URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Octombrie 2020, 16:01

"Berliner", filmul salontanului Marian Crişan, a fost premiat la Festivalul Internaţional de la Moscova

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Comedia satirică "Berliner", distribuită internaţional cu titlul "The Campaign", a fost premiată la Festivalul Internaţional de Film de la Moscova, unde a fost prezentată în premieră. Cel mai nou film semnat de salontanul Marian Crişan a fost distins cu Premiul „Keen Eye” - Russian Cinema Club Federation la cea de-a 42-a ediţie a festivalului menţionat, care s-a desfăşurat între 1 şi 8 octombrie.

Festivalul de la Moscova (MIFF) este unul dintre cele mai vechi din lume şi este unul dintre puţinele de clasă A - FIAPF (Fédération Internationale des Associations de Producteurs de Films). "Filmul lui Crişan te invită într-o lume uşor caricaturală care cucereşte prin haz şi farmecul actoricesc", a scris, după proiecţia "Berliner", ziarul Vedomosti.

"Berliner" este cel de-al patrulea lungmetraj al regizorului Marian Crişan, cunoscut deja publicului pentru Morgen, Rocker şi Orizont, dar şi pentru miniseria produsă de HBO România - Valea Mută. Noua peliculă îl are în centru pe Mocanu, un politician în plină campanie pentru un loc în Parlamentul European, care rămane blocat la Salonta, un mic orăşel de provincie. El este găzduit de Viorel, un om obişnuit, tractorist de meserie, în casa sa, de unde politicianul îşi va continua campania electorală, punând la cale un plan cameleonic, vrând să se pună bine cu localnicii. 

Din distribuţie fac parte actorii Ion Sapdaru, Ovidiu Crişan, Maria Junghietu, Sorin Cociş, Ion Ruşcuţ, George Dometi, Petre Ghimbăşan, Eugen Ţugulea şi Ioana Chiţu.

"Eu nu am încercat să interpretez un personaj, ci să recreez un destin", a declarat Ovidiu Crişan în conferinţa de presă din festival, felicitat fiind pentru felul în care îl portretizează pe salontanul Viorel în film.

"Mocanu e un lup bătrân care nu e interesat de nimic, se simte singur, luptă doar din inerţie şi îi e frică să nu ajungă în spatele gratiilor. Totuşi, atunci când scapă în acest orăşel uitat de lume, încearcă din toate puterile să câştige o ultimă luptă", le-a spus Ion Sapdaru (care-l joacă pe Mocanu), în rusă, jurnaliştilor de la Moscova, într-o conferinţă online. 

Pelicula este distribuită internaţional de către Picture Tree International. Scenariul este semnat de Marian Crişan şi Gabriel Andronache, imaginea de Oleg Mutu, scenografia Simona Pădureţu, costumele Anca Miron şi Sonia Constantinescu, montajul de Tudor Pojoni, iar producătorii filmului sunt Marian Crişan şi Anca Puiu.

Realizat cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Televiziunii Române, Zenith Media, Chainsaw Europe, SAL-PAN, Inteva şi VPK, filmul este produs de Rova Film în co-producţie cu Mandragora. 

Producătorii mai precizează că "Berliner" va avea premiera naţională "în curând".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON