URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 08 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Februarie 2012, 15:50

Marian Crişan, un salontan de Oscar

Marian Crişan, un salontan de Oscar LAURI PENTRU SALONTA. Scrisă şi regizată de Marian Crişan şi filmată în oraşul natal al acestuia, pelicula "Morgen" a fost răsplătită cu peste zece distincţii internaţionale, printre care "Leopardul de Argint", la Locarno
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Marian Crişan a pus Salonta pe harta lumii. Cel puţin a celei cinematografice.

În copilărie, unul dintre filmele seriei Indiana Jones l-a purtat cu gândul pe platourile hollywoodiene, încercând să-şi imagineze cum sunt realizate incredibilele aventuri. A fost primul pas către o carieră fulminantă, căci la 35 de ani regizorul şi scenaristul Marian Crişan este unul dintre cei mai apreciaţi oameni de film din ţară.

Ultimul nume

Povestea lui Marian Crişan ar putea fi folosită, culmea, tocmai pentru un scenariu de film. Marian, fiul lui "Crişan de la brutărie", cum îi spun salontanii tatălui său care deţine o afacere cu produse de panificaţie, s-a născut în 1976 în Salonta şi de mic era fascinat de filme. Cu fratele său obişnuia să vadă toate peliculele care rulau la cinema. "Am văzut Indiana Jones - Raiders of the Lost Ark pe la 12 ani şi am rămas impresionat. Am aflat că ultimul nume de pe generic e cel al regizorului. Îmi plăcea să cred că, într-o zi, acolo va fi numele meu...", îşi aminteşte bihoreanul.

După liceu, Marian s-a hotărât să dea la Academia de Teatru şi Film din Bucureşti, pe care a absolvit-o în 1998. Primele lui scurt-metraje, printre care "Amatorul" şi "Comunismum mobilae" au fost premiate la festivaluri de gen, iar zecile de videoclipuri pe care le-a realizat pentru artişti precum Voltaj, Puya sau Guess Who s-au bucurat de succes.

Totuşi, prima porţie de celebritate a venit în 2008, când filmul "Megatron", care prezintă povestea unui copil dintr-un sat de la marginea Bucureştiului, dus de mama sa să-şi serbeze ziua la McDonalds, a fost distins cu prestigiosul "Palme D'Or" pentru cel mai bun scurtmetraj la Festivalul de Film de la Cannes.

Salonta, la Oscar

După doi ani de la lansarea "Megatron", Marian a realizat, chiar în oraşul natal, primul lungmetraj, după un scenariu propriu. "Eram în Salonta în vacanţa de iarnă şi citeam presa locală. Pe un colţ de ziar era o ştire despre nişte emigranţi găsiţi la Borş în canalele de irigaţie. Erau -10 grade afară. Eu eram la căldură, beam ceai şi citeam. M-au impresionat acei necunoscuţi de pe câmpul îngheţat", îşi aminteşte regizorul.

Aşa a imaginat întâlnirea dintre Nelu, "bodyguard" la un supermarket din Salonta, şi un turc care încearcă să ajungă ilegal la familia din Germania. Presărată cu replici ardeleneşti, povestea comică, dar şi emoţionantă, a fost apreciată la marile festivaluri, precum cel de la Locarno, Elveţia, unde a obţinut patru premii, unul dintre ele fiind Premiul Special al Juriului, "Leopardul de Argint".

Dar producţia a fost apreciată şi în ţară, căci membrii Centrului Naţional al Cinematografiei au ales-o drept propunerea României pentru categoria "Cel mai bun film într-o limbă străină" a premiilor Oscar. "Morgen" s-a întrecut cu alte 62 de pelicule eligibile, dar n-a ajuns între cele 5 nominalizări. "Propunerea ne-a bucurat şi a însemnat o expunere suplimentară în SUA. Cu această ocazie, am prezentat filmul la New York, Los Angeles şi Palm Springs. Scopul nostru nu e să luăm premii, dar desigur că suntem încântaţi când lucrul acesta se întâmplă", spune regizorul.

Pe străzile Oradiei

De curând, Marian a început producţia unui nou lungmetraj, al cărui scenariu l-a scris tot el. Filmările peliculei "Iguanele" au loc în Oradea, Arieşeni, zona Beiuşului, dar şi în Salonta. "Este povestea unui fost rocker, ajuns la 45 de ani, care e gata să facă orice pentru fiul său. Între timp, acesta din urmă se pregăteşte să ţină un concert la Bucureşti, cu o trupă rock numită Iguanele", descrie el cea mai nouă producţie, despre care însă nu dezvăluie mai mult.

Deşi locuieşte în Bucureşti, sărbătorile şi vacanţele şi le petrece tot în Salonta, împreună cu soţia şi cele două fiice. Oraşul îi este şi acum "acasă", căci aici îl aşteaptă părinţii şi prietenii, gata să povestească despre producţiile regizorului. "A durat mult, dar acum e plăcut să mă uit la filmele mele împreună cu prietenii şi familia. E amuzant să vorbim despre ele. Multe detalii şi scene sunt inspirate şi din viaţa noastră", afirmă el.

De altfel, Marian crede că poveştile cele mai impresionante sunt chiar în jurul nostru. Trebuie doar căutate şi puse pe peliculă. El asta face, şi o face bine!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Da si nu...
Si totusi...sunt multe persoane pe care le-ati dezamagit...Dar ce conteaza! Mergem inainte!
Postat 06 Februarie 2012, 10:00 de Eva
cinema
D-nu Crişan, felicitări pentru ce aţi făcut pînă acuma. Înţeleg că filmele produse de cinematografia româneasca se adresau cu precădere publicului occidental, căruia i-aţi servit ceea ce putea să-i şocheze, adică mizerie, curve, şuţi, avorturi, corupţie, etc.. Dar cred că a sosit momentul să faceţi şi filme frumoase, cu subiecte frumoase şi oameni frumoşi. Oricare ar fi decizia dumneavoastră, vă urez "să aveţi parte de tot binele, chiar dacă ne rămâne nouă mai puţin" ...(Tamango dixit)
Postat 06 Februarie 2012, 09:24 de petrache
bravos
felicitari, domnule crisan.bafta in continuare, in cariera si in viata. atentie insa la gustul dulce al succesului, si aici ma refer la atitudinea pe care un om o ia atunci cand poate sa-si piarda capul din cauza euforiei. dar, cred ca nu va fi asa. astept cu nerabdare filmele regizorului, si poate a actorului Marian Crisan.bafta.
Postat 05 Februarie 2012, 19:40 de un salontan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6253 RON
  • 1 EUR = 4.9757 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON