URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Octombrie 2023, 09:45

Artista pompier: Portretul Alexandrei Paina, plutonierul care a creat simpatica mascotă a ISU Crișana (FOTO)

Artista pompier: Portretul Alexandrei Paina, plutonierul care a creat simpatica mascotă a ISU Crișana (FOTO) SALVATOR LA TELEFON. Activitatea la dispecerat a Alexandrei Paina este crucială, tânăra având rolul de a transmite colegilor informațiile despre situațiile de urgență, de a calma interlocutorii și de a-i îndruma să ia măsurile de prim ajutor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Care este legătura dintre pictură, arhitectură și pompieri? Tânăra artistă Alexandra Paina.

În vârstă de 26 de ani, orădeanca lucrează de 7 ani la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Crișana al județului Bihor și a participat la o mulțime de intervenții, iar mai nou răspunde și apelurilor la numărul de urgență 112.

Deși munca de salvator îi ocupă o mare parte din timp, tânăra a creat voluntar mascota instituției, o salamandră care învață copiii să nu se joace cu focul.

Inspirată de Dali 

Pasionată de mică de desen, grafică și pictură, Alexandra își păstrează și acum prima lucrare realizată cu vopsea în ulei (foto). „Aveam 12 ani și eram influențată de stilul lui Salvador Dali, plin de culori”, povestește ea. 

Văzându-i talentul, părinții au înscris-o la Liceul de Arte din Oradea, unde în ciclul gimnazial a studiat artele plastice, iar în cel liceal arhitectura. După bacalaureat a dorit să-și continue studiile tot în arhitectură, așa că s-a înscris, în 2015, la Facultatea de Construcții, Cadastru și Arhitectură din cadrul Universității orădene. 

Antrenată de tată

Curioasă și energică din fire, Alexandra s-a gândit din primele luni de studenție să încerce și altceva: să devină pompier, aidoma tatălui său, subofițerul Dumitru Paina, acum plutonier adjutant șef în rezervă. A început să se antreneze alături de el cu 3 luni înainte de înscrieri. „Mereu am privit pompierii ca pe niște eroi care înfruntă pericolul ca să salveze oamenii. În timpul pregătirilor tata m-a ajutat mult. Deși e iubitor și grijuliu cu mine, atunci a fost dur”, își amintește ea.

Când și-a depus actele la ISU Crișana i-a uimit pe toți: dintre toate opțiunile, a bifat că vrea să lucreze în cadrul unui serviciu de intervenție, ceea ce nicio femeie angajată a instituției nu mai făcuse până în acel moment. „Voiam să fiu în mijlocul acțiunii, iar cu programul în ture mă puteam ține și de facultate. La probele fizice toți bărbații se uitau curioși la mine, crezând că cel mai probabil voi pica, dar am trecut cu brio de toate. Apoi am urmat 3 luni de pregătire la Centrul Național de Perfecționare a Pregătirii pentru Managementul Situațiilor de Urgență din Ciolpani”, spune Alexandra.

Botezul focului 

Timp de 5 ani, tânăra a lucrat cot la cot cu colegii săi bărbați din Detașamentul 2 de Pompieri Oradea, cea mai dificilă intervenție fiind la incendiul care în 2018 a afectat Palatul Episcopiei Greco-Catolice din Oradea. 

Evenimentul care i-a rămas, însă, cel mai tare în minte a fost prima intervenție, cu un an înainte. „Am fost chemați la un foc pornit de doi copii care s-au jucat cu bricheta într-un apartament din cartierul Ioșia. Sarcina mea a fost atunci să salvez micuții, care nu aveau mai mult de 7 ani. Clipele acelea au fost cruciale pentru mine. Am simțit că viața lor depinde de cât de repede mă mișc”, își amintește Alexandra. În final, copiii au fost scoși în siguranță din flăcări, iar tânăra și-a continuat activitatea la ISU.

În 2021 a decis să facă o schimbare și s-a mutat la dispeceratul comun al ISU şi al Serviciului de Ambulanţă Judeţean, unde preia apelurile 112. 

Mama lui Sal  

Alexandra nu și-a neglijat, însă, nici celelalte pasiuni. În 2020, cu ocazia Zilei Protecţiei Civile din România, sărbătorită pe 28 februarie, a organizat expoziția de pictură „Translucid”, prezentând 15 tablouri, în Cetate. Majoritatea au fost cumpărate de subunitățile de pompieri din județ, iar banii adunați, 5.000 lei, au fost donați proiectului „Casa de lângă spital” care ajută pacienții oncologici.

De-a lungul anilor, Alexandra a participat și la numeroase activități cu rol preventiv pentru copii. Așa și-a dat seama că ISU Crișana are nevoie de o mascotă care să transmită mesajele pe înțelesul celor mici. Pentru asta, împreună cu purtătoarea de cuvânt a instituției, lt.col. Camelia Roșca, a gândit la începutul acestui an o revistă de benzi desenate a cărei vedetă să fie Sal, o salamandră, amfibian care în mitologia greacă era atribuit zeului focului. 

A desenat imaginile pe hârtie, apoi le-a prelucrat și în format digital. Primul număr al publicației (foto) a fost prezentat în 7 septembrie, în cadrul unei conferințe de presă a ISU Crișana. 

„Cred că rolul pompierilor este nu doar de a acționa, ci și de a educa oamenii pentru a ști cum să procedeze în situații de urgență. Eu mă bucur că pot face asta și prin artă”, spune tânăra, care se pregătește pentru examenul de disertație în arhitectură, dar și pentru cel de-al doilea număr al revistei. Chiar dacă este o perioadă agitată pentru ea, e obișnuită. Viața de pompier-artist poate fi oricum, dar nicidecum banală...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON