URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 August 2023, 08:00

Cultură cu daune: Investitori imobiliari din Oradea acuză Direcția pentru Cultură că blochează proiectele din centrul istoric (FOTO)

Cultură cu daune: Investitori imobiliari din Oradea acuză Direcția pentru Cultură că blochează proiectele din centrul istoric (FOTO) „STRADĂ DE CASE”. În locul a două case scunde fără valoare arhitecturală (stânga), firma Flavoia Invest vrea pe strada Cuza Vodă 66-68 un bloc cu două etaje, din care unul retras (dreapta). DJC Bihor s-a opus, un funcționar considerând că strada este „de case  mici”, deși vizavi se află o clădire cu mansardă, iar în apropiere una cu trei etaje
Cultură cu daune: Investitori imobiliari din Oradea acuză Direcția pentru Cultură că blochează proiectele din centrul istoric (FOTO) PE LOC DE DOI ANI. DJC Bihor amână din 2021 proiectul construirii unei clădiri cu două etaje și mansardă (stânga) pe strada Evreilor Deportați 55, cu păstrarea fațadei celei existente. Și aici sunt, la mică distanță, trei clădiri la fel de înalte precum construcția nou propusă (dreapta)
Cultură cu daune: Investitori imobiliari din Oradea acuză Direcția pentru Cultură că blochează proiectele din centrul istoric (FOTO) MARE ȘI URÂTĂ. Firma Distriktap cere DJC Bihor 1,5 milioane euro fiindcă i-a „omorât” proiectul unei clădiri cu trei etaje (stânga) pe Enescu 14, în locul fostei policlinici cu plată (dreapta), pe motiv că blocul va fi masiv și fără „personalitate”. Justiția a obligat deja instituția să continue avizarea demolării
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Între dezvoltatorii care vor să facă blocuri în centrul Oradiei și Direcția Județeană pentru Cultură (DJC) Bihor, pe lângă care funcționează Comisia Zonală a Monumentelor Istorice (CZMI), se desfășoară un război în toată regula. 

Firmele acuză funcționarii DJC și membrii CZMI de abuz de putere, pentru că, deși respectă regulile speciale valabile pentru ansamblul protejat Centrul Istoric, proiectele le sunt blocate arbitrar și ilegal. Iar pentru că suferă pierderi, mai nou pretind despăgubiri uriașe. 

Dincolo de normele scrise 

„Câțiva oameni, din frustrări sau subiectivism, vor să oprească dezvoltarea și a mea, și a orașului!”, acuză Flaviu Pop (foto), administratorul Flavoia Invest, cu proiecte imobiliare în diverse zone din Oradea, pentru clădiri multifuncționale, cu apartamente și spații comerciale la parter. „De ce, dacă eu respect Regulamentul de Urbanism, cu norme speciale pentru centrul istoric, un funcționar îmi spune că nu vrea să se schimbe nimic în centru?”, zice bărbatul.

Firmele acuză piedici puse de DJC și CZMI, ce funcționează pe lângă Direcție cu 11 arhitecți și ingineri atestați de Ministerul Culturii. Concret, când vor să ridice o clădire în centru, după ce cumpără terenul sau o clădire neclasată ca monument, pe care s-o demoleze ca să ridice alta în loc, fac o simulare cu arhitecți, cer avizul Comisiei Municipale de Urbanism și Amenajarea Teritoriului (CMUAT), de pe lângă Consiliul Local, și un certificat de urbanism.

Ca să-l obțină, trebuie să prezinte o mulțime de alte avize, de la APM, DSP, ISU, firmele de utilități, plus al DJC, obligatoriu pentru că centrul istoric are statut de ansamblu protejat. Ulterior, trebuie să asigure o consultare publică, iar dacă nu sunt obiecții CL aprobă Planul Urbanistic de Detaliu (PUD) și, în final, li se emit autorizațiile de construire.

Atât doar că proiectele se poticnesc adesea la DJC, care, după ce CZMI le analizează în ședințe lunare, trebuie să le avizeze atât de principiu, înaintea emiterii certificatelor de urbanism, cât și pe fond, la emiterea autorizațiilor de demolare și respectiv de construire. 

Problema, susține reprezentantul Flavoia, este că DJC și CZMI au practici abuzive, tergiversând avizarea chiar dacă firmele respectă cele mai importante condiții din Regulamentul de Urbanism, (coeficientul de utilizare a terenului - CUT, procentul de ocupare a terenului - POT, regimul de înălțime), așa încât construcțiile să nu fie nepermis de mari. „Ni se impun inclusiv condiții în afara normelor”, acuză dezvoltatorul.

Condiții inventate

La finele anului 2021, de pildă, firma a depus o documentație pentru ca în strada Cuza Vodă 66-68, în locul unei case mici și al unui fost service auto, să facă o clădire cu demisol (D), parter (P) și două etaje, din care unul retras (ER), dar proiectul a fost blocat un an.

În ianuarie 2022, în urma ședinței CZMI care l-a analizat, DJC a impus ca firma „să reconfigureze demisolul”. Proiectul prevedea 29 de apartamente și 2 spații comerciale cu 31 de locuri de parcare, dintre care 23 sub amprenta clădirii, iar 8 sub curtea interioară, dar DJC voia să fie toate sub bloc. De asemenea, a cerut un singur acces auto, nu mai lat de 3 metri, deși firma propusese două, ca locatarii să nu încurce circulația dacă unul intră și simultan altul iese. După încă o ședință, în care CZMI nu a pomenit de mărime, DJC a transmis că proiectul „propune o densificare excesivă” și a cerut o clădire cu P+E+M. 

După încă o lună, Direcția a revenit afirmând că „pentru o integrare neconflictuală în cvartal” regimul de înălțime ar trebui să fie P+M, deci a „tăiat” un nivel, deși firma se încadrase în regimul de înălțime, iar în apropiere există și o clădire cu trei etaje. După alte trei luni, DJC a mai adăugat o condiție: demisolul să fie subsol, iar rampa de acces, față de care până atunci nu au fost obiecțiuni, să fie înlocuită cu un lift.

„De la o lună la alta, DJC ne transmitea noi condiții, în loc să ni le fi spus pe toate de la început”, zice reprezentantul Flavoia, precizând că unele sunt arbitrare: „Cu ce e mai bun un acces auto de 3 metri în loc să fie două? Nicăieri în Regulament nu există această limitare”.

Pop acuză că DJC și CZMI uzurpă nu doar competențele CMUAT, pronunțându-se asupra funcționalității, ci și pe ale altor instituții, de exemplu ale ISU. „Pe Evreilor Deportați 55 am propus o clădire cu două etaje, păstrând fațada celei originale. DJC a obiectat că nu e asigurat accesul mașinilor de intervenție la incendiu, dar Regulamentul nu impune acest lucru. În câte curți din centru pot intra mașinile de pompieri?”...

Mai mult, afaceristul reclamă și proasta comunicare a DJC. „După ședințele CZMI, DJC trebuie să ne anunțe deciziile în 5 zile, dar întârzie cu săptămânile. După ședința din iunie, ne-a trimis comunicarea abia pe 4 iulie, iar pe 5 iulie trebuia să prezentăm proiectul modificat. Cum ajustezi documentația de pe o zi pe alta? Dacă nu reușești, proiectul nu mai e analizat în următoarea ședință, deci mai stai o lună...”.

PE LOC DE DOI ANI. DJC Bihor amână din 2021 proiectul construirii unei clădiri cu două etaje și mansardă (stânga) pe strada Evreilor Deportați 55, cu păstrarea fațadei celei existente. Și aici sunt, la mică distanță, trei clădiri la fel de înalte precum construcția nou propusă (dreapta)

Uite demolarea, nu e demolarea! 

O și mai gravă disfuncționalitate a DJC a ajuns în justiție, instituția riscând să fie obligată la daune de 1,5 milioane euro pentru că a ținut o firmă în loc 2 ani. Distriktap, care a cumpărat fosta policlinică cu plată din strada George Enescu 14, a depus în martie 2021 un proiect pentru demolarea ei și construirea unui bloc cu trei etaje (foto).

Procedurile de avizare au fost tergiversate 7 luni, până în decembrie 2021, când DJC a avizat demolarea cu condiția ca noua construcție să aibă „o fațadă cu personalitate, care să se integreze în context”. În baza avizului DJC, Consiliul Local Oradea a aprobat PUD pentru demolarea clădirii vechi și construirea celei noi, dar - surpriză - în mai 2022, în loc să elibereze firmei avizul pentru autorizația de demolare propriu-zisă, DJC a refuzat, anunțând că fosta policlinică nici nu poate fi, de fapt, demolată.

Cum se explică sucirea? DJC a invocat o decizie a Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice, unde firma contestase lentoarea avizării noii construcții, procedură separată de cea a demolării. Brusc și contrar Comisiei Zonale, CNMI a decis că fosta policlinică nu poate fi demolată, întrucât, deși nu a fost clasată ca monument, are „valoare ambientală”.

În iunie 2023, Curtea de Apel Oradea a decis că Distriktap a fost supusă unui „exces de putere”, întrucât DJC deja avizase cererea de demolare, iar avizul a produs efecte juridice prin adoptarea PUD, astfel că a obligat Direcția să finalizeze procedura de avizare a demolării și să achite firmei cheltuieli de judecată de 10.000 lei. Concomitent, continuă procesul pentru despăgubirile de 1,5 milioane euro și șansele de câștig le are tot firma, care acuză DJC și de discriminare, căci a avizat demolarea altor două clădiri de pe aceeași stradă, tot „ambientale”.

Schimbare, dar nu prin „agresiuni” 

Dezvoltatorii îl consideră responsabil de tergiversări și blocaje pe Mircea Pașca (foto), consilier superior al DJC la compartimentul Patrimoniu Imobil, care ar fi un „taliban” contra construcțiilor noi. „Mie mi-a spus în față pur și simplu că vrea ca centrul să nu se schimbe deloc, ceea ce înseamnă că nesocotește Regulamentul de Urbanism, care permite noi construcții”, zice reprezentantul Flavoia Invest. „DJC trebuie să se pronunțe strict pe estetica unei clădiri, nu pe regim de înălțime, CUT, POT sau alți parametri din Regulament, pe care se pronunță CMUAT”, afirmă Pop.

„Am spus nu că vreau ca centrul să nu se schimbe deloc, ci să nu se schimbe prin agresiuni”, ripostează Mircea Pașca, susținând că unele proiecte nu se potrivesc în această zonă, în principal din cauza mărimii. Funcționarul, care inițial s-a arătat ostil chiar și unei discuții cu BIHOREANUL pe această temă, suspectând că reporterul ar fi „avocatul” dezvoltatorilor, afirmă, de altfel, că atribuțiile îi sunt limitate, în ședințele CZMI el doar prezentând punctul de vedere al DJC, dar deciziile aparțin membrilor Comisiei. Și tot din cauza acestora, adaugă el, fiindcă au un volum mare de muncă, trebuind să analizeze într-o ședință și 80 de proiecte, membrii CZMI întârzie să trimită DJC în 5 zile așa numitele fișe de vot, pentru a comunica dezvoltatorilor în termen legal obiecțiunile și recomandările Comisiei. 

Pe fondul chestiunii, vinovați de tergiversarea proiectelor ar fi chiar dezvoltatorii înșiși. „Dacă din start ar veni cu proiecte mai mici ca gabarit, nu ar fi probleme. Am avut lucrări care au trecut și în oraș sunt multe construcții noi, urâte sau frumoase - mai degrabă urâte -, care au fost aprobate de noi și de Comisie”, afirmă funcționarul DJC. De ce, totuși, investitorii sunt plimbați și de la o lună la alta li se cer noi condiții, neprecizate de la bun început? Pentru că, spune el, „nu există o rețetă anume, Comisia tot discută proiectele și revine cu observații”.

Pătimaș, dar nu el decide 

De profesie istoric, autor a trei cărți dedicate centrului orașului, Pașca este cunoscut ca adept al „conservării” zonei, cu „intervenții” reduse la minimum, însă și pentru patima cu care pledează împotriva unor proiecte imobiliare în ședințele CZMI. 

„Dl Pașca e un caz special, tot orașul știe că ține foarte mult la centrul istoric și vrea să-l păstreze cum este. E adevărat că în ședințele Comisiei intervine vehement, că ar putea influența unele lucruri, membrii Comisiei chiar îi cer uneori să ne lase să lucrăm, dar totuși nu el hotărăște. De multe ori îi spunem: «Hai, Mircea, nu e chiar așa, Regulamentul permite…»”, spune președinta CZMI, Marcela Prada (foto), adăugând că atât ea, cât și alți membri ai Comisiei consideră că centrul „nu trebuie să rămână un muzeu, pentru că totuși trăim în mileniul III”, ci doar că „intervențiile trebuie să fie echilibrate”, dar dezvoltatorii adesea nu înțeleg asta.

Pe românește, în timp ce investitorii ar vrea clădiri cât mai mari, Comisia îi „temperează” cu recomandări peste recomandări până se ajunge la echilibru. „Arhitectura nu e matematică, este subiectivă, nu există un rețetar în baza căruia noi să spunem, din start, că așa sau în alt fel poate fi o clădire”, afirmă președinta CZMI, explicând de ce specialiștii cer de mai multe ori ajustarea proiectelor. Chiar dacă asta, pentru firme, înseamnă timp și bani pierduți...


DIN LAC ÎN PUȚ
Conflict de interese

Potrivit unui proiect de OUG, Guvernul vrea ca din 2025 să treacă Direcțiile pentru Cultură de la Minister la consiliile județene, ca măsură de „reformă” și economie, dar specialiștii în conservarea patrimoniului atenționează că astfel s-ar naște un uriaș conflict de interese.

„Practic, Consiliul Județean ar ajunge să-și avizeze singur proiectele urbanistice/de arhitectură pe care le-a inițiat. (...) Dorința de dezvoltare a comunităților locale intră frecvent în conflict cu protecția patrimoniului”, a explicat Vlad Bedros, președintele Secțiunii de Evidență a CNMI, care se ocupă de clasarea/declasarea monumentelor istorice.

Autoritățile locale sunt mai laxe în aprobarea unor investiții private, cum sunt și cele imobiliare, tot pentru că sprijină dezvoltarea, iar, dacă Direcțiile pentru Cultură ar fi în subordinea lor, ar trebui să le aprobe necondiționat.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
E și normal, echipa de BOLOVANI...
...nimic nu mai le stă în cale, vor să distrugă și ce a mai rămas din orașul vechi, se vor te pomenești și în cartea recordurilor, sau ce? Opriți ridicarea de blocuri printre case, atribuiți teren în zonele unde nu sunt cartiere de case, deja și în plin centru se construiesc blocuri, acolo unde se lasă cu bună știință degradarea unor locuințe cum ar fi: Str. Cuza Vodă, Iuliu Maniu, Porțile de Fier, Str. Primăriei, și multe locuri din oraș. Acum legea 50/1991 cu modificările ei nu mai funcționează? Dacă dorești ridicarea unei locuințe normale, nu poți avea geamuri spre curtea vecinului așa spune legea, dar cu blocuri între case cum e regula? Privim de sus curtea vecinului, ori ridicăm garduri de 8,10 m să nu se încalce intimitatea privată a vecinului! Poate Primarul Birta împreună cu Bolojan ne arată susrsa cum a și dat autorizări de gen. Niște pungași la cârma orașului, atât pot zice.
Postat 16 August 2023, 22:56 de Morometul
avizare in cativa ani sau zeci de ani
Din declaratia presedintei CZMI se deduce faptul ca o avizare a unei cladiri noi se poate face pe durata a cativa ani, zeci de ani sau sute de ani, ceea ce denota o mentalitate total gresita atat a CZMI cat si a DJC care se pare ca nu respecta dreptul la proprietate. Pe o proprietate privata se poate construi conform parametrilor de urbanism. Se pare ca au o mentalitate de a nu se face nimic sau aproape nimic. Atat CZMI cat si DJC sunt nefunctionale, ar trebui reformate cu oameni noi cu alta mentalitate.
Postat 10 August 2023, 20:54 de Valentin56r
Direcția pentru Cultură încearcă să-și facă treaba.
Nu și municipalitatea care, la nivelul celor care emit certificate de urbanism și autorizații de construire la comanda dezvoltatorilor imobiliari și "partenerilor" politici, ar trebui luați cu duba pentru cum masacrează arhitectural și urbanistic, de ani și ani, orașul.
Postat 10 August 2023, 18:11 de KP
Pana nu vin cu catusele astia din comisii nu se vor opri
ce se vede in oras e clar, nici o regula, totul e sa stii unde sa rezolvi, comisiile primariei nu au nici o frica ca tot ce aproba se vede, toti vedem in cartiere cate doua case pe suprafete care nu permit asta doar pentru profitul dezvoltatorilor, ciudat ca cineva semneza ilegalitatile si nu le pasa se pare
Postat 10 August 2023, 17:15 de Traian
famiglia Pop si gasca lor
cred ca pot face ce vor in orasul asta !? Si da, de multe ori pot, uitati-va la fatza astuia si veti intelege. Cand ti-a luat tac-tu Ferrari iar ma-ta si unchii tai controleaza jumate din "dezvoltarile" din oras, incepi sa crezi ca esti cineva. Un nimeni. Daca il mai pun fraierii de la PSD si pe Claudiu POP la Consiliul Judetean sau la Primarie, gata, s-a dus dreacu' orasu' ! Noroc ca la comisia de cultura (inca) nu este nici un supus de la PNL, ca ati vedea rasarind blocuri oriunde ar vrea muschii lor, chiar si langa muzeu' art nuvo ! Astora nu le pasa de Oradea, isi iau zecile de milioane de euro adunate din escrocherie, vaaaai, aceste cuvinte ne doare, retragem acest cuvant :D, si se muta. Oricum nici nu locuiesc in Oradea, de fapt. Ei impreuna cu primaria au SLUTIT ingrozitor orasul asta !
Postat 10 August 2023, 13:51 de topograf
Regulamentul "cum vreau eu"
1. Declaratia lui Mircea Pasca este incredibila: "Dacă din start ar veni cu proiecte mai mici ca gabarit, nu ar fi probleme". PUG-ul orasului si regulamentele de uranism in zona centrului istoric sunt adoptate cu avizul DJC, deci implicit regimurile de inaltime si ceilalti indicatori de construire. E clar ca se aplica regula: "cum veau eu" si nu Regulamentele de urbanism in vigoare in urma carora se intocmesc proiectele. 2. Este total anormal ca un istoric sa se implice in proiecte de arhitectura de aceea Pasca ar trebui demis.
Postat 10 August 2023, 13:22 de Valentin56r
DJC
In primul rand DJC ar trebui sa dea un exemplu, cladirea in care isi desfasoara activitatea e in paragina, dar are aer conditionat pozitionat triumfator fix pe fatada exterioara in centru istoric.
Postat 10 August 2023, 11:26 de unul
SEMIDOCTUL Pasca
E hilara situatia cu acest SEMIDOCT care singur isi face autodenunt prin faptul ca spune ca nu vrea cladiri mari de parca nu ar exista regulament de urbanism. Directia de cultura trebuie sa aplice REGULAMENTUL de urbanism nu ce "vrea" acest semidoct care ar trebui sa plateasca personal daunele produse.
Postat 10 August 2023, 11:12 de BogdanPopa
3 proiecte in parte
(Poza 3) La cel de pe Enescu suna a razbunare, din nou abuz de putere, in mai putin de 100m pe aceasi strada sunt blocuri cu 4 etaje. As fi de-acord cu micul dictator cu pasiune si iubire ptr oras, ca desi au cerut „o fațadă cu personalitate, care să se integreze în context”, propunerea dezvoltatorului nu e chiar un landmark inovator ci cam monotona. Mai greu sa ii apar cu integrarea in context, strada e deja stirbita de proiecte comuniste, improvizate si altele. DJC putea oferi optiuni si libertatea de a alege a dezvoltatorului: fie pastrezi fatada originala si mai adaugi cum vrei, fie vii cu o fatada cu personalitate ca sa o pre-aprobam, si dai cateva indicatii (nu limitari, ci idei) ce inseamna asta (parter inaltat, geamuri mai verticale, ce elemente ai vrea incluse, etc). In privinta asta aici au de invatat si multi dezvolatori, sa creasca calitatea fatadelor in centrul istoric, sa nu vina doar cu cel mai ieftin cuite de chibrituri, vopsita in 5 culori sa arate cumva si gata, ca asa e cel mai ieftin. (Poza 2) La proiectul de pe Evreilor Deportati chiar nu avea DJC nici un motiv ptr a-l bloca, estetic e aceeasi cladire, si stil, doar ca mai multe nivele! Similar si la (poza 1), pe Cuza Voda, nu e treaba DJC sa limiteze inaltimea la doar P+M, or sa ceara parcarile din curtea interioara sa fie sub cladire, or sa fie parterul mai jos, cu subsol in loc de demisol, marurile astea doar cresc artifical costul constructiei si se vor vinde locuintele mai scump in oras, impingand oamenii in suburbii si sa foloseasca masina, nu e treaba lor sa ceara lift, sa se planga de densificare (dupa ei, si Roma si Manhattan si Londa si Berlin ar fi orase de case Parter si Pod doar). Iar vechile ruini pe care le-ar inlocui sunt o tiganie de casa, si un servis auto in centru istoric, ce chiar nu trebuie pastrate in valoare. Insa din cauza blocajelor DJC, centrul istoric ramane cu ruine tiganesti si servisuri abandonate, in loc de o constructie frumoasa, estetica, aliniata si integrata. (iar ca sa fiu subiectiv, Flavoia invest in general lucreaza cu arhitecti buni si vine cu proiecte cu personalitate). E nevoie se pare sa implici DJC ca un stakeholder inca din faza de proiectare, sa le prezinti 3 variante de fatada ca ciorna/draft, sa aleaga ce prefera si apoi sa avansezi mai departe cu proiectarea in detaliu, pe rezostenta, instalatii si altele. Pare ciudat, ca o invitatie la coruptie, dar e drfapt in atributiile lor, iar cat timp nu cer beneficii personale ca sa aprobe un proiect, nu ai ce sa le bagi de vina ca isi fac datoria. E un stres in plus pe dezvoltatori, o birocratie, dar trebuie pana la urma sa tina cont si de sugestiile bine intentionate ale DJC.
Postat 10 August 2023, 10:46 de unu
E tanar, nu stie mersul lucrurilor!
Il inteleg pe flacau, e frustra(n)t cand vezi rasarind ditamai blocurile cu 4 sau 5 etaje in zone de case cu un nivel, rar cate una cu un etaj si tu nu primesti ok-ul! Cei de la butoane (trati, nea ilie!) ii dau sus si tare cu mostenirea Art Nouveau, cu conservarea, restaurarea, bla, bla, bla, lozinca in spatele careia se fura de se rupe. Sa intrebe tanarul cine a aprobat p*rcaria aia care se va face (cand?! ca demolatul a mers snur!) langa curtea de apel sau alda hidosenie care a primit avizele, aia de pe G.Enescu, fosta policlinica. Acum sa nu-mi ziceti ca erau niste ruine! Au ajuns niste ruine pt asta s-a urmarit, nu i-a rupt nimeni pe proprietari cu birurile nesimtite, cum patesc fraierii care nu vor sa vanda pe bani de nimic....
Postat 10 August 2023, 10:29 de pinonel
dupa propriile sale cuvinte, recunosc cei de la Cultura ca isi depasesc atributiile
Dezvoltatorii imobiliari acuza ca DJC in loc sa isi exprime opiniile dpdv estetic, limiteaza abuziv POU si CUT. La care reactia reticenta si ezitanta a DJC se scuza cica “Dacă din start ar veni cu proiecte mai mici ca gabarit, nu ar fi probleme. Am avut lucrări care au trecut și în oraș sunt multe construcții noi, urâte sau frumoase - mai degrabă urâte -, care au fost aprobate de noi și de Comisie”, afirmă funcționarul DJC.” Bravo voua ca i-ati dat in judecata pe micii dictatori, bugetari care se cred regi peste imparatie. Sa plateasca despagubiri ca merita! Cat despre pasiunea si grija functionarilor de la cultura, sa zicem ca le-as aprecia dedicarea, DACA efortul lor s-ar concentra pe atributiile lor: de exemplus, sa nu se opuna densificarii ci sa ceara fie pastrata fatada originala, fie extinse si folosite anumite elemente de fatada, samd. Daca urbanistii permit P+2+M, nu e treaba ta la Cultura sa zici ca te opui densificarii centrului. Ai putea cere fatada originala refacuta dupa proiect original, etaje superioare intr-un anumit stil daca vrei pana acolo, si uite ca tot pastrezi “centrul istoric ca un muzeu” cum il scuza sefa-sa, ba chiar si il extinzi. Dar compromisul vine din toate partile, constructorul creste poate cheltuieli cu fatada originala, dar totusi face profit si vinde 12 apartamente, nu 8, primaria face densificare ca sa fie viata in centru si sa aiba pietonalele clienti, dar o face pastrand centrul istoric cu valoare estetica, DJC isi impune punctul estetic dar nu se baga la ISU si la POT/CUT.
Postat 10 August 2023, 10:12 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON