URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 03 IUNIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În relația cu administrația centrală, Bihorul și Oradea au avut câteva episoade faste, dar și niște ghinioane teribile. Marea lovitură a fost trecerea a zeci de hectare de teren situat în centrul Oradiei în posesia Consiliului Județean, odată cu marea retragere a armatei la minimum 60 de kilometri de graniță. Dar putem spune că am avut și ghinion pentru că...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Ajunsă deocamdată la prima săptămână, greva din învățământ se așterne ca o piatră tombală peste domnia președintelui Klaus Iohannis. Încă de mult, mulți dintre cei care l-au votat au ajuns să-l disprețuiască, să-l considere groparul marilor speranțe din 2014, dar abia prestația sa în actuala criză din învățământ le pune definitiv lespedea.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că greva generală a profesorilor este justificată și că salariile lor ar trebui mărite?
De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Chiar dacă toată lumea știe că anumite fapte se pot proba numai cu martori, legea este foarte strictă cu privire la condițiile în care se poate propune această probă, pe de-o parte, iar pe de altă parte există anumite limitări ale utilizării acestei probe.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Consumul de apă poate avea o influenţă nefavorabilă asupra organismului atunci când apa conţine agenţii patogeni ai bolilor infecţioase, când are o compoziţie deosebită de cea a apei potabile şi când apa are gust sau miros ce o fac improprie consumului. Aceste modificări ale normelor de potabilitate pot fi determinate cel mai des de caracteristicile solului stăbătut de către ape şi impurificării cu ape uzate fecaloid-menajere sau industriale.

Bihoreanul tipărit

Lăsați pe sec: În ciuda belșugului de râuri și lacuri, Bihorul nu are irigații pentru agricultură. Cine e de vină?
Bihoreanul tipărit
În ciuda belșugului de râuri și lacuri, Bihorul nu are irigații pentru agricultură, din cauza deciziilor unor politicieni și a indolenței unor șefi de instituții. La peste un deceniu după ce a preluat de la Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare lacurile, personalul și utilajele sistemului care trebuie să permită desecări la inundații și irigări în secetă, ABA Crișuri nu alimentează canalele pentru irigații fiindcă o parte a acestora au rămas neîntreținute, iar în propriile acumulări nu se strânge apă destulă.
31 August 2022, 08:03
Golani online: Grupările interlope din Oradea duc un război pe Facebook, care riscă să degenereze în stradă (FOTO/VIDEO)
Bihoreanul tipărit
Grupările interlope din Oradea au intrat într-un război care fierbe pe Facebook și riscă să se reverse în stradă. Casa lui Mihai Gabor, alias Grecu, a fost vizată de un atac eşuat de tip mafiot, cu cocktailuri Molotov, bănuielile fiind acelea că în spatele lui s-ar afla liderul clanului Neguş, Romulus Markovics, şi cumătrul său, controversatul afacerist Mihai Borciu, cu care gruparea lui Grecu se provoacă acum şi se spurcă reciproc pe rețelele sociale.
Topul ineficienței: Jumătate din primăriile din Bihor primesc bani de la Guvern ca să își poată achita facturile
Bihoreanul tipărit
Dacă ar funcționa ca firmele, jumătate dintre primăriile bihorene ar trebui să-și declare falimentul. Într-un oraș și trei comune din Bihor, administrațiile locale nu adună taxe nici cât să-și plătească propriii angajați, o treime n-au încasat anul trecut niciun leu din fonduri UE, iar 52 dintre cele 101 primării primesc bani de la Guvern ca să-și poată achita facturile.
29 August 2022, 11:00
Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit! Grupările interlope din Oradea se războiesc pe internet
Bihoreanul tipărit
Luni, 29 august, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit. Dintre subiectele noii ediții: Grupările interlope din Oradea au intrat într-un război care fierbe pe Facebook și riscă să se reverse în stradă. Casa lui Mihai Gabor, alias Grecu, a fost vizată de un atac eşuat de tip mafiot, cu cocktailuri Molotov, bănuielile fiind acelea că în spatele lui s-ar afla liderul clanului Neguş, Romulus Markovics, şi cumătrul său, controversatul afacerist Mihai Borciu, cu care gruparea lui Grecu se provoacă acum şi se spurcă reciproc pe rețelele sociale; În ciuda belșugului de râuri și lacuri, Bihorul nu are irigații pentru agricultură; Jumătate din primăriile bihorene primesc bani de la Guvern ca să își poată achita facturile; Utilul și plăcutul: un tânăr orădean este nomad digital și călătorește peste tot prin Europa.
29 August 2022, 00:00
Piața celor trei biserici. Povestea Pieței Unirii din Oradea, „păzită” de trei biserici: romano-catolică, greco-catolică și ortodoxă (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Principalul punct de atracție al Oradiei, Piața Unirii de azi, este epicentrul orașului de trei secole, de când a fost încadrată cu trei biserici: romano-catolică, greco-catolică și ortodoxă. La fel ca orice piață centrală din Europa, și cea din Oradea a fost „miezul” dezvoltării orașului, generând noi construcții în jurul său, și de-a lungul timpului a purtat denumiri diverse, adăpostind simboluri specifice vremurilor.
Cadou pentru Renata: Sute de motociclişti s-au adunat la Salonta, unde s-au plimbat alături de o adolescentă grav bolnavă (FOTO/VIDEO)
Știri Bihor
Sute de bikeri din toată ţara i-au oferit, vineri, un cadou special Renatei, o adolescentă de 16 ani din Salonta, bolnavă de cancer pulmonar. Aceştia au mers la ea acasă cu motoarele, iar unul dintre ei a şi plimbat-o prin oraş, alături de ceilalţi bikeri.  
Muzică vindecătoare: O tânără din Oradea a devenit cântăreaţă de jazz în Londra, studiind la Conservatorul unde a absolvit Orlando Bloom (FOTO/VIDEO)
Bihoreanul tipărit
O tânără din Oradea a devenit cântăreață de jazz în Londra, studiind la Conservatorul unde a absolvit Orlando Bloom. Sînziana Vrabie a plecat încă din liceu în Marea Britanie, după ce a primit o bursă de studii, și s-a remarcat în lumea jazzului și a rockului alternativ, iar acum se pregătește să devină specialist în meloterapie.
Inconştienţă criminală. Dezvăluiri revoltătoare în cazul pădurarului ucis la un braconaj în Remetea: l-au lăsat să moară!
Bihoreanul tipărit
Cazul pădurarului ucis anul trecut în timpul unei partide de braconaj în Remetea a ajuns în instanţă: între inculpaţi se află și fostul primar al comunei, Adrian ŞtefănicăRechizitoriul procurorilor dezvăluie că victima, Marius Laza, rănită la cap de un glonţ ricoşat dintr-un mistreţ împuşcat de unul dintre amicii cu care se afla la vânătoarea clandestină, a fost lăsată să agonizeze o oră pentru ca ceilalţi să şteargă urmele şi să dispară.
25 August 2022, 08:01
Lovitură în centură: Drumul ocolitor din Aleșd, în pericol să nu se mai facă, din cauza proceselor deschise de localnici
Bihoreanul tipărit
23 de localnici reclamă că nu-și pot încasa banii pe terenurile ce le vor fi ocupate de centura Aleșd. Nemulțumiți că 520 metri din cei 5,9 kilometri trec pe strada lor, oamenii au obținut suspendarea hotărârilor prin care CJ Bihor a aprobat proiectul, iar dacă în septembrie va fi suspendată și Hotărârea de Guvern privind exproprierile, șantierul va „îngheța” câțiva ani, iar fondurile UE vor fi pierdute.
24 August 2022, 08:01
Hogeac pe lac: ABA Crișuri n-are bani pentru baraje, dar și-a construit o pensiune „canton” pe un lac de lângă Oradea (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Au abandonat lucrările la baraje, dar investesc în confortul propriu: după ce și-au făcut hotel „pentru perfecționare profesională” în Băile Felix, șefii ABA Crișuri și-au tras o pensiune „canton” pe un lac de lângă Oradea. Ridicat pe malul lacului Popii din Șișterea, închiriat unui fost viceprimar UDMR, dar preferat în continuare de directorul Pásztor Sándor ca loc de pescuit, noul canton „de protocol” a costat peste 1,5 milioane lei, lucrarea fiind spartă în patru contracte mai mici pentru a nu fi licitată, ci dată direct unei firme de casă.
Județul patronilor: Bihorul, locul 6 în topul celor mai întreprinzătoare județe din România, dar fruntaș și la insolvențe
Știri Bihor
Bihorul ocupă locul VI în topul celor mai întreprinzătoare județe din România, cu 5.631 firme înființate anul trecut, în creștere cu 36% față de 2020. Bihorenii preferă să riște cu afaceri în comerț și servicii decât să fie angajați, speculând oportunitățile pe care le oferă vecinătatea cu Ungaria sau copiind businessuri de succes, ceea ce se reflectă și în locul III pe țară în... clasamentul insolvențelor. 
22 August 2022, 10:07
Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit: Șefii ABA Crișuri și-au făcut o pensiune mascată într-un canton
Bihoreanul tipărit
Luni, 22 august, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit! Dintre subiectele noii ediții: Au abandonat lucrările la baraje, dar investesc în confortul propriu: după ce și-au făcut hotel „pentru perfecționare profesională” în Băile Felix, șefii ABA Crișuri și-au tras o pensiune „canton” pe un lac de lângă Oradea. Ridicat pe malul lacului Popii din Șișterea, noul canton „de protocol” a costat peste 1,5 milioane lei. Din același număr aflați și că Bihorul ocupă locul 6 în topul celor mai întreprinzătoare județe din România, dar e fruntaș și la insolvențe, că centura Aleșd este în pericol să nu se mai realizeze, din cauza numeroaselor procese deschise de localnici, dar și că procurorii fac dezvăluiri revoltătoare în cazul pădurarului ucis anul trecut la un braconaj în Remetea.
22 August 2022, 00:00
Vacanțe în miniatură: În Bihor au apărut oferte inedite de cazare, în case minuscule sau chiar în iurtă (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Au apărut oferte inedite de cazare: vacanţe în case minuscule sau chiar în iurtă. Turismul "minimalist" are tot mai mulţi adepţi în Bihor, judeţ unde turiştii se pot caza în case de doar câţiva metri pătraţi, dar cochete şi complet utilate, ori în corturi care amintesc de traiul nomazilor.
21 August 2022, 18:46
La New York și înapoi: Un designer bihorean devenit celebru în SUA a transformat casa bunicii în centru cultural (FOTO/VIDEO)
Bihoreanul tipărit
Povestea designerului bihorean care a revenit din New York în satul natal și a transformat casa bunicii în centru cultural. Originar din Husasău de Tinca, Dorin Negrău a cunoscut succesul în lumea modei  după ce a creat haine cu broderii și imprimeuri inspirate din modelele străbunilor de pe meleagurile bihorene. 
Lotusul rezistă! Omorât în rezervaţia lui, nufărul termal a 'înviat' pe un pârâu din Sânmartin (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Ce omul a distrus, reînvie natura! Floare-simbol a Bihorului, nufărul termal se încăpăţânează să îşi deschidă petalele, chiar dacă oamenii i-au distrus "casa". În timp ce rezervaţia Peţea şi lacul Ochiul Mare, unde nufărul a înflorit milioane de ani, au ajuns o amintire din cauza consumului iraţional de apă termală, gingaşa floare s-a relocat de una singură, pe o vale din satul Sânmartin.
Oradea sub pământ! Planurile Primăriei de a construi nu mai puțin de 10 pasaje subterane sunt contestate (FOTO)
Știri Bihor
Planurile Primăriei Oradea de a fluidiza traficul prin construirea a 10 pasaje subterane, contestate: nu toate sunt necesare, iar unele s-ar lăsa cu „daune colaterale”. Proiectele de peste 330 milioane de lei pentru pasajele din Centrul Civic, Bulevardul Magheru, zona Gării și intersecțiile Tudor Vladimirescu cu Decebal și cu Oneștilor au fost impuse fără consultarea orădenilor, iar realizarea lor va paraliza orașul vreme de 2 ani, provocând probleme noi în locul celor pe care le rezolvă.
Lugaș City: Primarul Sorban Levente, reclamat la Poliție pentru că a „umflat” rezultatele recensământului
Bihoreanul tipărit
Primarul din Lugașu de Jos a fost dat pe mâna Poliției fiindcă, după ce a patronat umflarea populației comunei, a sabotat verificarea corectitudinii recensământului. Comuna cu cele mai multe taxe și cea mai scumpă apă din Bihor a avut o recenzare record a locuitorilor, edilul Sorban Levente fiind bănuit că, de fapt, a „strămutat” în imobile existente doar în acte, ca etnici maghiari și viitori votanți, romi din... Dobrogea.
17 August 2022, 19:03
Inculpat: Birta Florin! Cele mai multe procese din Bihor, peste 3.000, le au Primăria şi primarul de Oradea
Știri Bihor
Cu 3.000 de procese în derulare, iniţiate de cetăţeni amendaţi sau expropriaţi, primarul Florin Birta este cel mai ocupat justiţiabil din Bihor. Citat în 99% dintre procesele municipalităţii, edilul îşi pune soarta în mâinile celor 18 jurişti ai instituţiei care "duc" în medie 169 de procese fiecare, cu o rată de succes de aproximativ 70%.
17 August 2022, 07:57
Ucigaș la volan: Autorul accidentului din Nojorid, în care o tânără a murit, este suspectat că l-ar fi comis intenționat (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Teribilul accident în care o tânără a murit, iar copilul ei și șoferul au fost grav răniți după ce mașina în care se aflau a intrat într-un TIR între Nojorid și Leș, a fost intenționat. Anchetatorii au informații că orădeanul care se afla la volan, posesor al unei condamnări pentru infracțiuni rutiere, ar fi plănuit accidentul pentru că tânăra, căreia îi promisese că vor face „ultimul drum împreună”, voia să rupă relația cu el.
16 August 2022, 08:03
Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit: Record național, Oradea are în plan 10 pasaje subterane, în valoare de peste 330 milioane lei
Bihoreanul tipărit
Marți, 16 august, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, alături de suplimentul de educație ecologică Oradea noastră. Dintre subiecte: Planurile Primăriei de a fluidiza traficul prin construirea a 10 pasaje subterane, contestate: nu toate sunt necesare, iar unele s-ar lăsa cu „daune colaterale”. Proiectele de peste 330 milioane de lei pentru pasajele din Centrul Civic, Bulevardul Magheru, zona Gării și intersecțiile Tudor Vladimirescu cu Decebal și cu Oneștilor au fost impuse fără consultarea orădenilor, iar realizarea lor va paraliza orașul vreme de 2 ani, provocând probleme noi în locul celor pe care le rezolvă! Din același număr aflați și povestea teribilului accident provocat intenționat în care o tânără a murit, iar copilul ei și șoferul au fost grav răniți după ce mașina în care se aflau a intrat într-un TIR între Nojorid și Leș și cum cu 3.000 de procese în derulare, inițiate de cetățeni amendați sau expropriați, primarul Florin Birta este cel mai ocupat justițiabil din Bihor.
16 August 2022, 00:00
Vindecare pe munte: În Bihor, copiii „speciali” își pot trata afecțiunile cu... via ferrata și rafting (FOTO)
Bihoreanul tipărit
În Bihor, copiii cu autism, ADHD sau alte dizabilități își pot trata afecțiunile... la înălțime. În premieră națională, clubul Cassio Montana derulează un program terapeutic de cățărări pe trasee de via ferrata și rafting pentru copiii cu dizabilități, care astfel își dezvoltă nu doar motricitatea, ci și încrederea în ei.
14 August 2022, 09:35
Influenceri de Bihor: Au ajuns vedete pe internet și trăiesc din rețelele de socializare (FOTO/VIDEO)
Bihoreanul tipărit
Poveștile unor bihoreni care au ajuns vedete online și trăiesc din fotografii și clipuri publicate pe rețelele de socializare. Cei mai mulți dintre influenceri și-au câștigat notorietatea datorită unor filmări care atrag publicul fie prin limbajul neaoș, ardelenesc, fie printr-un conținut anume țintit, de la jocuri video până la modă și gastronomie. 
12 August 2022, 08:00
Oradea, olé! Noul festival Sounds of Oradea aduce în Piața Unirii flamenco, operă și... zâmbetul lui Charlie Chaplin
Bihoreanul tipărit
Melodiile lui Charlie Chaplin, flamenco în formă pură și operă interpretată de un tenor de renume sunt atracțiile primei ediții a festivalului Sounds of Oradea. Evenimentul va avea loc în perioada 13-15 august, în centrul orașului, unde vor fi instalate mii de scaune pentru toți cei care vor să se delecteze cu trei seri culturale, ai căror protagoniști ajung în premieră în Oradea.
11 August 2022, 10:05
Hoții de Finiș: Un polițist îi dă amendă după amendă fostului pădurar care îl acuză de cârdășie cu hoții de lemne (FOTO/VIDEO)
Bihoreanul tipărit
Un fost inginer silvic, ieșit „din sistemul corupt”, dezvăluie: în timp ce sătenii din Finiș nu au lemne de foc, din pădurea comunei se fură cu complicitatea celor datori s-o păzească. Devenit șofer de TIR după 14 ani în silvicultură, Moisa Man îi acuză pe șeful postului de poliție și pe șeful districtului silvic că-i acoperă pe hoții de lemne, între care se numără inclusiv un pădurar, un afacerist cu cazier și primarul prins la furat, deși are, pe numele nevestei, propria firmă de exploatare forestieră.
Autostrada chix: CNAIR lasă fără constructori ambele tronsoane din Bihor ale Autostrăzii Transilvania (FOTO)
Bihoreanul tipărit
După ruperea contractului cu firmele din grupul Selina pentru lotul de autostradă Biharia – Chiribiș, CNAIR pregătește și anularea licitației câștigate de bucureștenii de la Erbașu pentru Chiribiș - Suplacu de Barcău. Șansa ca Transilvania să aibă autostradă între Oradea și Cluj a fost compromisă chiar de CNAIR, care a făcut licitații cu documentații fără soluții pentru remedierea lucrărilor degradate și a tergiversat atribuirea contractelor către firmele câștigătoare.
Oradea spartă: La 6 ani după reabilitare, Piața Unirii are nevoie de reparații tot mai multe și mai greu de făcut (FOTO)
Bihoreanul tipărit
La mai puțin de 6 ani după reabilitarea cu bani europeni, Piața Unirii din Oradea are nevoie de reparații tot mai multe și mai greu de făcut. Devenită o adevărată carte de vizită a orașului, piața centrală are dalele crăpate, artezienele adesea defecte și este scufundată în beznă, dar, deși lucrarea e în garanție până în 2026, Primăria nu ia măsuri față de constructori, care în schimb acuză proasta ei „exploatare”.
Cod roșu la UPU: Ultramoderna Unitate de Primire a Urgențelor din Oradea trebuie deja „operată”, pentru defecte de proiectare și execuție (FOTO/VIDEO)
Bihoreanul tipărit
Inaugurată de nici doi ani, noua Unitate de Primire a Urgențelor de la Spitalul Județean Oradea are deja nevoie de mai multe „operații”. Cea mai modernă UPU din țară are defecte cauzate atât de proiectant, cât și de constructori: încăperile se inundă din cauza infiltrării ploii prin acoperiș, ambulanțele mai înalte nu încap în zona de acces, iar ventilația și canalizarea sunt ineficiente.
Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit: Piața Unirii din Oradea, o investiție cu probleme multe și mărunte
Bihoreanul tipărit
Luni, 8 august, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit. Dintre subiectele noii ediții: La mai puțin de 6 ani după reabilitarea cu bani europeni, Piața Unirii din Oradea are nevoie de reparații tot mai multe și mai greu de făcut. Devenită o adevărată carte de vizită a orașului, piața centrală are dalele crăpate, artezienele adesea defecte și este scufundată în beznă, dar, deși lucrarea e în garanție până în 2026, Primăria nu ia măsuri față de constructori, care în schimb acuză proasta ei „exploatare”. 
08 August 2022, 00:00
Hoțul de alocații: un bihorean care a cheltuit în interes personal banii copiilor săi a fost condamnat la închisoare cu suspendare!
Bihoreanul tipărit
Sentință inedită: un bihorean care a cheltuit în interes personal banii copiilor săi a fost condamnat. Bărbatul a fost condamnat la închisoare cu suspendare şi trimis la muncă în folosul comunităţii, fiind acuzat că a cheltuit în interes personal alocaţiile şi despăgubirile plătite de un asigurator copiilor săi de pe urma accidentului în care le-a murit mama.
05 August 2022, 08:01
Lege în zadar: Legea prin care statul oferă sprijin, inclusiv financiar, victimelor unor infracţiuni grave e necunoscută de beneficiari şi ignorată de autorităţi
Bihoreanul tipărit
O lege veche, prin care statul oferă sprijin, inclusiv financiar, victimelor unor infracţiuni grave e necunoscută de potenţialii beneficiari şi ignorată de autorităţi. Tribunalul Bihor are o rezervă specială din care poate plăti un ajutor de până la 10 salarii pentru copii sau adulţi abuzaţi, victime ale traficului de persoane, ori pentru familiile unor persoane ucise, dar în 18 ani a primit doar 5 cereri şi a aprobat numai 3.
04 August 2022, 18:31
  7 8 9  11  13 14 15  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6562 RON
  • 1 EUR = 4.9696 RON
  • 1 HUF = 0.0134 RON