URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Octombrie 2023, 08:01

CRED cu Neșu! Centrul medical pe care Mihai Neșu îl ridică pentru copii și adulți cu dizabilități e în prag de finalizare. Să-i dăm o mână de ajutor! (FOTO/VIDEO)

CRED cu Neșu! Centrul medical pe care Mihai Neșu îl ridică pentru copii și adulți cu dizabilități e în prag de finalizare. Să-i dăm o mână de ajutor! (FOTO/VIDEO) „INCREDIBIL”. Deși țintuit în scaunul cu rotile, Mihai Neșu e neclintit în hotărârea de a oferi speranță și alinare altor semeni prin ducerea la bun sfârșit a planului centrului de la Cihei. „Când mă uit la tot ce s-a construit deja doar din donații, mă simt ambiționat și știu că vom reuși. E incredibil ce poate face omul care dăruiește câte puțin din ce are”, zice el, cu aceeași însuflețire și credință care l-au pornit la treabă
CRED cu Neșu! Centrul medical pe care Mihai Neșu îl ridică pentru copii și adulți cu dizabilități e în prag de finalizare. Să-i dăm o mână de ajutor! (FOTO/VIDEO) „DIRIGINTE DE ȘANTIER”. De trei ani, Mihai Neșu își petrece, aproape zilnic, câteva ore pe șantierul viitorului centru de recuperare realizat în totalitate din donații, pentru a se asigura că muncitorii respectă planurile și că, în final, zona va deveni un adevărat orășel al speranței pentru persoanele cu dizabilități
CRED cu Neșu! Centrul medical pe care Mihai Neșu îl ridică pentru copii și adulți cu dizabilități e în prag de finalizare. Să-i dăm o mână de ajutor! (FOTO/VIDEO) PE DEAL ÎN SUS. Văzut de la înălțime, complexul de recuperare Sfântul Nectarie pare a fi situat într-o zonă izolată, departe de agitația orașului, în vecinătate numărându-se doar câteva case, însă este bine poziționat, foarte aproape de Oradea, pe un deal al satului Cihei din comuna Sânmartin, pe strada Aron Pumnul (Sursa foto: Fundația Mihai Neșu)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Încă este un șantier, dar zona are un farmec aparte. La fiecare apus, biserica în stil grecesc strălucește în bătaia ultimelor raze de soare. Când va fi gata, complexul de recuperare Sfântul Nectarie, dedicat persoanelor cu dizabilități, nu va arăta ca un centru medical, ci ca o oază cu multă lumină, plante aromatice și personal zâmbitor, care va lupta pentru o mângâiere, un zâmbet ori un cuvânt răsărit pe buzele pacienților lor speciali.

Inițiatorul proiectului, Mihai Neșu, i-a ghidat pe reporterii BIHOREANULUI prin locul în care anul viitor pacienții vor putea face kinetoterapie, meloterapie și hidroterapie, bucurându-se de viața lor, așa cum este...

Plan măreț

Construirea unui complex unic în România, unde să fie îngrijiți atât copii, cât și adulți cu probleme neurologice și motorii, este un vis vechi al fostului fotbalist. Imobilizat din 2011 într-un scaun cu rotile, în urma unui accident la un antrenament, Mihăiță a fondat în 2016 un centru de tratament pentru copii la parterul unui bloc din cartierul Cantemir (foto), dar spațiul s-a dovedit în scurt timp insuficient: putea „găzdui” doar 7 ședințe de terapie simultan, iar hidroterapia și terapia cu animale erau, firește, imposibile.

Visând la mai mult și la mai bine, Fundația Mihai Neșu a lansat în decembrie 2019 campania „Cred în minuni”, prin care și-a propus ca în circa 3 ani să strângă din donații recurente prin SMS suma de 3,5 milioane euro, pentru a realiza Complexul de recuperare ce va purta numele Sfântului vindecător Nectarie. Scopul era ca acolo să fie tratați de două ori mai mulți copii, dar și adulți, beneficiarii urmând să aibă și posibilitatea de a învăța câteva meserii, pentru a se integra pe piața muncii.

Gratis ori cu reduceri

La doar două luni după lansarea campaniei, în februarie 2020, Fundația a cumpărat un teren de 2,3 hectare pe care va fi construit centrul, în Cihei, la 6 kilometri de Oradea, plătind 230.000 euro.

Proiectul a fost conceput inițial în 3D chiar de Mihai, urmând să aibă o grădină senzorială, săli de așteptare, locuri de joacă adaptate, o clădire pentru familiile venite din alte zone, locuri pentru terapii cu animale și terapie horticolă, un restaurant și un centru pentru tratamente precum meloterapia, kinetoterapia ori logopedia. Proiectul a fost adaptat apoi de arhitecți profesioniști, dar compartimentarea și designul au rămas așa cum și le-a imaginat fostul fotbalist.

Neșu și-a dorit ca centrul să poată primi 30 de persoane simultan, acestea urmând să beneficieze de reduceri de tarife și chiar de gratuitate, în funcție de veniturile oamenilor.

„DIRIGINTE DE ȘANTIER”. De trei ani, Mihai Neșu își petrece, aproape zilnic, câteva ore pe șantierul viitorului centru de recuperare realizat în totalitate din donații, pentru a se asigura că muncitorii respectă planurile și că, în final, zona va deveni un adevărat orășel al speranței pentru persoanele cu dizabilități

Ca bisericile copilăriei 

Când BIHOREANUL a ajuns pe șantier, zilele trecute, Mihai era deja acolo, cu 15 muncitori. La fel ca tuturor oaspeților noi, le-a oferit și reporterilor un tur al viitorului complex, prima oprire fiind la clădirea care se află în stadiul cel mai avansat: biserica (foto).

„Nu va avea picturi pe dinafară, va rămâne albă, cu influențe grecești. De când am fost mic am vizitat Grecia împreună cu familia, iar acum merg pe Muntele Athos în fiecare an. Am vrut ca centrul nostru să aibă și niște influențe elene”, explică el. În interiorul lăcașului de cult mai trebuie finalizate doar picturile, realizate de un artist din Argeș în stil bizantin, ca pe vremea domnitorului Neagoe Basarab.

Cu ajutorul lui Dumnezeu 

A urmat apoi un popas în centrul de terapii, unde muncitorii lucrau la montarea podelelor. Aici, persoanele cu dizabilități vor putea face Therasuit Therapy - folosind un costum de benzi elastice ce ţine corpul într-o poziție cât mai apropiată de cea normală -, kinetoterapie, psihopedagogie, meloterapie, logopedie și hidroterapie, aceasta din urmă cu antrenori specializați, într-un bazin de 10x12 metri (foto), cu vedere spre grădina senzorială.

„Vrem să oferim cele mai bune condiții la cele mai mici prețuri, ca să-și poată permite oricine să vină la tratament pe termen lung. Terapia constantă, cu ajutorul lui Dumnezeu, poate face minuni”, susține Mihai.

Familiile venite de departe vor fi cazate într-o clădire unde în prezent se fac finisaje și pentru care acum se cumpără mobilier. Va putea găzdui 22 de persoane în 5 apartamente, 4 dintre ele fiind decorate pentru a simboliza câte un anotimp. „Al cincilea e câte puțin din toate sezoanele, cu obiecte și tapet colorate, vesele. Vrem ca micuții și părinții lor să se simtă ca într-o vacanță, nu ca într-un spital”, spune Neșu, care estimează că lucrările la biserică, centrul de terapii și la cel pentru cazare vor fi gata până la începutul lunii decembrie.

PE DEAL ÎN SUS. Văzut de la înălțime, complexul de recuperare Sfântul Nectarie pare a fi situat într-o zonă izolată, departe de agitația orașului, în vecinătate numărându-se doar câteva case, însă este bine poziționat, foarte aproape de Oradea, pe un deal al satului Cihei din comuna Sânmartin, pe strada Aron Pumnul

Fotbal la centru 

Tot la complexul din Cihei, copiii și adulții vor putea face și terapie cu animale, grajdul pentru acestea având deja zidurile ridicate. Alături va fi un manej și o grădină senzorială unde - pe 5 alei dedicate celor tot atâtea simțuri - vor fi plantate salvie, iasomie, mentă, lavandă, cedru, mesteacăn, dud, lămâi siberian și bambus.

În construcție este și un restaurant unde bihorenii vor putea lua masa, iar adulții cu dizabilități vor putea lucra ca ospătari ori ca ajutoare de bucătar. Alții, iubitori de fotbal, vor putea juca pe un teren sintetic recent finalizat în apropiere (foto). „Va putea fi închiriat inclusiv seara, pentru că am pus și instalație nocturnă. Mi-am dorit să îl avem și, deși nu mai pot juca, încă mă pasionează fotbalul. La teren și restaurant va avea acces oricine, astfel că oricine va putea vedea cu ochii lui cum ajutăm persoanele cu dizabilități. Totul va fi transparent”, zice Mihai.

„Mă simt copleșit”

De la demararea proiectului, însă, costurile au crescut considerabil. Până acum, Fundația Mihai Neșu a investit 4,5 milioane euro în proiectul estimat inițial la 3,5 milioane euro și ar mai avea nevoie de încă 2 milioane pentru a-l finaliza.

„Uneori mă simt copleșit, pentru că proiectul e foarte mare și pentru că am trecut deja de termenul de finalizare pe care ni l-am propus, dar mergem înainte. Când mă uit la tot ce deja s-a construit doar din donații, mă simt ambiționat și știu că vom reuși. E incredibil ce poate face omul care dăruiește câte puțin din ce are”, zice, însuflețit, Mihai.

Dacă donaţiile se vor menţine în acelaşi ritm, Mihai Neșu își dorește ca în primăvara anului viitor să deschidă oficial complexul, unde inclusiv el își va continua terapia. Convins că tot ce a făcut până acum în folosul altora este un pas înainte chiar și pentru vindecarea sa...


CUM POȚI AJUTA
Cred, deci donez!

Orice român poate sprijini proiectul Fundației Mihai Neșu trimițând la numărul 8844 un SMS cu textul „CRED”, ceea ce înseamnă că donează 2 euro lunar, iar cine vrea să oprească donația poate trimite la același număr textul «CRED STOP».

Donații se pot face și prin achiziţionarea unor haine cu sigla Fundaţiei de pe site-ul mihainesu.shopia.ro, prin virament bancar în conturile RO63BTRLRONCRT0246793101 (lei), RO13BTRLEURCRT0246793101 (euro) şi RO17BTRLUSDCRT0246793101 (dolari) ori, pur și simplu, oferind materiale de construcții ori mobilier.

Firmele pot contribui donând 20% din impozitul pe profit, iar persoanele din străinătate pot face donaţii online pe site-ul Fundației.


DESTIN CRUNT
Accident la antrenament

Mihai Neşu (40 ani) a fost unul dintre cei mai iubiţi fotbalişti ai Stelei, suporterii alintându-l „Bişonul”. În mai 2011, când avea 28 ani, viaţa i s-a schimbat radical după un accident petrecut la un antrenament al echipei olandeze FC Utrecht, când un coleg a căzut peste el.

Orădeanul a suferit o fractură de vertebră cervicală care l-a paralizat de la gât în jos. Imediat după accident şi-a putut mişca doar pleoapele, apoi a reînceput să vorbească și ulterior să folosească mușchii gâtului.

 De atunci, a făcut terapii în ţară, iar uneori în Olanda şi SUA, din 2021 reușind să mănânce singur, folosindu-și mâna dreaptă (foto).

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON