URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 07 MARTIE 2021
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Cine a construit la viaţa lui orice înjghebare mai mare decât un coteţ de găini ştie cât de complicată şi grea e viaţa când ai de-a face cu şantieriştii. Ne plângem, pe bună dreptate, că şantierele oraşului nu se termină niciodată la timp, uitând de fapt că marea realizare a Primăriei este că s-a străduit să le înceapă. Un caz clasic: Piaţa Ferdinand...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Diferenţa dintre Forin Cîţu şi Ludovic Orban e precum aceea dintr-un rocker veritabil şi ceea ce ilustrează porecla de Şică Mandolină ce s-a lipit de şeful liberalilor, de când cu prestaţiile sale artistice îndoielnice de prin emisiunile TV, menite să mai aducă o brumă de popularitate. E diferenţa între sunetul grav al unei chitare electrice şi acordul fals al unei mandoline prost manevrate, de un artist preocupat mai degrabă de reacţiile publicului decât de sonorităţile propriei creaţii...
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, Consiliul Judeţean Bihor a respins, cu opoziţia grupului UDMR şi a unei părţi din PSD, plângerea celor 21 de primari UDMR împotriva Regulamentului pentru curăţenie adoptat în decembrie, ce impune primăriilor cosirea de trei ori pe an a marginilor drumurilor asfaltate care traversează localităţile. Chestiunea Regulamentului pentru curăţenie este, însă, doar una dintre direcţiile de atac ale UDMR Bihor.
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Printre miturile perpetuate la nesfârşit despre poporul nostru drag şi nepereche, cel al îndemânării şi priceperii la treburile practice este în Top 3. Suntem harnici ca nimeni alţii, ne pricepem la orice şi găsim soluţii geniale de evitare a soluţiilor din manuale.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre faptul că elevii pot din nou să meargă la școală în format fizic?
De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Cu mai mult de un deceniu în urmă, stabileam cu redacţia BIHOREANULUI apariţia în cadrul săptămânalului a unei rubrici intitulate sugestiv "Avocatul bihoreanului". De atunci şi până astăzi, aproape în fiecare săptămână, la început doar în ziar, iar odată cu dezvoltarea segmentului online şi în mediul virtual, am scris despre subiecte din mediul juridic despre care am apreciat că sunt de interes pentru publicul larg.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Situaţia sanitară din Franţa s-a degradat în ultimele zile. Între 15 şi 19 februarie numărul de cazuri pozitive a crescut cu 8 %, fapt explicat prin creşterea infecţiilor cu noile variante de virus. Actualmente varianta "britanică" are tendinţa de a deveni predominantă în marile oraşe (49% din testele RT-PCR pozitive, faţă de 6% pentru variantele "sud-africană" şi "braziliană").

Bihoreanul tipărit

Claudiu Pop, candidat Pro România la Camera Deputaţilor: „Prioritatea nr. 1 este relansarea economică”
Bihoreanul tipărit
Fost deputat PSD şi apoi prefect, cel mai longeviv din Bihor (2012-2017), Claudiu Pop s-a remarcat în această funcţie prin demersurile pentru soluţionarea problemelor din infrastructura rutieră a judeţului, cum ar fi reabilitarea DN 76 ori construirea unor pasaje peste şoseaua de centură a Oradiei, dar şi pentru transferarea de la Ministerul Apărării în proprietatea Primăriei şi a Consiliului Judeţean a terenurilor necesare amenajării Parcului Industrial II şi respectiv terminalului cargo al Aeroportului. După ce a părăsit PSD, a activat ca manager la Crişul Shopping Center, iar acum candidează la Parlament pentru că, spune el, îşi doreşte legi mai bune, în special pentru economie.
16 Noiembrie 2020, 12:01
'Forjă' la testare: Bihorul e fruntaş la infectări cu Covid fiindcă face peste 1.000 de testări pe zi
Bihoreanul tipărit
De o lună Bihorul a ajuns sub cod roşu de Covid, în topul judeţelor în care zi de zi sunt peste 200 de noi îmbolnăviri, ba uneori şi peste 300. Enorm, faţă de „judeţe verzi” ca Ialomiţa, Călăraşi, Teleorman, Giurgiu şi altele, unde sunt depistate în unele zile chiar şi numai 8-9 cazuri. Înseamnă asta că suntem un judeţ mai „bolnav” ca altele? Ne paşte riscul plasării sub carantină a unor localităţi, începând cu Oradea? BIHOREANUL vă arată cum am ajuns „fruntaşi” ai pandemiei, dar şi de ce autorităţile nu şi-au pus, încă, problema carantinării.
16 Noiembrie 2020, 11:11
Nu ratați BIHOREANUL tipărit: fostele întreprinderi comuniste din Oradea sunt înlocuite, treptat, de noi cartiere
Bihoreanul tipărit
Luni, 16 noiembrie, a apărut o nouă ediție a BIHOREANULUI tipărit. Noua modă a construcţiilor din Oradea este transformarea fostelor fabrici comuniste în zone rezidenţiale; Județul Bihor a ajuns fruntaş la infectări cu Covid fiindcă face peste 1.000 de teste pe zi; E legal ca Primăria Oradea să țină piețele deschise în carantină?; De ce a anulat Curtea de Apel Oradea condamnarea polițistului care a cerut șpagă „de-o ciorbă”; Locuitorii cartierelor Orizont din Paleu, ameninţaţi de Călin Raita că rămân fără apă la robinete.
16 Noiembrie 2020, 00:00
Sătui de Covid: După 8 luni de criză sanitară, mulţi bihoreni sunt afectaţi de 'oboseala pandemică'
Bihoreanul tipărit
După 8 luni de frică, restricţii şi nelinişti provocate de virusul Covid-19, mulţi bihoreni experimentează ceea ce OMS descrie ca fiind "oboseala pandemică". Persoanele afectate de fenomen tind să devină apatice, descurajate, iar în unele cazuri asta le face să renunţe la măsurile de protecţie care le feresc pe ele însele, dar şi pe altele, de infectare.
13 Noiembrie 2020, 07:53
Vecini de coşmar: Cum îşi hărţuiesc fiii avocatului Alexandru Lele vecinii din centrul Oradiei
Bihoreanul tipărit
Cum îşi hărţuiesc fiii avocatului Alexandru Lele vecinii: unul le cere daune pentru că nu şi-au reparat tencuiala casei, celălalt îi împiedică s-o... repare. Orădeanul Radu Marian îl acuză de extorcare pe Horaţiu Lele, care i-a pretins peste 2.000 euro fiindcă o bucată din tencuiala casei sale i-ar fi spart acestuia luneta maşinii, în timp ce Laurenţiu Lele pune condiţii imposibile firmei angajate să repare zidul deteriorat.
12 Noiembrie 2020, 08:01
Moda pasajelor: Primăria Oradea îşi propune amenajarea a 7 noi tuneluri subterane şi a unui pasaj suprateran
Bihoreanul tipărit
Primăria Oradea vrea să fluidizeze traficul rutier prin amenajarea a şapte tuneluri subterane şi a unui pasaj suprateran în valoare de aproape 100 milioane euro. Construirea primelor pasaje din Centrul Civic şi a celui suprateran peste şoseaua de centură din strada Meşteşugarilor ar putea începe în primăvara anului viitor, iar tunelurile succesive din străzile Republicii şi Tudor Vladimirescu în 2022.
Aurel Căuş, candidat PNL la Camera Deputaţilor: 'Dorim ca Universitatea din Oradea să se dezvolte în acelaşi ritm cu oraşul'
Bihoreanul tipărit
Cadru didactic al Universităţii din Oradea de aproape trei decenii, iar de peste un an şi preşedintele forului legislativ suprem al instituţiei, Senatul academic, Vasile-Aurel Căuş are acum ambiţia să devină şi deputat în Parlamentul României. Matematicianul ocupă prima poziţie pe lista candidaţilor PNL Bihor pentru Camera Deputaţilor şi spune că dorinţa de a dezvolta Universitatea, în beneficiul Oradiei şi al locuitorilor ei, l-a determinat să se alăture în acest an echipei liberale. Conferenţiarul dezvăluie care sunt priorităţile pe care le are, într-un interviu acordat BIHOREANULUI.
10 Noiembrie 2020, 12:28
Atenţie, cad medicii! Peste 300 de cadre medicale infectate cu Covid-19, la Spitalul Judeţean şi cel Municipal din Oradea
Bihoreanul tipărit
Criza Covid intră într-o nouă fază: paturile din Spitalul Municipal Oradea au fost suplimentate, dar apare deficitul de cadre medico-sanitare, afectate şi ele de infectări. Peste o cincime din doctorii şi asistentele celor două mari spitale orădene, Municipal şi Judeţean, adică peste 300 de persoane, s-au contaminat şi au devenit inapţi de muncă, astfel că în Oradea se aduce personal de la celelalte spitale din judeţ, pentru a nu fi transformate şi acestea în unităţi anti-Covid.
10 Noiembrie 2020, 08:00
Cataramă contra Bolojan: Viorel Cataramă se întoarce la „a doua casă”, pentru a se „opune înțelegerii antiromânești” din Bihor
Advertorial
Viorel Cataramă se întoarce în Oradea, la "a doua casă", pentru a se "opune înţelegerii antiromâneşti de la nivel judeţean". Milionarul de Top 300 candidează la Senat pe lista Pro România, în Bihor, unde a început să bată judeţul ca să-i afle problemele, băgându-şi în priză contracandidaţii, pe care îi provoacă la dezbateri, dar şi aruncând cu săgeţi înspre Ilie Bolojan, pe care l-a definit deja ca fiind un "liberal bugetar", şi nu unul autentic, cum e Cataramă, "singura alternativă la blatul Bolojan-PSD".
09 Noiembrie 2020, 10:25
Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit! A început campania electorală. Miliardarul Viorel Cataramă candidează în Bihor și iese la atac, provocându-i pe liberali
Bihoreanul tipărit
Luni, 9 noiembrie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, alături de suplimentul ecologic Oradea Noastră! Dintre subiectele noii ediții: Viorel Cataramă candidează la Senat pe lista Pro România, în Bihor, unde a început să bată judeţul ca să-i afle problemele, băgându-și în priză contracandidaţii, pe care îi provoacă la dezbateri, dar şi aruncând cu săgeţi înspre Ilie Bolojan. Din același număr aflați că peste 300 de cadre medicale au fost infectate cu Covid-19 la Spitalul Județean și cel Municipal din Oradea, dar și că Primăria își propune amenajarea a 7 noi tuneluri subterane și a unui pasaj suprateran.
09 Noiembrie 2020, 00:00
Ghid printre rânduri: Unul dintre cei mai apreciaţi cronicari literari din ţară este un jurist bihorean, Dan Liviu Boeriu
Bihoreanul tipărit
Unul dintre cei mai apreciaţi cronicari literari din ţară este un jurist bihorean. Convins că nevoia de evadare în ficţiune este "anatomică", Dan Liviu Boeriu a devenit din cititor fervent un cronicar invitat la dialoguri cu marii scriitori contemporani, dar şi co-autor al unei cărţi care analizează tipologii de personaje din România post-decembristă.
08 Noiembrie 2020, 09:31
Judecată amicală: cum a ajuns afacerista Nela Secară să fie judecată la Oradea de o prietenă de-a sa
Bihoreanul tipărit
Un proces de evaziune fiscală va fi soluţionat la Curtea de Apel Oradea de o judecătoare prietenă cu inculpata, nimeni alta decât faimoasa "victimă a DNA" Nela Secară. Trimisă în judecată de Parchetul Bihor fiindcă a fentat Fiscul, Secară "riscă" să fie achitată definitiv de un complet din care face parte judecătoarea Adina Cioflan, deşi magistratul însuşi a recunoscut că a participat "la evenimente private" cu inculpata, iar aceasta susţine că au fost împreună chiar şi în vacanţe.
06 Noiembrie 2020, 08:03
Credincioşi 'necredincioşi': Spitalul Municipal Oradea are primul dosar penal, din partea familiei unui decedat cu Covid
Bihoreanul tipărit
Spitalul Municipal Oradea s-a ales cu primul dosar penal din cauza Covid, după plângerea familiei unui pacient decedat, care neagă existenţa virusului! Supărate că nu şi-au putut îngropa răposatul creştineşte, rudele unui bărbat mort cu Covid au contestat cauza decesului şi au făcut plângere la Parchet, care mai cercetează şi moartea unei lăuze infectate.
05 Noiembrie 2020, 07:57
Șeful ITM Bihor, Marius Rotar: „Scenariile pesimiste nu s-au confirmat”
Bihoreanul tipărit
La debutul pandemiei de Covid-19, previziunile privind piaţa muncii locale erau cât se poate de sumbre. Confruntate cu restricţii nemaiîntâlnite, multe companii păreau că nu se vor revigora prea curând. Cifrele momentului arată, însă, că economia din Bihor nu este atât de afectată pe cât se temeau mulţi. Într-un interviu acordat BIHOREANULUI la opt luni de la debutul pandemiei, Marius Rotar, directorul Inspectoratului Teritorial de Muncă Bihor, arată că numărul salariaţilor din judeţ e similar cu cel din aceeaşi lună a anului trecut, semn că persoanele concediate şi-au găsit alte locuri de muncă. „Scenariile pesimiste nu s-au confirmat”, afirmă el.
04 Noiembrie 2020, 20:35
Sezon ratat: Hotelierii din Băile Felix trimit jumătate din personal în șomaj tehnic (FOTO / VIDEO)
Bihoreanul tipărit
Industria ospitalității din Bihor se pregătește să-şi închidă porţile în urma turiștilor tot mai greu de atras, în contextul restricțiilor impuse de pandemie. Evoluţia ascendentă a infectărilor, închiderea piscinelor interioare și interzicerea organizării de petreceri reduc numărul turiștilor, obligând hotelierii din Oradea și Băile Felix să pregătească diminuarea numărului de angajați.
Un an... pe sec: După anularea celor mai importante festivaluri, Târgul de Crăciun riscă să aibă aceeaşi soartă
Bihoreanul tipărit
După anularea celor mai importante festivaluri, Târgul de Crăciun riscă să aibă aceeaşi soartă. Organizatorii analizează o formulă specială în care Târgul de Crăciun, ţinut în mod tradiţional în Piaţa Unirii din Oradea, să îşi poată deschide porţile, însă doar dacă numărul de infecţii va scădea, iar o parte dintre restricţii vor fi ridicate.
03 Noiembrie 2020, 20:10
Tribunalul a dat, Mina a luat: Stareţa Mănăstirii Sfintei Cruci din Oradea a încasat 2 ani de închisoare cu suspendare
Bihoreanul tipărit
S-a pronunţat primul verdict în dosarul maicii Mina, stareța Mănăstirii Sfintei Cruci din Oradea. Judecată pentru că ar fi spălat aproape 1 milion de lei pentru o reţea de farmacişti evazionişti, Maria Bădilă a fost condamnată la 2 ani de închisoare cu suspendare.
03 Noiembrie 2020, 09:50
I se spunea Buldozerul: Plecat din fruntea Primăriei Oradea după 12 ani, Ilie Bolojan asanează din start „mlaştina” de la CJ Bihor
Bihoreanul tipărit
Plecat din fruntea Primăriei Oradea după 12 ani, la capătul cărora mulţi credeau că s-a "uzat", Ilie Bolojan asanează din start "mlaştina" de la Consiliul Județean Bihor. Noul președinte şi-a început mandatul în forţă, bifând în numai o săptămână primele obiective majore: reducerea drastică a funcţionărimii parazite, cu scopul de a redirecţiona banii astfel economisiţi către proiecte de dezvoltare, şi aprobarea Drumului Expres Oradea-Arad, mega-investiţie strategică, din fonduri europene, estimată la 1 miliard de euro.
Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit! Ilie Bolojan și-a început în forță mandatul de șef al Consiliului Judeţean
Bihoreanul tipărit
Luni, 2 noiembrie, a apărut o nouă ediție a BIHOREANULUI tipărit. Plecat din fruntea Primăriei Oradea după 12 ani, la capătul cărora mulţi credeau că s-a „uzat”, Ilie Bolojan asanează din start „mlaştina” de la CJ Bihor; Maica Mina, stareța Mănăstirii Sfintei Cruci, a încasat 2 ani de închisoare cu suspendare; După un sezon ratat, hotelierii din Băile Felix trimit jumătate din personal în șomaj tehnic; Justiție în familie: cum a ajuns afacerista Nela Secară să fie judecată de o prietenă de-a sa...
02 Noiembrie 2020, 00:00
Şcoala de Jandarmi: Universitatea din Oradea s-a născut pe locul unei foste 'pepiniere' de oameni ai armelor (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Universitatea din Oradea s-a născut pe locul unei foste „pepiniere” de oameni ai armelor, Școala de Jandarmi, instituţie care a pregătit absolvenţi timp de aproape 60 de ani. Veche de peste 170 de ani, Jandarmeria bihoreană a avut un centru de pregătire relevant la nivel european, care în ultima perioadă a stăpânirii austro-ungare producea anual sute de absolvenți.
Parcări cu handicap: Noile parcări construite în Oradea nu au destule locuri pentru persoane cu dizabilităţi
Bihoreanul tipărit
Primăria Oradea încalcă drepturile persoanelor cu dizabilităţi, construind parcări cu prea puţine locuri rezervate acestora. Deşi legea impune ca orice parcare să aibă minimum 4% din totalul locurilor dedicate persoanelor cu dizabilităţi, prevederea este ignorată în oraş, unde toate construcţiile noi au doar 1% din locuri amenajate pentru şoferii cu handicap.
30 Octombrie 2020, 08:01
Anchetă 'deshumată': S-a redeschis ancheta în cazul morţii suspecte a bătrânului expert auto Lökösházy
Bihoreanul tipărit
Tribunalul Bihor a dispus redeschiderea urmăririi penale în dosarul misterioasei morţi a expertului auto Alexandru Lökösházy. Bătrânul a fost găsit anul trecut incinerat într-o urnă, iar averea sa, de sute de mii de euro, a fost revendicată de o tânără şi de concubinul acesteia, în baza unui testament olograf dubios, desfiinţat de expert tocmai când procurorii abandonaseră ancheta ajunsă într-un impas.
29 Octombrie 2020, 07:58
La mai mare! De anul viitor, Primăria Oradea vrea să supraimpoziteze locuinţele încălzite pe lemne. Vezi toate majorările propuse
Bihoreanul tipărit
Noul primar al Oradiei, Florin Birta, supune dezbaterii publice proiectul fiscalităţii locale pe anul viitor, bazat pe câteva majorări de taxe şi tarife. Pe lângă indexarea birurilor cu rata inflaţiei, de 3,8%, municipalitatea propune supra-impozitarea cu 50% a locuinţelor încălzite pe lemne, taxarea celor închiriate prin Airbnb, scumpirea parcărilor din centru şi a intrării la Aquapark, ştrand şi Zoo.
28 Octombrie 2020, 07:57
Poliţia lui Victoraş: Cum şi-a creat milionarul Victor Micula propria 'miliţie' în cadrul Poliţiei bihorene
Bihoreanul tipărit
BIHOREANUL a aflat amănunte din dosarul deschis pe numele celor patru poliţişti anchetaţi pentru că au fost complici la năzbâtiile penale ale lui Victor Micula. O poliţistă l-a învăţat pe fiul magnatului Viorel Micula cum să caute informaţii în bazele de date ale MAI, alţi doi l-au scăpat de o amendă, iar un agent l-a costumat în uniformă ca să poată percheziţiona un interlop pe care-l reclamase chiar el că se urcase drogat la volan.
27 Octombrie 2020, 07:57
Cod roşu de Covid: Spitalul Municipal din Oradea s-a umplut de pacienți, personalul medical e rărit de infectări (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Confruntate cu intensificarea crizei sanitare, autorităţile pun la bătaie în războiul anti-Covid toate "armele" pe care le mai au, sporind capacitatea de spitalizare, inclusiv la ATI. În doar o săptămână, Bihorul a înregistrat multiple recorduri negative - cele mai multe îmbolnăviri, scăderea vârstei pacienţilor şi înrăutăţirea stării celor mai mulţi dintre aceştia, plus ocuparea de 100% a Terapiei Intensive -, dar greul abia urmează: personalul medical este şi el rărit de infectări, iar medicamentele încep să lipsească.
Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit! Serie de recorduri negative în Bihor, în epidemia de Covid-19
Bihoreanul tipărit
Luni, 26 octombrie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, împreună cu suplimentul de educație ecologică Oradea Noastră. Dintre subiecte: Confruntate cu intensificarea crizei sanitare, autorităţile pun la bătaie în războiul anti-Covid toate „armele” pe care le mai au, sporind capacitatea de spitalizare, inclusiv la ATI; Cum și-a creat milionarul Victoraș Micula propria Poliție; De anul viitor, Primăria Oradea vrea să supraimpoziteze locuințele încălzite pe lemne; S-a redeschis ancheta în dosarul misterioasei morţi a expertului auto orădean Alexandru Lökösházy etc.
26 Octombrie 2020, 00:00
Mâini fermecate: De cinci generaţii, o familie din Vadu Crişului creează vase unice prin olărit (FOTO / VIDEO)
Bihoreanul tipărit
Într-unul dintre cele mai pitoreşti sate din Bihor, un meşteşug din străbuni este păstrat încă viu. La Vadu Crişului, familia Hasas este renumită ca fiind singura care mai reuşeşte să ducă faima olarilor din zonă mai departe. Petru şi fiica sa, Maria, comercializează farfurii, ulcioare, căni sau chiar trofee realizate cu mâna lor pe roată, dintr-un lut gras, extras din apropierea casei lor, care prin ardere la 1.500 de grade devine ceramică albă, unică în Europa. BIHOREANUL vă prezintă tainele acestui meşteşug vechi de secole.
Vizită în alte lumi. Descoperiți expoziţii captivante la Muzeul Ţării Crişurilor şi Muzeul oraşului Oradea! (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Descoperiţi expoziţii captivante la Muzeul Ţării Crişurilor şi Muzeul oraşului Oradea! În sălile celor două muzee, vizitatorii pot vedea scheletul unui mamut descoperit în Oradea, cum trăiau oamenii în Ţara Crişurilor, dar şi cum se ospătau principii Transilvaniei.
24 Octombrie 2020, 10:38
Marţea neagră: Într-o singură zi, CEDO a condamnat România la despăgubiri de 15 milioane euro, inclusiv către orădeni!
Bihoreanul tipărit
Într-o singură zi, CEDO a condamnat România la despăgubiri de 15 milioane de euro către 103 foşti proprietari de imobile naţionalizate, inclusiv din Oradea. Trei proprietari deposedaţi de apartamente deţinute în zona centrală a orașului au obţinut peste 500.000 euro, statul fiind obligat să le plătească despăgubirile la valoarea de piață a imobilelor confiscate, iar în două cazuri şi daune morale de câte 5.000 de euro.
23 Octombrie 2020, 11:07
Şcoala minciunilor: Inspectoratul Școlar Bihor cere închiderea unei școli profesionale din Lugaş, unde primarul a pus profesor... un șofer (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Din cauza unor nereguli grave, Inspectoratul Şcolar cere închiderea unei şcoli din Lugaşu de Jos. Abia acreditată, din ambiţia primarului UDMR Sorban Levente, Şcoala Profesională "Ovidiu Drimba" are un singur profesor specialist, care de fapt e şoferul şcolii, nici un laborator şi doar 13 elevi, IŞJ descoperind că alţi 30 de tineri au fost înscrişi fără voia lor.
  1 2 3  5  7 8 9  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.0503 RON
  • 1 EUR = 4.8784 RON
  • 1 HUF = 0.0134 RON