URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 23 FEBRUARIE 2020

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Deși anual se asfaltează câteva zeci de străzi, numărul celor care rămân la stadiul de ulițe cu hârtoape este în continuă creștere. Acesta e paradoxul orădean, că nu prididesc edilii să asfalteze pe cât se dezvoltă noile cartiere. Dar principalul vinovat de toată această problemă e tot Primăria.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută a trecut ignorată o ştire colosală: o instituţie a renunţat să mai ceară cetăţeanului un act pe care tot ea l-a emis şi pe care, bineînţeles, îl deţine în propriile registre, pe hârtie sau în calculatoare, deci bravo celui care, după 30 de ani, şi-a dat seama cât de stupid e sistemul!
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Mai exact 2.125.000 de dolari. Nu pentru o investiție publică, nu pentru o clădire nouă, nu pentru un festival dance sau rock, nu pentru asfaltarea unui drum, ci pentru viața unui copil. Un copil de doar câteva luni! Când tocmai ce ai învățat, ca proaspăt părinte, că viața puiului tău este inestimabilă, îți cade în cap o cifră rece și tăioasă, ca o cerere de răscumpărare: Vrei să trăiască? Scoate două milioane de dolari!
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre dorința Guvernului Orban de a elimina pensiile speciale ale magistraților și despre grevele anunțate de aceștia ca reacție?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Recent a fost publicată în Monitorul Oficial al României Decizia nr. 581/1 octombrie 2019 a Curţii Constituţionale, prin care s-a stabilit că soluţia legislativă ce permitea menţinerea măsurilor asigurătorii ca urmare a sesizării penale făcute de Fisc este neconstituţională.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Hematuria reprezintă prezenţa sângelui în urină. Cauzele sunt variate şi se pot grupa în 2 categorii: renale şi extrarenale.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Din păcate, cinematografia şi oamenii neinformaţi perpetuează o serie de mituri care impun o stigmă asupra bolnavilor şi asupra celor cu afecţiuni psihice. Un schizofrenic este confundat des cu cei cu personalitate multiplă, cu criminalii în serie, cu cei malefici şi răi, gata de violenţe inimaginabile. Adevărul este, însă, altul...

Bihoreanul tipărit

Asistentul orădenilor: Şase liceeni vor să-i scutească, printr-o aplicaţie, pe cetăţeni de drumuri la Primărie (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Obişnuiţi deja să-şi facă cumpărăturile de acasă ori să plătească facturile de pe telefon, oamenii se aşteaptă, pe bună dreptate, să rezolve şi probleme birocratice fără a umbla pe la instituţiile publice. Tocmai de aceea, şase adolescenţi orădeni au creat aplicaţia Citizen Assistant (Asistentul Cetăţeanului), menită să ghideze cetăţenii în procedurile birocratice. Tinerii vor să-şi dezvolte aplicaţia în aşa fel încât ea să poată fi implementată şi de Primăria Oradea.
Înecați în pierderi! De ce reclamă orădenii că Termoficare şi Compania de Apă le umflă facturile de apă rece şi caldă
Bihoreanul tipărit
Zeci de orădeni reclamă lunar la Termoficare şi CAO consumuri "umflate" de apă caldă şi rece. Asociaţiile de proprietari susţin că orădenii plătesc mai mult decât consumă deoarece contoarele furnizorilor indică şi cu 30% peste suma contoarelor din apartamente, în timp ce furnizorii explică diferenţele prin deosebirile de precizie între aparate, prin furturi şi pierderi.
13 Noiembrie 2019, 12:00
„Oierie” cu Dume: Sub ochii șefilor ABA Crişuri, sute de kilometri de diguri au devenit... păşuni pentru oi (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Administraţia Bazinală de Apă Crişuri, al cărei şef, Dorel Dume, este şi deţinător de ovine, a închiriat unor ciobani aproape 1.500 hectare de diguri, devenite... păşuni. Obligaţi să cosească iarba de pe diguri contra unor taxe derizorii, ciobanii le distrug păscând turmele pe ele, iar unul a ajuns chiar să-şi facă stână şi un adăpost în albia Crişului Repede fără să fie sancţionat, pentru că ar îngriji şi oi ale directorului ABA.
Din nou pe picioare: Bărbatul operat la Oradea de coxartroză bilaterală printr-o tehnică revoluționară s-a recuperat complet! (VIDEO)
Bihoreanul tipărit
Bărbatul operat la Oradea printr-o tehnică revoluţionară de coxartroză bilaterală s-a recuperat complet! La cinci luni după ce a fost operat la Oradea prin abord direct anterior minim invaziv, bilateral simultan, un pacient cu coxartroză s-a întors deja la muncă şi chiar s-a apucat să-şi construiască o casă.
12 Noiembrie 2019, 13:01
Meci pentru stadion: Primăria lui Bolojan se judecă cu frații Maghiar pentru terenul pe care ar urma să se ridice viitorul stadion municipal din Oradea
Bihoreanul tipărit
Primăria lui Ilie Bolojan se judecă cu fiii fostului rector Teodor Maghiar pentru un teren de 2 milioane euro pe care vrea să construiască viitorul stadion municipal. După ce s-a aflat că au intrat în posesia pământului într-o manieră dubioasă și cu acte măsluite, medicii Adrian și Doru Maghiar au cerut și obținut strămutarea procesului din județ, ca să fugă de ochii BIHOREANULUI și de influența primarului Ilie Bolojan.
Traian Bodea, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Bihor: „Din păcate, de prea multe ori am tăcut”
Bihoreanul tipărit
La CJ Bihor, omul zilei este, de peste o lună, vicepreşedintele Traian Bodea, reprezentantul ALDE, cel mai mic partid din „parlamentul” judeţean. Buturuga mică, dar care a răsturnat carul mare al alianţei cu PSD-UDMR, votând alături de PNL schimbarea politrucilor promovaţi în Consiliul de Administraţie al Aeroportului şi împotrivindu-se rectificării bugetare propuse de preşedintele Pásztor Sándor şi vicepreşedintele Ioan Mang. BIHOREANUL a vrut să afle de la el dacă mai e la putere sua a trecut în opoziţie...
11 Noiembrie 2019, 15:15
Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit: Bolojan contra fraţii Maghiar, un război cu o miză de 2 milioane euro, terenul viitorului stadion municipal
Bihoreanul tipărit
Luni, 11 noiembrie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, împreună cu suplimentul de educaţie ecologică Oradea Noastră. Dintre subiecte: Primăria lui Ilie Bolojan se judecă cu fiii fostului rector Teodor Maghiar pentru terenul destinat viitorului stadion; Sub ochii șefilor ABA Crişuri, sute de kilometri de diguri au devenit... păşuni pentru oi; Orădenii reclamă că Termoficare şi CAO le umflă facturile de apă rece şi caldă; Noua lege a construcțiilor îi scutește pe bihoreni de drumuri; iar Traian Bodea, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Bihor, recunoaşte în al 12-lea ceas: „Din păcate, de prea multe ori am tăcut”…
11 Noiembrie 2019, 00:00
Fraudă dezgropată: Universitatea din Oradea, obligată să ancheteze o ilegalitate comisă în urmă cu aproape 20 de ani
Bihoreanul tipărit
Un împăciuitor notoriu, care s-a ferit mereu de anchete privind "nefăcutele" comise de colegii săi, rectorul Constantin Bungău este acum obligat să verifice o ilegalitate comisă în urmă cu aproape două decenii, la Universitatea din Oradea. Senatorii instituţiei i-au cerut o anchetă care să lămurească cum a putut un bucureştean care n-a fost o zi măcar student să primească o diplomă de licenţă la Oradea. Fireşte, Bungău trebuie să găsească şi vinovaţii...
08 Noiembrie 2019, 08:01
Parcare cu privatizare: Primarul Ilie Bolojan vrea să rezolve problema parcărilor oraşului dându-le în administrarea unei firme private
Bihoreanul tipărit
Primarul Ilie Bolojan vrea să rezolve criza parcărilor din Oradea prin asocierea municipalităţii cu un consorţiu capabil să construiască 7 parcaje supraetajate. Consiliul Local a aprobat selectarea unei firme care să investească peste 20 milioane euro în construcţia şi administrarea parcărilor, cu condiţia ca oraşul să controleze viitoarele tarife de parcare, în ciuda criticilor PSD şi UDMR că externalizarea va provoca scumpiri şi abuzuri.
07 Noiembrie 2019, 08:01
Morţi 'clasate': Procurorii din Bihor nu găsesc vinovaţi pentru copiii morţi din cauza unor accidente ce puteau fi evitate
Bihoreanul tipărit
Cât valorează o viaţă de copil în ochii statului? Câteva cazuri din Bihor arată că... nimic! În 2009, Laura, o fetiţă de 3 ani, a pierit strivită de un panou publicitar în sediul unei bănci, iar în 2016, Sebastian, de 9 ani, a fost ucis, la fel ca Larisa, copila de 7 ani din Dobreşti, de prăbuşirea unei porţi de fotbal, procurorii decretând de fiecare dată că nu există vinovaţi.
06 Noiembrie 2019, 07:56
Drumul şi tunul: PSD şi UDMR Bihor au dat 2,5 milioane euro din banii județului propriilor primari, care i-au „îngropat” în lucrări îndoielnice (FOTO)
Bihoreanul tipărit
PSD şi UDMR Bihor au direcţionat 2,5 milioane euro din banii Consiliului Judeţean către propriii primari, care i-au „îngropat” în contracte pe lucrări îndoielnice. După ce aleşii bihorenilor au refuzat să verifice cum au cheltuit primăriile 11,67 milioane lei daţi pentru repararea unor drumuri comunale, BIHOREANUL a făcut propriile verificări şi a descoperit că grosul banilor a fost tocat fără licitaţii, ajungând prin achiziţii directe la firme apropiate celor două partide care conduc judeţul.
05 Noiembrie 2019, 10:30
O zi cu Viorica: Cum a arătat vizita electorală făcută de Viorica Dăncilă în Bihor (FOTO)
Bihoreanul tipărit
În vizită electorală în Bihor, premierul demis Viorica Dăncilă a preaslăvit realizările Guvernului, a făcut baie de mulţime şi l-a ironizat pe Klaus Iohannis. Într-o singură zi, cu un alai bogat, Dăncilă a trecut prin Oradea, Sânmartin, Borod, Remetea şi Beiuş, pentru a puncta „binefacerile” PSD şi a mobiliza electoratul, turul de forţă încheindu-se cu un miting „roşu”, ca-n vremurile bune ale social-democraţiei bihorene. Vezi cum au decurs pricipalele momente.
04 Noiembrie 2019, 15:30
Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit: Conducerea CJ Bihor a „îngropat” 2,5 milioane euro din banii județului în lucrări „cu cântec”
Bihoreanul tipărit
Luni, 4 noiembrie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit. Dintre subiecte: PSD şi UDMR Bihor au direcţionat 2,5 milioane euro din banii Consiliului Judeţean către propriii primari, care i-au „îngropat” în contracte pe lucrări îndoielnice; Primăria Oradea vrea să dea parcările oraşului în administrarea unei firme private; Niciun vinovat pentru copiii morţi din cauza unor accidente ce puteau fi evitate; Primarul din Debreţin respinge alianţa cu Aeroportul Oradea, propusă de Bolojan etc.
04 Noiembrie 2019, 00:00
Oradea în criză: Orașul a trecut prin reforme care au creat o dezvoltare fără precedent, dar şi prin momente de cădere din cauza Marii Crize
Bihoreanul tipărit
În perioada interbelică, Oradea a trecut prin reforme care au creat o dezvoltare fără precedent, dar a traversat şi momente de cădere din cauza Marii Crize. După Marea Criză din anii 1929-1933, cea mai devastatoare din istorie, care a afectat lumea din America până în Europa de Est, Primăria a fost nevoită să înfiinţeze noi taxe ca să sprijine şomerii şi a declanşat investiţii publice pentru a le reduce numărul.
Interviu cu ecologistul Andrei Togor, liderul Aqua Crisius: „Avem pescari mai civilizaţi decât în alte zone”
Bihoreanul tipărit
De 13 ani, Asociaţia Pescarilor Sportivi Aqua Crisius încearcă să le insufle bihorenilor preocuparea pentru peşti, ape şi natură. Având în portofoliu numeroase proiecte, este una dintre cele mai active şi eficiente asociaţii pro-mediu din Bihor. "Credem în ceea ce facem", dezvăluie reţeta Andrei Togor, manager de proiecte şi, totodată, un bun specialist în ihtiologie, ştiinţa care se ocupă cu cercetarea peştilor. Andrei recunoaşte, însă, că piedicile puse uneori chiar de instituţii ale statului "dor" tot mai tare.
02 Noiembrie 2019, 17:41
Rock-ul și mustangii: Cine sunt artiștii din trupa orădeană Mustang (VIDEO)
Bihoreanul tipărit
Trupa orădeană Mustang, cea care a cântat pe scena Oradea FestiFall, s-a format la iniţiativa rockerului Ioan Florea, întors în Oradea după trei decenii. Nu au nicio legătură cu renumita firmă de încălţăminte şi nici cu maşinile de lux, ci şi-au ales numele pentru că, atunci când cântă, sunt asemenea mustangilor din preeriile americane: liberi şi sălbatici.
02 Noiembrie 2019, 14:51
John, aurul şi americanii: Viaţa incredibilă a unui bihorean, imigrant clandestin ajuns om de afaceri prosper în SUA
Bihoreanul tipărit
Un orădean prezintă povestea fascinantă a străbunicului său, un imigrant clandestin ajuns în America pe un vapor transatlantic şi devenit om de afaceri prosper, care îşi ţinea averea în lingouri de aur şi a militat de peste Ocean pentru Marea Unire. Lansat recent în Oradea, romanul "Imigrantul" a fost scris de Răzvan Cheregi din dorinţa de a povesti viaţa incredibilă a lui John Jinar, în care, spune autorul, se vor regăsi măcar parţial şi românii care trăiesc acum în străinătate în căutarea unei vieţi mai bune.
01 Noiembrie 2019, 12:11
Beneficii... pe sărite: Tinerii orădeni, 'interzişi' la stimulente acordate IT-iştilor chiar de Primăria Oradea
Bihoreanul tipărit
Primăria Oradea vrea să convingă cât mai mulţi tineri să urmeze o carieră în IT, oferind burse şi subvenţii elevilor şi studenţilor, dar pe criterii discriminatorii. Un program al municipalităţii prevede acordarea de burse lunare de câte 200 lei pentru elevii care promit că se înscriu la informatică, dar şi o discriminare pentru studenţii orădeni: bani de cazare şi masă numai pentru tinerii veniţi din afara Zonei Metropolitane.
31 Octombrie 2019, 09:24
Abuz la secret: Hărţuirea unei judecătoare de la Tribunalul Bihor a iscat scandal la vârful Justiţiei
Bihoreanul tipărit
Hărţuirea unui magistrat de la Tribunalul Bihor a declanşat la vârful justiţiei din România un scandal care se poate lăsa cu demisia şefului Inspecţiei Judiciare. Deşi a cercetat-o disciplinar pe judecătoarea Georgeta Ciungan fiindcă a sesizat Curtea de Justiţie Europeană că CCR a modificat legile în favoarea inculpaţilor, IJ a minţit Consiliul Superior al Magistraturii pretinzând că n-a anchetat-o.
30 Octombrie 2019, 07:59
Larisa, iartă-ne! Moartea fetiței zdrobite de poarta de fotbal din Dobrești a șocat comunitatea. Toţi fug de responsabilitate (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Povestea dramatică a fetiței care a murit cu capul zdrobit de o poartă de fotbal prăbușită peste ea în curtea școlii a şocat comunitatea din Dobrești. În timp ce părinţii regretă că şi-au înscris micuţa la cursul de dansuri populare în pauza căruia a avut loc accidentul, localnicii se tem că autorităţile ar putea mușamaliza cazul, reprezentanții Primăriei și cei ai Liceului Tehnologic pasându-şi reciproc responsabilitatea pentru faptul că fierătania n-a fost ancorată aşa încât să nu cadă peste copii. 
Răscoală la Municipal: Medicii Spitalului „Gavril Curteanu” îi cer lui Bolojan demiterea managerului Foncea
Bihoreanul tipărit
Scandal la Spitalul Municipal: primarul Ilie Bolojan se pregăteşte să-l „mazilească” fie pe managerul Dacian Foncea, fie pe directorul medical Ovidiu Burtă. Abia instalat de o lună, dr. Burtă ameninţă cu demisia pentru că Foncea ar fi provocat o criză de medicamente, terorizează angajaţii, desfiinţează servicii ca să scape de indezirabili, mută secţii arbitrar şi le schimbă şefii abuziv.
28 Octombrie 2019, 11:52
Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit: Povestea dramatică a Larisei, fetița ucisă de poarta de fotbal prăbuşită în curtea şcolii
Bihoreanul tipărit
Luni, 28 octombrie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, împreună cu suplimentul de educaţie ecologică Oradea Noastră. Dintre subiectele ediţiei: Povestea dramatică a fetiței care a murit cu capul zdrobit de o poartă de fotbal prăbușită peste ea în curtea școlii a şocat comunitatea din Dobrești. În timp ce părinţii regretă că şi-au înscris micuţa la cursul de dansuri populare în pauza căruia a avut loc accidentul, localnicii se tem că autorităţile ar putea mușamaliza cazul, reprezentanții Primăriei și cei ai Liceului Tehnologic pasându-şi reciproc responsabilitatea. Din ziar mai aflaţi că medicii Spitalului Municipal îi cer lui Bolojan demiterea managerului Foncea, hărţuirea unei judecătoare de la Tribunalul Bihor a iscat scandal la vârful Justiţiei, iar tinerii orădeni sunt „săriţi” la stimulente acordate IT-iştilor chiar de Primăria Oradea.
28 Octombrie 2019, 00:00
Dedicaţie... anulată: În premieră, un concurs organizat de Universitatea din Oradea a fost anulat de justiţie
Bihoreanul tipărit
Premieră ruşinoasă la Universitatea din Oradea: judecătorii au anulat un concurs pentru ocuparea unui post de profesor, confirmând că a fost "măsluit". Tocmai realeasă la şefia Departamentului de Management şi Marketing al Facultăţii de Ştiinţe Economice, profesoara Madela Abrudan a fost retrogradată la gradul de conferenţiar după ce judecătorii au anulat concursul prin care promovase şi la care candidase de una singură, întrucât ziua şi ora prelegerii au fost ţinute la secret.
25 Octombrie 2019, 08:01
Iubite cu pumnii: Peste 150 de ordine de protecţie au fost emise anul acesta în Bihor, după agresiuni domestice
Bihoreanul tipărit
Peste 150 de ordine de protecţie au fost emise anul acesta în Bihor pentru victimele violenţei domestice, cât în ultimii patru ani la un loc. BIHOREANUL vă prezintă mărturia cutremurătoare a unei femei care s-a ales cu gura spartă de fostul soţ, un cunoscut interlop eliberat condiţionat, acum protagonist în două noi dosare penale, pentru loviri, ameninţare şi încălcarea ordinului de protecţie.
24 Octombrie 2019, 08:55
Jocuri de război: Militărie și relaxare între tancuri, tunuri, aquapark şi tiroliene, la Arsenal Park Transilvania, la numai câteva ore de Oradea (FOTO / VIDEO)
Bihoreanul tipărit
Situat la doar câteva ore de Oradea, Arsenal Park Transilvania din Orăștie pune la bătaie 110 hectare de distracție „cazonă” pe amplasamentul unei foste baze militare secrete. Manageriat de un bihorean, cel mai mare parc tematic militar din Europa de Sud-Est, cu peste 150 de piese de tehnică, de la tancuri la avioane, oferă aventuri pentru întreaga familie, de la trasee prin copaci, jocuri de airsoft sau paintball, până la aquapark, tir cu arme de foc, salturi de la înălţime şi coborâri pe tiroliană cu 45 km/h.
23 Octombrie 2019, 08:03
'Bordelul' lui Dume: Directorul Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri a umplut instituţia cu neamuri, 'favorite' şi clientelă politică 
Bihoreanul tipărit
Dintr-o instituţie menită să asigure realizarea de lucrări hidrografice care să prevină inundaţiile şi să permită exploatarea acumulărilor şi cursurilor de apă în scop economic, Administraţia Bazinală de Apă Crişuri a devenit o moşie spoliată cu tupeu de politrucii pe mâinile cărora a încăput. Terenurile îi sunt folosite pentru sporirea averilor personale, clădirile pentru chefuri, maşinile pentru deplasările mahărilor şi amantelor, ba şi pentru nevoile partidelor din care provin, iar statele de funcţii sunt sufocate cu neamuri, amante şi clientelă politică. BIHOREANUL vă prezintă o parte din tabloul parazitării ABA Crişuri, care ar fi trebuit deja să suscite interesul instituţiilor abilitate.
Vremea scumpirilor: Primăria Oradea vrea să mărească taxele. Vezi proiectul aflat în dezbatere şi propune sugestii!
Bihoreanul tipărit
Primarul Ilie Bolojan ia în calcul indexarea cu 4,6% a tuturor taxelor orădenilor și introducerea altora noi. Municipalitatea vrea să introducă taxe noi pentru eliberarea în regim de urgență a unor documente, o taxă specială pentru orădenii care nu își fac curățenie în fața casei și să majoreze cu 50% impozitul pe cele 3.000 de clădiri neracordate la gaz și termoficare deși au rețele pe stradă.
21 Octombrie 2019, 18:41
Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit: În 5 ani de şefie, directorul ABA Crişuri, Dorel Dume, şi-a angajat în instituţie peste 40 de pile
Bihoreanul tipărit
Luni, 21 octombrie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit. Dintre subiecte: Directorul Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri, Dorel Dume, a umplut instituţia cu neamuri, „favorite” şi clientelă politică; peste 150 de ordine de protecţie emise anul acesta în Bihor după agresiuni domestice; în premieră, un concurs organizat de Universitatea din Oradea a fost anulat de justiţie. BIHOREANUL vă invită la militărie între tancuri, tunuri şi tiroliene, la Arsenal Park.
21 Octombrie 2019, 00:00
Procuror versus Barou: Şeful Parchetului Curţii de Apel Oradea, Sebastian Vălean, vrea să fie primit în avocatură fără examen
Bihoreanul tipărit
Procurorul general al Parchetului Curţii de Apel Oradea, Sebastian Vălean, a dat în judecată Baroul Bihor pentru că nu i-ar fi răspuns la o cerere vreme de 9 ani. Procurorul a cerut în 2010 să fie primit în profesia de avocat, magistraţii având dreptul să intre în avocatură fără examen, şi a fost respins din pricina dosarului incomplet, însă răspunsul nu i-a fost comunicat până azi pe motiv că... şi-a schimbat adresa de domiciliu.
17 Octombrie 2019, 08:07
Curvele, la treabă! Primăria Oradea vrea să pună prostituatele cu datorii la muncă în folosul comunităţii
Bihoreanul tipărit
Aproape 500 de orădeni, majoritatea golani, prostituate şi contrabandişti, vor fi declaraţi insolvabili pentru a putea fi puşi la măturat în cimitir în contul amenzilor neplătite. Suma datorată bugetului local la sfârşitul lunii trecute de "faliţii" Oradiei se ridică la 820.000 euro, topul insolvabililor fiind deschis de trei prostituate care au acumulat aproape 600 de amenzi neplătite, totalizând peste 71.000 euro.
16 Octombrie 2019, 08:01
  1 2 3  5  7 8 9  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4307 RON
  • 1 EUR = 4.7834 RON
  • 1 HUF = 0.0142 RON