să afle mai multe despre noua producţie, care va ajunge în cinematografe din 17 noiembrie şi al cărei trailer a fost făcut public zilele trecute de Rova Film. 

"Filmul povesteşte aventurile unui adolescent care, la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, porneşte într-o călătorie iniţiatică prin munţi, în încercarea de a salva cei doi cai ai familiei", spune Marian Crişan. În toamna anului 1944, în peisajul sălbatic al Munţilor Apuseni, Nicu are de-a face cu soldaţi nemţi şi se întovărăşeşte cu un aviator american... 

"Bunicul meu..."

Marian Crişan Sursa de inspiraţie a lui Marian Crişan (foto) a fost, de data aceasta, bunicul său, care i-a spus poveşti despre adolescenţa petrecută îngrijind caii unui om înstărit. 

"Subiectul şi tema filmului pornesc de la amintirile bunicului meu, care era un adolescent la vremea anilor 1944-1945. Nu e un film biografic, ci mai degrabă o ficţionalizare a unor momente pe care bunicul meu, Nicolae Popa, le-a trăit în acei ani, în special în perioada când era slugă şi lucra la un stăpân pentru care trăgea lemn de pe munte, folosind caii. Erau perioade de zile, chiar săptămâni, în care bunicul meu era nevoit să trăiască singur în pădure doar cu acei cai", dezvăluie regizorul pentru BIHOREANUL.

Astfel, bunicul lui Marian a fost martor la trecerea militarilor germani, români, apoi ruşi prin zona satului în care locuia. "Am imaginat un scenariu care aduce toate aceste elemente într-o poveste iniţiatică a unui adolescent prin ochii căruia vedem sfârşitul războiului".

Departe de tranşee 

"Warboy" are elemente de western şi, astfel, se înscrie într-un registru diferit faţă de alte producţii semnate de cineastul salontan, printre care se numără drama "Morgen" (4 premii la Festivalul de la Locarno, propunerea României la Oscar în 2010) sau comedia "Berliner", lungmetraj filmat chiar la Salonta. 

"Filmele pe care mă lupt să le fac pornesc toate de la lucruri personale, care mă interesează în mod aproape obsesiv pentru o perioadă de timp. Aici e vorba de întrebarea pe care mi-am pus-o când am scris scenariul şi la care nu am căutat neapărat răspuns: cum a văzut, cum a experimentat bunicul meu cel de-al Doilea Război Mondial, izolat pe munte, departe de front, departe de tranşee?", spune Marian Crişan. 

Film Warboy Marian Crisan

Călăreţ în vestul sălbatic

Filmările s-au făcut în "vestul sălbatic" din Munţii Apuseni, în locuri de o frumuseţe răpitoare, ca Gârda de Sus, Poiana Călineasa, Roşia Montană, echipa primind sprijin din partea autorităţilor locale şi administraţiei Parcului Natural Apuseni. 

În rolul principal al lui Nicu a fost selectat adolescentul Daniel Bâliş, obişnuit cu podiumurile concursurilor de echitaţie. "Castingul este foarte important la fiecare film. Împreună cu directorul de casting Viorica Capdefier, am căutat în întreaga ţară acest adolescent care să-l joace pe Nicu. A fost un proces foarte anevoios şi dificil, deoarece doream să avem un băiat de 12-14 ani care să ştie să călărească foarte bine, dar să aibă şi calităţi actoriceşti", spune Marian Crişan. "Am avut norocul să găsim şi un actor american incredibil care locuieşte la Bucureşti", adaugă regizorul, vorbind despre Reginald Ammons, care interpretează rolul soldatului american. 

Platoul din munţi 

"Desigur că a fost din nou o plăcere şi o aventură să lucrez cu actorii de la Oradea", adaugă el.

În "Warboy" au roluri Petre Ghimbăşan, Richard Balint şi Ion Ruscuţ. "Ca de obicei, a fost o experienţă foarte faină. Am stat trei zile la filmări undeva mai sus de Scărişoara. A fost excepţional!", spune Petre Ghimbăşan, care are roluri şi în alte filme semnate de Marian Crişan, ca "Morgen" şi "Berliner", şi care, de data aceasta, joacă un muntean angajat la un gater. 

Richard Balint (foto) a fost distribuit în rolul unui ofiţer neamţ. "A trebuit să reînvăţ germana, pe care am studiat-o la şcoală, dar n-am mai folosit-o apoi", spune actorul, lăudând, la rându-i, "platoul" de filmare, adică frumuseţile Apusenilor. 

Richard Balint

Din păcate, pentru Ion Ruscuţ rolul din filmul "Warboy" a fost ultimul. Fostul actor al Teatrului Regina Maria s-a stins din viaţă la începutul lunii septembrie, iar Marian Crişan l-a pomenit atunci drept omul care "aducea întotdeauna un zâmbet pe chipurile noastre". 

Din 17 noiembrie, "Warboy" ajunge în cinematografe. La Salonta şi la Oradea se pregătesc proiecţii speciale, cum s-a întâmplat şi în cazul altor producţii pe care le semnează "al nostru" Marian Crişan. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON