URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 21 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Tarom are un vechi monopol pe cursele București - Oradea, ba surse din industrie spun chiar că ruta este cea mai profitabilă a companiei. O informație intuită și din prețurile biletelor, exorbitante, și din faptul că se găsesc greu cu o zi - două înainte de zbor, iar adesea chiar deloc. 
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?

De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Bihoreanul tipărit

Verde „natur”: Cum arată primul spațiu verde din Oradea amenajat în armonie cu natura (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Admirate și fotografiate de orădeni de îndată ce părăsesc orașul și ajung pe drumuri mai puțin aglomerate, florile de câmp pot fi o soluție și pentru înfrumusețarea orașelor. În țările occidentale, curentul naturalist în amenajarea de spații verzi câștigă teren, iar Oradea se poate lăuda că este unul dintre orașele care își întoarce atenția spre natură. 
Experience Oradea: O echipă de tineri le oferă turiștilor servicii digitale gratuite și organizează evenimente inedite în oraș
Știri Bihor
Pasionat de mic de turism și geografie și cunoscut în oraș pentru tururile gratuite pe care le organiza când încă era licean, orădeanul Alex Trandafir a lansat o aplicație menită să ofere turiștilor care ajung în orașul de pe Crișul Repede o experiență unică. Experience Oradea este un centru turistic virtual, unde curiozitățile turiștilor primesc răspunsuri, iar orădenii pasionați de orașul lor pot deveni... ambasadori.
06 Iulie 2023, 10:03
Munca-n zadar: O comună din Bihor toacă fonduri europene și împrumuturi pentru clădiri ce nu folosesc nimănui (FOTO/VIDEO)
Știri Bihor
După ce a făcut un bloc rămas de 15 ani nelocuit, o comună din Bihor toacă fonduri europene și bani împrumutați ca să reabiliteze două foste școli pentru... nu se știe cine. Aflat la al cincilea mandat, primarul Ioan Șora e acuzat că bagă comuna în datorii pe cinci ani pentru a cofinanța amenajarea unei cantine sociale și a unui incubator de afaceri, deși în Pomezeu nu există nici asistați, nici firme care să le folosească.
Tare-n lance! Vezi ce atracții aduce Festivalul Medieval care începe vineri în Cetatea Oradea
Bihoreanul tipărit
Festivalul Medieval aduce în Cetatea Oradea personaje din alte lumi, lupte spectaculoase și dueluri, show cu toboșari și jonglerii cu foc. Ediția 2023 va găzdui un eveniment ce are loc în premieră în Europa, Campionatul Mondial de Turnir cu lance solidă, dar și concerte date de Phoenix, Omul cu Șobolani și The Mono Jacks.
05 Iulie 2023, 15:11
Politica, o afacere: Cum au sporit în ultimul an averile politicienilor și șefilor administrației din Bihor
Bihoreanul tipărit
Anul 2022 a fost profitabil pentru politicieni, cu achiziții de mașini, case și conturi îngrășate. Deputata UDMR Rozalia Biro deschide lista celor mai bogați politicieni bihoreni, ocupând locul 8 în topul național, urmată de personaje din toate partidele, de la senatorul PSD Florin Bodog până la ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.
05 Iulie 2023, 08:04
Fugă cu folos: Cum a scăpat de acuzația că a condus drogat șoferul de Porsche care a provocat accidentul din pasajul Magheru din Oradea (FOTO/VIDEO)
Bihoreanul tipărit
Final neaşteptat în cazul şoferului bolidului Porsche care a izbit frontal o altă maşină în Pasajul Magheru din Oradea și apoi s-a făcut nevăzut. Sancționat blând pentru fuga de la locul faptei, dar rămas în anchetă pentru conducere sub influența substanțelor psihoactive, Dorin Luca, un băiat de bani gata cunoscut în oraș, a scăpat în final și de această acuzaţie: deși analizele de urină, pe probele luate imediat după accident, au arătat că luase cocaină, în sânge nu s-a mai găsit nimic!
„Ferma” animalelor: Mistreţii au invadat dealurile din Oradea şi fac ravagii prin grădinile şi curţile localnicilor (FOTO/VIDEO)
Știri Bihor
Mistreţii au invadat străzile din zona Spitalului Judeţean şi fac ravagii prin grădinile şi curţile orădenilor. Primăria Oradea are încheiat un protocol cu Asociaţia Forest Hunt Paleu, pentru ca vânătorii să îndepărteze sălbăticiunile, dar animalele se întorc şi se ascund pe terenurile năpădite de buruieni, făcându-i pe localnici să le fie frică să iasă din case.
Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit: Final neaşteptat în cazul şoferului de Porsche care a fugit după accidentul din Pasajul Magheru
Bihoreanul tipărit
Luni, 2 iulie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, alături de suplimentul ecologic Oradea Noastră. Dintre subiectele noii ediții: Final neaşteptat în cazul şoferului bolidului Porsche care a izbit frontal o altă maşină în Pasajul Magheru din Oradea și apoi s-a făcut nevăzut. Sancționat blând pentru fuga de la locul faptei, dar rămas în anchetă pentru conducere sub influența substanțelor psihoactive, Dorin Luca, un băiat de bani gata cunoscut în oraș, a scăpat în final și de această acuzaţie. Află de ce! Din același număr aflați și că mistreţii au invadat dealurile Oradiei şi fac ravagii prin grădinile şi curţile localnicilor, că o comună din Bihor toacă fonduri europene și împrumuturi pentru clădiri ce nu folosesc nimănui și că... unora le merge bine! BIHOREANUL vă arată cum au sporit într-un an averile politicienilor și ale bugetarilor de lux!
03 Iulie 2023, 00:00
Shogun de Oradea: Sensei Florin Lascău este primul ne-japonez „înnobilat” ca Shidoin, cel mai înalt titlu în judo! (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Un orădean, singurul judoka român campion mondial, este primul ne-japonez Shidoin, maestru al centrului Kodokan din Tokyo, „Vaticanul” judoului din întreaga lume. Florin Lascău are o viață de film: născut și format în Oradea, recrutat apoi de clubul Steaua, a „dezertat” înainte de 1989 în Occident, unde a câștigat competiții și a produs campioni pentru alte țări, dar a revenit acasă, fiind azi director al Federației Internaționale și profesor la Academia Mondială de Judo, unde pregătește antrenori din 204 state.
02 Iulie 2023, 09:03
Party în natură: Festival în toată regula la Căbești, cu Zdob și Zdub, Subcarpați și Damian Drăghici & Brothers (FOTO)
Bihoreanul tipărit
O comună bihoreană de la poalele Munților Pădurea Craiului găzduiește un festival în toată regula, cu Zdob și Zdub, Subcarpați și Damian Drăghici & Brothers. Pentru al doilea an la rând, SculptFest aduce în Căbești sculptori care vor realiza un monument dedicat eroilor, cursanți care vor meșteșugi cavale și trei zile de distracție în aer liber, cu mâncăruri și băutură din belșug.
Şantiere cu fente: Ce șmecherii fac dezvoltatorii din Oradea pentru a înghesui două case pe terenul uneia singure (FOTO)
Bihoreanul tipărit
În goana după profit, unii constructori declară în acte construirea unor case „cuplate”, dar în realitate le fac separate pentru a înghesui cât mai multe pe parcele cât mai mici. BIHOREANUL vă dezvăluie subterfugiile prin care dezvoltatorii cartierelor de la marginea oraşului au ajuns să ridice şi să vândă „cutii de chibrituri” la preţuri de lux, afacerile intrând atât în atenţia Poliţiei Locale, cât şi a ANAF, care a pornit „vânătoarea” de evazionişti.
Vedere la... țevi: Primăria Oradea le-a creat un „view cu țevi” locuitorilor din cartierul Prima Nufărul (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Locuitorii cartierului Prima din Nufărul s-au trezit cu o „punte” de țevi peste Peța, construită chiar sub geamurile apartamentelor! Demarat anul trecut, cu o întârziere de 12 ani, proiectul Nufărul Geotermal strică priveliștea de pe malul Peței printr-o supratraversare de țevi ridicată la 1,5 metri înălțime, amenajată la circa 10 metri de podul de acces în cartier, sub care s-ar fi putut masca ușor.
Vârtop: bătaie de joc! Satul de vacanță din Bihor răspândește rahat în natură fiindcă are o stație de epurare „fake” (FOTO/VIDEO)
Bihoreanul tipărit
Noi dezvăluiri despre satul de vacanță Vârtop, care ar trebui să stârnească interesul procurorilor! Mergând pe urma „miasmelor” reclamate de turiști, BIHOREANUL a descoperit că rețeaua de canalizare și stația de epurare a localității, care au înghițit sume uriașe din bani publici, doar „mimează” activitatea, astfel că, în stațiunea ce putea fi o perlă a turismului montan din Bihor, dejecțiile dau pe dinafară și sunt deversate direct în pâraiele limpezi ale Apusenilor, situație recunoscută chiar de administratorul societății de apă-canal din Nucet.
Lăsați pe uscat: Luate de la acvaparc pentru clubul CSM Oradea, bazinul olimpic și cel de sărituri zac abandonate (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Pentru a doua vară consecutiv, Primăria este incapabilă să redeschidă bazinul olimpic și cel de sărituri de la CSM Oradea, fiindcă nu le-a reparat. Investiție de 7,5 milioane lei, preluată de municipalitate în aprilie 2022 pentru clubul sportiv al orașului cu intenția de „a facilita accesul la o infrastructură sportivă de calitate”, cele două bazine zac nefolosite deoarece administrația locală a găsit abia luna trecută un constructor care să le reabiliteze și să le dezlege de la rețeaua aquaparkului Nymphaea.
Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit! Ilegalități flagrante în satul de vacanță Vârtop, recunoscute chiar de autoritățile locale
Bihoreanul tipărit
Luni, 26 iunie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit. Dintre subiectele noii ediţii: Noi dezvăluiri despre satul de vacanță Vârtop, care ar trebui să stârnească interesul procurorilor! Mergând pe urma „miasmelor” reclamate de turiști, BIHOREANUL a descoperit că rețeaua de canalizare și stația de epurare a localității, care au înghițit sume uriașe din bani publici, doar „mimează” activitatea, astfel că, în stațiunea ce putea fi o perlă a turismului montan din Bihor, dejecțiile dau pe dinafară și sunt deversate direct în pâraiele limpezi ale Apusenilor, situație recunoscută chiar de administratorul societății de apă-canal din Nucet.
26 Iunie 2023, 00:00
Cartierul episcopului: Cum a ajuns satul Episcopia Bihor o importantă zonă rezidențială a Oradiei (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Unul dintre cele mai vechi sate din vecinătatea Oradiei a devenit unul dintre cele mai noi cartiere ale orașului. BIHOREANUL vă prezintă povestea de secole a Episcopiei Bihor, așezare cândva proprietate a episcopilor catolici, apoi târg pustiit de turci și locuit de nomazi în corturi, ajunsă în ultimele decenii o tot mai importantă zonă rezidențială, comercială și de servicii.
25 Iunie 2023, 10:01
O dulceață de fată: La doar 11 ani, Nectaria Jejeran a lansat o carte de povești, cu ilustrații făcute de o colegă de clasă
Bihoreanul tipărit
Până nu demult, Nectaria Jejeran nici nu ştia ce este o lansare de carte. Fetiţa are 11 ani, abia a terminat clasele primare şi n-a avut ocazia să participe la vreun eveniment în care un autor îşi prezintă public cartea. Cu siguranţă, nu va uita însă prima lansare de carte la care a fost prezentă. Nu de alta, dar volumul îi poartă semnătura! 
23 Iunie 2023, 08:00
Gata de vacanță: Câte au mai rămas și cum se prezintă taberele școlare din Bihor la începutul vacanței de vară (FOTO)
Știri Bihor
În ce condiţii se pregăteşte redeschiderea taberelor şcolare din Bihor în această vacanţă de vară: Din şapte tabere pentru elevi existente în urmă cu trei decenii, cu aproape 650 de locuri, au rămas doar patru, cu mai puţin de 300 locuri, acestea fiind însă modernizate, sigure şi accesibile la preţuri, pe jumătate din cele practicate în regim privat.
Oraș la apă: Oradea se inundă la fiecare ploaie serioasă pentru că are o rețea de canalizare pluvială modestă (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Oradea se inundă la fiecare ploaie serioasă pentru că are doar 197 km de canalizare pluvială, mult sub necesarul de peste 650 km. Zeci de străzi din toate cartierele orașului sunt acoperite cu apă și mizerii din canalizarea menajeră pentru că nu au canalizări pluviale, investiții pentru care ar fi necesare peste 50 milioane euro din banii Oradiei.
Fan Club Micula: Motivele pentru care cei trei judecători din Beiuş sunt acuzați că i-au favorizat pe magnații Ioan și Viorel Micula (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Magistrații din Beiuş care au blocat acţiunile ANAF pentru recuperarea a 395 milioane euro de la fraţii Micula sunt judecaţi disciplinar, pentru gravă neglijenţă. Judecătorii Emilia Maria Prahanca, Raluca Meda Szilagyi şi Nicolae Liposchi au ajuns în ancheta Inspecţiei Judiciare la sesizarea conducerii Ministerului Finanţelor, care le-a reproşat că i-au „favorizat în mod vădit” pe milionari, dar și modul în care instanța a repartizat cauzele cu fraţii Micula şi derularea în sine a proceselor, care „ridică serioase semne de întrebare cu privire la imparţialitate”.
Oradea la bani mărunți: BIHOREANUL a comparat tarifele de utilități cu cele din alte orașe din țară. Care sunt mai scumpe?
Oradea noastră
La începutul lunii iunie, când operatorul de apă și canalizare a majorat tarifele cu 20%, pentru a cofinanța proiectele europene asumate, mulți consumatori s-au revoltat. Opoziția a catalogat Oradea drept cel mai scump oraș din țară, iar orădenii au acuzat tarifele prea mari. Primarul Florin Birta nu s-a lăsat, însă, impresionat. „Nu e adevărat că Oradea este cel mai scump oraș din țară. Nu este nici măcar în vârful listei”, a spus edilul. Iar cifrele par să îi dea dreptate...
19 Iunie 2023, 13:00
Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit! De ce au ajuns judecați judecătorii din Beiuș care au dat sentințe favorabile fraților Micula
Bihoreanul tipărit
Luni, 19 iunie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, alături de suplimentul de educație ecologică Oradea noastră. Dintre subiectele noii ediții: Magistrații din Beiuş care au blocat acţiunile ANAF pentru recuperarea a 395 milioane euro de la fraţii Micula sunt judecaţi disciplinar, pentru gravă neglijenţă. Din același număr aflați că Oradea se inundă la fiecare ploaie serioasă pentru că are o rețea de canalizare pluvială modestă, câte au mai rămas și cum se prezintă taberele școlare din Bihor la începutul vacanței de vară, dar și povestea Nectariei, o elevă de 11 ani din Oradea, care a lansat o carte de povești, cu ilustrații făcute de o colegă de clasă.
19 Iunie 2023, 00:00
Prințesa rock: O adolescentă de 13 ani din Oradea face furori cântând rock cu pasiune (FOTO/VIDEO)
Bihoreanul tipărit
O adolescentă din Oradea cucerește jurații festivalurilor de muzică din țară și străinătate cântând rock. La doar 13 ani, Natalia Bendre a lansat deja 7 piese, a câștigat o mulțime de trofee, luna viitoare urmează să cânte la un festival internațional și își propune ca, anul viitor, să scoată primul său album.
16 Iunie 2023, 11:00
„Nu este un avocat din barou”: BIHOREANUL vă prezintă Avocatul Poporului din Oradea și cum îi poate ajuta pe cetățeni
Bihoreanul tipărit
Avocatul Poporului este o instituţie autonomă şi independentă de toate celelalte autorităţi ale statului, având menirea de a proteja drepturile şi libertăţile fundamentale ale oamenilor faţă de abuzurile şi erorile funcţionarilor publici. Creată prin Constituţia din 1991, Instituţia Avocatul Poporului a fost înfiinţată oficial abia din 1997, iar din 2006 are un Birou Teritorial şi la Oradea, condus, încă de atunci, de o orădeancă: Alina Olah-Avram.  
16 Iunie 2023, 08:01
Petrecere regească: Vin Zilele Sfântului Ladislau, sărbătoare a maghiarilor din Oradea, dar nu numai!
Bihoreanul tipărit
Zilele Sfântului Ladislau aduc concerte ale unor invitați din Ungaria, ca Bikini și Geszti Péter. Sărbătoarea regelui despre care legenda spune că a întemeiat Oradea va avea loc între 19-25 iunie în Cetate și cuprinde târguri, concerte și un concurs cu cele mai bune mâncăruri ungurești.
15 Iunie 2023, 10:15
Psihiatrie în paragină: Spitalul de Psihiatrie din Oradea, lăsat cu curțile năpădite de buruieni și aleile sparte (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Delăsare la fostul Spital nr. 6 din Oradea: curțile sunt năpădite de buruieni, ajungând să acopere până și aleile din care, în schimb, se desprind dalele. Managerul Gheorghe Carp susține că Spitalul Județean nu are destui muncitori pentru lucrările de întreținere fiindcă angajările au fost blocate, așa că va apela la serviciile RER, dar nu va aproba investiții în complexul vechi de un secol pentru că se plănuiește construirea unui spital nou, peste... câțiva ani.
Aripi frânte: BIHOREANUL dezvăluie detaliile accidentului de planor în care și-a pierdut viața un iscusit pilot orădean (FOTO/VIDEO)
Bihoreanul tipărit
Pilot iscusit, care îndrăznea să facă acrobații spectaculoase în aer, orădeanul Marius Onița a sfârșit tragic, într-un accident considerat rar de specialiști. BIHOREANUL vă dezvăluie detalii din viața pilotului cu 25 de ani de experiență la manșa planorului și care totodată era instructor de aviație și controlor de trafic aerian, dar și amănunte despre accidentul care i-a curmat viața, după ce o aripă a aparatului s-a rupt în timpul unei manevre de zbor.
13 Iunie 2023, 08:00
Adio, vacanță! Primăria Oradea pregătește noi șantiere peste vară, pentru a profita de perioada de vacanță (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Ca efect al criticilor, primarul Florin Birta a amânat marile lucrări pe vară, pentru a profita de perioada de vacanță, când traficul se mai golește. Pe lângă deranjul provocat de lucrările la pasajele din Piața Gojdu, municipalitatea a închis, începând din iunie, tronsoane ale străzilor Evreilor Deportați și George Enescu și pregătește noi restricții pe străzi ca Moșoiu, Magheru sau Oneștilor, șantiere cu termen de finalizare fixat la începerea școlii, astfel încât din 15 septembrie să poată fi reluată circulația tramvaielor.
Nu rataţi noul BIHOREANUL tipărit! De ce s-a sfârşit tragic ultimul zbor cu planorul al lui Marius Oniţa?
Bihoreanul tipărit
Luni, 12 iunie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit! Dintre subiectele noii ediţii: Pilot iscusit, care îndrăznea să facă acrobaţii spectaculoase în aer, orădeanul Marius Oniţa a sfârşit tragic, într-un accident considerat rar de specialişti. BIHOREANUL vă dezvăluie detalii din viaţa pilotului, dar şi amănunte despre accident. Din acelaşi număr aflaţi şi că Spitalul de Psihiatrie din Oradea a fost lăsat în paragină, cu curţile năpădite de buruieni şi aleile sparte, cum Primăria Oradea pregăteşte noi şi noi şantiere peste vară, dar şi cine este Avocatul Poporului din Oradea şi cum îi poate ajuta pe cetăţeni.
12 Iunie 2023, 00:00
Cadetul Popa: Povestea tânărului din Bihor care va deveni student la Academia Forțelor Navale a Statelor Unite (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Un tânăr din Bihor va deveni student la Academia Forțelor Navale a Statelor Unite. Ca să ajungă boboc la prestigioasa academie, Daniel Popa, plutonier major absolvent al Colegiului Militar Mihai Viteazul din Alba Iulia, a susținut două examene de bacalaureat, plus o serie de teste fizice dure.
11 Iunie 2023, 21:04
  7 8 9  11  13 14 15  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5777 RON
  • 1 EUR = 4.9748 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON